anerka Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Mam wędzarnię w której rura doprowadzająca dym zamontowana była z boku a nie od spodu. Była, bo to było spiro i jak tu gdzieś niedawno przeczytałam , wystarczyło na kila wędzeń. Nie radzę nikomu montować takiej rury. :blush: Moje pytanie jednak brzmi: czy trzeba koniecznie doprowadzić dopływ dymu od spodu i czy komora dymu musi być oddzielona od komory wędzenia.Do tej pory wędzonki były raczej udane ale może "raczej" :question:Dodam, że moja wędzarnia zrobiona jest z szafy metalowej, ocieplona, z kanałem jak np. u Wojtka Minora , tylko że nie oddzielaliśmy komory wędzenia od komory dymu. Pozostało to tak , jak było /szafa/ Obecnie, i to już, będziemy poprawiać błędy i dlatego proszę o podpowiedzi. Wiem, że juz tyyyleeee' było o wędzarniach ale takiego wątku nie znalażłam.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 udane ale może "raczej" :question: Rura została zjedzona Nie stosujemy tej nowinki do doprowadzania , ale do odprowadzania spalin i to z piecyków gazowych do komina a nie wędzarń gdzie robimy żarło , obojętnie dla kogo . Ja też mam w beczce dojście z boku i to jest wygodne . Rurę zawsze mogę wepchnąć dalej do środka , ale niekoniecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Rura została zjedzonaTak jest Henio, z rury została firanka.mam w beczce dojście z boku i to jest wygodneU mnie trochę gorzej, rura była obudowana, chciałabym aby znów tak było, tylko chodzi o to aby znów nie dać ciała z tym zamontowaniem.Jeśli jednak u Ciebie jest z boku, to może tak jest też dobrze. No właśnie... :question: :question:Materiał odpowiedni już mam a poprzedni "przewód" zdemontowany Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard Pawlak Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Lepiej wprowadzić rurę od spodu ponieważ dym równomiernie wypełnia komorę. Dobrze też jest nad rurą ustawić na pewnej wysokości daszek aby podczas wędzenia nie nakapało do niej Cytuj rysiek46 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARUNIO Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Lepiej wprowadzić rurę od spodu ponieważ dym równomiernie wypełnia komorę. Dobrze też jest nad rurą ustawić na pewnej wysokości daszek aby podczas wędzenia nie nakapało do niej Ja ostatnio miałem już termometr i nie dopuściłem do kapania, więc może to jest recepta... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 wysokości daszek aby podczas wędzenia nie nakapało do niej Głównym zadaniem tego daszku /deflektor/ nie jest ochrona przed nakapaniem do rury ,bo w czasie prawidłowego wędzenia nic nie kapie tylko równomierne rozprowadzenie dymu po całej komorze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 arkadiusz, Dziękuję za odpowiedż i proszę o jeszcze jedną, czy trzeba koniecznie doprowadzić dopływ dymu od spodu / u mnie trochę trudno-wysokość wędzarni/ i czy komora dymu musi być oddzielona od komory wędzenia?Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 anerka, możesz doprowadzić w każdym miejscu z dołu lub boku tylko dopracować odpowiedni kształt deflektora. Jeżeli chodzi o palenisko może być nawet bardzo blisko komory wędzarniczej tylko należy inaczej opalać i dopasować deflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Andyandy, Dziękuję, tutaj myślę, znalazłam odpowiedż. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikaze111 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Panowie a co powiecie na 130 cm rury tzw kamionki? czy to będzie dobry materiał na rurę dymową? Wędzarnię robię z dużej beczki dębowej i szukam najlepszego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5564-w%C4%99dzarnia/#findComment-158682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.