Maxell Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 31 Lipca 2007 Szkooooooda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 31 Lipca 2007 No niestety Dlatego tak bardzo sie ciesze, ze robie postepy I chlebek zaczyna smakowity wychodzic... i wedlinka z szynkowarki wreszcie mi sie udala (w trzeciej probie)... a te dwa produkty skomponowane razem w malownicza kanapke powoduja u mnie natychmiastowy slinotok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 WitamWitch pomalutku, aż do skutku. Teraz widzisz, że pieczenie chleba nie jest trudne troszeczkę wprawy i opatrzenia i po kłopocie.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ale bez Was by mi sie pewnie nie udalo...Albo inaczej - bez Was nawet nie przyszlo by mi do glowy parzyc wedlinke w puszce (!!) albo piec wlasny chlebek... Dziekuje Wam bardzo, bardzo serdecznie (a to pewnie i tak nie koniec moich.... perypetii ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Witch to dopiero poczatek przygody :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-15052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 12 Października 2007 Witam Chleb sojowy ( na życzenie Pedra) program podstawowy300 ml mleka sojowego140 ml wody3 łyżki oleju sojowego330 g mąki pszennej typ 550 (popularna)200 g razówki żytniej1,5 łyżeczki soli2,5 dkg drożdży50 g zakwasu ( dodaj żurku)1,5 łyżeczki cukru60 g płatków sojowychGęstość ciasta regulować płynami i mąką. Przy wyrabianiu ciasto nie może lepić się do ścianek maszyny. Musi być w formie kuli.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 25 Października 2007 Nie używałem nigdy takiej maszynerii więc nie wiem jak to jest ale podejrzewam że jeśli wyciągnie się chleb jeszcze gorący (natychmiast po zakończeniu pieczenia) to zyska on "chrupiącą " skórkę - pozowtawienie w formie (a taką jest maszyna) powoduje zaparowanie Przyjmując że taka maszynka ma 800-850W i zakładając że pracuje non stop (nie wiem czy tak jest - raczej nie), to w trzy i pól godziny zużyjesz jakieś 3kWh co przy cenie ok 37gr (zależnie od rejonu) za/kWh daje ok. 1,30złMaszyna najwięcej prądu pobiera piekąc a trwa to z przerwami(włącza i wyłącza grzałkę ) 50-70min w zależności od programu, reszta czasu to mieszanie lub postój maszyny na czas wyrastania. Tak więc wyliczenie 1,3 jest błędne i śmiem twierdzić że maszyna jest bardzo oszczędna :grin: Przepis na chleb pszenno-razowy z maszyny 150g mąki razowej typ 2000 (gruba) 450g maki pszennej typ 550 5g drożdży świeżych 350ml wody 2 łyżeczki soli 2łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki otrębów orkiszowych (niekoniecznie ale zdrowo) 2 łyżki słonecznika łuskanego (niekoniecznie ale zdrowo) Na noc rozpuścić drożdże w 150ml letniej wody! dodać 150g mąki razowej wymieszać, przykryć ściereczką. Wlać do maszyny 200ml letniej wody dodać zaczyn i miód. Przesiać! mąkę dodać sól, cukier oraz otręby. Nastawić program podstawowy (Clatronic Normal) waga do 1000g , wypiekanie skórki średnie. Po sygnale około 1,5 godz do końca dodać słonecznik. Nie lubię grzebać w pieczonym chlebku więc zostają lekki dziury ale to nie problem bo kromeczki są dość spore i dzielę ja na pół(mam małe dzieci to taka wielka kromka i tak jest dla nich nie do skonsumowania ) :grin: Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Października 2007 Moja porada, przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij mieszadła :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Października 2007 Witaj kolego Koper na naszej stronie :smile: Co do wyliczeń to jest ono faktycznie błędne, bo wtedy nie znałem tej maszyny :rolleyes: zwróć uwagę kiedy napisałem swój post - od tego czasu wiele sie zmieniło, nawet moje podejście :lol: - teraz sam piekę w maszynie :grin: zauważyłem że chyba jako nieliczny także używasz zdecydowanie mniejszej ilości drożdży PSkiedy chcesz coś dopisać do postu to korzystaj z funkcji "Edytuj" zamiast pisać następnego posta Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Października 2007 Ostatnio znalazłam w necie przepis na bananowy chleb. Przepis mnie zaintrygował, a prostota wykonania całkowicie zachęciła do popełnienia wypieku. Jest to chleb słodki i bardziej mi przypominał ciasto. Wilgotny. Oto przepis: Składniki: * 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione * 1/3 szklanki roztopionego masła * 3/4 szklanki cukru * 1 roztrzepane jajko * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * szczypta soli * 1,5 szklanki mąki W przepisie tym nie trzeba używać miksera. Ja jednak zmiksowałam banana, a później już mieszałam łyżką. W efekcie chlebek jest równomiernie ciemny, jak rozgnieciemy widelcem będą odznaczały się ciemniejsze kawałki banana. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać. Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm. Na podwieczorek smakował znakomicie :grin: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Października 2007 Wczoraj zrobiłam w maszynie ciasto na pizzę. Dobrze wyrobione, gładkie. Bez problemu pięknie wyrosło. Naprawdę zaoszczędzasz czas i nerwy. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-19995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Października 2007 Od tygodnia robiłem zakwas na chleb. Wczoraj z mieszanymi uczuciami ( zakwas tak jakby nie pracował) zrobiłem zaczyn i dziś rano popełniłem mój pierwszy chleb na zakwasie. Przepis ze strony głównej z działu "Chleb domowy" - "Chleb żytni na zakwasie". Już rano jak widziałem, że zaczyn podwoił swoją objętość uspokoiłem się nieco i spokojnie wyrobiłem ciasto. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyrosło bez drożdży !!! Niesamowite !!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Października 2007 Smakowicie wygląda :tongue: Piekłeś w maszynie czy w piekarniku? Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 28 Października 2007 W piekarniku, w keksówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Października 2007 Długo się piecze w piekarniku ? Jaka temperatura ?Przy okazji tutaj znalazłem mieszanki do maszynhttp://www.mieszanki.pl/o/index.php Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 28 Października 2007 W piekarniku piekłem 15 min 250°C i 50 min. 200 °C. Mieszanki ciekawe, ale dość drogie. Od czasu do czasu można, ale na co dzień deczko kosztowne. Polecam poszukać taniej żytniej 720 i pszennej 650 ( w Lidlu po 1,09) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 28 Października 2007 Mieszanki rzeczywiście dość drogie, ale przy okazji czy można gdzieś dostać słód ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 28 Października 2007 WitamGotowe mieszanki mają dodawane środki chemiczne( spulchniacze i uzyskanie odpowiedniego miękiszu) wychodzą jak nadmuchane. Najgorsze z serii"Duża Blacha". Ja kupuję na rynku różne mąki: graham (pszenna), razowa (żytnia), pytlowa (żytnia) orkiszowa (pszenna cena ~7,00zł/kg), amarantus cena 18 zł/kg, gryczaną.Można do chlebów dodawać śrutę drobną lub grubą.Dzisiaj oglądałem Makłowicza i był pokazany estoński chleb razowy wypiekany wg tradycyjnych metod - super. Jeśli ktoś mieszka w okolicy Kudowy Zdroju to w Czermnej jest ścieżka "Ginących zawodów" i tam można kupić chlebek robiony metodami tradycyjnymi blacha kosztuje 20 zł.Pozdrawiam SŁÓD KUPISZ WWW.BROWAMATOR.PL Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 28 Października 2007 Ja też nie polecam gotowych mieszanek. Kupiłam na próbę i wcale nie byłam zadowolona.Tak jak Smorodina wolę "kombinować" z różnymi rodzajami mąki. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 28 Października 2007 Gabi, Witam Jak dostaniesz amarantusa spróbuj chlebka ( dodatek do 40%) dobrze robi na serce. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Października 2007 Smorodina! W jakim sklepie widziałeś amarantusa? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 29 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 29 Października 2007 WitamJa kupuję u siebie na rynku. W sklepach nie sprowadzają bo drogo.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 30 Października 2007 znalazlem taka oto stronke z przepisami moze kogos zaciekawi :tongue: http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html#chleb21Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 31 Października 2007 Hurrra Właśnie dotarła do mnie maszyneria do pieczenia chleba. :grin: Jaki prosty do wykonania, smaczny i przede wszystkim pewny chlebek upiec ? ......tyle tych przepisów na stronce :tongue: Obym plamy nie dał na początek kariery piekarniczej :wink: pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 31 Października 2007 Fentel ty pieczywo ja serek + wędlinka .Porzeba tylko kogoś od napoi :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/5/#findComment-20206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.