Premier Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2011 Witam Peklowałem szynkę i po 5 dniach zalewa zrobiła się mętna.Czy to wina dodania surowego czosnku do zalewy?Użyłem peklosoli i trzymałem w lodówce w 6 stopniach.Zapach zalewy i mięsa jest normalny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Maja 2011 Wg mnie tak.Ja czosnek dodaję na dobę przed wyjęciem mięsa z peklowania, wówczas zalewa nie jest mętna. Ile czasu Ci pozostało do końca peklowania? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Maja 2011 :grin: Za każdym razem czosnek kroję z łupinami i dodaję pierwszego dnia peklowania.Jeszcze nigdy zalewa nie była mętna.Dodaję jaki mam,Polski,Hiszpański czy Chiński :grin: :thumbsup: Co to znaczy ,,mętna zalewa,,Czy dobrze rozmieszałeś peklosól z wodą? :wink: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Maja 2011 mięso już wyjąłem i upiekę. pierwszy raz dodałem surowy czosnek do peklowania i pierwszy raz zalewa zrobiła się mętna. [ Dodano: Nie 22 Maj, 2011 11:19 ] jeszcze zauważyłem że mięso jest "sztywne" nie takie jak surowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Maja 2011 pierwszy razDziwne dziwy :shock: Zawsze dodaję surowy , w końcu to " zabijacz " bakterii i najlepsza przyprawa do mięsa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Maja 2011 A to że mięso jest takie sztywne?Kilka razy peklowałem po 3 dni - nastrzykiwałem i mięso miało konsystencje taką jak surowe.A tym razem mięso poleżało 5 dni, też nastrzykiwałem i "zesztywniało" Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Maja 2011 Daję czosnek od początku peklowania i zawsze zalewa jest mętnawa a mięso sztywne,zły zapach świadczyłby o zepsuciu mięsa-nie pękaj wszystko jest u ciebie w porządku-powodzenia Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Maja 2011 paradoksalnie, mimo że czosnek działa bakteriobójczo to dodanie go surowego do solanki może spowodować początek jej zepsucia - było to już kiedyś omawiane "zesztywnienie" mięsa to jeszcze nie powód do niepokoju - po prostu mniej wody wiecej solizmętnienie też moze być spowodowane wymianą solanki z mięsem (mniej więcej w tym czasie może już rozpocząć się odwrotna dyfuzja) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5640-m%C4%99tna-zalewa-od-surowego-czosnku/#findComment-160585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.