Zbój Madej Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1501 Opublikowano 23 Września 2016 To nie będziesz miał fasolki po Oj tam oj tam będzie po Zbójecku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1502 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) To nie będziesz miał fasolki poBędziesz miał,są przepisy bez boczku np.https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/fasolka-po-bretonsku/19 Oczywiście,ja użyłem też boczku.Spory zapas mi z ostatniego wędzenia pozostał.czego nie mogę powiedzieć o pozostałym asortymencie.Czas się za robotę wziąć. Edytowane 23 Września 2016 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1503 Opublikowano 23 Września 2016 A ile kosztuje w PL wlasnie taka wielka fasola..?U nnie nie wszedzie jest dostepna, a jak juz to Kg. za 5 € (20 pln).. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1504 Opublikowano 23 Września 2016 są przepisy bez boczku Ja na samej kiełbasie robię dopiero pierwszy raz. Teraz jakoś boczek się skończył, ale za jakiś tydzień zbieram się powoli do dymienia Skwarki z boczku to u mnie obowiązkowy dodatek, do fasoli, krupniku i grochówki, bez tego to już nie to samo choć też będzie dobre, ale jak jest tylko kiełbasa to nic innego jak tylko dostosować się trza A ile kosztuje w PL Mama dziś kupowała, ale nie pamięta ile, jakoś 2 lub 3 zeta za 400 g Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1505 Opublikowano 23 Września 2016 A ile kosztuje w PL wlasnie taka wielka fasola..? U nnie nie wszedzie jest dostepna, a jak juz to Kg. za 5 € (20 pln).. Kupowałem na jarmarku w Żółkiewce /Lubelszczyzna /,kosztowała ok 12 zł /tak szacunkowo bo asortyment był większy a pamiętam tylko ceny olejów i mąki gryczanej/.Smak nieporównywalny do tej zasuszonej kupowanej w celofanowych opakowaniach.Żałuję że tylko kilogram nabyłem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1506 Opublikowano 23 Września 2016 Żałuję że tylko kilogram nabyłem Żałuj żałuj Kazinku .......... masz sporo znajomych do obdarowania ....... oczywiście odpłatnie . Żartowałem i u nas na targu zapewne też idzie kupić ale lubelska to już nie będzie Pozdrowionka dla Was . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1507 Opublikowano 23 Września 2016 Trzasne na Twoim watku drogi Kaziku jeszcze dwa pyt. Piszesz o mace gryczanej.Dlaczego ten produkt Cie tak zachwycil.?Czy z "kaszy gryczanej" nie mozna samemu nakrecic owej maki.? Mam w zestawie Zelmera nakladke/zarno jeszcze nie probowane i czy tym zestawem szlo by owa make zrobic..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1508 Opublikowano 23 Września 2016 Mąkę gryczaną polecam do wykonania tarty . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1509 Opublikowano 23 Września 2016 Czy z "kaszy gryczanej" nie mozna samemu nakrecic owej maki. Zapewne można,ale to co zakupiłem to z małego,lokalnego młyna pochodzi,gryka też lubelska,zapach wspaniały a i dobrze zmielona.Bez porównania z tym co w sklepie kupuję.Ale czy ja się nią zachwycałem? Po prostu kupiłem po 6 zł/kg.,na bliny przede wszystkim i na podpłomyki z pieca chlebkowego Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-518349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1510 Opublikowano 13 Października 2016 Zanim pobierzemy nauki u Mistrzów trochę sami pochałturzymy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-522067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1511 Opublikowano 13 Października 2016 Zanim pobierzemy nauki u Mistrzów trochę sami pochałturzymy Kaziu , tak dyplomatycznie powieszone to coś w lodówce że nie potrafię powiedzieć co to . Domyślam się że to coś dzikiego ......... a może nie ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-522071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1512 Opublikowano 13 Października 2016 Andrzejku , toż to sarenka U mnie w zamrażarce poporcjowana czeka na pomysły Kaziku a ''na co'' pójdzie u Ciebie...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-522092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1513 Opublikowano 13 Października 2016 Andrzejku , toż to sarenka Witaj Aniu. Po prostu , taka mała że nie odróżniłem szyi od ogona . Dużo większa chciała wejść mi do samochodu , jak jechałem samochodem notabene z Kaziami . Zresztą i ja bym się cieszył jak bym miał taką w lodówce . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-522147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1514 Opublikowano 13 Października 2016 :D Jeszcze istnieje możliwość , że to jakiś zmutowany jeleń i wisi za tylne nogi ... a to nie ogon... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-522157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1515 Opublikowano 20 Października 2016 U mnie w zamrażarce poporcjowana czeka na pomysły Kaziku a ''na co'' pójdzie u Ciebie...? Sorry że nie odpowiadałem ale byłem na wsi a tam z internetem kiepsko,no i zimno na balkonie /a tylko tam mam jaki taki zasięg/Nadrabiam więc zaległości.To w witrynie to oczywiście sarna powieszona za przednie badyle.Tylne w "przysiadzie" Podział tuszy . Z narogów zrobiłem potrawkę z dodatkiem dużej ilości cebuli i czerwonego wina.Wykorzystałem serce,wątrobę i nereczki.Pozostałe dwa serca i wątroby /dostaliśmy trzy komplety narogów/.zostały zamrożone - pójdą do pasztetu na Marcina . Z polędwiczek i combra zrobiliśmy tatara Który to był ozdobą stołu przy którym uczciliśmy upolowaną zwierzynę.Śledziki maggiczne były tylko dodatkiem do własnoręcznie upieczonego chleba.Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny.Jak widać na zdjęciu nasza spółdzielnia dysponuje własnym sprzętem z kieliszkami włącznie Jak wykorzystałem sarenkę podam w następnym poście. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1516 Opublikowano 20 Października 2016 Ciąg dalszy przerobu sarenki.Planowałem z udżca zrobić kilka szyneczek,ale przypadł mi w udziale udziec po postrzale /kula poszła skosem przez udziec i mięśnie były nieco poszarpane a kość strzaskana=liczne odłamki /. Wyciąłem tylko jeden niewielki mięsień,reszta została przeznaczona na kiełbasę.Łopatkę przeznaczyłem na pieczeń i poszła do zamrażalnika.Kości zostały obgotowane i wykorzystane do pasztetowej /mniej więcej w/g przepisu na pobiedziską / Pozostałe mięso uzyskane z kości żebrowych,combra,goleni,obrzynków z łopatki i wspomniane już z udżca wykorzystałem do kiełbasy do której dodałem łopatkę wieprzową ,boczek i golonkę.Przepisu nie podaję bo to improwizacja a kilka przepisów jest na stronie.Z przypraw..pieprz,czosnek,majeranek i jałowiec.Mniej więcej jak do jałowcowej.Osuszanie kiełbasy. Wędzenie w zimnym dymie w sumie 8 godzin /rozłożone na dwa dni /. Tak na marginesie to już chyba jedno z ostatnich wędzeń w beczce.Za tydzień wędzonki a potem........... Pasztetowej wyszło sporo więc część musiała pójść do słoików. Przy okazji moją pierwszą metkę zrobiłem.Dzisiaj na śniadanko była. A na wsi jesień,całkiem ładna Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1517 Opublikowano 20 Października 2016 Przy podziale tuszki Tobie Kaziu przypadła część tylnia bo ja jak dzieliłem cielaka na połówki to tak robiłem - przednia teściowej , tylnia moja - mniej krojenia tylko jeden zamach tasakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1518 Opublikowano 20 Października 2016 (edytowane) Przy podziale tuszki Tobie Kaziu przypadła część tylnia Podział był wzdłużny ,tyle że comber został spożytkowany podczas rozbioru,zostały tylko kości grzbietowe Kiełbasa po parzeniu,w tle suszenie surowej Jeszcze info o karczku, za inny organ przez koleżankę brany .Poszedł do zamrażarki i na pasztet marciński będzie. Edytowane 20 Października 2016 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1519 Opublikowano 24 Października 2016 Takie coś na obiadek było.Kasza pęcak z warzywami : brokuł,papryka,cebula czerwona i biała,seler korzeniowy,marchewka,oberżyna,cukinia,Smażone na oliwce,maśle klarowanym,oleju zaprawionym chili.Z przyprawami :kumin,sumak,czubryca zielona,charczo,adżika,pieprz,słodki sos chili,sos rybny.Z dodatkiem wysmażonego na chrupko bekonu i sera pleśniowego.Smakowało W ramach rehabilitacji stawów Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1520 Opublikowano 24 Października 2016 No i super. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1521 Opublikowano 24 Października 2016 W ramach rehabilitacji stawów Kaziku witaj ! U nas dzisiaj też są prace przy produkcji galarciku . Na razie tylko uszy bo nogi wp są jeszcze w garnku Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1522 Opublikowano 24 Października 2016 Dobry galart to podstawa Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1523 Opublikowano 24 Października 2016 Dobry galart to podstawa Teraz to tylko z mięsa ... nogi wp i uszy wp :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1524 Opublikowano 24 Października 2016 Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny.Jak widać na zdjęciu nasza spółdzielnia dysponuje własnym sprzętem z kieliszkami włącznie Poznaję "załatwiacza", Jeszcze wczoraj był u nas widziany, nawet na kuchni sobotniego wieczoru pomagał.... i gąsior wielki okowity przywiózł, czym postrach u czytających wzbudził, bali się podchodzić.... Też trzeba mi dziki sezon zacząć..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1525 Opublikowano 25 Października 2016 nawet na kuchni sobotniego wieczoru pomagał.. No nie ....nie wierzę i gąsior wielki okowity przywiózł, czym postrach u czytających wzbudził, bali się podchodzić.. Narzekał że pierwszy raz z zawartością wrócił....z drugiej strony .....będzie więcej Też trzeba mi dziki sezon zacząć.. Jak się na Akademii nauczymy to dopiero będzie przerób Dobry galart to podstawa I zylc takoż Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/61/#findComment-523695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.