miro Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 21 Listopada 2007 Dzięki Jasiu jestem w domu Mam dostęp do mąki razowej na chleb ale nie mogłem spotkać w sklepie mąki pytlowej a teraz zrobię sobie ją sam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-22739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 25 Listopada 2007 Przeprosiłem się z moim automatem firmy Delta. Kiedyś piekłem z gotowych mieszanek, np chleb pieniński. ale efekty były takie sobie. Teraz spróbowałem czegoś prostszego: mąka 650 450g mąka 1850 150g mleko 150ml woda 200ml drożdże świeże 20g po 2 łyżeczki soli i cukru i wyszło coś takiego: mieszadła udało mi się wyjąć w odpowiednim momencie, dziurki wyszły malutkie: skórka podpiekana grilem w piekarniku, a do tego masełko, co prawda kupne, ale przynajmniej bez dodatku oleju, i wędlinka: zrobiona tydzień temu, lekko podsuszona. Niestety, poniedziałkowe kanapki do pracy pewnie będą już ze zwykłego chlebka, ten jakoś dziwnie szybko znika, jeszcze ciepły Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 25 Listopada 2007 No, jestem pełna podziwu. :tongue: Delta maszyna ,to dobra maszyna . Nie polecam gotowych mieszanek chlebowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 25 Listopada 2007 Papacio :lol: usmiałam się po pachy.Myślałam ze nazwa mówi sama za siebie.Z tego przepisu robiłam wczoraj rogaliki z nutellą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 25 Listopada 2007 Wiesz, wszystkiego trzeba doznać, ale te uwagi jakie były ciekawe!!! W sumie i tak zjedli, i o to chodzi. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 26 Listopada 2007 WitamZadam pewnie trochę laickie pytanie W kilku już przepisach na chleb widziałem, że pojawia się grysik. Co to jest takiego ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 26 Listopada 2007 W kilku już przepisach na chleb widziałem, że pojawia się grysik. Co to jest takiego ? Kasza manna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 26 Listopada 2007 Kasza do chleba ?Zaparza się ją jak nie jest to w przepisie napisane czy zwyczajnie dodaje ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 26 Listopada 2007 Nie zaparzasz, dodajesz sypką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 26 Listopada 2007 Dziękuję bardzo za pomoc. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-23255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 2 Grudnia 2007 mój automat tak właśnie pracuje bywa,że i 2x dziennie)Mój pracuje nawet 3 x dziennie. Wczoraj " popełniłem" :devil: drożdżówkę, ale wklepałem jakiś zezowaty program i wyszedł zakalec. :tongue: Dzisiaj zrobiłem drugą i wyszła super :grin: Teraz chlebek się piecze ......itd. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Ja piekę dziennie i robię jednakowo a chleb wychodzi różny. Pewno to też zależy od mąki, tak mówi żona. Jednakowa ilość mąki, te same drożdże a raz urośnie tak, że się „przelewa” a innym razem tylko troszeczkę. Dlaczego? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Papciu wszystkiemu winiem Kopernik,bo Ziemia się kręci :grin: , ja widzę :shock: u Fentla sorry :blush: , piekarza Fentla raz jest tak a raz inaczej a robi wszystko z tego samego , a może ta mąka ma "małą zawartośc mąki w mące" :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 2 Grudnia 2007 raz urośnie tak, że się „przelewa” a innym razem tylko troszeczkę.Papciu Jeśli pieczesz chlebek zawsze z takiej samej mąki na żurku, to wszystko zależy właśnie od tego żurku. Żurek kupuję zawsze od jednego producenta, a nie zawsze jest taki sam. W zalewajce tego nie odczujemy ale w chlebku tak. Ja ostatnio mieszam żurek z białym barszczem ,dodaję wody (0,5+ 0,5 + 0,2 l wody ) na o,75kg mąki daję o,5l tej mieszanki płynnej. Doszedłem do powtarzalności wyrobu. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 2 Grudnia 2007 A czemu nie zrobicie własnego żurku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Dzięki Fentel za podniesienie na duchu bo myślałem. że tylko u mnie tak wychodzi. Andy, na razie to korzystam z żurku ze sklepu. Sam też robiłem i będę musiał wrócić do tej praktyki. Masz może sprawdzony sposób na żurek? bo chyba nie na czosnku. Tak myślę. Zaraz idę piec. I jeszcze jedno, jak zrobić by chleb nie miał tak chrupiącej skórki?Nastawiam na jasną a ona i tak trzeszczy - ta skórka-Może to dziwne, ale taka chrupiąca to nie nadaje się do jedzenia, trzeszczy w paszczy a i trzecie zęby tego nie wytrzymują No i nakruszy się co nie miara. Ja po przestudzeniu daję do nylonowego worka. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 2 Grudnia 2007 u Fentla sorry :blush: , piekarza Fentla raz jest tak a raz inaczej a robi wszystko z tego samego ,Tomuś Co kilka dni zmieniam w recepturze rodzaje mąki, kombinuję z pszenną 450, 650, żytnią 720, ...... itd. Szukam najsmaczniejszego " ideału" , ale wszystkie smaczne. :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Ja ostatnio mieszam żurek z białym barszczem W ramach eksperymentu proponuję zamiast żurku dodać suchego zakwasu: http://www.mieszanki.pl/o/product_info.php?products_id=28 Wychodzi moim zdaniem lepiej i taniej od kupnego żurku ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 2 Grudnia 2007 a czemu nie zrobić samemu zakwasuFentel zamiast żurku używales zakwasu od Adama?Ja wtej chwili robie na zmianę z jego i ze swojego zakwasu różnicy nie widzęPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 2 Grudnia 2007 a czemu nie zrobić samemu zakwasu Masz na myśli zakwas, czy koncentrat żurku lub barszczu białego? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Fentel zamiast żurku używales zakwasu od Adama?Jeszcze nie :rolleyes: Nie mam odwagi i wiedzy, ile trzeba tego dodać :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 2 Grudnia 2007 a czemu nie zrobić samemu zakwasu Masz na myśli zakwas, czy koncentrat żurku lub barszczu białego?zakwas Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Początki mojego zakwasu sięgają końca października. Od tej pory jadę cały czas na nim . Udało mi się już upiec chleb żytni w maszynie bez dodatku drożdży, na samym zakwasie. Bardzo ładnie wyrasta, a i nie gorzej smakuje. Jednak u mnie tylko ja jestem fanem żytniego na zakwasie. Reszta lubi bardziej pszenny na drożdżach. Ale od czasu, do czasu zrobię tylko dla siebie. Wracając do żurku, to wydaje mi się, że spełnia on tylko funkcję czynnika nadającego chlebkowi kwaśny smak (podobnie jak kefir czy maślanka). Zakwas natomiast jest tu spulchniaczem podobnie jak drożdże. I tu jest różnica. Poza tym chleb na zakwasie jest trwalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Papcio, ja żurek robię tak: 200g mąki żytniej "na żurek" + 1 litr wody stawiam w dzbanku kamiennym przykrytym lnianą ściereczką opasaną gumką na lodówce przy ścianie (ciepełko). Czosnek dodaje kto lubi. Mąkę kupuję u zaufanego sprzedawcy na bazarze, taką z otrębami (bo lubię). Szczerze odradzam konfekcjonowane mąki sklepowe- u mnie była totalna porażka. Cały proces nie jest uciążliwy: ukiszony i niefermentujący żurek zlewam do słoików i przechowuję w lodówce. Po zrobieniu jakiegoś zapasu, dzbanek bez żurku, taki "brudny" i przykryty, suszę do następnego razu. O tej skórce to nam pewno podpowie Abratek, tylko czasu trochę znajdzie :smile: pedro, zgadza się:chleb na zakwasie jest trwalszy. i to dużo trwalszyBardzo ładnie wyrasta, a i nie gorzej smakuje wyrasta dobrze a smakuje naturalniej :grin: Słyszałem tylko, że powłoki na foremkach w automatach nie są odporne na kwasy i z tym mogą być problemy :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Jutro robię zakwas. Mam tylko mąkę na żurek i na niej zrobię, bo na żurek to wychodzi dobry zakwas. Jej typ to 1200 Bochenek dzisiejszy wyrósł dobrze, ale trochę opadł i nie mogę dojść do tego by góra była wypukła. Raz mi się udało zrobić i chleb bardzo ładnie wyglądał. Oprócz pierwszego wypieku - wspaniały zakalec - wszystkie zostały zjedzone z apetytem. Ale będę dalej próbował. Na święta chcę mieć prawie wzorcowe bochenki no i wędliny! Za wzystkie rady dziękuję. proszę o jeszcze. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/10/#findComment-24049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.