Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szkooooooda. :cry:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15033
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No niestety :( Dlatego tak bardzo sie ciesze, ze robie postepy :) I chlebek zaczyna smakowity wychodzic... i wedlinka z szynkowarki wreszcie mi sie udala (w trzeciej probie)... a te dwa produkty skomponowane razem w malownicza kanapke powoduja u mnie natychmiastowy slinotok :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15034
Udostępnij na innych stronach

Witam

Witch pomalutku, aż do skutku. Teraz widzisz, że pieczenie chleba nie jest trudne troszeczkę wprawy i opatrzenia i po kłopocie.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15045
Udostępnij na innych stronach

Ale bez Was by mi sie pewnie nie udalo...

Albo inaczej - bez Was nawet nie przyszlo by mi do glowy parzyc wedlinke w puszce (!!) albo piec wlasny chlebek...

Dziekuje Wam bardzo, bardzo serdecznie :) (a to pewnie i tak nie koniec moich.... perypetii :D )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15046
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Chleb sojowy ( na życzenie Pedra) program podstawowy

300 ml mleka sojowego

140 ml wody

3 łyżki oleju sojowego

330 g mąki pszennej typ 550 (popularna)

200 g razówki żytniej

1,5 łyżeczki soli

2,5 dkg drożdży

50 g zakwasu ( dodaj żurku)

1,5 łyżeczki cukru

60 g płatków sojowych

Gęstość ciasta regulować płynami i mąką. Przy wyrabianiu ciasto nie może lepić się do ścianek maszyny. Musi być w formie kuli.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19044
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie używałem nigdy takiej maszynerii więc nie wiem jak to jest ale podejrzewam że jeśli wyciągnie się chleb jeszcze gorący (natychmiast po zakończeniu pieczenia) to zyska on "chrupiącą " skórkę - pozowtawienie w formie (a taką jest maszyna) powoduje zaparowanie

 

Przyjmując że taka maszynka ma 800-850W i zakładając że pracuje non stop (nie wiem czy tak jest - raczej nie), to w trzy i pól godziny zużyjesz jakieś 3kWh co przy cenie ok 37gr (zależnie od rejonu) za/kWh daje ok. 1,30

Maszyna najwięcej prądu pobiera piekąc a trwa to z przerwami(włącza i wyłącza grzałkę ) 50-70min w zależności od programu, reszta czasu to mieszanie lub postój maszyny na czas wyrastania.

Tak więc wyliczenie 1,3 jest błędne i śmiem twierdzić że maszyna jest bardzo oszczędna :grin:

 

Przepis na chleb pszenno-razowy z maszyny

 

150g mąki razowej typ 2000 (gruba)

450g maki pszennej typ 550

5g drożdży świeżych

350ml wody

2 łyżeczki soli

2łyżeczki cukru

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki otrębów orkiszowych (niekoniecznie ale zdrowo)

2 łyżki słonecznika łuskanego (niekoniecznie ale zdrowo)

 

Na noc rozpuścić drożdże w 150ml letniej wody! dodać 150g mąki razowej wymieszać, przykryć ściereczką. Wlać do maszyny 200ml letniej wody dodać zaczyn i miód. Przesiać! mąkę dodać sól, cukier oraz otręby. Nastawić program podstawowy (Clatronic Normal) waga do 1000g , wypiekanie skórki średnie. Po sygnale około 1,5 godz do końca dodać słonecznik.

 

Nie lubię grzebać w pieczonym chlebku więc zostają lekki dziury ale to nie problem bo kromeczki są dość spore i dzielę ja na pół(mam małe dzieci to taka wielka kromka i tak jest dla nich nie do skonsumowania ) :grin:

 

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19809
Udostępnij na innych stronach

Moja porada, przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij mieszadła :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19829
Udostępnij na innych stronach

Witaj kolego Koper na naszej stronie :smile:

Co do wyliczeń to jest ono faktycznie błędne, bo wtedy nie znałem tej maszyny :rolleyes:

zwróć uwagę kiedy napisałem swój post - od tego czasu wiele sie zmieniło, nawet moje podejście :lol:

- teraz sam piekę w maszynie :grin:

 

zauważyłem że chyba jako nieliczny także używasz zdecydowanie mniejszej ilości drożdży :cool:

 

PS

kiedy chcesz coś dopisać do postu to korzystaj z funkcji "Edytuj" zamiast pisać następnego posta

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19837
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio znalazłam w necie przepis na bananowy chleb. Przepis mnie zaintrygował, a prostota wykonania całkowicie zachęciła do popełnienia wypieku. Jest to chleb słodki i bardziej mi przypominał ciasto. Wilgotny.

Oto przepis:

 

Składniki:

 

* 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione

* 1/3 szklanki roztopionego masła

* 3/4 szklanki cukru

* 1 roztrzepane jajko

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

* szczypta soli

* 1,5 szklanki mąki

 

W przepisie tym nie trzeba używać miksera. Ja jednak zmiksowałam banana, a później już mieszałam łyżką. W efekcie chlebek jest równomiernie ciemny, jak rozgnieciemy widelcem będą odznaczały się ciemniejsze kawałki banana.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

 

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o

wymiarach 10 x 20 cm.

Na podwieczorek smakował znakomicie :grin:

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19932
Udostępnij na innych stronach

Od tygodnia robiłem zakwas na chleb. Wczoraj z mieszanymi uczuciami ( zakwas tak jakby nie pracował) zrobiłem zaczyn i dziś rano popełniłem mój pierwszy chleb na zakwasie. Przepis ze strony głównej z działu "Chleb domowy" - "Chleb żytni na zakwasie". Już rano jak widziałem, że zaczyn podwoił swoją objętość uspokoiłem się nieco i spokojnie wyrobiłem ciasto. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyrosło bez drożdży !!! Niesamowite !!! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20035
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie wygląda :tongue:

Piekłeś w maszynie czy w piekarniku?

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20036
Udostępnij na innych stronach

Długo się piecze w piekarniku ? Jaka temperatura ?

Przy okazji tutaj znalazłem mieszanki do maszyn

http://www.mieszanki.pl/o/index.php

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20038
Udostępnij na innych stronach

W piekarniku piekłem 15 min 250°C i 50 min. 200 °C.

 

Mieszanki ciekawe, ale dość drogie. Od czasu do czasu można, ale na co dzień deczko kosztowne. Polecam poszukać taniej żytniej 720 i pszennej 650 ( w Lidlu po 1,09)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20049
Udostępnij na innych stronach

Mieszanki rzeczywiście dość drogie, ale przy okazji czy można gdzieś dostać słód ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20051
Udostępnij na innych stronach

Witam

Gotowe mieszanki mają dodawane środki chemiczne( spulchniacze i uzyskanie odpowiedniego miękiszu) wychodzą jak nadmuchane. Najgorsze z serii"Duża Blacha". Ja kupuję na rynku różne mąki: graham (pszenna), razowa (żytnia), pytlowa (żytnia) orkiszowa (pszenna cena ~7,00zł/kg), amarantus cena 18 zł/kg, gryczaną.Można do chlebów dodawać śrutę drobną lub grubą.

Dzisiaj oglądałem Makłowicza i był pokazany estoński chleb razowy wypiekany wg tradycyjnych metod - super. Jeśli ktoś mieszka w okolicy Kudowy Zdroju to w Czermnej jest ścieżka "Ginących zawodów" i tam można kupić chlebek robiony metodami tradycyjnymi blacha kosztuje 20 zł.

Pozdrawiam

 

SŁÓD KUPISZ WWW.BROWAMATOR.PL

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20052
Udostępnij na innych stronach

Gabi, Witam

Jak dostaniesz amarantusa spróbuj chlebka ( dodatek do 40%) dobrze robi na serce.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20060
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja kupuję u siebie na rynku. W sklepach nie sprowadzają bo drogo.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20114
Udostępnij na innych stronach

znalazlem taka oto stronke z przepisami moze kogos zaciekawi :tongue:

http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html#chleb21

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20168
Udostępnij na innych stronach

Hurrra

Właśnie dotarła do mnie maszyneria do pieczenia chleba. :grin:

Jaki prosty do wykonania, smaczny i przede wszystkim pewny chlebek upiec ?

......tyle tych przepisów na stronce :tongue:

Obym plamy nie dał na początek kariery piekarniczej :wink:

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20205
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.