Plissken Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2011 Witam, to moje szynki z szynkowara, z lewej drobiowa, z prawej wieprzkowa. Obie przepyszne, nieskomplikowane i dające dużo satysfakcji. http://tinyurl.com/6dhab9o Przepisy znalazłem tu, na WB. Drobiowa robiona z tylnych ćwiartek trybowanych (odeszła połowa wagi, zaczynałem od 4.25kg), a wieprzowa z szynki i łopatki 50/50 w sumie 2.6kg. Obie parzone w stosunku 1godzina na 1kg wagi. Popełniłem je w dużej prasce 3kg od Mira. Macie jakiś patent na tą praskę, ja to robię w garze 40l, a może jest jakiś ekonomiczniejszy, bo mi całą kuchenkę zajmuje Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2011 Macie jakiś patent na tą praskę, ja to robię w garze 40l, a może jest jakiś ekonomiczniejszy, bo mi całą kuchenkę zajmujePróbowałeś parzyć w piekarniku ? Spróbuj, tylko musisz wydłużyć czas parzenia. Preske ustaw w brytfannie i nalej do niej wody. Woda zwiększy przewodność ciepła powietrza i zapobiegnie wyschnięciu wsadu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2011 Jeszcze nie próbowałem parzyć w piekarniku. Czy cały szynkowar musi być zanurzony w wodzie w brytfance? Jeśli produkt mam w poliamidowej/barierowej osłonce? Z tego co widzę to idealny byłby tu garnek wysoki na ok. 37 cm, przy średnicy ok. 22 cm. Można by wtedy praskę wkładać na bok, a całość wsadu byłaby zanurzona. Nie znalazłem jeszcze takiego gara. Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2011 Nie znalazłem jeszcze takiego gara. Ja bym proponował coś w tym stylu. http://allegro.pl/brytfanna-aluminiowa-frico-32cm-5-8l-fr1650-i1574163276.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2011 Witaj ja myślę że w piekarniku nie będzie ekonomiczniej nie zależnie czy to będzie piekarnik elektryczny czy gazowy ja żeby było ekonomiczniej parzę 2 praski w jednym garnku. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Maja 2011 Czy cały szynkowar musi być zanurzony w wodzie w brytfance Wg technologii produkcji tak.Wg praktyki nie .Wystarczy jak woda będzie sięgała do rantu szynkowara. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.