Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do forumowiczów - jestem nowicjuszem w zadymianiu. Poradźcie jak poznać że mięsiwko sie nie nadaje do jedzenia? Może to jest naiwne pytanie ale mnie bardzo nurtuje.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5629-po-czym-mo%C5%BCna-pozna%C4%87-%C5%BCe-mieso-si%C4%99-nie-nadaje/

A spróbój go dobrze powąchać.Jak capi-odrzuć.

Weż do ręki.Jak obślizgłe-odrzuć.

Popatrz na kolor.Jak nie ciekawy-odrzuć.

A wogóle to jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to nie bierz.

Pozdrawiam serdecznie,

Na to nie ma reguły najlepiej poszukać małej masarni która skupuje trzodę od rolników i sama rozbiera mięso.

Wszelkie inne sklepy, hurtownie, markety itd mogą wcisnąć co chcą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 2 miesiące temu...

Według mnie zapach mówi bardzo wiele, wygląd oczywiście też .Ostatnio miałem "przygodę" z mięskiem zakupionym w dużym markecie (czego nie polecam). Schab przeznaczony do pieczenia wylądował w zalewie na 24h. Po wyjęciu z piekarnika mięso tak "zajeżdżało", że wylądowało w śmietniku. Uważam, że jeśli zapach jest przyjemny i nie ma zmienionego koloru to jest ok.

Pozdrawiam

Według mnie zapach mówi bardzo wiele, wygląd oczywiście też .Ostatnio miałem "przygodę" z mięskiem zakupionym w dużym markecie (czego nie polecam). Schab przeznaczony do pieczenia wylądował w zalewie na 24h. Po wyjęciu z piekarnika mięso tak "zajeżdżało", że wylądowało w śmietniku. Uważam, że jeśli zapach jest przyjemny i nie ma zmienionego koloru to jest ok.

Pozdrawiam

Stary wyga jestem i mięso czy wędlinę wyczuwam wzrokiem, tylko że przy dzisiejszych metodach ozdrawiania mięsa .... sam na to się nabieram, że świeże. :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 4 miesiące temu...
witam. Chciałam zapytac jaka może być przyczyna zmiany koloru wierzchniej warstwy mięsa po peklowaniu. Nadmieniam, że leżało w solance 14 dni i miało ładny rózowy kolor. Po wyjęciu z solanki, opłukaniu, zapakowaniu w siatki miesko lezało w lodowce w tem. 4-6 stopni ok. 24 godz. zanim nastapiło wędzenie. W trakcie tego "leżakowania" zmieniło kolor. Co to może być?
będzie :cool: :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

W trakcie tego "leżakowania" zmieniło kolor

Dokładnie, weszło w reakcję z powietrzem i sie utleniło... nie przejmuj się, jesli nie lezało tak 2 tygodnie to będzie dobre :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Ja miałem taki sam problem ale to tylko w kwestii mojego zaniedbania...

Przy kupnie świniaka odłożyłem płat boczku 2kg bo nie wiedziałęm co z nim zrobić. Ostatecznie zapomniałem o nim i przypomniało mi się po tygodniu leżakowania w lodówce tego boczku.

Troszkę mi pachniało mięsem z marketu... czyli zleżałym itd....

Zastosowałem mycie i peklowanie na sucho na boczek po staropolsku i mam nadzieję, że alkohol i sól coś temu zaradzą i będzie ten boczek nadawał się do jedzenia. Zobaczymy w sobotę jak będę go wędził i parzył.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

• 6 miesięcy temu...

:grin: utleniło się :grin:

W zakładach to standard jednak oni stosują (w wędlinach surowych) tak zwany przeciwutleniacz E-300

groźnie brzmi ale to nic innego jak witamina C

Jednak do wędzonek parzonych stosują E-316 (izoaskorbinian sodu) a tego to już nie chcemy.

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif