SMORODINA Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Z resztą każdy jest jednakowy ma te same funkcje. Kup najtańszy. Mój może upiec od 750 g do 1200 g.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Witam.Zakwasu to się nawet u nas w Polsce nie kupuje ino się samemu robi :grin: Ja też nosiłem się z zamiarem kupna maszyny, ale mi przeszło po tym jak zobaczyłem jak mało kłopotliwe jest pieczenie chleba: u mnie rano 1,5 h na upieczenie i nastawienie nowego zakwasu, i 0,5 h wieczorem na wyrobienie nowego na następny dzień.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Tyle, ze ja nawet normalnego piekarnika nie mam, ciasta pieke w mikrofali ze specjalna grzalka, taka kombinacja piekarnika elektrycznego z mikrofala... ale chleba to sie tym czyms piec nie da, a ja za polskim pieczywem tesknie straszliwie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nameja Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Czerwca 2007 abratek: Chciałam wysłać prywatną ale niechcący wysłałam normalną. Dzięki. Potrzebuję teraz tylko przepisu na razowy w automacie. Te, które do tej pory znalazłam sa do piekarnika i za dużo ważą, żeby się zmieścić w moje foremki:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Ależ wystarczy tylko przeliczyć składniki - i zazwyczaj zdecydowanie zmniejszyć ilość drożdżywarto zerknąć np. na www.chleb.info.pl lub www.domowe.forumer.pl/ Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Czerwca 2007 widziałem już takie rożna do sękaczy bapędzane elektrycznością, ale najlepsze sękacze wychodzą na węglu drzewnym :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Witam.Kupiłem. A właściwie źle napisałem - Żona kupiła )). Alaska BM 2000. 850W. Już, już chciałem piec, ale przeczytałem w instrukcji, zalecenie, by raczej używać drożdży suszonych a nie świeżych. No i klapa. Skąd na mym wygwizdajewie nabyć takowe? Zostaje tylko internet. No i wypiek się opóźnia...Właściwie to nie chciałem na drożdżach a na zakwasie, ale cały weekend byłem w rozjazdach no i nie nastawiłem. Dopiero dziś. Zdam relację. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Czerwca 2007 by raczej wiele ma znaczeń. :wink: Czy przez użycie świeżych drożdzy wyleci ta maszynka w powietrze. Ja bym zrobił i już. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Czerwca 2007 SMORODINA: ile gramów jest w takiej torebce suchych drożdży?Pozdrowienia Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ryszpak Z tego co przed chwilą przeczytałem w jednej z instrukcji obsługi automatu do pieczenia zwracają uwagę nie na rodzaj użytych drożdży ale na to w jaki sposób poprawnie odmierzyć i przeliczyć świeże drożdże na suche i odwrotnie. Warto zerknąć też tu: http://www.mieszanki.pl/o/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-13997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Czerwca 2007 ile gramów jest w takiej torebce suchych drożdży?np. Dr. Oetker - 7g, a mają odpowiadać 25gramom drożdży świeżych Do automatów spokojnie można dawać drożdże świeże (kto wypisuje takie bzdety że nie :devil: ) , problem natomiast jest taki że różnie one pracują w zależności od producenta oraz ilości pakowej - ja używam drożdży z bloku (5x 1kg :lol: ) z firmy Józefów k/Błonia i tu właśnie jest to "ale" że ich "siła pędna" jest dużo lepsza niż takich pakowanych po 100gram w aluminiową folię od tego samego producenta (nawiasem mówiąc ta folia to zabójstwo dla drożdżaków) - tak więc używam tych drożdży 5-6g na chlebek o wadze 800g Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Dorzucę swoje "trzy grosze" odnośnie pieczenia w automacie. 1. Piekę tylko na drożdżach "w bloku" (suszonym nie ufam :-)2. Jako pierwsze do automatu wlewam płyny, jako ostatnie mąki. Ciasto szybciej się miesza.3. Po ostatnim zamieszaniu łopatek (10 sekundowe "formowanie ciasta") wyjmuję łopatki, ręcznie formuję bochenek i posypuję mąką. Ggdy łopatki zostają, to po wyjęciu chleba pozostają olbrzymie "wyrwy". Posypanie mąką nadaje bardziej "wiejski" wygląd.4. Po upieczeniu chleba zakręcam kilka razy trzpieniami od łopatek, do których chleb się przykleja. Chlebek wówczas ładnie wychodzi z formy.5. Górną powierzchnię chlebka podpiekam na grillu w piekarniku, gdyż bez tego jego górna powierzchnia nigdy nie jest chrupiąca. Może ktoś z porad skorzysta.PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Do automatów spokojnie można dawać drożdże świeże (kto wypisuje takie bzdety że nie :devil: ) , SIG GmbH w instrukcji obsługi Alaski ... "Nie zaleca się dodawania świeżych lub tłoczonych drożdży do pieczenia ciasta, ponieważ nie przynoszą one zadowalających rezultatów.) Ale macie rację. Kto nie próbuje, ten nic nie wie. Robię ze świeżych. Pozdrowienia Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Czerwca 2007 SIG GmbH w instrukcji...jak znam życie firma dostała niezły bonusik za to zdanie od firmy produkującej drożdże instant - jakoś od razu ciśnie mi się Dr. Oetker Są tylko dwa uzasadnienia takiej tezy: 1 - można spokojnie przechowywać większą ilość 2 - brak niebezpieczeństwa "trafienia" na drożdże o złej jakości spowodowanej niewłaściwym bądź długim przechowywaniem. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Czerwca 2007 3. A przy tym zaprogramowanie wyrobu chleba np. na rano jest dużo pewniejsze.Normalne drożdże rozpuszczone w wodzie mogą w nocy wyrosnąć, a nad ranem stracić swoją moc. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Czerwca 2007 No to tutaj się z Tobą nie zgodzę,przy programowaniu czasowym i tak drożdże sypiesz na mąkę, dlatego nie ma znaczenia czy są to instant czy świeże, jak wilgoć dojdzie do drożdży to i jedne i drugie wystartująmoże być nawet przeciwnie, instantowskie mają lepszego "kopa" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Czerwca 2007 przy programowaniu czasowym i tak drożdże sypiesz na mąkę, Masz rację - ja myślałem tylko o takiej sytuacji, w której drożdże są już "rozbełtane" w płynie. Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Jedne i drugie wystartuja, ale jesli przepracuja chwile osobno z cukrem, maka i odrobina plynu, to mniej drozdzy wystarczy na wiecej chleba i maja lepszego kopa. Suszone dluzej wyrastaja. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Upiekłem... traktowałem go oczywiście jak "prototypa", więc zrobiłem z mieszanki, z dodatkiem drożdży z bloku. Nie wyciągałem mieszadeł, ale widzę, że będzie to konieczne, bo męczenie się poźniej z ich wyciąganiem z chleba to koszmar. Wierzch trzeba czymś posmarować (ja zrobiłem żółtko plus woda), bo inaczej o zrumienieniu trzeba zapomnieć (ustawiłem na program podstawowy i przyrumienienie średnie).Ogólnie rzecz biorąc - wrażenia pozytywne. Pozdrawiam. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Nie wyciągałem mieszadeł, ale widzę, że będzie to konieczne, Bez wyciągania mieszadeł w zasadzie 1/3 chlebka u nas idzie "na straty". A najgorzej jest wtedy, kiedy mieszadła zatrzymają się wzdłuż osi chleba Od pewnego czasu nastawiam sobie po prostu budzik na czas ostatniego "zamieszania" i wówczas mokrą ręką (ciasto mniej się przykleja) wyciągam mieszadła i formuję bochenek, posypując go makiem, mąką, solą, bądź czymkolwiek innym. Często również w tym momencie nacinam go poprzecznie w kilku miejscach - ładniej pęka podczas pieczenia. bo inaczej o zrumienieniu trzeba zapomnieć (ustawiłem na program podstawowy i przyrumienienie średnie). Tak jak wcześniej pisałem - po wyjęciu z automatu wstawiam chlebek na niecałe 10minut do piekarnika na grilla. A poza tym - bez tego boki i spód chlebka są zawsze chrupiące. Ogólnie rzecz biorąc - wrażenia pozytywne. U nas również. Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Czy sznowni koledzy mają może przepis na chleb domowej roboty ale w wykonaniu bez maszyny ?.Konkretnie jaki czas wyrabiania ciasta,temperatra pieczenia itp. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Miro - przepisów takich jest cała masa, włącznie ze świetną stroną chleb.info.pl Ja ze swojej strony tylko dodam, że u kamieniarza dałem do zrobienia płytę z najtańszego (czytaj brzydkiego, tradycyjnego nagrobkowego) granitu gr. 2cm o wymiarach piekarnika (33cmx43cm). Piekarnik z włożonym kamieniem co prawda nagrzewa się około 3x dłużej, ale wyroby z piekarnika (pizza, chleb, bułki bezpośrednio położone na rozgrzany na maksa kamień) mają zupełnie inny rodzaj "przyrumienienia/przypalenia" od spodu. Taki bardziej "rasowy". W najblizszym czasie planuje rowniez zakup drugiej takiej granitowej plyty, by rowniez od gory ograniczyc wplyw elektrycznej grzalki piekarnika. PozdrawiamBonAir PS. Koszt jednej takiej plyty w pomorskiem, to 50zł. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Czerwca 2007 BonAir Dziękuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Czerwca 2007 BonAir - w przypadku płyty spodniej (tzw. herta )to uzasadnione , góra jednak może Ci nie wypalić a to choćby dlatego że ciepło idzie do góry a więc dolna grzałka ogrzewa dobrze płytę, która dodatkowo dość dobrze przylega do oryginalnej powierzchni piekarnika, natomiast umieszczenie płyty pod grzałkami górnymi spowoduje raczej zaburzenie bilansu cieplnego. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Czerwca 2007 abratek, dziękuję za Twoją uwagę, jako Fachowca od "wypieków" (bynajmniej nie wypieków na twarzy ;-) Płytę granitową umieszczam jednak na ruszcie na najniższym piętrze piekarnika, a nie bezpośrednio na jego powierzchni. Może jednak powinienem położyć ją na samym dnie piekarnika? natomiast umieszczenie płyty pod grzałkami górnymi spowoduje raczej zaburzenie bilansu cieplnego. Od górnej płyty spodziewałem się raczej uzyskać większą bezwładność cieplną całego układu po podgrzaniu piekarnika i mniejszy wpływ działania termostatu (grzałka górna grzeje/nie grzeje/grzeje/nie grzeje) oraz mniejszy wpływ grzałki górnej w postaci BEZPOŚREDNIEGO promieniowania cieplnego. Dziękuję i pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/2/#findComment-14063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.