Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb , ktory pieke od lat , wyroznia sie wspanialym smakiem ,zapachem i chrupiaca skorka.

Skladniki:

150 ml zakwasu zytniego

300ml wody

1 polplaska lyzka soli (Nie zaluje soli , bo surowe ciasto musi byc slone)

500g maki pszennej chlebowej

4 dkg drozdzy swiezych

 

Wkladam wszystkie skladniki na chleb do robota. Miesza sie wszystko przez 7 minut.

Pozniej przekladam ciasto do miski lekko wysmarowanej olejem lub oliwa.

Czekam , za podwoi objetosc.

Garnek rzymski wczesniej namoczylam woda (ok.20 minut wczesniej).

Osuszam go recznikiem papierowym , lekko smaruje oliwa, dokladnie posypuje platkami owsianymi i delikatnie przekladam ciasto. Czekam , az wypelni forme. Teraz chlebek posypuje maka przed wstawieniem do pieca.

Druga opcja jest taka , ze wstawiam forme z ciastem do zimnego piekarnika i wlaczam prad (gaz)na 100st.C , na 20-25 min. do wyrosniecia.

Po tym czasie przelaczam na 210 st.C i pieke dalsze 50 min.

Wyjmuje i studze na kratce.

Za efekt smakowy gwarantuje. Jest on zasluga glinianego garnka rzymskiego , ktory podczas pieczenia oddaje wypiekom wilgoc przez wczesniejsze jego namoczenie.

W czasie pieczenia nie wolno otwierac piekarnika.

Dla oszczednosci pradu pieke dwa chlebki na raz.

Moje chleby maja po 80 dkg wagi.

 

[ Dodano: Pon 27 Cze, 2011 14:29 ]

Jeszcze jedna wazna uwaga dla osob , ktore nie piekly w rzymskim garnku.

Zawsze nalezy najpierw wstawic garnek rzymski do zimnego pieca i potem wlaczyc na np. 210 st.C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/
Udostępnij na innych stronach

Taki przepis sobie wypracowalam , rodzinka zachwycona , goscie przed jedzeniem chlebek wachaja , a zachwytom nie ma konca.

Szczerze- na samym zakwasie moje chleby to gnioty , wiec nie probuje ich piec.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164668
Udostępnij na innych stronach

Basiu,jeśli masz dobry zakwas to drożdże są naprawdę zbędne.

Zrób ciasto chlebowe z zakwasem,daj mu czas na wyrośnięcie,nawet do 8 godzin i dopiero wtedy wszyscy będą ochać i achać nad dobrym chlebem.

Dodając drożdże do ciasta z zakwasem niweczysz smak zakwasu.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164670
Udostępnij na innych stronach

Jest to przepis na chlebek w/g pomyslu Basi wiec jesli Kolezanka pisze ze dodaje drożdże i az tak sobie zachwala ten przepis , to cos musi w tym byc..Ja robie nieraz tez chlebek ale w automacie..Basiu czy wyjdzie mi cos dobrego z tego urzadzenia w/g Twojego przepisu ??

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164679
Udostępnij na innych stronach

zrób chleb i odbierz z niego garstkę ciasta,i to będzie nowy zakwas

to nie będzie "nowy zakwas" tylko ZACZYN

Chleb na zakwasie

nie wprowadzajcie w błąd szukających przepisu na prawdziwy chleb na zakwasie myślę, że lepiej w temacie napisać Chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży wtedy jest wszystko jasne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164681
Udostępnij na innych stronach

I nie pisz ,że pierwotnością

no niestety ale tak jeżeli weżniesz mąkę, wodę i poczekasz parę dni to otrzymasz zakwas, a każdy następny zaczątek zostawiony z poprzedniego pieczenia to już nie jest zakwas tylko zaczyn jak można kawałek ciasta nazwać zakwasem przecież to jest całkiem inna struktura :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164687
Udostępnij na innych stronach

Do Gregtom. .Przykro mi , ale nie mam zadnych doswiadczen w pieczeniu chleba w automacie .Sadze , ze zawsze warto poprobowac , bo kazde doswiadczenie jest cenne . Jesli bedziesz wyrabial ciasto w automacie , musi ono miec po wyrobieniu ksztalt kuli . Wtedy bedzie dobrze wyrobione.Dlatego warto kontrolowac , bo czasem trzeba dosypac toche maki , zeby nie bylo ciasto za rzadkie. Wszyscy korzystamy z roznych mak.

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za porady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164709
Udostępnij na innych stronach

W automacie ktory posiadam sa dwa mieszadla ale zastapilem je troszke wiekszymi z innych maszynek..Zawsze przy mieszaniu robi sie fajna kula , ktorą mieszadelka ladnie gniotą i obraca ale tak jak napisalas , trzeba uwazac z konzystecią.. :-)

 

dzieki i pozdrawiam :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-164711
Udostępnij na innych stronach

Właściwie temat powinien być " drożdżowy chleb na zakwasie " :grin:

ale bez względu na nazwę ważne by smakował .

Ja ostatnio piekę na gotowym zakwasie żytnim z piekarni . Kupuję pojemnik 250ml za 2,50 .

Wystarcza mi na 4-5 wypieków . Na noc robię w misce plastikowej ( może dorobię się kiedyś dzieży ) zaczyn z ok kg mąki żytniej . Wkładam do piekarnika na noc . Rano wyrabiam z mąką razową lub pszenną . Ciasto rzadkie , ale nie lejące przekładam do keksówek .I znowu na 2-3 godziny aż nie podwoi objętości . Piekę 1godzinę zraszając co jakiś czas wodą .

A po upieczeniu wygląda tak :

Pisałem , już na forum ,że szukam smaku z dzieciństwa chleba wiejskiego . W zabawie zimno-gorąco jestem na ciepło :thumbsup: :grin: .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-165304
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

:chleb cebulowy, salceson ozorkowy

wyglądają smakowicie :clap: :thumbsup:

Dodatkowe :clap: za dążenie do celu z wstawianiem zdjęć Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-179274
Udostępnij na innych stronach

chleb cebulowy, salceson ozorkowy

Może byś tak poczęstował forumowiczów a nie tylko sie chwalił?

Salceson ozorkowy to rarytasik przecież :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-179287
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

CHLEB RAZOWY NA ZYTNIM ZAKWASIE

 

500 g maki razowej Typ 2000

500 g aktywnego zakwasu na mace Typ 720

250 g wody niegazowanej

1 lyzka soli

 

( zakwas krok po kroku na stronie "Ewa w kuchni ")

 

Wszystkie skladniki na chleb wlozyc do miski i zamieszac lyzka krotko do polaczenia.

 

Przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci ( ok. 6 godz.)

 

Nagrzac piekarnik na 250 -240 st.C

Przelozyc delikatnie ciasto do formy wysmarowanej olejem i wysypanej platkami owsianymi .

Nie wygladzac chleba.

Wstawic do goracego pieca na 10 min.

 

Teraz obnizyc temp. do 220 st. C , piec 15 min.

Teraz obnizyc temp. do 190 st. C I piec 35 min.

 

( nie skracac czasu pieczenia )

Upieczony chleb wyjac na kratke i studzic.

 

CHLEB RAZOWY NA MIODZIE ZE SLIWKA

 

SKLADNIKI jak wyzej + 1 lyzka miodu naturalnego +200 g sliwek suszonych

 

Wyrastanie i pieczenie jak przy CHLEBIE RAZOWYM NA ZYTNIM ZAKWASIE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5756-chleb-na-zakwasie/#findComment-283552
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.