Skocz do zawartości

Bardzo ciekawa oferta Grzegorza T. + przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

Urządzenie do pieczenia drobiu.

 

 

Jest to urządzenie wykonane w Polsce, z wysoko gatunkowej lekkiej stali stopowej,

o średnicy wewnętrznej 26cm i wysokości 17cm. Produkt ten z racji dużych wymiarów

i solidnego wykonania pozwala piec nie tylko kurczaki lecz także kaczki czy np. gęsi. Elementy urządzenia mogą być wkładane do piekarników kuchni gazowych i elektrycznych

o bardzo wysokich temperaturach (nawet do 400 C) i nie ulegają deformacji ani odkształceniom gdyż pozbawione są plastikowych elementów.

Urządzenie składa się z dużej tacy, kominka, małej wytłoczki (do której nalewamy aromaty np. wino z goździkami czy piwo z cytryną) znajdującej się wewnątrz kominka, długiej śruby mocującej i nakrętki.

Zalety urządzenia : - pieczenie bez tłuszczu, - wytapianie dodatkowego tłuszczu, gdyż pieczemy kurczaka w pozycji pionowej, - wzbogacanie smaku kurczaka aromatami wydostającymi się przez otwory kominka, - równoczesna możliwość pieczenia warzyw wraz z kurczakiem, - sześć przepisów na przygotowanie pysznego kurczaka umieszczonych na kolorowym opakowaniu.

 

Szynkowar

 

 

Szynkowar jest to urządzenie które pozwala otrzymywać szynki lub inne potrawy mięsne pozbawione konserwantów w łatwy domowy sposób np. w/g. przepisów zawartych na opakowaniu lub swoich własnych receptur..

Korpus szynkowaru wykonany jest z blachy stopowej (aluminium z dodatkiem niklu o gr. 1,5mm). Korpus zewnętrzny polerowany jest mechanicznie. Sprężyna wewnętrzna wykonana jest z drutu nierdzewnego o gr. 2,5mm. Na pokrywie zewnętrznej znajduje się bakelitowy uchwyt odporny na wysoką temperaturę, co ułatwia przetrzymywanie naczynia np. w piekarniku. Dodatkowo każdy szynkowar zapakowany jest w kolorowy karton na którym znajdują się przepisy na przygotowywanie wędlin. Do każdego szynkowaru dodawany jest gratisowo woreczek na przygotowanie potraw.

Szynkowar posiada atest PZH.

 

Przepisy:

 

Kurczak z aromatycznym rozmarynem

 

Składniki:

kurczak

łyżka suszonych listków rozmarynu

łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki masła

½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Kurczaka natrzeć solą oraz rozmarynem z zewnątrz i wewnątrz oraz skropić go sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny.

Następnie nałożyć kurczaka na kominek naczynia i obłożyć go plasterkami masła.

Wstawić naczynie z kurczakiem do rozgrzanego piekarnika (około 200ºC ) i piec około 1 godziny co jakiś czas polewając kurczaka wytworzonym sosem.

 

Kurczak z bakaliowym nadzieniem

 

Składniki:

1 kurczak

10 dag wątróbki drobiowej

1 czerstwa kajzerka

1 szkl. mleka

5 dag rodzynek

4 łyżki koniaku

¼ kg orzechów włoskich

1 jajko

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Rodzynki zalać alkoholem i odstawić.

W między czasie kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na 1 godzinę.

Następnie wątróbkę razem z namoczoną bułką zemleć w maszynce, wówczas dodać do nich posiekane orzechy, odsączone rodzynki oraz jajko.

Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Powstałym nadzieniem nafaszerować kurczaka. Następnie z demontować kominek wraz prętem i ułożyć kurczaka na tacy naczynia. Włożyć całość do rozgrzanego piekarnika (180-200º C) i piec około 1 godz.

 

Kurczak z rodzynkami w sosie piwnym

 

Składniki:

Kurczak

rodzynki

puszka/butelka piwa

Sposób przyrządzenia:

Bardzo łatwy przepis, a danie przepyszne. Kupujemy kurczaka w całości, myjemy, odcinamy wiszące części i cały środek faszerujemy rodzynkami. Nie przyprawiamy żadnymi przyprawami! Nalewamy do małej wytłoczki ( wewnątrz kominka) trochę piwa. Następnie nadziewamy kurczaka na kominek naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 50minut. Po 50 minutach wyjmujemy kurczaka, i całość polewamy piwem i dorzucamy jeszcze na zewnątrz rodzynki. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 15minut. Wyjmujemy danie, jemy z pieczywem, które maczamy w przepysznym piwno-rodzynkowym sosie.

 

Kurczak w miodzie i pomarańczach

 

 

Składniki:

kurczak około 1,5 kg

2 łyżki płynnego miodu

6 pomarańczy

2 ząbki czosnku

szklanka ryżu długoziarnistego

5 dag rodzynków

5 dag posiekanych migdałów

Kurkuma, cynamon, imbir

2 łyżki oleju

sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Z 4 pomarańczy wycisnąć sok. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż. Kurczaka umyć, osuszyć.

Natrzeć czosnkiem, oprószyć od środka i na wierzchu solą i pieprzem. Skórkę posmarować miodem. Część soku z pomarańczy wlać do wytłoczki znajdującej się wewnątrz kominka. Następnie po nałożeniu kurczaka na kominek, należy go również polać sokiem z pomarańczy. Piec godzinę

w piekarniku o temperaturze 200ºC, polewając najpierw owocowym sokiem, a potem wytworzonym sosem z naczynia. Ryż opłukać na sicie pod strumieniem bieżącej wody.

Przełożyć do miski, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut, po czym osączyć. W rondlu rozgrzać olej, wsypać ryż, zamieszać. Wlać 1,5 szklanki wody, dodać rodzynki, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżeczkę kurkumy i 3 szczypty imbiru.

Lekko posolić, zamieszać, a następnie zagotować.

Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Zestawić z ognia, ale nie zdejmować pokrywki.

Pozostałe pomarańcze umyć i pokroić w cząstki. Migdały krótko podprażać na suchej patelni i wymieszać z ryżem.

Kurczaka przełożyć na półmisek i obłożyć cząstkami pomarańczy.

Ryż podać osobno.

 

Kurczak zapiekany w sosie ziołowym

 

Składniki:

1 cały kurczak albo 4-5 udek

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki ziół prowansalskich (suszonych)

1 mały przecier pomidorowy

sól

1/2 szklanki oliwy lub 1/2 kostki masła

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, obłożyć kawałkami masła lub polać oliwą. Zrobić sos: 3 łyżki oliwy, lub 1/4 kostki stopionego masła wymieszać z przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny oraz ziołami. Posolić do smaku, a jeśli sos jest bardzo gęsty, dolać odrobinę wody. Część sosu można wlać do wytłoczki znajdującej się wewnątrz kominka

Następnie należy nałożyć kurczaka na kominek naczynia tak by podpierał się nogami o podstawę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC.

Kurczaka należy lekko podpiec by nie był surowy a następnie polać sosem i piec do miękkości ( około 1 godz.) .

W trakcie pieczenia można polewać sokiem zbierającym się na dnie brytfanny. Podawać

z makaronem i sałatą.

 

Pieczony kurczak z ziołami i z cytryną:

 

Składniki:

kurczak około 1,5kg

1 cytryna - dobrze wyszorowana

główka czosnku - obrana i podzielona na ząbki

garść świeżego tymianku i garść rozmarynu

sól, pieprz i oliwa

ziemniaki do pieczenia - podgotowane przed pieczeniem 12 minut w osolonej wodzie.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw myjemy kurczaka dokładnie i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Posiekany rozmaryn, tymianek i sól oraz trochę oliwy mieszamy dokładnie i nacieramy kurczaka z zewnątrz ale i wewnątrz. Odstawiamy kurczaka na kilka godzin do lodówki - przykrytego folią. Najlepiej przygotować kurczaka rano i zostawić go tak do chwili aż nadejdzie czas na pieczenie.

Tuż przed włożeniem naczynia z kurczakiem do piekarnika faszerujemy go cytryną – (przekrojoną) - ząbkami czosnku i resztą ziół z solą. Pozostałą część soku z cytryny wlewamy do wytłoczki znajdującej się wewnątrz kominka .Następnie nakładamy kurczaka na kominek naczynia i całość wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w temp.ok 220 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie dokładamy wokół kurczaka podgotowane ziemniaki, polewamy je wytopionym sosem z kurczaka i całość wstawiamy na kolejne 45-50 minut do piekarnika.

Można, co jakiś czas podlewać kurczaka sosem, który z niego wycieka.

Smacznego!

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/
Udostępnij na innych stronach

Czekam własnie na cennik i wysokośc rabatu dla członków WB. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166606
Udostępnij na innych stronach

W takim razie czekamy. Kilkoro moich znajomych chce rozpocząć przygodę z szynkowarzeniem zaczynając właśnie od tego "walca" rodem z Czech :wink: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166607
Udostępnij na innych stronach

szynkowarkę posiadam ale urządzeniem do kurczaka jestem zainteresowany i to bardzo poważnie.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166609
Udostępnij na innych stronach

Wyżej "stoi napisane", iż wyroby pochodzą z Olkusza...

Mnie interesuje, jaką Kolega poda NAM cenę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166616
Udostępnij na innych stronach

Z Olkusza czy nie..moja pierwsza szynkowarka była z Czech .. :rolleyes: ..i niewiele się różniła od tej z Olkusza :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166620
Udostępnij na innych stronach

..i niewiele się różniła od tej z Olkusza :cool:

 

Małgoś , ceną również się nie różniła :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166623
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie to samo.

Sprzedaję wyroby Pana Grzegorza od dawna i nie wiem z czym Maxell się wychyla. :grin:

Chyba otwiera własny sklep. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166638
Udostępnij na innych stronach

Miro poprostu Maxell robi Ci koło pióra :grin:

Musisz go na zlocie postawić do pionu :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166670
Udostępnij na innych stronach

Może znacię taż metodę na siedzącego (jak wyżej) kurczaka tylko inaczej :smile:

Potrzebne piwo w puszce 0,5l, z tego wypijamy połowę, na puszkę sadzamy kuraka i do piekarnika - wychodzi miodzio :thumbsup:

Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166675
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem i .... wnioski.

Dlaczego doszukujemy się zaraz drugiego dna? Kombinacji i podchodów? Pewnie ktoś coś tam zarobi...itd.

Po prostu dzwonił do mnie facet zarejestrowany na naszym forum i pytał, czy może podesłac ofertę na dwa urządzenia (jako, że oba urządzenia mieszczą się w ramach naszej działalności i jest sporo pytań odnośnie szynkowarów). Ofertę nadesłał, ja ją wkleiłem na forum i poprosiłem go o podanie cen oraz rabatu dla WB.

To wszystko.

Myślę, iż zamiast doszukiwać się sensacji lepiej wyłuskać jakąś ciekawą dla WB ofertę i przedstawić ją na forum. Rabat dla forumowiczów mile widziany.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166685
Udostępnij na innych stronach

Maxell, :clap: :clap: :clap:

 

[ Dodano: Pią 15 Lip, 2011 10:00 ]

Kiełbasa, Puszka jest lakierowana w całości od wewnątrz również, a przy podgrzaniu oprócz szkodliwych substancji uwalnia się hormony które powodują straszne tycie jak "dynia" :grin: Ja nie widziałem dobrego piwa w puszce :sad: Ale życzę smacznego :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166686
Udostępnij na innych stronach

Może znacię taż metodę na siedzącego (jak wyżej) kurczaka tylko inaczej :smile:

Potrzebne piwo w puszce 0,5l, z tego wypijamy połowę, na puszkę sadzamy kuraka i do piekarnika - wychodzi miodzio :thumbsup:

Ja robię kurczaka na butelce od piwa ale butelka starego typu i do butelki wlewam mieszaninę piwa, miodu i przypraw.

Ale to urządzenie mnie zaciekawiło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166716
Udostępnij na innych stronach

Ten wynalazek do pieczenia kurczaka to jest niezły pomysł, kiedyś widziałem podobnie zrobiony tyle, że z drutu, wydaje mi się, że ten jest lepszy. Ja dotychczas piekłem kurczaka na butelce - ta od piwa jest dobra (w butelce musi zostać trochę piwa 1/2 lub 1/3) Kurczak wychodził pyszny :thumbsup:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166717
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego doszukujemy się zaraz drugiego dna? Kombinacji i podchodów? Pewnie ktoś coś tam zarobi...itd.

Maxell chyba mnie źle odebrałeś, jakbyś mnie nie znał. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-166719
Udostępnij na innych stronach

Własnie otrzymałem informację na pocztę:

 

"Witam !

 

Szynkowar : cena netto 35 zł netto

Urządzenie do pieczenia drobiu : cena netto 39 zł netto

 

Ceny te zawierają już 12% upust.

 

Zamówienia należy kierować na adres :

 

Zakład " GT"

Bogucin Mały 80, 32-300 Olkusz

e-mail : grzegorztomsia@op.pl

lub telefonicznie : 502-293-007

 

Pozdrawiam

Grzegorz Tomsia"

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-167468
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę dobre ceny ja zamówiłem urządzenie do kuraka bo szynkowarki mam dzięki Maxell za adres!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-167531
Udostępnij na innych stronach

Jest to urządzenie wykonane w Polsce, z wysoko gatunkowej lekkiej stali stopowej,

- NIE ISTNIEJE COŚ TAKIEGO JAK LEKKA STAL STOPOWA - wyroby z takiej stali mogą być lekkie jedynie dzięki użyciu jak najcieńszej blachy

Korpus szynkowaru wykonany jest z blachy stopowej (aluminium z dodatkiem niklu o gr. 1,5mm). - NIE ISTNIEJE COŚ TAKIEGO JAK STOP ALUMINIUM I NIKLU - aluminium może być co najwyżej pokryte galwanicznie warstwą niklu , ale jest po powłoka nietrwała,która będzie się łuszczyć (metale ciężkie)

 

Dobre piwo w puszce?

:thumbsup: ŁOMŻA :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5811-bardzo-ciekawa-oferta-grzegorza-t-przepisy/#findComment-167550
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.