Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw chcę podziękować Wojtkowi Minorowi za inspirację w budowie wędzarni. Dla mnie bezcenny jest jego szczegółowo udokumentowany proces budowy wędzarni. Nie jestem odosobniony w tej opinii, gdyż wielu jego następców korzystało z tej dokumentacji i każdy na swój sposób udoskonalał swe dzieła. Tak też i ja postanowiłem – budować i też zmodyfikować. I pomimo, że nie mam żadnego doświadczenia murarskiego, jestem pełen entuzjazmu, by to zrobić! Wszak nie święci garnki lepią!

 

Zanim ruszę (lada dzień) z budową podzielę się swoimi przemyśleniami, co chcę zmienić? Może w wyniku dyskusji, podpowiedzi coś jeszcze zmienię. A więc do rzeczy:

1. Mam już wylany uzbrojony fundament – we wrześniu, zrobiłem go wyższy ok. 60cm!. Na dno z ubitym żwirem rzuciłem trochę grubego (18cm), twardego styropianu – dość sporo.

2. Górę fundamentu zamierzam pokryć hydroizolacją rozprowadzając dysperbit lub farbę kauczukową, po całej powierzchni, bez boków, niech wilgoć ma ujście.

3. Palenisko zrobię z popielnikiem, którego dno na wysokość jednej warstwy cegieł zaleję betonem, aby "odciąć" się od hydroizolacji.

4. Właściwe palenisko, ze wszystkich stron wyłożę szamotem z przerwą powietrzną po bokach. W palenisku zastosuję mały ruszt, który będzie pomocny, przy uzyskaniu wyższej temperatury wędzenia i przy grillowaniu. Mały, dlatego by w przypadku wędzenia zimnym dymem na żar w tylnej części paleniska można było stosować olchowe trociny – nie przelecą przez ruszt.

5. Górę paleniska, o szerokości trochę mniejszej od dwóch długości szamotek (o dwie grubości płytki szamotowej) zamierzam w trakcie budowy ułożyć bez skomplikowanego szalunku. Chcę użyć stalowego płaskownika wspartego z jednej strony na nadprożu i na tylnej ściance z drugiej strony paleniska. Na czas związania płaskownik jedynie podstempluję w palenisku. Do szamotek sklepienia chcę przykleić dociętą płytą kominkową krzemowo-wapienną Varmsen grubości 30mm jako izolację cieplną paleniska.

6. Wszelkie nadproża otworów – paleniska, schowka, komory wędzarniczej chcę zrobić opierając cegły, raczej pełne w tych miejscach na kątowniku stalowym i ewentualnie płaskowniku, który podtrzyma je od dołu. Wojtka, bardzo pomysłowy sposób wykonania nadproży wydaje mi się trochę za skomplikowany.

7. Od paleniska do komory wędzarniczej poprowadzę rurę kominową stalową zakończoną kolanem nastawnym. Rurę chcę tak poprowadzić, by wylot znajdował się po środku dna komory wędzarniczej.

8. Rurę chcę izolować cieplnie keramzytem, a od strony schowka pod wędzarnią zastosować kratkę kominkową, którą będzie uchodziło ciepło z kanału z rurą otuloną keramzytem. Oczywiście rura w kanale dymnym będzie poprowadzona lekkim skosem "do przodu". Trochę ucierpi na tym smukłość konstrukcji, ale ...

9. W komorze wędzarniczej ok. 5 - 10cm nad wylotem umieszczę 2-4 pręty, na których podczas grillowania będę ustawiał pełną płytę żeliwną ryflowaną, która w przypadku wędzenia będzie rozpraszała dym. Być może, w czasie wędzenia zamiast tej płyty do rozpraszania dymu stosować będę inne "żelastwo".

10. Dno komory wędzarniczej chcę tak przygotować, by można było ją wysypać kilkucentymetrową warstwą piasku, a ten w miarę zatłuszczenia co jakiś czas wymieniać.

11. Komin zamierzam wykonać z rury kominkowej + rura kominkowa z szybrem. Wszystkie rury użyte w wędzarni będą średnicy 180mm.

12. Rezygnuję z odprowadzania skroplin wody i odprowadzania wytapianego tłuszczu.

 

Reszta bez zasadniczych zmian wobec projektu Wojtka Minora. No może to, że nie będzie zadaszenia, gdyż grillo-wędzarnia będzie wkomponowana w altanę, a na sklepienie paleniska i kanału dymnego położę jakiś blat.

 

Ciekawy jestem, co o moich modyfikacjach sądzi autor pierwowzoru, jak również "zadymiarze", którzy już eksploatują swoje konstrukcje i mogą coś dodać z własnego doświadczenia?

Pozdrawiam Wędzarniczą Brać, i na pohybel przemysłowym produktom mięsnym!

 

P.S. 1. W połowie lutego zamieściłem powyższy tekst w dziale o wędzarniach, ale po zmianie szaty witryny tekst wypadł, ale zanim zniknął nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

2. Usiłowałem wysłać tamten tekst do Wojtka Minora, ale adres mailowy jaki był przy jego nicku jest nieaktywny. Chętnie poznałbym jego zdanie zanim ruszę z budową.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/
Udostępnij na innych stronach

Romano, Romano, i Romano, Zanim ruszysz z budową wg tego co napisałeś to przetłumacz to na logiczny i zrozumiały schemat. Ale zanim zaczniesz dalej brnąć w to coś, o czym myślisz, poświęć kilka godzin na czytanie szanownej lektury czyli stron forum.

12. Rezygnuję z odprowadzania skroplin wody i odprowadzania wytapianego tłuszczu.

Ten punkt w założeniach całkowicie dyskryminuje wybraną konstrukcję. :grin:

Szczerze polecam zacznij od beczki, poznaj wędzenie, poznaj problemy, poznaj swoje możliwości i poznaj stronę. :wink: Jak będziesz pytał i przedstawiał problemy, otrzymasz odpowiedzi. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158470
Udostępnij na innych stronach

Romano napisał/a:

12. Rezygnuję z odprowadzania skroplin wody i odprowadzania wytapianego tłuszczu.

Ten punkt w założeniach całkowicie dyskryminuje wybraną konstrukcję

A ja nie mam odprowadzenia skroplin wody - bo mi takie nie powstają. :lol:

Nie odprowadzam wytopionego tłuszczu - bo ja mięso wędzę a nie wytapiam. :grin:

Możliwe że dyskredytuje to moja wędzarnię w oczach innych - to ich problem. :devil:

Ale w żaden sposób nie zgadzam się na dyskryminacię mojej konstrukcji. :sad:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158486
Udostępnij na innych stronach

Romano, Romano, i Romano, Zanim ruszysz z budową wg tego co napisałeś to przetłumacz to na logiczny i zrozumiały schemat. Ale zanim zaczniesz dalej brnąć w to coś, o czym myślisz, poświęć kilka godzin na czytanie szanownej lektury czyli stron forum. Szczerze polecam zacznij od beczki, poznaj wędzenie, poznaj problemy, poznaj swoje możliwości i poznaj stronę. :wink:

Artykuł Wojtka Minora o budowie wędzarni znam na pamięć. I wbrew Twoim percepcjom nie mam problemu ze zrozumieniem pisanego tekstu. :lol:

Witrynę odwiedzam od wielu lat i nie muszę tu specjalnie coś nadrabiać.

Wojtek opisał i udokumentował swoją konstrukcję wyjątkowo solidnie, a w komentarzach jest mnóstwo pytań o wyjaśnienie i dokładniejszą dokumentację. Twoja uszczypliwa odpowiedź zdradza, że jesteś tego samego pokroju zadymiarzem.

Wędzenie w beczce przerabiam od dłuższego czasu. Gościnnie korzystałem też z różnych wiejskich wędzarni.

Liczę na odpowiedzi praktyków, a nie przemądrzałych doradców, którzy wędzarni nie zbudowali :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158488
Udostępnij na innych stronach

Romano, przypomnij mi na PW, gdyż być może mam gdzieś na poczcie trochę dokładniejszych wyjasnień Wojtka w kwestii Jego wędzarni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158492
Udostępnij na innych stronach

4. Właściwe palenisko, ze wszystkich stron wyłożę szamotem

I to jest chyba błąd. Wyczytałem na tym forum że szamot kumuluje ciepło, a palenisko nie powinno być mocno nagrzane.

No ale każdy jest kowalem swego losu... :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158493
Udostępnij na innych stronach

 

4. Właściwe palenisko, ze wszystkich stron wyłożę szamotem

I to jest chyba błąd. Wyczytałem na tym forum że szamot kumuluje ciepło, a palenisko nie powinno być mocno nagrzane.
Dzięki za tę uwagę, dla mnie przyznam, trochę zaskakującą. Czy inni to potwierdzają?

A ja nie mam odprowadzenia skroplin wody - bo mi takie nie powstają. :lol:

Nie odprowadzam wytopionego tłuszczu - bo ja mięso wędzę a nie wytapiam. :grin:

Ale w żaden sposób nie zgadzam się na dyskryminacię mojej konstrukcji. :sad:

Dałeś się sprowokować, ponieważ Andyandy wypowiedział się ironicznie, a spośród wszystkich moich punktów, tylko ten jeden był dla niego najbardziej zrozumiały :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158494
Udostępnij na innych stronach

Romano, Buduj i używaj, a sukcesem się podziel. Jak wystąpią problemy pytaj.

Nie ma przymusu i nie ma jednego wzoru na dobrą konstrukcje. Muszą być tylko zachowane pewne wymogi, żeby uchronić się przed fizycznymi i chemicznymi skutkami niepożądanych efektów. Rozwiązań jest dużo i do każdego rozwiązania należy dopasować odpowiednią obsługę. Moje uwagi dotyczą raczej wygody, prostoty i większych możliwości w różnych warunkach klimatycznych i zarazem powtarzalności wędzenia w tych warunkach. Wołanie pomocy i przedstawianie tych samych problemów wracających jak bumerang może świadczyć tylko o tym że coś nie jest tak, albo z tą strona, albo z tymi co piszą - pomocy. Jest też inna forma przekazu i utrwalania błędów. Popieranie podobnych konstrukcji, bo sam taką posiadam i dobrze wędzę czyli ocena wszystkiego na podstawie własnego doświadczenia jako wyrocznia, ale bez uwzględnienia użytych materiałów i sposobu wykonania. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158497
Udostępnij na innych stronach

Właśnie rozmawiałem z Wojtkiem Minorem i już niebawem zamieszczę tutaj i na stronie głównej Jego artykuł uzupełniający, napisany z uwzględnieniem odpowiedzi na bardzo liczne pytania zainteresowanych osób. Troche cierpliwości. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158500
Udostępnij na innych stronach

I to jest chyba błąd. Wyczytałem na tym forum że szamot kumuluje ciepło, a palenisko nie powinno być mocno nagrzane.

Dzięki za tę uwagę, dla mnie przyznam, trochę zaskakującą. Czy inni to potwierdzają?

Każda cegła kumuluje ciepło, zwykła też i nie koniecznie mniej niż szamotowa.

Jeśli chodzi o zastosowanie cegieł szamotowych do budowy paleniska, to może poniższy tekst troszkę wyjaśni.

 

Cytat:

"Szamotowe cegły produkuje się z ognioodpornej gliny - szamotu. Inaczej niż zwykłe cegły gliniane, potrafią one wytrzymać znacznie wyższą temperaturę, dlatego najczęściej są wykorzystywane w paleniskach, gdzie temperatura jest wyższa niż w innych częściach kuchenki. Murując kuchenkę cegły szamotowe nie zawsze są konieczne. Dlaczego? Największe temperatury ognia powstają w palenisku paląc węglem (1000°C-1200°C), lecz nie drewnem (800°C-900°C). Cegły ścianek paleniska, paląc ogniem, osiągają temperaturę do 600°C-700°C. Dlatego, planując palić stale w kuchence węglem, trzeba wymurować palenisko z szamotowych cegieł. Jeśli planuje się stale palić tylko drewnem, do paleniska nadadzą się i zwykłe gliniane wypełnione cegły. Tym bardziej, że cegły szamotowe są droższe niż zwykłe. Inne części kuchenki, znajdujące się dalej od paleniska, nagrzewają się znacznie mniej, a zewnętrzne powierzchnie kuchenki nagrzewają się do 60-80° C (rzadko do 100°C)."

Link do źródła:

http://pl.pl.allconstructions.com/portal/diy-pasidaryk-pats/article/5949

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158504
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o szamotki to jak pisałem, palenisko chcę wyłożyć szamotkami połówkowymi, a ich cena jest porównywalna z ceną zwykłej pełnej cegły. Przy połówkowych szamotkach pozostwiam przestrzeń o szerokości połówki szamotki, jako izolacja od właściwej ściany paleniskowej części grillo-wędzarni, a na górę paleniska (powyżej sklepienia z szamotek) chcę położyć płytę Varmset, by odizolować blat.

Zatem względy ekonomiczne nie mają tu większego znaczenia.

Jeśli chodzi o temperaturę paleniska i jego wpływ na dymienie, to nie mam w tym względzie doświadczenia. Zawsze wydawało mi się, że na proces dymienia największy wpływ ma suchość drewna (w tym przede wszystkim trociny są dymotwórcze) i dostęp powietrza. Jaka przy tym była temperatura paleniska, jakby mniej mnie interesowało - dymieniem steruję przy pomocy trocin olchowych i zrębków bukowych, bo do tych materiałów mam dostęp u znajomych.

Czuj dym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158515
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o szamotki to jak pisałem, palenisko chcę wyłożyć szamotkami

Cegła szmotowa i zaprawa są mocno higroskopijne.

Palenisko z wypalonej, pełnej cegły, wymurowane na zaprawie z cementu odpornego na wysokie temperatury (np. Górkal 70), będzie służyło Ci latami nawet, jeżeli okresowo zamoknie. Zamokniętą zaprawę szamotową wyskrobiesz paznokciem.

Jeżeli użyjesz jednak cegieł szamotowych to musisz wykonać bardzo staranną izolację przeciwwilgociową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158540
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o temperaturę paleniska i jego wpływ na dymienie, to nie mam w tym względzie doświadczenia.

No właśnie. aby utrzymać dymienie należy nawet usuwać zbyt dużą ilość żaru z paleniska, a tym samym zmniejszyć nieco temperaturę w nim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158552
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o szamotki to jak pisałem, palenisko chcę wyłożyć szamotkami

Cegła szmotowa i zaprawa są mocno higroskopijne.

Palenisko z wypalonej, pełnej cegły, wymurowane na zaprawie z cementu odpornego na wysokie temperatury (np. Górkal 70), będzie służyło Ci latami nawet, jeżeli okresowo zamoknie. Zamokniętą zaprawę szamotową wyskrobiesz paznokciem.

Jeżeli użyjesz jednak cegieł szamotowych to musisz wykonać bardzo staranną izolację przeciwwilgociową.

Dziękuję, to cenna uwaga.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-158619
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
odplyw na tluszcz trzeba zrobic przy wiekszej ilosci wedlin zbiera sie go dosyc duzo i gromdzi sie na dnie wedzarki
Niech wiatr zawsze wieje Ci w plecy, a słońce świeci w twarz i niech dobry los da Ci zatańczyć wśród gwiazd.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-298731
Udostępnij na innych stronach

odplyw na tluszcz trzeba zrobic przy wiekszej ilosci wedlin zbiera sie go dosyc duzo i gromdzi sie na dnie wedzarki

O czym Ty piszesz?

Wytapisz smalec w wędzarni, czy co :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5561-moje-zamiary-zmian-do-w%C4%99dzarni-wojtka-minora/#findComment-298743
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.