Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Już wpisuje je w folder "ulubione" u siebie w komputerze

Małgoś, dawaj pliki z tego folderu. Nam także się przydadzą. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390803
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moja tesciowa nauczyla mnie ,ze mule i wszystkie inne muszelki trzeba wrzucic do garnka bez wody (one w goracej temperaturze sie otworza i ja puszcza,

 nastepnie otwarte  muszelki przekladamy do przygotowanego sosu , a wode (sos) puszczony przecedzamy i dolewamy  do muszelek, wtedy piasek ktory maja muszelki zostaje i nie trzeszczy w zebach :D:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390824
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, dawaj pliki z tego folderu. Nam także się przydadzą. :D

 

Mireczku... obawiam się,że nie wszyStko nadaje się z tego folderu do upublicznienia :facepalm::tongue::laugh: ..

 

Żartuję.. ;)

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390860
Udostępnij na innych stronach

Moja tesciowa nauczyla mnie ,ze mule i wszystkie inne muszelki trzeba wrzucic do garnka bez wody (one w goracej temperaturze sie otworza i ja puszcza,

 nastepnie otwarte  muszelki przekladamy do przygotowanego sosu , a wode (sos) puszczony przecedzamy i dolewamy  do muszelek, wtedy piasek ktory maja muszelki zostaje i nie trzeszczy w zebach :D:thumbsup:

 eli55,

ja też tak robię jak Twoja teściowa.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390880
Udostępnij na innych stronach

ELI i tesciowa .hmmm dobrze mowi ja tez tak robie ..kurcze narobliscie smaka ,chyba trzeba bedzie zrobic  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390918
Udostępnij na innych stronach

Zaległe bitki wołowe duszone z warzywami i grzybami

Zrazówkę /nie musi być najpiękniejsza/kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem

post-39731-0-13779600-1418804854_thumb.jpg

Obsmażamy na tłuszczu /olej,smalec.masło klarowane/ po uprzednim posypaniu pieprzem i obtaczaniu w mące.Solimy na patelni

post-39731-0-07834500-1418804985_thumb.jpg

Warzywa /cebula,marchew.pietruszka,seler,pokrojone w plastry /cebula w ósemki/podduszamy na tłuszczu

post-39731-0-55918100-1418804706_thumb.jpg

Na warstwę warzyw kładziemy plastry boczku lub wędzoną  skórkę ,na to obsmażone bitki,i namoczone poprzedniego dnia i obgotowane grzyby suszone.

Zalewamy wodą z pod grzybów,szklanką bulionu,ewentualnie szklanką czerwonego wina.Dodajemy liść laurowy,żiele angielskie,kilka ziaren pieprzu i jałowca.

post-39731-0-59639500-1418805410_thumb.jpg

Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika /150 st./.Dusimy do miękkości mięska.

post-39731-0-26280100-1418805509_thumb.jpg

W połowie duszenia,możemy delikatnie wyciągnąć to co na dole do góry.Pod koniec duszenia można dodać gęstej kwaśnej śmietany.

post-39731-0-93885400-1418805656_thumb.jpg

Podajemy z ziemniakami tłuczonymi lub kaszą gryczaną ugotowaną na sypko

post-39731-0-09983300-1418805825_thumb.jpg

 


 

 

ELI i tesciowa .hmmm dobrze mowi ja tez tak robie ..

W tym wypadku nie ma takiej potrzeby.Omółki były prawdopodobnie trzymane przez jakiś czas w czystej wodzie.W każdym razie nie trzeszczało. :D Co innego jak kupujecie mule na targu prosto od hodowcy.U nas to niemożliwe.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390936
Udostępnij na innych stronach

u mnie biteczki byly niedawno na obiadzik, a ja pod koniec duszenia dodaje ogorek kiszony w kostke krojony :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390939
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja pod koniec duszenia dodaje ogorek kiszony w kostke krojony

Również dodaję kiszony lub konserwowy,lub oba naraz .Czasem też szynkę lub bekon pokrojony w paski.Ogólnie to jest przecież sos myśliwski :D

W tym konkretnym,opisanym wyżej daniu akurat tego nie zrobiłem.Pozdrawiam bardzo serdecznie. :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390945
Udostępnij na innych stronach

Bekonik tez daje ,ja robie takie zrazy bo rolady to pracochlonne ,a do sosu wpada to co powinno byc w roladach.  Najlepiej mi smakuja z kasza gryczana ,tylko moj TZ krecin osem bo mowi ze kaszy  to sie w wojsku najadl :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-390955
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaszy to sie w wojsku najadl

Widzisz a ja zapewne nieco dłużej /37 lat/ w wojsku służyłem i kasza mi się nie przejadła :thumbsup: Mam to szczęście że cała rodzina, z wnuczką na czele, lubi kaszę a zwłaszcza gryczaną :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391072
Udostępnij na innych stronach

@Kruszynka, Ja jak bylam dzieckiem to kaszy gryczanej nie lubilam a teraz to chyba najlepsza z kasz :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391079
Udostępnij na innych stronach

Pierogi z dorszem

Przepis znalazłem w necie i po małej modyfikacji postanowiłem z Jolą go wypróbować .Jola ciasto,ja farsz.

Składniki 1/2 kg filetów z dorsza

                 1 czerstwa bułka namoczona w mleku

                 1 duża cebula

                 1 jajo

                10 dag,boczku wędzonego

                 1/2 pęczka cebuli

                  1 szklanka bulionu z warzyw

Mięso dorsza wrzucamy na gorący bulion i gotujemy ok 5 min.Wyjmujemy,studzimy

Boczek kroimy w drobniutką kostkę podsmażamy,dodajemy cebulkę, dusimy.

Mięso dorsza,boczek,cebulkę,bułkę mielimy na siatce o drobnych otworach.

Dodajemy żółtko,posiekaną natkę pietruszki,mieszamy,solimy i pieprzymy do smaku,dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.

Farszem napełniamy pierogi i gotujemy tak jak zwykle się robi z pierogami. :D

Ponieważ to był eksperyment do części farszu dodałem troszkę mięska wędzonej makreli.

Oba warianty smakowały :thumbsup:

post-39731-0-67463300-1418966935_thumb.jpg

Ciasto takie jakie zwykle robicie /każda gospodyni ma swoje sposoby/

Myślę że również dobrze by smakowały bez wstępnego gotowania dorsza w rosole.

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391493
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Kruszynko :) przepis do wypróbowania po świętach:) 

Świąteczne pierogi u mnie tylko z kapustą i grzybami, a z "codziennych" najczęściej ze szpinakiem i żółtym serem . Z rybą nigdy nie robiłam :cool:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Świąteczne pierogi u mnie tylko z kapustą i grzybami

Na wigilię,obowiązkowo.Czasem jako uzupełnienie coś eksperymentalnego.Kiedyż furorę zrobiły pierogi ze śliwkami,ale to takie jednorazowe wyskoki :D

 

 

Z rybą nigdy nie robiłam

A można i z łososiem,szczupaczkiem,jesiotrem,sandaczem.Polecam też gołąbki z łososiem

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/?view=findpost&p=320369

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391552
Udostępnij na innych stronach

To ja poprosze ten farsz z serem zoltym i szpinakiem :) ,ostatnio robilam pierogi z kapusta grzybami i soczewica ,bardzo smakowaly :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391565
Udostępnij na innych stronach

Lubię eksperymenty :tongue:  zwykle przepisy udoskonalam "po swojemu"  :tongue:

Dodaję takie przyprawy jakie lubi rodzinka. Przepis na te gołąbki wypatrzyłam wcześniej.

Jeszcze raz dziękuję :)

 

Jeśli Kruszynka się nie obrazi to przepis wkleję tutaj:

1-2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju z masłem

1-3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać pod koniec smażenia cebuli 

do tego wrzucić pokrojony szpinak (ok. 30 dag), doprawić solą i pieprzem.

Gdy farsz przestygnie (ale będzie jeszcze lekko ciepły) dodać starty żółty ser ok. 15 dag. 

Edytowane przez Kora

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391569
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje  :)  nastepne pierogi beda z takim farszem :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391585
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli Kruszynka się nie obrazi

No nie,nie obrażę się Koleżanko z Borów :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391599
Udostępnij na innych stronach

Jak piąteczek to i śledzik musi być.Moczone krótko w zimnej wodzie ,następnie 24 godz.w zlewie octowej 1:4,.z liściem laurowym,pieprzem ziarnistym,pieprzem czerwonym,zielem angielskim i cebulką szalotką.

Dzisiaj na talerzyk, odsączone  z zalewy,cebulka posypana obficie solą a następnie wypłukana /nabiera miękkości / i najważniejsze,polane olejem lnianym tłoczonym na zimno.Nabyłem taki olej na jarmarku w Żółkiewce

attachicon.gif004.JPGattachicon.gif001.JPG

Ja jeszce nie mam oleju, ale mam zamówiony w Słupecznym olej z ostropestu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391616
Udostępnij na innych stronach

 

 

olej z ostropestu.

A co to za cudo ? :D

Wiesiu a czy wiesz że  Słupeczno na rejsie Wędzarniczej Braci "Zawiszą" będzie godnie reprezentowane :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391617
Udostępnij na innych stronach

Ostropest

Ostropest to ziółko które zawiera sylimarynę, czyli to taki sylimarol ziołowy, wiem bo mam nawet przy sobie ziarenka, dobry na wątrobę.

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391638
Udostępnij na innych stronach

Jak dzionek zaczął się od korespondencji z eli55 to i makaron na obiadek musiał być :D

post-39731-0-46353000-1419013215_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-391695
Udostępnij na innych stronach

Święta co prawda  spędzamy na wyjeżdzie ,ale pasztet Joli musi być :D

post-39731-0-02467100-1419166961_thumb.jpg

A jak piekarnik na chodzie to na obiad wczoraj i dzisiaj zapiekanka ziemniaczana

post-39731-0-55726500-1419167040_thumb.jpgpost-39731-0-98871700-1419167083_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/34/#findComment-392169
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.