Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z resztą każdy jest jednakowy ma te same funkcje. Kup najtańszy. Mój może upiec od 750 g do 1200 g.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13829
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam.

Zakwasu to się nawet u nas w Polsce nie kupuje ino się samemu robi :grin:

Ja też nosiłem się z zamiarem kupna maszyny, ale mi przeszło po tym jak zobaczyłem jak mało kłopotliwe jest pieczenie chleba: u mnie rano 1,5 h na upieczenie i nastawienie nowego zakwasu, i 0,5 h wieczorem na wyrobienie nowego na następny dzień.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13831
Udostępnij na innych stronach

Tyle, ze ja nawet normalnego piekarnika nie mam, ciasta pieke w mikrofali ze specjalna grzalka, taka kombinacja piekarnika elektrycznego z mikrofala... ale chleba to sie tym czyms piec nie da, a ja za polskim pieczywem tesknie straszliwie :(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13832
Udostępnij na innych stronach

abratek: Chciałam wysłać prywatną ale niechcący wysłałam normalną. Dzięki. Potrzebuję teraz tylko przepisu na razowy w automacie. Te, które do tej pory znalazłam sa do piekarnika i za dużo ważą, żeby się zmieścić w moje foremki:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13928
Udostępnij na innych stronach

Ależ wystarczy tylko przeliczyć składniki :cool: - i zazwyczaj zdecydowanie zmniejszyć ilość drożdży

warto zerknąć np. na www.chleb.info.pl lub www.domowe.forumer.pl/

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13931
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kupiłem. A właściwie źle napisałem - Żona kupiła ;))). Alaska BM 2000. 850W. Już, już chciałem piec, ale przeczytałem w instrukcji, zalecenie, by raczej używać drożdży suszonych a nie świeżych. No i klapa. Skąd na mym wygwizdajewie nabyć takowe? Zostaje tylko internet. No i wypiek się opóźnia...

Właściwie to nie chciałem na drożdżach a na zakwasie, ale cały weekend byłem w rozjazdach no i nie nastawiłem. Dopiero dziś. Zdam relację.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13989
Udostępnij na innych stronach

by raczej

wiele ma znaczeń. :wink:

Czy przez użycie świeżych drożdzy wyleci ta maszynka w powietrze.

Ja bym zrobił i już.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13991
Udostępnij na innych stronach

SMORODINA: ile gramów jest w takiej torebce suchych drożdży?

Pozdrowienia

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13992
Udostępnij na innych stronach

Ryszpak

 

Z tego co przed chwilą przeczytałem w jednej z instrukcji obsługi automatu do pieczenia zwracają uwagę nie na rodzaj użytych drożdży ale na to w jaki sposób poprawnie odmierzyć i przeliczyć świeże drożdże na suche i odwrotnie.

 

Warto zerknąć też tu:

 

http://www.mieszanki.pl/o/

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13997
Udostępnij na innych stronach

ile gramów jest w takiej torebce suchych drożdży?

np. Dr. Oetker - 7g, a mają odpowiadać 25gramom drożdży świeżych

 

Do automatów spokojnie można dawać drożdże świeże (kto wypisuje takie bzdety że nie :devil: ) ,

problem natomiast jest taki że różnie one pracują w zależności od producenta oraz ilości pakowej - ja używam drożdży z bloku (5x 1kg :lol: ) z firmy Józefów k/Błonia

i tu właśnie jest to "ale" że ich "siła pędna" jest dużo lepsza niż takich pakowanych po 100gram w aluminiową folię od tego samego producenta (nawiasem mówiąc ta folia to zabójstwo dla drożdżaków)

- tak więc używam tych drożdży 5-6g na chlebek o wadze 800g

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14003
Udostępnij na innych stronach

Dorzucę swoje "trzy grosze" odnośnie pieczenia w automacie.

 

1. Piekę tylko na drożdżach "w bloku" (suszonym nie ufam :-)

2. Jako pierwsze do automatu wlewam płyny, jako ostatnie mąki. Ciasto szybciej się miesza.

3. Po ostatnim zamieszaniu łopatek (10 sekundowe "formowanie ciasta") wyjmuję łopatki, ręcznie formuję bochenek i posypuję mąką. Ggdy łopatki zostają, to po wyjęciu chleba pozostają olbrzymie "wyrwy". Posypanie mąką nadaje bardziej "wiejski" wygląd.

4. Po upieczeniu chleba zakręcam kilka razy trzpieniami od łopatek, do których chleb się przykleja. Chlebek wówczas ładnie wychodzi z formy.

5. Górną powierzchnię chlebka podpiekam na grillu w piekarniku, gdyż bez tego jego górna powierzchnia nigdy nie jest chrupiąca.

 

Może ktoś z porad skorzysta.

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14006
Udostępnij na innych stronach

Do automatów spokojnie można dawać drożdże świeże (kto wypisuje takie bzdety że nie :devil: ) ,

SIG GmbH w instrukcji obsługi Alaski ;)... "Nie zaleca się dodawania świeżych lub tłoczonych drożdży do pieczenia ciasta, ponieważ nie przynoszą one zadowalających rezultatów.)

Ale macie rację. Kto nie próbuje, ten nic nie wie. Robię ze świeżych.

Pozdrowienia

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14021
Udostępnij na innych stronach

SIG GmbH w instrukcji...

jak znam życie firma dostała niezły bonusik za to zdanie od firmy produkującej drożdże instant - jakoś od razu ciśnie mi się Dr. Oetker

 

Są tylko dwa uzasadnienia takiej tezy:

1 - można spokojnie przechowywać większą ilość

2 - brak niebezpieczeństwa "trafienia" na drożdże o złej jakości spowodowanej niewłaściwym bądź długim przechowywaniem.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14023
Udostępnij na innych stronach

3. A przy tym zaprogramowanie wyrobu chleba np. na rano jest dużo pewniejsze.

Normalne drożdże rozpuszczone w wodzie mogą w nocy wyrosnąć, a nad ranem stracić swoją moc.

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14025
Udostępnij na innych stronach

No to tutaj się z Tobą nie zgodzę,

przy programowaniu czasowym i tak drożdże sypiesz na mąkę, dlatego nie ma znaczenia czy są to instant czy świeże, jak wilgoć dojdzie do drożdży to i jedne i drugie wystartują

może być nawet przeciwnie, instantowskie mają lepszego "kopa"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14029
Udostępnij na innych stronach

przy programowaniu czasowym i tak drożdże sypiesz na mąkę,

Masz rację - ja myślałem tylko o takiej sytuacji, w której drożdże są już "rozbełtane" w płynie.

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14030
Udostępnij na innych stronach

Jedne i drugie wystartuja, ale jesli przepracuja chwile osobno z cukrem, maka i odrobina plynu, to mniej drozdzy wystarczy na wiecej chleba i maja lepszego kopa. Suszone dluzej wyrastaja.

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14042
Udostępnij na innych stronach

Upiekłem... traktowałem go oczywiście jak "prototypa", więc zrobiłem z mieszanki, z dodatkiem drożdży z bloku. Nie wyciągałem mieszadeł, ale widzę, że będzie to konieczne, bo męczenie się poźniej z ich wyciąganiem z chleba to koszmar. Wierzch trzeba czymś posmarować (ja zrobiłem żółtko plus woda), bo inaczej o zrumienieniu trzeba zapomnieć (ustawiłem na program podstawowy i przyrumienienie średnie).

Ogólnie rzecz biorąc - wrażenia pozytywne.

Pozdrawiam.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14055
Udostępnij na innych stronach

Nie wyciągałem mieszadeł, ale widzę, że będzie to konieczne,

Bez wyciągania mieszadeł w zasadzie 1/3 chlebka u nas idzie "na straty".

A najgorzej jest wtedy, kiedy mieszadła zatrzymają się wzdłuż osi chleba :(

 

Od pewnego czasu nastawiam sobie po prostu budzik na czas ostatniego "zamieszania" i wówczas mokrą ręką (ciasto mniej się przykleja) wyciągam mieszadła i formuję bochenek, posypując go makiem, mąką, solą, bądź czymkolwiek innym. Często również w tym momencie nacinam go poprzecznie w kilku miejscach - ładniej pęka podczas pieczenia.

 

bo inaczej o zrumienieniu trzeba zapomnieć (ustawiłem na program podstawowy i przyrumienienie średnie).

Tak jak wcześniej pisałem - po wyjęciu z automatu wstawiam chlebek na niecałe 10minut do piekarnika na grilla.

 

A poza tym - bez tego boki i spód chlebka są zawsze chrupiące.

 

Ogólnie rzecz biorąc - wrażenia pozytywne.

U nas również.

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14057
Udostępnij na innych stronach

Czy sznowni koledzy mają może przepis na chleb domowej roboty ale w wykonaniu bez maszyny ?.

Konkretnie jaki czas wyrabiania ciasta,temperatra pieczenia itp.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14059
Udostępnij na innych stronach

Miro - przepisów takich jest cała masa, włącznie ze świetną stroną chleb.info.pl

 

Ja ze swojej strony tylko dodam, że u kamieniarza dałem do zrobienia płytę z najtańszego (czytaj brzydkiego, tradycyjnego nagrobkowego) granitu gr. 2cm o wymiarach piekarnika (33cmx43cm).

 

Piekarnik z włożonym kamieniem co prawda nagrzewa się około 3x dłużej, ale wyroby z piekarnika (pizza, chleb, bułki bezpośrednio położone na rozgrzany na maksa kamień) mają zupełnie inny rodzaj "przyrumienienia/przypalenia" od spodu. Taki bardziej "rasowy".

 

W najblizszym czasie planuje rowniez zakup drugiej takiej granitowej plyty, by rowniez od gory ograniczyc wplyw elektrycznej grzalki piekarnika.

 

Pozdrawiam

BonAir

 

PS. Koszt jednej takiej plyty w pomorskiem, to 50zł.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14060
Udostępnij na innych stronach

BonAir

 

Dziękuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14061
Udostępnij na innych stronach

BonAir - w przypadku płyty spodniej (tzw. herta )to uzasadnione , góra jednak może Ci nie wypalić a to choćby dlatego że ciepło idzie do góry a więc dolna grzałka ogrzewa dobrze płytę, która dodatkowo dość dobrze przylega do oryginalnej powierzchni piekarnika,

natomiast umieszczenie płyty pod grzałkami górnymi spowoduje raczej zaburzenie bilansu cieplnego.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14062
Udostępnij na innych stronach

abratek,

dziękuję za Twoją uwagę, jako Fachowca od "wypieków" (bynajmniej nie wypieków na twarzy ;-)

 

Płytę granitową umieszczam jednak na ruszcie na najniższym piętrze piekarnika, a nie bezpośrednio na jego powierzchni. Może jednak powinienem położyć ją na samym dnie piekarnika?

 

natomiast umieszczenie płyty pod grzałkami górnymi spowoduje raczej zaburzenie bilansu cieplnego.

Od górnej płyty spodziewałem się raczej uzyskać większą bezwładność cieplną całego układu po podgrzaniu piekarnika i mniejszy wpływ działania termostatu (grzałka górna grzeje/nie grzeje/grzeje/nie grzeje) oraz mniejszy wpływ grzałki górnej w postaci BEZPOŚREDNIEGO promieniowania cieplnego.

 

Dziękuję i pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14063
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.