vlodi Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2011 Mam pytanko do forumowiczów - jestem nowicjuszem w zadymianiu. Poradźcie jak poznać że mięsiwko sie nie nadaje do jedzenia? Może to jest naiwne pytanie ale mnie bardzo nurtuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2011 A spróbój go dobrze powąchać.Jak capi-odrzuć.Weż do ręki.Jak obślizgłe-odrzuć.Popatrz na kolor.Jak nie ciekawy-odrzuć.A wogóle to jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to nie bierz. Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-160195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Maja 2011 Na to nie ma reguły najlepiej poszukać małej masarni która skupuje trzodę od rolników i sama rozbiera mięso. Wszelkie inne sklepy, hurtownie, markety itd mogą wcisnąć co chcą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-160203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahoo Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Lipca 2011 Według mnie zapach mówi bardzo wiele, wygląd oczywiście też .Ostatnio miałem "przygodę" z mięskiem zakupionym w dużym markecie (czego nie polecam). Schab przeznaczony do pieczenia wylądował w zalewie na 24h. Po wyjęciu z piekarnika mięso tak "zajeżdżało", że wylądowało w śmietniku. Uważam, że jeśli zapach jest przyjemny i nie ma zmienionego koloru to jest ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-168708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Lipca 2011 Według mnie zapach mówi bardzo wiele, wygląd oczywiście też .Ostatnio miałem "przygodę" z mięskiem zakupionym w dużym markecie (czego nie polecam). Schab przeznaczony do pieczenia wylądował w zalewie na 24h. Po wyjęciu z piekarnika mięso tak "zajeżdżało", że wylądowało w śmietniku. Uważam, że jeśli zapach jest przyjemny i nie ma zmienionego koloru to jest ok. PozdrawiamStary wyga jestem i mięso czy wędlinę wyczuwam wzrokiem, tylko że przy dzisiejszych metodach ozdrawiania mięsa .... sam na to się nabieram, że świeże. :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-168726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracuda Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2011 witam. Chciałam zapytac jaka może być przyczyna zmiany koloru wierzchniej warstwy mięsa po peklowaniu. Nadmieniam, że leżało w solance 14 dni i miało ładny rózowy kolor. Po wyjęciu z solanki, opłukaniu, zapakowaniu w siatki miesko lezało w lodowce w tem. 4-6 stopni ok. 24 godz. zanim nastapiło wędzenie. W trakcie tego "leżakowania" zmieniło kolor. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-190735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2011 :grin: utleniło się :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-190741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracuda Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ale rozumiem ze bedzie sie nadawac do zjedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-190742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2011 będzie :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-190776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2011 W trakcie tego "leżakowania" zmieniło kolorDokładnie, weszło w reakcję z powietrzem i sie utleniło... nie przejmuj się, jesli nie lezało tak 2 tygodnie to będzie dobre Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-190781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ja miałem taki sam problem ale to tylko w kwestii mojego zaniedbania...Przy kupnie świniaka odłożyłem płat boczku 2kg bo nie wiedziałęm co z nim zrobić. Ostatecznie zapomniałem o nim i przypomniało mi się po tygodniu leżakowania w lodówce tego boczku.Troszkę mi pachniało mięsem z marketu... czyli zleżałym itd....Zastosowałem mycie i peklowanie na sucho na boczek po staropolsku i mam nadzieję, że alkohol i sól coś temu zaradzą i będzie ten boczek nadawał się do jedzenia. Zobaczymy w sobotę jak będę go wędził i parzył. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-190796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracuda Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Wielkie dzieki za pocieszenie. Już mi lżej na duszy. W smaku jest super. Abratku dziekuje za przepis na solanke. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-190852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Czerwca 2012 :grin: utleniło się :grin: W zakładach to standard jednak oni stosują (w wędlinach surowych) tak zwany przeciwutleniacz E-300 groźnie brzmi ale to nic innego jak witamina C Jednak do wędzonek parzonych stosują E-316 (izoaskorbinian sodu) a tego to już nie chcemy. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/#findComment-224753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.