daniel1886 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Pysznie wygląda, Zdrówka w nowym roku sąsiedzie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-465857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Dla mnie Nowy Rok rozpoczyna się po obejrzeniu koncertu. "jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne!"" Wszystkiego dobrego! Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-465859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zdrówka w nowym roku sąsiedzie Nawzajem jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne! Dziurki Jola robiła,więc chyba mniej istotne Również przede wszystkim zdrówka życzę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-465860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Mrożno to i bardziej kalorycznie się odżywiamy .Kaszanka - często ją pokazuję ,ale to jest jednak rarytas.Zwłaszcza ta spółdzielcza tworzona zespołowo i radośnie .Do tego kapusta zasmażana i sałatka z zielonych pomidorów w/g przepisu Jadzi Yerbowej zmodyfikowany nieco przez Jolę Kruszynkową A na kolację odgrzebany w czeluściach lodówki słoik szprotek w zalewie octowo-pomidorowej.Przez parę tygodni dojrzały i razem z kręgosłupem można było zjadać Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwek Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Niski ukłon dla gospodarza tego wątku cudowne dania ,pięknie podane laptop mam cały zaśliniony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Dzięki za uznanie, ale są inne o wiele smakowitsze wątki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ja jednak jestem zafascynowana Twoim zaangażowaniem w gotowanie takich różności.Trafiłam na to forum przez przypadek za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę .Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 6 Stycznia 2016 za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę . I od przepisu na białą kiełbasę zamieszczonym przez Maxella na "Czarnej Oliwce" wszystko się zaczęło. Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy Koleżanki też mają sukcesy i to całkiem niemałe .Czytaj,eksperymentuj a na pewno będziesz miał również wspaniałe osiągnięcia. Dzisiaj,jak zwał,tak zwał,czy paella mixta,czy arroz z dodatkami ale smaczne było. Homarce / langustynki /,ośmiornica,małże,kalmary,węgorz,kurczak,chorizo Do tego roszponka i rukola z kozim serem,ziarnami granatu i grzankami. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-466685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Pogoda zmusiła mnie do zaniechania wędzenia szyneczki z dzika i jelenia.Peklowały się od przed wigilii.Czekałem na mniejsze mrozy i nie doczekałem się.Jutro mam miłych gości z Warszawy więc decyzja zapadła.Szynki wyjąłem z zalewy,moczyłem przez trzy godziny w wodzie.Osuszone zostały zamarynowane w alkoholu /nalewka/,cebuli,czosnku,pepperoni,jałowcu,liściu laurowym,ziele angielskie też dodałem.Do tego łyżeczka cukru.pieprz młotkowany z kolendrą /nowość Kamisa /,kilka łyżek oleju,łyżeczkę octu balsamicznegoMacerowały się ponad 24 godziny.Dzisiaj do brytfanki włożyłem cebulkę szalotkę,kilka suszonych grzybków,zioła,poszatkowaną marchewkę,duży ząbek czosnku oraz płyn z macerowania. Na ruszcie ułożyłem szyneczki oczyszczone i osuszone z zalewy. Do piekarnika,temp.110 st.do osiągnięcia wewnątrz 78 st. Przekrój i reszta relacji z przygotowania dziczyzny na stół, jutro. A dzisiaj na obiadek pulki ze śledziem w sosie z jogurtu,musztardy,majonezu,szalotki,mlecza i oliwy.Śledzie oczywiście Saszkowe. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 8 Stycznia 2016 A wystarczyło przyjechać do tusiaczkowa... U nas żadna pogoda niestraszna a drzwi dla Was zawsze otwarte. I wędzarnia oczywiście też... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 8 Stycznia 2016 A wystarczyło przyjechać do tusiaczkowa. Dzięki i wiem że zawsze chętnie służysz pomocą,ale okoliczności do kolejnego eksperymentu mnie zachęciły.Lubię kuchenne eksperymenty,a wyszło miodzio / nie mogłem się powstrzymać / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Szynka z jelenia po pokrojeniu z dzika A tak wyglądały na półmisku Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 9 Stycznia 2016 A tak wyglądały na półmisku Kaziu na łoko to ............. malina , jednak popróbować by się zdało . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) jednak popróbować by się zdało . Dobrze, kawałek jelenia zamrażam, co do dzika to za mało chyba się ostało Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Dobrze, kawałek jelenia zamrażam, Kaziku nie zamrażaj , szkoda . Może nadarzy się jeszcze okazja . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Kruszynko, nie wiadomo ktora szyna lepiej wyglada, po obejrzeniu zdjeci, jezyk mi opadl na klawiature http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-467483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dalszy ciąg pożytkowania śledzi Saszy.Wczoraj przeszedłem przez gdyńską halę i takich smoków jak kaliningradzkie nie było na żadnym stoisku.Śledzie pokrojone w duże dzwonka po krótkim płukaniu w wodzie /śledzie są bardzo delikatnie słone /,zalane standardową zalewą 1:5 z cebulką,liściem laurowym,zielem angielskim,pieprzem ziarnistym,gorczycą i kawałkiem chili.Po 2 dniach gotowe,małe ości skruszały,kręgosłup łatwo oddziela się od mięska.W smaku.....co ja będę pisał...wiadomo. Korzystając z okazji chcę zaprezentować dzwonko śledzia.W niektórych przepisach przepisach jest napisane " pokroić filet w dzwonka".Filet to można tylko pokroić w kawałki bo dzwonko wygląda tak : Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-468586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Dzisiaj spaghetti z sosem z przecieru pomidorowego,papryki ze słoika ,boczku,owoców morza,szalotki,cebuli, papryczki chili,mleka kokosowego,oliwki,kawałka ogórka świeżego,kilku ziaren kardamonu, harissy,czarnych oliwek i kaparów.Jednym słowem misz-masz.,czyli czyszczenie lodówki. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-468997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Mój pierwszy ser na wzór korycińskiego ocieka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Mój pierwszy ser na wzór korycińskiego ocieka Bardzo apetycznie wygląda Muszę poszukać dostawcy mleka i też w końcu zrobić przynajmniej taki serek. Przecież jak się człowiek tak napatrzy , napatrzy to takie smaka ma. Eh jutro chociaż serek z jogurtów greckich poczynię Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Mój pierwszy ser na wzór korycińskiego ocieka Jakiś mały Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jakiś mały Bo durszlak za duży.A na poważnie to tylko z 3 litrów mleka zrobiony.Taka próba przed poważniejszymi pracami Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Mój pierwszy ser na wzór korycińskiego ocieka Gratuluję odwagi i za wyrób . Taka próba przed poważniejszymi pracami Widzę że konkurencja się rozwija Zamiast ryb na wybrzeżu będą sery Kaziku, ja jak zaczynałem to z 20 litrów mleka było w sam raz . Jak jeszcze Jolcia pomoże to dwie godzinki i po robocie Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Zamiast ryb na wybrzeżu będą seryBędą i ryby i sery.Właśnie kolejne śledzie się moczą A w przyszłym tygodniu mam obiecanego łososia /troć/z Mechelinek Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 20 Stycznia 2016 A w przyszłym tygodniu mam obiecanego łososia /troć/z Mechelinek Bardzo rzadko , a może wcale tego słowa nie używam ale ............. zazdroszczę i to ogromnie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/51/#findComment-469878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.