roger Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1226 Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Piękny marmurek widać ze nie parzona i nie przyciągnięta czyli maks 50st ... to najlepsza wędzonka dla moich kubków smakowych Tapniete z GT-I9500 Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1227 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Po rozbiorze dzika uzyskałemI i II 2,13 kgIII 0,6 kgTłuszcz i okrawki 0,75 kg JeleńI 2,39 kg -pokrojone w kostkę 1na 1 cmI i II 3,66 - zmielone na 8-ceIII 1,28 Dodatkowo -boczek 1,79kggolonka bez kości i skóry ; 0,90 kgpodgardle bez skóry 0,95 kgJedynka z dzika i Jelenia Jedynka i dwójka z dzika i jelenia III z dzika;jelenia;golonki zmielone na sitku makowym Tłuszcz z dzika i boczek zmielone na 6 -tce Oprócz tego wykroiłem 2 szynki z jelenia-2,12 kg oraz jedną z dzika - 0,74 kgZrobiłem z tego kiełbasę na wzór żywieckiej i średnią w osłonkach 28/30 Jako przyprawy użyłemcukier - 1g/kgpieprz - 1g/kgczosnek -3 g /kgjałowiec - 0,5 g /kgDo żywieckiej kolendrę - 0,5 g/kgMielenie,kutrowanie,mieszanie w warunkach kuchenki blokowej.Totalna mobilizacja szczotek no i jakoś poszło A na obiadek oczywiście sznycelki z dzika z buraczkami ,mniam,mniam. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1228 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) To się pan napracował i zasłużony obiadek dostał Pozdrawiam Edytowane 21 Grudnia 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1229 Opublikowano 21 Grudnia 2015 i zasłużony obiadek dostał Andrzeju kpisz czy o drogę pytasz.Obiadek sam se muszę uwarzyć a moja Lp najwyżej skosztuje i się dołączy Ale fakt że nóg nie czuję bo jeszcze trzy keksówki pasztetu wspólnie machnęliśmy.Jutro przy wędzeniu se odpocznę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1230 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Obiadek sam se muszę uwarzyć Myślałem że przed świętami był wyjątek Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edward Mazurkiewicz Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1231 Opublikowano 21 Grudnia 2015 KarKan, jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynki. To śledziowa poezja, ja właśnie przygotowałem świąteczna porcję. Dzięki Kruszynko za wspaniały przepis .Jestem tu nowy i nie znajduję przepisu na korzenne a jestem ich wielkim amatorem. Proszę o wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1232 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Wklejam cały przepis Wigilia za pasem , czas już zacząć przygotowania.Pierniki już polukrowane i w kamionce dojrzewają więc pora za śledzie się wziąść.Wczoraj śledzie korzenne i w oleju były na tapecie.Korzenne można oczywiście w sklepie kupić i są też dobre ale pełną satysfakcję i smak ulubiony można osiągnąć tylko własną produkcją Mój przepis na śledzie korzenne:10 ziaren pieprzu10 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka gorczycy10 ziaren jałowca parę sztuk gożdzików1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 tymianku1/2 łyżeczki estragonu1/2 łyżeczki kurkumy dwa,trzy liście laurowe kilka ziaren czerwonego pieprzu olej słonecznikowy lub rzepakowySkladniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczceWymoczone śledzie kroimy na kawałkiUkładamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej. Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1233 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1234 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Już było, czyli "riplej" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-25 Robiłem je w "poprzednim" "wydaniu" i chwalę sobie przepis. Są jak dla mnie WYŚMIENITE! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1235 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ja wlasnie sie zabieram za sledzie ,beda z orzechami i rodznkami a drugie w smietanie te pierwsze ustapily tradycji moich w sosie musztardowo koperkowym...potrzeba zrobic cos nowego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1236 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Już było, czyli "riplej" Zrobiony celowo w związku z dużą ilością próśb o linki lub przepis w związku z trudnościami z odnalezieniem przepisu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1237 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Dziczyzna już po parzeniu.Nie mogłem wytrzymać i rozkroiłem jeszcze ciepłe Te bliżej kaloryfera do posuszenia,z przodu parzone.Brak Hendi daje się zauważyć i no rączki od mieszania jeszcze trochę bolą .Jednak Spółdzielnia to dobra rzecz.A za wędzenie dziękuję Tusiaczkowi.W Stężycy to wczoraj łeb by mi urwało Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1238 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1239 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Tusiaczek ze swoich wojaży za wschodnią granicę przywiózł soloną certę i mnie ją przekazał.Certa,kiedyś bardzo popularna nad morzem dwuśrodowiskowa ryba,obecnie niestety bardzo rzadko spotykana / zatruta w swoim czasie Wisła,zapora we Włocławku /.Nie zapomnę smaku wędzonej, kupowanej u rybaków w Helu.Przez kilka lat do naszej rodzinnej tradycji należała wyprawa na Hel w pierwszą niedzielę września /letnicy już wyjechali - luzik,ale pogoda jeszcze letnia /i wtedy do kanonu należała wędzona certa. Ale ad rem. Czyli sałatka z wyżej ukazaną soloną certą.Po wypatroszeni i wyfiletowaniu tuszka pokrojona w kostkę Zauważcie proszę jaka to tłusta rybka. Składniki sałatki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki1 puszka czerwonej fasoli1 biała cebula1 czerwona cebulakilka kiszonych pędów czosnku /również specjał ze wschodu /1 pęczek szczypioru1 ogórek kiszony1 ogórek konserwowy1 ząbek czosnku1/4 kiszonego jabłka /jak wyżej /2 łyżeczki kaparów2 ugotowane na twardo jajkakawałek drobno posiekanej papryczki chiliłyżka musztardymajonez wymieszany z jogurtem typu greckiegosól,pieprz,szczypta cukru. Wszystkie składniki drobno kroimy.Ziemniaki po obraniu z łupin kroimy w kostkę i jeszcze ciepłe zalewamy łyżką oleju,dodajemy posiekaną cebulkę ,mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Wszystkie składniki łączymy,dodajemy majonez z jogurtem,musztardę .Pozostawiamy do "przegryzienia się " najlepiej do jutra i w lodówce. Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1240 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Kruszynka ale smaka robisz tą sałatką a ja jeszcze obiadu nie jadłem. Super wygląda Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1241 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie Właśnie dojrzałem model na szafie... Jakby to było na fejsie to bym Ci olajkował Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1242 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Właśnie dojrzałem model na szafie.. Vittorio Veneto drzewiany to jest nie jakiś tam plastik. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1243 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował... I kurtura i sztuka... Wróć... na bibliotece miało być... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1244 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował. 10 lat mojej ciężkiej pracy na Twojej komodzie...wybacz .Ale Barek jak pozostanie wierny swoim zainteresowaniem......możemy przemyśleć Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1245 Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Kurcze,to już wszystko Bartek dziedziczy? Normalnie doła załapałem na ten koniec roku... a taki piękny ten rok był Jak tu żyć? No jak? I na bibliotece miało być... Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Kruszynka literówka Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1246 Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) a taki piękny ten rok byłFakt,ale następny też niezgorzej się zapowiada To jeszcze możesz pooglądać tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6536-kazdy-ma-jakies-hobby-co-zbieramy/page-5?do=findComment&comment=194656 Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1247 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład.Kazimierz, tę rybę osobiście soliłem i suszyłem. Przelane tobą sposoby użytku suszonej ryby w Rosji dotychczas są popularne. Do piwa! A piwo bez wódki - pieniądze na wiatr! Lecz taki delikates jak certa zasługuje lepszego do się stosunku. Toż uważam za doskonałe dopełnienie jego do ugotowanego ziemniaka. No i naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw. Z Nowym rokiem! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1248 Opublikowano 31 Grudnia 2015 naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw. Tak też potraktowałem ten rarytasik.Sałatka jak to mówi nasz przyjaciel "zajebista".Również szczęśliwego Nowego Roku i do wstrieczy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1249 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Отправлено с моего SM-G530H через Tapatalk Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1250 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Dzisiejszy noworoczny obiadek spożyty przy dżwiękach Filharmoników Wiedeńskich dedykuję miłośnikom klusek śląskich.Nie takie w wyglądzie jak Hani Kaszubki ale w smaku A wczorjszy wieczór z udziałem wędlinek,w środkowym rzędzie szyneczka z jelenia No i sałatka z certą soloną własnoręcznie przez Saszę w wersji ostatecznej. Pozostał tylko toast za pomyślność Nowego Roku i całej nasze społeczności.Oczywiście nalewką z własnego ogródka . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.