Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piękny marmurek widać ze nie parzona i nie przyciągnięta czyli maks 50st ... to najlepsza wędzonka dla moich kubków smakowych ;)

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez Kruszynka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464122
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po rozbiorze dzika uzyskałem

I i II 2,13 kg

III  0,6 kg

Tłuszcz i okrawki 0,75 kg

 

Jeleń

I 2,39 kg -pokrojone w kostkę 1na 1 cm

I i II 3,66 - zmielone na 8-ce

III 1,28

 

Dodatkowo -

boczek 1,79kg

golonka bez kości i skóry ; 0,90 kg

podgardle bez skóry 0,95 kg

Jedynka z dzika i Jelenia

 

post-39731-0-65249000-1450720142_thumb.jpg

 

Jedynka i dwójka z dzika i jelenia

 

post-39731-0-09401900-1450720257_thumb.jpg

 

III z dzika;jelenia;golonki zmielone na sitku makowym

 

post-39731-0-91123300-1450720358_thumb.jpg

 

Tłuszcz z dzika i boczek zmielone na 6 -tce

 

post-39731-0-84921200-1450720428_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 Oprócz tego wykroiłem 2 szynki z jelenia-2,12 kg oraz jedną z dzika - 0,74 kg

Zrobiłem z tego kiełbasę  na wzór żywieckiej i średnią w osłonkach 28/30

 

Jako przyprawy użyłem

cukier - 1g/kg

pieprz - 1g/kg

czosnek -3 g /kg

jałowiec - 0,5 g /kg

Do żywieckiej kolendrę - 0,5 g/kg

Mielenie,kutrowanie,mieszanie w warunkach kuchenki blokowej.Totalna mobilizacja szczotek no i jakoś poszło :D

 

post-39731-0-46716200-1450720869_thumb.jpg

 

A na obiadek oczywiście sznycelki z dzika z buraczkami ,mniam,mniam. :D

 

post-39731-0-17416600-1450720919_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464392
Udostępnij na innych stronach

To się pan napracował i zasłużony obiadek dostał :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464394
Udostępnij na innych stronach

 

 

i zasłużony obiadek dostał

Andrzeju kpisz czy o drogę pytasz.Obiadek sam se muszę uwarzyć a moja Lp najwyżej skosztuje i się dołączy ;) Ale fakt że nóg nie czuję bo jeszcze trzy keksówki  pasztetu wspólnie machnęliśmy.Jutro przy wędzeniu se odpocznę :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464398
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obiadek sam se muszę uwarzyć

 

 

Myślałem że przed świętami był wyjątek :frantics::)

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464399
Udostępnij na innych stronach

KarKan, jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynki. To śledziowa poezja, ja właśnie przygotowałem świąteczna porcję. Dzięki Kruszynko za wspaniały przepis :thumbsup:.

Jestem tu nowy i nie znajduję przepisu na korzenne a jestem ich wielkim amatorem. Proszę o wskazówkę. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464428
Udostępnij na innych stronach

Wklejam cały przepis :D

Wigilia za pasem , czas już zacząć przygotowania.Pierniki już polukrowane i w kamionce dojrzewają więc post-39731-0-58210800-1387369979_thumb.j pora za śledzie się wziąść.

Wczoraj śledzie korzenne i w oleju były na tapecie.

Korzenne można oczywiście w sklepie kupić i są też  dobre ale pełną satysfakcję  i smak ulubiony można osiągnąć tylko własną produkcją :D

Mój przepis na  śledzie korzenne:

10 ziaren pieprzu

10 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka gorczycy

10 ziaren jałowca

   parę sztuk gożdzików

1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 tymianku

1/2 łyżeczki estragonu

1/2 łyżeczki kurkumy

     dwa,trzy liście laurowe

    kilka ziaren czerwonego pieprzu

    olej słonecznikowy lub rzepakowy

Skladniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczce

post-39731-0-87061700-1387368358_thumb.j

Wymoczone śledzie kroimy na kawałki

post-39731-0-03730700-1387369542_thumb.j

Układamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.

Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej. :D

post-39731-0-56682100-1387369835_thumb.j

Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy.

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464442
Udostępnij na innych stronach

Już było, czyli "riplej" :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-25

 

Robiłem je w "poprzednim" "wydaniu" i chwalę sobie przepis. Są jak dla mnie WYŚMIENITE!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464479
Udostępnij na innych stronach

Ja wlasnie sie zabieram za sledzie ,beda z orzechami i rodznkami a drugie w smietanie te pierwsze ustapily tradycji moich w sosie musztardowo koperkowym...potrzeba zrobic cos nowego  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464506
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już było, czyli "riplej"

Zrobiony celowo w związku z dużą ilością próśb o linki lub przepis w związku z trudnościami z odnalezieniem przepisu :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464632
Udostępnij na innych stronach

Dziczyzna już po parzeniu.Nie mogłem wytrzymać i rozkroiłem jeszcze ciepłe :D

 

Te bliżej kaloryfera do posuszenia,z przodu parzone.Brak Hendi daje się zauważyć i no rączki od mieszania jeszcze trochę bolą .Jednak Spółdzielnia to dobra rzecz.A za wędzenie dziękuję Tusiaczkowi.W Stężycy to wczoraj łeb by mi urwało :D
post-39731-0-43261200-1450871946_thumb.jpg

 

post-39731-0-10890300-1450872081_thumb.jpg

 

post-39731-0-24380200-1450871969_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464711
Udostępnij na innych stronach

Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie :D

 

post-39731-0-70461100-1450937532_thumb.jpg

post-39731-0-30328600-1450937552_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464855
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczek ze swoich wojaży za wschodnią granicę przywiózł soloną certę i mnie ją przekazał.

Certa,kiedyś bardzo popularna nad morzem dwuśrodowiskowa ryba,obecnie niestety bardzo rzadko spotykana / zatruta w swoim czasie Wisła,zapora we Włocławku /.Nie zapomnę  smaku wędzonej, kupowanej u rybaków w Helu.Przez kilka lat do naszej rodzinnej tradycji należała wyprawa na Hel w pierwszą niedzielę września /letnicy już wyjechali - luzik,ale pogoda jeszcze letnia /i wtedy do kanonu należała wędzona certa.

 

Ale ad rem.

 

post-39731-0-00355600-1451485208_thumb.jpg

 

Czyli sałatka z wyżej ukazaną soloną certą.

Po wypatroszeni i wyfiletowaniu tuszka pokrojona w kostkę

 

post-39731-0-11284400-1451485264_thumb.jpg

 

Zauważcie proszę jaka to tłusta rybka.

 

Składniki sałatki :

 

3 ugotowane w mundurkach ziemniaki

1 puszka czerwonej fasoli

1 biała cebula

1 czerwona cebula

kilka kiszonych pędów czosnku /również specjał ze wschodu /

1 pęczek szczypioru

1 ogórek kiszony

1 ogórek konserwowy

1 ząbek czosnku

1/4 kiszonego jabłka /jak wyżej /

2 łyżeczki kaparów

2 ugotowane na twardo jajka

kawałek drobno posiekanej papryczki chili

łyżka musztardy

majonez wymieszany z jogurtem typu greckiego

sól,pieprz,szczypta cukru.

 

Wszystkie składniki drobno kroimy.Ziemniaki po obraniu z łupin kroimy w kostkę i jeszcze ciepłe zalewamy łyżką oleju,dodajemy posiekaną cebulkę ,mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie składniki łączymy,dodajemy majonez z jogurtem,musztardę .Pozostawiamy do "przegryzienia się " najlepiej do jutra i w lodówce.

post-39731-0-68202600-1451486109_thumb.jpg

 

Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.

Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład.

 

 

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465545
Udostępnij na innych stronach

 

 

Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie
Właśnie dojrzałem model na szafie...   :cool: Jakby to było na fejsie to bym Ci olajkował  :rolleyes:  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465566
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie dojrzałem model na szafie..

Vittorio Veneto drzewiany to jest :D nie jakiś tam plastik.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465569
Udostępnij na innych stronach

Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował...  :cool: I kurtura i sztuka... :)


Wróć... na bibliotece miało być...  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465572
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował.

10 lat mojej ciężkiej pracy na Twojej komodzie...wybacz :facepalm: .Ale Barek jak pozostanie wierny swoim zainteresowaniem......możemy przemyśleć :D:angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465575
Udostępnij na innych stronach

Kurcze,to już wszystko Bartek dziedziczy? Normalnie doła załapałem na ten koniec roku... a taki piękny ten rok był :) Jak tu żyć? No jak? :)
I na bibliotece miało być... :)

Edytowane przez Kruszynka
literówka

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465578
Udostępnij na innych stronach

a taki piękny ten rok był

Fakt,ale następny też niezgorzej się zapowiada :thumbsup:

 

To jeszcze możesz pooglądać tu   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6536-kazdy-ma-jakies-hobby-co-zbieramy/page-5?do=findComment&comment=194656

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465579
Udostępnij na innych stronach

 

Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.

Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład.

Kazimierz, tę rybę osobiście soliłem i suszyłem. :rolleyes:
Przelane tobą sposoby użytku suszonej ryby w Rosji dotychczas są popularne. :tongue:  Do piwa! A piwo bez wódki - pieniądze na wiatr!  :facepalm:
 Lecz taki delikates jak certa zasługuje lepszego do się stosunku. Toż uważam za doskonałe dopełnienie jego do ugotowanego ziemniaka. No i naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw.
 
Z Nowym rokiem! :hmm:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465636
Udostępnij na innych stronach

 

 

naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw.

Tak też potraktowałem ten rarytasik.Sałatka jak to mówi nasz przyjaciel "zajebista".

Również szczęśliwego Nowego Roku :D i do wstrieczy :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465658
Udostępnij na innych stronach

:)

 

Отправлено с моего SM-G530H через Tapatalk

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465659
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy noworoczny obiadek spożyty przy dżwiękach Filharmoników Wiedeńskich dedykuję miłośnikom klusek śląskich.Nie takie w wyglądzie jak Hani Kaszubki ale w smaku :thumbsup:

 

post-39731-0-25337700-1451655075_thumb.jpg

 

A wczorjszy wieczór z udziałem wędlinek,w środkowym rzędzie szyneczka z jelenia

 

post-39731-0-16452200-1451655192_thumb.jpg

 

No i sałatka z certą soloną własnoręcznie przez Saszę w wersji ostatecznej.

 

post-39731-0-99803700-1451655260_thumb.jpg

 

Pozostał tylko toast za pomyślność Nowego Roku i całej nasze społeczności.Oczywiście nalewką z własnego ogródka .

 

post-39731-0-34327900-1451655337_thumb.jpg

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465855
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.