Gregtom Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Maja 2011 Cześć.. Czy sól do peklowania kupiona w polsce , w niemczech , w angli oraz innych krajach , ma te same składniki i proporcje ? Czy jest jakaś miedzynarodowa norma która to określa ? dzięki za odp..pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5568-peklosol-p%C3%B6kelsalz-pickling-salt/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Maja 2011 Gregtom, Należy przeczytać skład podany na opakowaniu. W naszym kraju skład peklosoli jest tak, dobrany aby po jej użyciu pozostawała jak najmniejsza ilość niezwiązanych azotynów. W USA będzie inny, tj. większa jest zawartość azotynów w samej peklosoli i trzeba mniej dozować uzupełniając mieszaninę solą. Ponadto w innych krajach producenci dodają inne składniki peklosoli, które wpływają na jakość peklowania i ograniczają utratę azotynu w czasie przechowywania peklosoli. Ktoś, kiedyś pisał, że w Anglii peklosól zawiera dodatkowo wielofosforany. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5568-peklosol-p%C3%B6kelsalz-pickling-salt/#findComment-158842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Maja 2011 W naszym kraju skład peklosoli jest tak, dobrany aby po jej użyciu pozostawała jak najmniejsza ilość niezwiązanych azotynów Gregtom, w naszym kraju tez tak jest :grin:. Jesli potrzebujesz peklosoli zapytaj na Fleischtheke np. w REWE, napewno dostaniesz od nich, a jesli nie to daj znac. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5568-peklosol-p%C3%B6kelsalz-pickling-salt/#findComment-158874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Maja 2011 Yogi...Własnie o to mi chodzi. Czy jak dostanę tą peklosól np. w jakimś niemieckim sklepie to czy mogę śmiało czymać się proporcji podanych na naszym forum..? pozdro.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5568-peklosol-p%C3%B6kelsalz-pickling-salt/#findComment-158900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 2011 Yogi...Własnie o to mi chodzi. Czy jak dostanę tą peklosól np. w jakimś niemieckim sklepie to czy mogę śmiało czymać się proporcji podanych na naszym forum..? pozdro..oczywiscie ze mozesz, ale tylko jesli to jest Pökelsalz a nie jakas gotowa mieszanka do peklowania szynek lub tym podobnych. Takowe takze sa u nas w sprzedazy, tylko ze wtedy nazywaja sie inaczej. Ilosc nitrytu w Pökelsalz to 0,4-0,6%, ale mozna tez spotkac w sprzedazy Pökelsalz o zwiekszonej ilosci nitrytu 0,8-0,9%, najlepiej zapytac o "Nitritgehalt" przy kupnie. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5568-peklosol-p%C3%B6kelsalz-pickling-salt/#findComment-158991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.