Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dla mnie Nowy Rok rozpoczyna się po obejrzeniu koncertu. :) "jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne!"" :)

Wszystkiego dobrego!

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-465859
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdrówka w nowym roku sąsiedzie

Nawzajem :D:thumbsup:


 

 

jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne!

Dziurki Jola robiła,więc chyba mniej istotne :facepalm::D

Również przede wszystkim zdrówka życzę :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-465860
Udostępnij na innych stronach

Mrożno to i bardziej kalorycznie się odżywiamy ;) .Kaszanka - często ją pokazuję ,ale to jest jednak rarytas.Zwłaszcza ta spółdzielcza tworzona zespołowo i radośnie :D:thumbsup:.Do tego kapusta zasmażana i sałatka z zielonych pomidorów w/g przepisu Jadzi Yerbowej  :D  zmodyfikowany nieco przez Jolę Kruszynkową  :)

 

post-39731-0-61541000-1451842803_thumb.jpg

 

 


A na kolację odgrzebany w czeluściach lodówki słoik szprotek w zalewie octowo-pomidorowej.Przez parę tygodni dojrzały i razem z kręgosłupem można było zjadać :)

 

post-39731-0-65442000-1451844337_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466120
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uznanie, ale są inne o wiele smakowitsze wątki :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466591
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak jestem zafascynowana Twoim zaangażowaniem w gotowanie takich różności.Trafiłam na to forum przez przypadek za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę .Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466630
Udostępnij na innych stronach

za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę .

 

I od przepisu na białą kiełbasę zamieszczonym przez Maxella na "Czarnej Oliwce" wszystko się zaczęło.

 

Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy

 

Koleżanki też mają sukcesy i to całkiem niemałe :D.Czytaj,eksperymentuj a na pewno będziesz miał również wspaniałe osiągnięcia.

 

 

Dzisiaj,jak zwał,tak zwał,czy paella mixta,czy arroz z dodatkami ale smaczne było.

 

post-39731-0-18157600-1452095900_thumb.jpg

 

Homarce / langustynki /,ośmiornica,małże,kalmary,węgorz,kurczak,chorizo

 

Do tego roszponka i rukola z kozim serem,ziarnami granatu i grzankami.

 

post-39731-0-04222900-1452096160_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466685
Udostępnij na innych stronach

Pogoda zmusiła mnie do zaniechania wędzenia szyneczki z dzika i jelenia.Peklowały się od przed wigilii.Czekałem na mniejsze mrozy i nie doczekałem się.Jutro mam miłych gości z Warszawy więc decyzja zapadła.

Szynki wyjąłem z zalewy,moczyłem przez trzy godziny w wodzie.Osuszone zostały zamarynowane w alkoholu /nalewka/,cebuli,czosnku,pepperoni,jałowcu,liściu laurowym,ziele angielskie też dodałem.Do tego łyżeczka cukru.pieprz młotkowany z kolendrą /nowość Kamisa /,kilka łyżek oleju,łyżeczkę octu balsamicznego

Macerowały się ponad 24 godziny.

Dzisiaj do brytfanki włożyłem cebulkę szalotkę,kilka suszonych grzybków,zioła,poszatkowaną marchewkę,duży ząbek czosnku oraz płyn z macerowania.

 

post-39731-0-67136900-1452260529_thumb.jpg

 

Na ruszcie ułożyłem szyneczki oczyszczone i osuszone z zalewy.

 

post-39731-0-97152800-1452260673_thumb.jpg

 

Do piekarnika,temp.110 st.do osiągnięcia wewnątrz 78 st.

 

post-39731-0-37153100-1452260754_thumb.jpgpost-39731-0-27011900-1452260770_thumb.jpg

 

Przekrój i reszta relacji z przygotowania dziczyzny na stół, jutro. :)

 

A dzisiaj na obiadek pulki ze śledziem w sosie z jogurtu,musztardy,majonezu,szalotki,mlecza i oliwy.Śledzie oczywiście Saszkowe.

 

post-39731-0-46201100-1452261000_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467155
Udostępnij na innych stronach

A wystarczyło przyjechać do tusiaczkowa... U nas żadna pogoda niestraszna a drzwi dla Was zawsze otwarte. I wędzarnia oczywiście też... :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467161
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wystarczyło przyjechać do tusiaczkowa.

Dzięki i wiem że zawsze chętnie służysz pomocą,ale okoliczności do kolejnego eksperymentu mnie zachęciły.Lubię kuchenne eksperymenty,a wyszło miodzio / nie mogłem się powstrzymać :D /

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467227
Udostępnij na innych stronach

Szynka z jelenia po pokrojeniu

 

post-39731-0-59057500-1452364246_thumb.jpg

 

z dzika

 

post-39731-0-05960500-1452364284_thumb.jpg

 

A tak wyglądały na półmisku :D

 

post-39731-0-28829100-1452364329_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467438
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak wyglądały na półmisku :D

 

 

Kaziu na łoko to .............  malina , jednak popróbować by się zdało . :thumbsup::)

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467456
Udostępnij na innych stronach

jednak popróbować by się zdało . :thumbsup::)

Dobrze, kawałek jelenia zamrażam, co do dzika to za mało chyba się ostało :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467469
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze, kawałek jelenia zamrażam,

 

 

Kaziku nie zamrażaj , szkoda . Może nadarzy się jeszcze okazja . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467479
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, nie wiadomo ktora szyna lepiej wyglada, po obejrzeniu zdjeci, jezyk mi opadl na klawiature http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467483
Udostępnij na innych stronach

Dalszy ciąg pożytkowania śledzi Saszy.Wczoraj przeszedłem przez gdyńską halę i takich smoków jak kaliningradzkie nie było na żadnym stoisku.

Śledzie pokrojone w duże dzwonka po krótkim płukaniu w wodzie /śledzie są bardzo delikatnie słone /,zalane standardową zalewą 1:5 z cebulką,liściem laurowym,zielem angielskim,pieprzem ziarnistym,gorczycą i kawałkiem chili.Po 2 dniach gotowe,małe ości skruszały,kręgosłup łatwo oddziela się od mięska.W smaku.....co ja będę pisał...wiadomo.

 

post-39731-0-84161200-1452764379_thumb.jpg

 

post-39731-0-45792900-1452764426_thumb.jpg

 

Korzystając z okazji chcę zaprezentować dzwonko śledzia.W niektórych przepisach przepisach jest napisane " pokroić filet w dzwonka".Filet to można tylko pokroić w kawałki bo dzwonko wygląda tak :

 

post-39731-0-03364500-1452764583_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-468586
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj spaghetti z sosem z przecieru pomidorowego,papryki ze słoika ,boczku,owoców morza,szalotki,cebuli, papryczki chili,mleka kokosowego,oliwki,kawałka ogórka świeżego,kilku ziaren kardamonu, harissy,czarnych oliwek i kaparów.Jednym słowem misz-masz.,czyli czyszczenie lodówki. :D

 

post-39731-0-30100700-1452964802_thumb.jpg

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-468997
Udostępnij na innych stronach

Mój pierwszy ser na wzór korycińskiego ocieka :D

 

post-39731-0-65760400-1453234128_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469755
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój pierwszy ser na wzór korycińskiego ocieka :D

Bardzo apetycznie wygląda :) Muszę poszukać dostawcy mleka i też w końcu zrobić przynajmniej taki serek. Przecież jak się człowiek tak napatrzy , napatrzy to takie smaka ma. Eh jutro chociaż serek z jogurtów greckich poczynię :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469763
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakiś mały

Bo durszlak za duży.A na poważnie to tylko z 3 litrów mleka zrobiony.Taka próba przed poważniejszymi pracami :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469840
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój pierwszy ser na wzór korycińskiego ocieka :D

 

 

 Gratuluję odwagi :thumbsup:    i :clap:   za wyrób . 

 

 

 

Taka próba przed poważniejszymi pracami :D

 

 

 Widzę że konkurencja  się rozwija :facepalm:  :)    Zamiast ryb na wybrzeżu będą sery  :frantics:  :)  :D 

 

 Kaziku, ja jak zaczynałem to z 20 litrów mleka było  w sam raz .  Jak jeszcze Jolcia pomoże to dwie godzinki i po robocie :D

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469859
Udostępnij na innych stronach

Zamiast ryb na wybrzeżu będą sery

Będą i ryby i sery.Właśnie kolejne śledzie się moczą :D A w przyszłym tygodniu mam obiecanego łososia /troć/z Mechelinek

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469874
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w przyszłym tygodniu mam obiecanego łososia /troć/z Mechelinek

 

 Bardzo rzadko  , a może wcale tego słowa nie używam ale .............  zazdroszczę  i to ogromnie . :blush::) 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469878
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.