Barbara Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Chleb , ktory pieke od lat , wyroznia sie wspanialym smakiem ,zapachem i chrupiaca skorka. Skladniki: 150 ml zakwasu zytniego 300ml wody 1 polplaska lyzka soli (Nie zaluje soli , bo surowe ciasto musi byc slone) 500g maki pszennej chlebowej 4 dkg drozdzy swiezych Wkladam wszystkie skladniki na chleb do robota. Miesza sie wszystko przez 7 minut. Pozniej przekladam ciasto do miski lekko wysmarowanej olejem lub oliwa. Czekam , za podwoi objetosc. Garnek rzymski wczesniej namoczylam woda (ok.20 minut wczesniej). Osuszam go recznikiem papierowym , lekko smaruje oliwa, dokladnie posypuje platkami owsianymi i delikatnie przekladam ciasto. Czekam , az wypelni forme. Teraz chlebek posypuje maka przed wstawieniem do pieca. Druga opcja jest taka , ze wstawiam forme z ciastem do zimnego piekarnika i wlaczam prad (gaz)na 100st.C , na 20-25 min. do wyrosniecia. Po tym czasie przelaczam na 210 st.C i pieke dalsze 50 min. Wyjmuje i studze na kratce. Za efekt smakowy gwarantuje. Jest on zasluga glinianego garnka rzymskiego , ktory podczas pieczenia oddaje wypiekom wilgoc przez wczesniejsze jego namoczenie. W czasie pieczenia nie wolno otwierac piekarnika. Dla oszczednosci pradu pieke dwa chlebki na raz. Moje chleby maja po 80 dkg wagi. [ Dodano: Pon 27 Cze, 2011 14:29 ] Jeszcze jedna wazna uwaga dla osob , ktore nie piekly w rzymskim garnku. Zawsze nalezy najpierw wstawic garnek rzymski do zimnego pieca i potem wlaczyc na np. 210 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Hmm,a dlaczego drożdże skoro jest zakwas :shock: :rolleyes: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Taki przepis sobie wypracowalam , rodzinka zachwycona , goscie przed jedzeniem chlebek wachaja , a zachwytom nie ma konca.Szczerze- na samym zakwasie moje chleby to gnioty , wiec nie probuje ich piec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Basiu,jeśli masz dobry zakwas to drożdże są naprawdę zbędne.Zrób ciasto chlebowe z zakwasem,daj mu czas na wyrośnięcie,nawet do 8 godzin i dopiero wtedy wszyscy będą ochać i achać nad dobrym chlebem.Dodając drożdże do ciasta z zakwasem niweczysz smak zakwasu. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dziekuje za podpowiedz. Moj zakwas ma 2 lata. Troche sie zniechecilam do pieczenia chleba na samym zakwasie , ale sprobuje . Pozdrawiam krajana. Ja tez jestem z Mazur. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Krajanko,zakwas się nie starzeje,zrób chleb i odbierz z niego garstkę ciasta,i to będzie nowy zakwas. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Jest to przepis na chlebek w/g pomyslu Basi wiec jesli Kolezanka pisze ze dodaje drożdże i az tak sobie zachwala ten przepis , to cos musi w tym byc..Ja robie nieraz tez chlebek ale w automacie..Basiu czy wyjdzie mi cos dobrego z tego urzadzenia w/g Twojego przepisu ?? pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Czerwca 2011 zrób chleb i odbierz z niego garstkę ciasta,i to będzie nowy zakwasto nie będzie "nowy zakwas" tylko ZACZYNChleb na zakwasie nie wprowadzajcie w błąd szukających przepisu na prawdziwy chleb na zakwasie myślę, że lepiej w temacie napisać Chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży wtedy jest wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dobrze,Przemku,tylko powiedz czym różni się się zakwas od zaczynu.I nie pisz ,że pierwotnością :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Czerwca 2011 I nie pisz ,że pierwotnościąno niestety ale tak jeżeli weżniesz mąkę, wodę i poczekasz parę dni to otrzymasz zakwas, a każdy następny zaczątek zostawiony z poprzedniego pieczenia to już nie jest zakwas tylko zaczyn jak można kawałek ciasta nazwać zakwasem przecież to jest całkiem inna struktura :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Przemku,masz rację :blush: Ale efekt końcowy będzie taki sam. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Ale efekt końcowy będzie taki samjeżeli nie dodasz drożdży to owszem, będzie to prawdziwy chleb na zakwasie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Do Gregtom. .Przykro mi , ale nie mam zadnych doswiadczen w pieczeniu chleba w automacie .Sadze , ze zawsze warto poprobowac , bo kazde doswiadczenie jest cenne . Jesli bedziesz wyrabial ciasto w automacie , musi ono miec po wyrobieniu ksztalt kuli . Wtedy bedzie dobrze wyrobione.Dlatego warto kontrolowac , bo czasem trzeba dosypac toche maki , zeby nie bylo ciasto za rzadkie. Wszyscy korzystamy z roznych mak. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Czerwca 2011 W automacie ktory posiadam sa dwa mieszadla ale zastapilem je troszke wiekszymi z innych maszynek..Zawsze przy mieszaniu robi sie fajna kula , ktorą mieszadelka ladnie gniotą i obraca ale tak jak napisalas , trzeba uwazac z konzystecią.. :-) dzieki i pozdrawiam :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Kilka dni temu upiekłem chleb litewski (zdjęcie chleba zamrożonego) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Czerwca 2011 150 ml zakwasu zytniegoBasiu podaj przepis jak Ty robisz swój zakwas słonecznie pozdrawiam Kasia i Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lipca 2011 Właściwie temat powinien być " drożdżowy chleb na zakwasie " :grin: ale bez względu na nazwę ważne by smakował . Ja ostatnio piekę na gotowym zakwasie żytnim z piekarni . Kupuję pojemnik 250ml za 2,50 . Wystarcza mi na 4-5 wypieków . Na noc robię w misce plastikowej ( może dorobię się kiedyś dzieży ) zaczyn z ok kg mąki żytniej . Wkładam do piekarnika na noc . Rano wyrabiam z mąką razową lub pszenną . Ciasto rzadkie , ale nie lejące przekładam do keksówek .I znowu na 2-3 godziny aż nie podwoi objętości . Piekę 1godzinę zraszając co jakiś czas wodą . A po upieczeniu wygląda tak : Pisałem , już na forum ,że szukam smaku z dzieciństwa chleba wiejskiego . W zabawie zimno-gorąco jestem na ciepło :thumbsup: :grin: . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-165304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Października 2011 moje ostatnie:wyroby :chleb cebulowy, salceson ozorkowy , ocet jabłkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-179270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Października 2011 :chleb cebulowy, salceson ozorkowywyglądają smakowicie :clap: :thumbsup: Dodatkowe :clap: za dążenie do celu z wstawianiem zdjęć Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-179274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Października 2011 chleb cebulowy, salceson ozorkowyMoże byś tak poczęstował forumowiczów a nie tylko sie chwalił? Salceson ozorkowy to rarytasik przecież :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-179287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Października 2011 :chleb cebulowy Jeżeli to nie tajemnica to poprosze o przepis na ten chlebek cebulowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-179290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Października 2011 Chleb cebulowy robię w ten sposób,że do ciasta chlebowego dodaję 3 pokrojone i przysmażone na brązowo cebule.Jest to ilość cebul na jeden chleb w foremce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-179306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Października 2011 Zdjęcie z ostatniego wypieku chleba cebulowego na zakwasie z dodatkiem utartego ziemniaka.W smaku:super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-180766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Maja 2013 CHLEB RAZOWY NA ZYTNIM ZAKWASIE 500 g maki razowej Typ 2000500 g aktywnego zakwasu na mace Typ 720250 g wody niegazowanej1 lyzka soli ( zakwas krok po kroku na stronie "Ewa w kuchni ") Wszystkie skladniki na chleb wlozyc do miski i zamieszac lyzka krotko do polaczenia. Przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci ( ok. 6 godz.) Nagrzac piekarnik na 250 -240 st.CPrzelozyc delikatnie ciasto do formy wysmarowanej olejem i wysypanej platkami owsianymi .Nie wygladzac chleba.Wstawic do goracego pieca na 10 min. Teraz obnizyc temp. do 220 st. C , piec 15 min.Teraz obnizyc temp. do 190 st. C I piec 35 min. ( nie skracac czasu pieczenia ) Upieczony chleb wyjac na kratke i studzic. CHLEB RAZOWY NA MIODZIE ZE SLIWKA SKLADNIKI jak wyzej + 1 lyzka miodu naturalnego +200 g sliwek suszonych Wyrastanie i pieczenie jak przy CHLEBIE RAZOWYM NA ZYTNIM ZAKWASIE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-283552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedzszpinak Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Marca 2014 Jak ja uwielbiam zakwas chlebowy! W gorące dni nie ma nic lepszego na ugaszenia pragnienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-340704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.