Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Peklowałem szynkę i po 5 dniach zalewa zrobiła się mętna.

Czy to wina dodania surowego czosnku do zalewy?

Użyłem peklosoli i trzymałem w lodówce w 6 stopniach.

Zapach zalewy i mięsa jest normalny.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie tak.

Ja czosnek dodaję na dobę przed wyjęciem mięsa z peklowania, wówczas zalewa nie jest mętna. Ile czasu Ci pozostało do końca peklowania?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160555
Udostępnij na innych stronach

:grin: Za każdym razem czosnek kroję z łupinami i dodaję pierwszego dnia peklowania.Jeszcze nigdy zalewa nie była mętna.Dodaję jaki mam,Polski,Hiszpański czy Chiński :grin: :thumbsup: Co to znaczy ,,mętna zalewa,,Czy dobrze rozmieszałeś peklosól z wodą? :wink:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160559
Udostępnij na innych stronach

mięso już wyjąłem i upiekę.

pierwszy raz dodałem surowy czosnek do peklowania i pierwszy raz zalewa zrobiła się mętna.

 

[ Dodano: Nie 22 Maj, 2011 11:19 ]

jeszcze zauważyłem że mięso jest "sztywne" nie takie jak surowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160562
Udostępnij na innych stronach

A to że mięso jest takie sztywne?

Kilka razy peklowałem po 3 dni - nastrzykiwałem i mięso miało konsystencje taką jak surowe.

A tym razem mięso poleżało 5 dni, też nastrzykiwałem i "zesztywniało"

 

Czy to normalne?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160565
Udostępnij na innych stronach

Daję czosnek od początku peklowania i zawsze zalewa jest mętnawa a mięso sztywne,zły zapach świadczyłby o zepsuciu mięsa-nie pękaj wszystko jest u ciebie w porządku-powodzenia
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160566
Udostępnij na innych stronach

paradoksalnie, mimo że czosnek działa bakteriobójczo to dodanie go surowego do solanki może spowodować początek jej zepsucia - było to już kiedyś omawiane

 

"zesztywnienie" mięsa to jeszcze nie powód do niepokoju - po prostu mniej wody wiecej soli

zmętnienie też moze być spowodowane wymianą solanki z mięsem (mniej więcej w tym czasie może już rozpocząć się odwrotna dyfuzja)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160585
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.