Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

:D Andrzejku , toż to sarenka :)

 

 

Witaj Aniu.  :)

 

 Po prostu ,  taka mała że nie odróżniłem szyi   od ogona .  :D:laugh:     Dużo większa chciała wejść mi do samochodu , jak jechałem samochodem notabene z Kaziami .  Zresztą i ja bym się cieszył jak bym miał taką w lodówce . :)

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-522147
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:laugh::D :D :D  Jeszcze istnieje możliwość , że to jakiś zmutowany jeleń i wisi za tylne nogi ... a to nie ogon... :facepalm::D;)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-522157
Udostępnij na innych stronach

U mnie w zamrażarce poporcjowana czeka na pomysły :rolleyes: Kaziku :thumbsup: a ''na co'' pójdzie u Ciebie...?

 

Sorry że nie odpowiadałem ale byłem na wsi a tam z internetem kiepsko,no i zimno na balkonie /a tylko tam mam jaki taki zasięg/

Nadrabiam więc zaległości.

To w witrynie to oczywiście sarna powieszona za przednie badyle.Tylne w "przysiadzie" :D

Podział tuszy .

post-39731-0-56330700-1476963743_thumb.jpg

 

post-39731-0-21852600-1476963784_thumb.jpgpost-39731-0-02936100-1476963800_thumb.jpg

post-39731-0-17794900-1476963839_thumb.jpg

 

Z narogów zrobiłem potrawkę z dodatkiem dużej ilości cebuli i czerwonego wina.Wykorzystałem serce,wątrobę i nereczki.Pozostałe dwa serca i wątroby /dostaliśmy trzy komplety narogów/.zostały zamrożone - pójdą do pasztetu na Marcina :D.

 

post-39731-0-06513100-1476964029_thumb.jpg

 

post-39731-0-14548700-1476964053_thumb.jpg

 

Z polędwiczek i combra zrobiliśmy tatara :D

 

post-39731-0-59456700-1476964208_thumb.jpg

 

Który to był ozdobą stołu przy którym uczciliśmy upolowaną zwierzynę.Śledziki maggiczne były tylko dodatkiem do własnoręcznie upieczonego chleba.

Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny.Jak widać na zdjęciu nasza spółdzielnia dysponuje własnym sprzętem z kieliszkami włącznie

post-39731-0-82272500-1476964419_thumb.jpg

 

Jak wykorzystałem sarenkę podam w następnym poście.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523166
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy przerobu sarenki.

Planowałem z udżca zrobić kilka szyneczek,ale przypadł mi w udziale udziec po postrzale /kula poszła skosem przez udziec i mięśnie były nieco poszarpane a kość strzaskana=liczne odłamki /. Wyciąłem tylko jeden niewielki mięsień,reszta została przeznaczona na kiełbasę.

Łopatkę przeznaczyłem na pieczeń i poszła do zamrażalnika.

Kości zostały obgotowane i wykorzystane do pasztetowej /mniej więcej w/g przepisu na pobiedziską /

post-39731-0-22367100-1476966396_thumb.jpg

 

Pozostałe mięso uzyskane z  kości żebrowych,combra,goleni,obrzynków z łopatki i wspomniane już z udżca wykorzystałem do kiełbasy do której dodałem łopatkę wieprzową ,boczek i golonkę.Przepisu nie podaję bo to improwizacja a kilka przepisów jest na stronie.Z przypraw..pieprz,czosnek,majeranek i jałowiec.Mniej więcej jak do jałowcowej.

Osuszanie kiełbasy.

post-39731-0-56802800-1476966717_thumb.jpg

 

Wędzenie w zimnym dymie w sumie 8 godzin /rozłożone na dwa dni /.

 

post-39731-0-81309900-1476966785_thumb.jpgpost-39731-0-27707500-1476966798_thumb.jpg

 

Tak na marginesie to już chyba jedno z ostatnich wędzeń w beczce.Za tydzień wędzonki a potem........... :D;)

 

Pasztetowej wyszło sporo więc część musiała pójść do słoików.

 

post-39731-0-67139500-1476966916_thumb.jpg

 

Przy okazji moją pierwszą metkę zrobiłem.Dzisiaj na śniadanko była.

 

post-39731-0-31086800-1476966980_thumb.jpg

 

post-39731-0-89081400-1476967061_thumb.jpg

 

A na wsi jesień,całkiem ładna :D

 

post-39731-0-65547700-1476967144_thumb.jpgpost-39731-0-98362400-1476967169_thumb.jpgpost-39731-0-11669800-1476967184_thumb.jpg

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523169
Udostępnij na innych stronach

 Przy podziale tuszki Tobie Kaziu przypadła część tylnia  ;)  bo ja jak dzieliłem cielaka na połówki to tak robiłem - przednia teściowej , tylnia moja - mniej krojenia tylko jeden zamach tasakiem.  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523181
Udostępnij na innych stronach

Przy podziale tuszki Tobie Kaziu przypadła część tylnia

 

 

Podział był wzdłużny :D ,tyle że comber został spożytkowany podczas rozbioru,zostały tylko kości grzbietowe :D

Kiełbasa po parzeniu,w tle suszenie surowej :D

post-39731-0-58342900-1476978221_thumb.jpg

 

Jeszcze info o karczku, za inny organ przez koleżankę brany :facepalm: .Poszedł do zamrażarki i na pasztet marciński będzie.

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523185
Udostępnij na innych stronach

Takie coś na obiadek było.

Kasza pęcak z warzywami : brokuł,papryka,cebula czerwona i biała,seler korzeniowy,marchewka,oberżyna,cukinia,

Smażone na oliwce,maśle klarowanym,oleju zaprawionym chili.

Z przyprawami :kumin,sumak,czubryca zielona,charczo,adżika,pieprz,słodki sos chili,sos rybny.

Z dodatkiem wysmażonego na chrupko bekonu i sera pleśniowego.Smakowało :D

 

post-39731-0-63463000-1477332028_thumb.jpg

 

W ramach rehabilitacji stawów :D

 

post-39731-0-97455300-1477332307_thumb.jpg

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523652
Udostępnij na innych stronach

W ramach rehabilitacji stawów :D

 

Kaziku witaj !

 

 U nas dzisiaj też są prace przy produkcji galarciku . Na razie tylko uszy bo nogi wp są jeszcze w garnku :D

 

 

 post-39847-0-63473200-1477335186_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523657
Udostępnij na innych stronach

Dobry galart to podstawa :D

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523660
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobry galart to podstawa :D

 

 

Teraz to tylko z mięsa ...  nogi wp i uszy wp :D :D

 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523662
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny.Jak widać na zdjęciu nasza spółdzielnia dysponuje własnym sprzętem z kieliszkami włącznie

 

Poznaję "załatwiacza", Jeszcze wczoraj był u nas widziany, nawet na kuchni sobotniego wieczoru pomagał....  i gąsior wielki okowity przywiózł, czym postrach u czytających wzbudził, bali się podchodzić....  Też trzeba mi dziki sezon zacząć.....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523678
Udostępnij na innych stronach

 

 

nawet na kuchni sobotniego wieczoru pomagał..

No nie ....nie wierzę ;)

 

 

i gąsior wielki okowity przywiózł, czym postrach u czytających wzbudził, bali się podchodzić..

Narzekał że pierwszy raz z zawartością wrócił....z drugiej strony .....będzie więcej ;)

 

 

Też trzeba mi dziki sezon zacząć..

Jak się na Akademii nauczymy to dopiero będzie przerób :D

 

 

Dobry galart to podstawa

 

I zylc takoż :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523695
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka musisz troszkę brodę przyciemnić a Tusiaczek jak toastuje łokieć bliżej ciała trzymać i jak bliźniaki :D będziecie . A wyroby zacne

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523696
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny

 

Qrcze wyglądacie jak rodzeństwo  ..........  tacy podobni :thumbsup::)

 

 

 

Ciąg dalszy przerobu sarenki.

 

Kaziu , no to z tej drobnej sarenki sporo wyrobów wyszło . :thumbsup::clap: 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523734
Udostępnij na innych stronach

 

 

Qrcze wyglądacie jak rodzeństwo .......... tacy podobni

Po prostu ,,,,wpływ jednej inteligencji na drugą  ;):tongue:

 

 

 

Kaziu , no to z tej drobnej sarenki sporo wyrobów wyszło .

 

Do zagadnienia podszedłem po poznańsku :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523738
Udostępnij na innych stronach

,na bliny przede wszystkim

post-39731-0-62762000-1477456074_thumb.jpgpost-39731-0-78553600-1477456095_thumb.jpg

 

Mąka gryczana 2 szklanki,mąka pszenna 2 szklanki,2 szklanki ciepłego mleka,5 dag.drożdży,łyżeczka cukru / tu trzcinowy użyłem /,dwa żółtka,ubite dwa białka,szczypta sol,masło klarowane do smażenia.

Dodatki...kwaśna śmietana,kawior ,anchois,pasta łososiowa.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523801
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko takie smakolyki pokazujesz  :clap: , az slinka leci  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523809
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruszynko takie smakolyki pokazujesz

 

Dzięki :D .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523919
Udostępnij na innych stronach

Obiad całkowicie z "gotowców" czyli parówki zapiekane w cieście francuskim.Jak się nie chce,lub nie ma pomysłu na obiad  to bardzo polecam .Ja wykorzystałem do wypróbowania "sosu rosyjskiego" polecanego, przez autora, do pastrami.Pasuje :thumbsup:

 

post-39731-0-91261100-1477549054_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-524026
Udostępnij na innych stronach

Miałem nie fotografować :D ,ale takie były kolorowe

 

post-39731-0-13747100-1478195571_thumb.jpg

 

Ostatnie chyba w tym roku przetwory,gruszki w occie z dodatkiem rajskich jabłuszek

post-39731-0-82809400-1478195699_thumb.jpgpost-39731-0-96296500-1478195778_thumb.jpg

 

Po pierwszo - listopadowym obiadku pozostało trochę pastrami i sos z jego parzenia.Z tych resztek,ryżu,pasty paprykowej autorstwa Mari s,takie coś wyszło :D

 

post-39731-0-45619300-1478195962_thumb.jpg

 

Jeszcze leszczyk w zalewie octowej

post-39731-0-02056500-1478196039_thumb.jpg

 

No i ostatnie jesienne wędzenie.

 

post-39731-0-88574700-1478196110_thumb.jpgpost-39731-0-36838200-1478196125_thumb.jpgpost-39731-0-54916800-1478196137_thumb.jpgpost-39731-0-72616800-1478196153_thumb.jpg

 

To ciemne to szyneczka z sarny.

A tak to wygląda na talerzu.Metka i kiełbasa z sarny z poprzedniego wędzenia.

 

post-39731-0-84421800-1478196233_thumb.jpg

 

Ponad pięć lat temu zacząłem pisać w tym temacie.Chyba nadszedł ten moment że trzeba przestać zanudzać szanownych forumowiczów.Dziękuję tym wszystkim którzy tu zaglądali,dziękuję za pochwały jak i za słowa krytyki.Teraz czas młodych nadszedł,a przecież starość nie radość :D:facepalm:

 

Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525019
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć.  

 

Nie pier...ol Waść głupot , że się tak delikatnie wyrażę - młodzi to mają czytać i się uczyć do których i ja się zaliczam ;) A co ?  :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525021
Udostępnij na innych stronach

Why ?  . Nie pozbawiaj swoich Sióstr i Braci  przyjemności przeglądania czytania Twoich nowych nie napisanych  wpisów . Cóżę Ci uczyniliśmy,  że nas tak srodze chce ukarać ? . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525026
Udostępnij na innych stronach

No to się chyba niestety zaczyna dziać ... akcje zawsze wywołują reakcje smutne prawa fizyki i życia :(

Kaziu może przemyśl to jeszcze ... :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525028
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.