beiot Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Blok Składniki: - 1 kostka masła, - 1 kostka margaryny, - 2 niepełne szklanki cukru, - 0,5 kg mleka w proszku (ja daję czerwone „łaciate”), -ok. 80 dag herbatników, - ok. 20 dag (rozdrobnionych) orzechów lub rodzynki (opcjonalnie zależnie od upodobań) - kakao w ilości zależnej od upodobań (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Do dużego garnka wrzucić: masło, margarynę, cukier i dodajemy ok. 0,5 szklanki wody. Wszystko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć i dodać do masy mlecznej. Można dosypać bakalie i ewentualnie kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i ciepłą masę przełożyć do formy. Przestudzoną masę wstawić do lodówki na ok. 12 godz. Uwaga! Zamiast formy można użyć suchych wafli. Masę wylać na jeden wafel, przykryć drugim i docisnąć. Zostawić do zastygnięcia. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5724-ciasto-blok/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.