Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co koledzy powiecie na to ?

w kilku publikacjach czytałem o kanale dymowym ,a mianowicie -pokazane było że idzie pod kątem kierując się ku górze w strone komory wędzarniczej .

Czy ma to jakieś znaczenie ,bo w Waszych projektach nie zaobserwowałem (może źle czytałem) a może poprostu jest to bez naczenia ?

 

Pozdrawiam ciepło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/
Udostępnij na innych stronach

Rozsądek mówi,że tak jest prawidłowo.Kanał dymowy skierowany troch.e w górę

ułatwia lepszy ciąg,ciepłe powietrze idzie łatwiej do góry i usuwa korek z zimnego

powietrza.ąle w takim układzie konieczny jest szyber w kanale dymnym przed komorą.

Ot,szybciej wygrzejesz komorę.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-8346
Udostępnij na innych stronach

Ninjan, przegladnij sobie rysunki zamieszczone w dziale budowa wedzarni. Nawet na schematach wedzarni tzw. beczkowych, kanał dymowy robiony jest z mniejszym lub wiekszym uniesieniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-8347
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Czy jest jakaś zasadnicza różnica (poza rodzajem materiału oczywiście) w użyciu do budowy kanału "cegieł kominowych" a metalowej rury?

Stosowane są oba rozwiązania.

Czy są jakieś istotne wady i zalety - związane z samym wędzeniem, a nie "inżynieryjno - budowlane" - każdego z nich?

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-11099
Udostępnij na innych stronach

Czyli walory "smakowo - węchowe" nie są zależne od zastosowanego materiału?

Natomiast izolacja była zalecana przez kilku budowniczych wędzarni z forum, również w przypadku cegieł.

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-11102
Udostępnij na innych stronach

Mamy w tej chwili prowizoryczną wedzarnie skladajaca sie z kozy zeliwnej (palenisko), stalowego kanalu dymnego oraz beczki. Oboje z zoną mamy wrazenie, jakby w wedzonkach bylo "czuc metal", podczas gdy wedzenie w kominie grilla takiego wrazenia nie dawalo.

 

Niestety nie wiemy czy to prawda, czy tez sila sugestii...

 

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-11110
Udostępnij na innych stronach

BonAir

 

Po czym jest ta beczka ?.

 

http://www.bonair.neostrada.pl/resized_5.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-11111
Udostępnij na innych stronach

A gdybym ja to wiedzial :-)

Po sąsiedzie, ktory wykorzystywal ja do wody na budowie podczas wyrabiania betonu w betoniarce (cena beczki = szesciopak).

Beczka byla wewnatrz skorodowana i optycznie i wechowo nie czuc bylo chemii.

Beczka zostala przeze mnie wypalona i wyszczotkowana druciakiem.

 

Wesolych Swiat

 

PS. Tak czy inaczej wyroby są przepyszne

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-11142
Udostępnij na innych stronach

Witam.Mam pytanko dotyczące kanału dymnego.Chodzi mi dokładnie czy np:rura która doprowadza dym do beczki musi być ze stali nie rdzewnej? (ewentułalnie jaką byście zaproponowali?)Przeglądając różne wendzarnie, są różne kanały dymne.Czy jest różnica w smaku wyrobów ,miendzy kanałem murowanym a na przykład zwykłom metalową rurą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-11235
Udostępnij na innych stronach

Odnosnie kanału dymowego słów kilka.

Z mojego podwórka:

Mam wędzarnię z beczki. (do obejrzenia na zdjeciach na forum). Jak zaczynałem budowę to też miałem ten problem. Ale jeden z kolegów który "patronował "moje budowlane poczynania podpowiedział mi praktycznie: różnica poziomów kanału dymowego nie jest tak istotna jak różnica poziomu paleniska i wylotu komina, a różnica temperatur sama sprawi, że pojawi sie ciąg. U mnie różnica w poziomie kanału dymowego na odcinku 2m wynosi od 1,5 cm, tak aby ew. woda spływała w kierunku paleniska. Pali się doskonale, ciąg jest taki że na wlocie paleniska przysysa kartke papieru. Wylot komina mam na wys. nie całych 2m. licząc od poziomu paleniska. Ważne aby ten kanał zaczynał się w górnej części paleniska.

Teraz o materiale na kanał: może być rura metalowa aby nie ocynkowana a tzw. czarna o jak największej średnicy od 20 cm począwszy, a im większy przekrój tym lepszy ciąg. Powinnna być żaroodporna ale jak nie będzie to po kilku latach po prostu sie "wypali" w miejscu gdzie będzie wylot z paleniska. Przez ten czas nawędzisz tyle dóbr że .......... Może być ze stali nierdzewnej ale nie koniecznie, chyba że masz nierdzewkę żarodporną (droga), bo zwykła nierdzewka też się po czasie przepali.

W mojej wędzarni kanał mam z betonowych kształtowników U ustawionych dnem do góry o wym. 40x40x40 cm. Ten nad paleniskiem niestety w przeciągu dwóch lat popękał (temperatura) więc z czasen jak wpadnie do środka to zastąpieę go cegłą żaroodporną. Kanał można wykonać tez z ceramicznej rury kanalizacyjnej, lub z tzw.przepustów - to jest to co przechodzi pod ziemią np. w rowach melioracyjnych pod dojazdem do bramy posesji. Zresztą pomysłów jet wiele.

Jeśli chodzi o smak wędlin w zależności od materiału na kanał to nie wiem, może to jest siła sugestii. U mnie betonu i beczki nie wyczuwam. Ważne aby dobrze wygrzać wędzrnie przed właściwym wędzeniem.

Smacznego.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-11236
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam.

Chciałem zapytać o jeszcze jedną kwestię związana z kanałem dymowym.

Zwykle stosuje się kanał o długości ok. 1,5 m. Chyba, że wędzimy na zimno to oczywiście wymagany jest dłuższy. Czy taki kanał wystarcza do wędzenia na ciepło i na gorąco?

Jeżeli tak, to jakie może być zastosowanie drugiego "krótkiego" kanału (z drugiego paleniska) od dł. ok. 0,5 m?

Planując budowę chciałem zaprojektować wędzarnię "uniwersalną" do wędzenia na ciepło i gorąco. Być może zastosowanie 2 palenisk będzie pewnym "nadmiarem".

Słyszałem również, że niektórzy "grilują gorącym powietrzem" z paleniska umieszczonego obok rusztu. Dzięki temu kapiący tłuszcz nie wytwarza szkodliwych substancji itd.

Czy macie takie doświadczenia?

 

Z góry dziękuję za poradę

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-12197
Udostępnij na innych stronach

2 paleniska wydaja mi sie nadmiarem, ja mam u siebie wedzarnie z kanalem ktory ma okolo metra i mozna wedzic i w niskiej temperaturze jak i wysokiej, u mnie bez problemu osiagalem okolo 90 stopni

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-12200
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadam: jeśli długi kanał dymowy nie zapeni Ci otrzymania temp. 80 stopni do np. pieczenia kiełbasy to musisz faktycznie pomysleć o drugim palenisku które zapewni Ci otrzymanie tej temp. Ja w swojej beczkowej wędzarni mam dlugość kanału

właśnie ok 1,5 m i mogę wędzić i na zimno i na gorąco. Tyle że nie próbowałem latem kiedy temp. powietrza ma 20-30 stopni. Kanał dymowy mam nie ocieplony i w czasie 15 stopni na minusie w zimie spokojnie miałem w ocieplonej beczce temp. 60-80 stopni.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-12231
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam

 

Dostałem fajną rurę, ale pokryta jest na zewnątrz i w środku jakąś emalią ( ? ) ...

Czy to będzie żaroodporne czy wyroby będą tym śmierdziały ?

Wygląda to na emalię, ale zanim zamuruję wolę zapytać.

 

Druga sprawa to wytrzymałość na temperaturę takiej rury - nie popęka przy palenisku ?

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-81961
Udostępnij na innych stronach

Skoro nie wiesz czym jest pokryta rura proponuję żebyś ją wypalił w ogniu.

Emalia powinna zejść i będziesz miał problem z głowy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-81963
Udostępnij na innych stronach

Jacbelfer! Rura ceramiczna jest wypalana w piecu i ta emalia jest efektem wypalania. Jeżeli bedzie coś odpadać to tylko wada glinki z której jest zrobiona. Rura ceramiczna nadaje się idealnie na kanał dymny. Co do zapachów to każdy materiał użyty do budowy wędzarni musi być przed wędzeniem właściwym, kilka godzin eksploatowany. Warstwa osadów sadzy - dymu i innych produktów pochodzących z pirolizy drewna, jest skuteczną warstwą ochronną. Oczywiście dotyczy to materiałów dopuszczonych do pracy temperaturze i zastosowania w budowie wędzarni takich jak beton, cegła drewno, blacha czarna itd.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-81978
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam wszystkich serdecznie!

Mam kilka pytań na temat kanału dymnego, który mam zrobić w mojej nowej wędzarni. Wiem, że już się pojawiały podobne tematy ale nie znalazłem wszystkich potrzebnych informacji.Czy mogę zainstalować rurę fi 200, długość od 2,5 do 3m. Zamierzam zbudować wędzarnię z dwoma paleniskami. Czy rura dymna nie będzie za długa? Czy takie parametry będą dobre do wędzenia zimnym dymem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-265685
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Co myślicie o wykonaniu dwóch kanałów dymnych z rury fi 20 wychodzących z jednego paleniska a wyloty w wędzarni jeden bliżej a drugi dalej. Myślę ze takie rozwiązanie sprawi że temperatura w całej wędzarni będzie jednakowa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-284783
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A ja trochę z innej "beczki"

Chodzi mi o wylot kanału dymowego w komorze.

Jestem w trakcie budowy wędzarni i z posiadanego materiału wylot kanału dymowego wypada mi nie centralnie w środku komory (w rzucie pionowym 1/2 x 1/2) lecz w 1/4 długości jednego boku, czyli 1/2 x 1/4.

Może ktoś użytkuje taką wędzarnię i mógłby podzielić się uwagami. Może takie ułożenie wylotu sprzyja lepszemu wędzeniu. Bo przypuszczam, że nad wylotem wędzi się lepiej i w takim przypadku jak mój istnieje możliwość odwrócenia kija z wędlinami w czasie wędzenia.

W przypadku centralnego wylotu obrócenie niewiele da, po bokach może być słabiej dowędzone. Cały czas mam na myśli wędzenie gorące, którego jakby większym jestem zwolennikiem, zwłaszcza wędzonek, które potem nie "ciągną" się przy jedzeniu.

Proszę o radę, bo nie wiem, czy wydłużać kanał?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-289136
Udostępnij na innych stronach

Proszę o radę,

 

Zamontuj odpowiednio deflektor nad wylotem . Zapewne dużo pomoże w równomiernym rozprowadzeniu dymu w wędzarni .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-289138
Udostępnij na innych stronach

Zbudowałem dość zwartą grillowędzarnię i kanał dymowy powstał na drodze eksperymentów. Ponieważ jest bardzo krótki ( ok 30 cm ) myślałem najpierw dać rurkę ceramiczną, tzw drenarkę, ale raptem 7 cm średnicy było zdecydowanie za mało, więc powstał kanał z płytek szamotowych o przekroju +/- 8x12 cm. Ponieważ jest bardzo krótki to spełnia swoją rolę no i jest odporny na temperaturę. Wylot dymu jest w tylnej części komory i przesunięcie drewna w głąb paleniska pozwala na pieczenie na ruszcie w komorze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-289277
Udostępnij na innych stronach

... Zbudowałem dość zwartą grillowędzarnię i kanał dymowy powstał z płytek szamotowych o przekroju +/- 8x12 cm. Ponieważ jest bardzo krótki to spełnia swoją rolę no i jest odporny na temperaturę ...

A propos płytek szamotowych, to nie masz problemów z ich zawilgoceniem? Czy nie romiękają, bo ponoć płytki szamotowe chłoną wilgoć. A warunki atmosferyczne są różne, śnieg, deszcz, wiatr?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-289318
Udostępnij na innych stronach

@ Romano

Nie powinno się nic dziać, bo kanał dymowy jest w zasadzie całkowicie odcięty od warunków zewnętrznych. Natomiast całe palenisko wymurowałem z cegły szamotki znalezionej pod chmurką przy stodole i jak sądzę przez dobrych kilka lat tak leżącej i nic się jej nie działo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/584-kana%C5%82-dymowy/#findComment-289439
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.