Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

to moje szynki z szynkowara, z lewej drobiowa, z prawej wieprzkowa. Obie przepyszne, nieskomplikowane i dające dużo satysfakcji.

 

http://tinyurl.com/6dhab9o

 

Przepisy znalazłem tu, na WB. Drobiowa robiona z tylnych ćwiartek trybowanych (odeszła połowa wagi, zaczynałem od 4.25kg), a wieprzowa z szynki i łopatki 50/50 w sumie 2.6kg. Obie parzone w stosunku 1godzina na 1kg wagi. Popełniłem je w dużej prasce 3kg od Mira. Macie jakiś patent na tą praskę, ja to robię w garze 40l, a może jest jakiś ekonomiczniejszy, bo mi całą kuchenkę zajmuje ;)

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

Macie jakiś patent na tą praskę, ja to robię w garze 40l, a może jest jakiś ekonomiczniejszy, bo mi całą kuchenkę zajmuje

Próbowałeś parzyć w piekarniku ?

Spróbuj, tylko musisz wydłużyć czas parzenia.

Preske ustaw w brytfannie i nalej do niej wody. Woda zwiększy przewodność ciepła powietrza i zapobiegnie wyschnięciu wsadu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158752
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie próbowałem parzyć w piekarniku. Czy cały szynkowar musi być zanurzony w wodzie w brytfance? Jeśli produkt mam w poliamidowej/barierowej osłonce?

 

Z tego co widzę to idealny byłby tu garnek wysoki na ok. 37 cm, przy średnicy ok. 22 cm. Można by wtedy praskę wkładać na bok, a całość wsadu byłaby zanurzona. Nie znalazłem jeszcze takiego gara.

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158798
Udostępnij na innych stronach

Nie znalazłem jeszcze takiego gara.

Ja bym proponował coś w tym stylu.

 

http://allegro.pl/brytfanna-aluminiowa-frico-32cm-5-8l-fr1650-i1574163276.html

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158800
Udostępnij na innych stronach

Witaj ja myślę że w piekarniku nie będzie ekonomiczniej nie zależnie czy to będzie piekarnik elektryczny czy gazowy ja żeby było ekonomiczniej parzę 2 praski w jednym garnku.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158816
Udostępnij na innych stronach

Czy cały szynkowar musi być zanurzony w wodzie w brytfance

Wg technologii produkcji tak.Wg praktyki nie .Wystarczy jak woda będzie sięgała do rantu szynkowara.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5567-moje-szynkowarowe-wyroby/#findComment-158817
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.