electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ELI i tesciowa .hmmm dobrze mowi ja tez tak robie ..kurcze narobliscie smaka ,chyba trzeba bedzie zrobic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zaległe bitki wołowe duszone z warzywami i grzybamiZrazówkę /nie musi być najpiękniejsza/kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiemObsmażamy na tłuszczu /olej,smalec.masło klarowane/ po uprzednim posypaniu pieprzem i obtaczaniu w mące.Solimy na patelniWarzywa /cebula,marchew.pietruszka,seler,pokrojone w plastry /cebula w ósemki/podduszamy na tłuszczuNa warstwę warzyw kładziemy plastry boczku lub wędzoną skórkę ,na to obsmażone bitki,i namoczone poprzedniego dnia i obgotowane grzyby suszone.Zalewamy wodą z pod grzybów,szklanką bulionu,ewentualnie szklanką czerwonego wina.Dodajemy liść laurowy,żiele angielskie,kilka ziaren pieprzu i jałowca.Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika /150 st./.Dusimy do miękkości mięska.W połowie duszenia,możemy delikatnie wyciągnąć to co na dole do góry.Pod koniec duszenia można dodać gęstej kwaśnej śmietany.Podajemy z ziemniakami tłuczonymi lub kaszą gryczaną ugotowaną na sypko ELI i tesciowa .hmmm dobrze mowi ja tez tak robie .. W tym wypadku nie ma takiej potrzeby.Omółki były prawdopodobnie trzymane przez jakiś czas w czystej wodzie.W każdym razie nie trzeszczało. Co innego jak kupujecie mule na targu prosto od hodowcy.U nas to niemożliwe. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 17 Grudnia 2014 u mnie biteczki byly niedawno na obiadzik, a ja pod koniec duszenia dodaje ogorek kiszony w kostke krojony Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ja pod koniec duszenia dodaje ogorek kiszony w kostke krojony Również dodaję kiszony lub konserwowy,lub oba naraz .Czasem też szynkę lub bekon pokrojony w paski.Ogólnie to jest przecież sos myśliwski W tym konkretnym,opisanym wyżej daniu akurat tego nie zrobiłem.Pozdrawiam bardzo serdecznie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Bekonik tez daje ,ja robie takie zrazy bo rolady to pracochlonne ,a do sosu wpada to co powinno byc w roladach. Najlepiej mi smakuja z kasza gryczana ,tylko moj TZ krecin osem bo mowi ze kaszy to sie w wojsku najadl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 17 Grudnia 2014 kaszy to sie w wojsku najadl Widzisz a ja zapewne nieco dłużej /37 lat/ w wojsku służyłem i kasza mi się nie przejadła Mam to szczęście że cała rodzina, z wnuczką na czele, lubi kaszę a zwłaszcza gryczaną Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 17 Grudnia 2014 @Kruszynka, Ja jak bylam dzieckiem to kaszy gryczanej nie lubilam a teraz to chyba najlepsza z kasz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pierogi z dorszem Przepis znalazłem w necie i po małej modyfikacji postanowiłem z Jolą go wypróbować .Jola ciasto,ja farsz.Składniki 1/2 kg filetów z dorsza 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 duża cebula 1 jajo 10 dag,boczku wędzonego 1/2 pęczka cebuli 1 szklanka bulionu z warzywMięso dorsza wrzucamy na gorący bulion i gotujemy ok 5 min.Wyjmujemy,studzimyBoczek kroimy w drobniutką kostkę podsmażamy,dodajemy cebulkę, dusimy.Mięso dorsza,boczek,cebulkę,bułkę mielimy na siatce o drobnych otworach.Dodajemy żółtko,posiekaną natkę pietruszki,mieszamy,solimy i pieprzymy do smaku,dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.Farszem napełniamy pierogi i gotujemy tak jak zwykle się robi z pierogami. Ponieważ to był eksperyment do części farszu dodałem troszkę mięska wędzonej makreli.Oba warianty smakowały Ciasto takie jakie zwykle robicie /każda gospodyni ma swoje sposoby/Myślę że również dobrze by smakowały bez wstępnego gotowania dorsza w rosole. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dzięki Kruszynko przepis do wypróbowania po świętach:) Świąteczne pierogi u mnie tylko z kapustą i grzybami, a z "codziennych" najczęściej ze szpinakiem i żółtym serem . Z rybą nigdy nie robiłam Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Świąteczne pierogi u mnie tylko z kapustą i grzybami Na wigilię,obowiązkowo.Czasem jako uzupełnienie coś eksperymentalnego.Kiedyż furorę zrobiły pierogi ze śliwkami,ale to takie jednorazowe wyskoki Z rybą nigdy nie robiłam A można i z łososiem,szczupaczkiem,jesiotrem,sandaczem.Polecam też gołąbki z łososiemhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/?view=findpost&p=320369 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 19 Grudnia 2014 To ja poprosze ten farsz z serem zoltym i szpinakiem ,ostatnio robilam pierogi z kapusta grzybami i soczewica ,bardzo smakowaly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Lubię eksperymenty zwykle przepisy udoskonalam "po swojemu" Dodaję takie przyprawy jakie lubi rodzinka. Przepis na te gołąbki wypatrzyłam wcześniej.Jeszcze raz dziękuję Jeśli Kruszynka się nie obrazi to przepis wkleję tutaj:1-2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju z masłem1-3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać pod koniec smażenia cebuli do tego wrzucić pokrojony szpinak (ok. 30 dag), doprawić solą i pieprzem.Gdy farsz przestygnie (ale będzie jeszcze lekko ciepły) dodać starty żółty ser ok. 15 dag. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Kora Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dziekuje nastepne pierogi beda z takim farszem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Jeśli Kruszynka się nie obrazi No nie,nie obrażę się Koleżanko z Borów Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Jak piąteczek to i śledzik musi być.Moczone krótko w zimnej wodzie ,następnie 24 godz.w zlewie octowej 1:4,.z liściem laurowym,pieprzem ziarnistym,pieprzem czerwonym,zielem angielskim i cebulką szalotką.Dzisiaj na talerzyk, odsączone z zalewy,cebulka posypana obficie solą a następnie wypłukana /nabiera miękkości / i najważniejsze,polane olejem lnianym tłoczonym na zimno.Nabyłem taki olej na jarmarku w Żółkiewce004.JPG001.JPGJa jeszce nie mam oleju, ale mam zamówiony w Słupecznym olej z ostropestu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 19 Grudnia 2014 olej z ostropestu. A co to za cudo ? Wiesiu a czy wiesz że Słupeczno na rejsie Wędzarniczej Braci "Zawiszą" będzie godnie reprezentowane Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nie, nie wiem. Ostropest, to zioło podobne do ostu, kłujace. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) OstropestOstropest to ziółko które zawiera sylimarynę, czyli to taki sylimarol ziołowy, wiem bo mam nawet przy sobie ziarenka, dobry na wątrobę. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 19 Grudnia 2014 ja jem , ale mielone w młynku do kawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Jak dzionek zaczął się od korespondencji z eli55 to i makaron na obiadek musiał być Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Święta co prawda spędzamy na wyjeżdzie ,ale pasztet Joli musi być A jak piekarnik na chodzie to na obiad wczoraj i dzisiaj zapiekanka ziemniaczana Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-392169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kruszynko .. a ja zrobilam sledzie z Twojego przepisu (mam tylko troszke za malo swiezego kopru),i juz nie moge sie doczekac sprobowania, na razie poprosze o przepis na pasztet Twojej zony a makaron pysznie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-392179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ela śledzie z przepisu Kazia są przepyszne zarówno te po skandynawsku jak i korzenne , pasztet Joli też bardzo pyszny jadłam w Pażęcach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-392211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Elu ten pasztet to klasyka.1/3 wagi mięso drobiowe /kurczak,kura /1/3 wagi mięsko wieprzowe /głowizna lub podgardle,biodrówka,łopatka/1/3 wagi mięso wołowe wraz z wątrobą /wołowina poprzerastana + wątroba wieprzowa/3-4 całe jaja1 czerstwa bułka /1 kg mięsawłoszczyzna bez kapustyPrzyprawy :sól,pieprz,majeranekMięsko gotujemy wraz z warzywami-osobno wieprzowina,osobno wołowina z drobiem /rosół do wykorzystania/Wątrobę parzymy.Składniki mielimy na drobnym sitku dwu-trzykrotnie.Mieszamy,dodajemy całe jajka,pieprz,sól do smaku,sporo majeranku.Foremki smarujemy tłuszczem,obsypujemy tartą bułką.Napełniamy foremki do 3/4 wysokości.Pieczemy w temp.180 st ok 1 godz. pasztet Joli też bardzo pyszny jadłam w Pażęcach A w Pażecach to chyba był mój pasztet z sarny i Andrzeja też .Pasztet Joli musi być na święta i ważne uroczystości rodzinne.Ja to mogę eksperymentować sobie w temacie pasztetowym w pozostałe dni /np.na Sylwestra zrobię pasztet z dzika i królika / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-392234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kruszynko .. nastepny pasztet zrobie z Twojego przepisu , bo teraz zrobilam z przepisu halusi , maria .s , sledzie bardzo lubie i jestem ciekawa ich smaku , sa juz w lodowce dopiero 3 dzien , Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-392240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.