Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już było, czyli "riplej" :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-25

 

Robiłem je w "poprzednim" "wydaniu" i chwalę sobie przepis. Są jak dla mnie WYŚMIENITE!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464479
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja wlasnie sie zabieram za sledzie ,beda z orzechami i rodznkami a drugie w smietanie te pierwsze ustapily tradycji moich w sosie musztardowo koperkowym...potrzeba zrobic cos nowego  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464506
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już było, czyli "riplej"

Zrobiony celowo w związku z dużą ilością próśb o linki lub przepis w związku z trudnościami z odnalezieniem przepisu :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464632
Udostępnij na innych stronach

Dziczyzna już po parzeniu.Nie mogłem wytrzymać i rozkroiłem jeszcze ciepłe :D

 

Te bliżej kaloryfera do posuszenia,z przodu parzone.Brak Hendi daje się zauważyć i no rączki od mieszania jeszcze trochę bolą .Jednak Spółdzielnia to dobra rzecz.A za wędzenie dziękuję Tusiaczkowi.W Stężycy to wczoraj łeb by mi urwało :D
post-39731-0-43261200-1450871946_thumb.jpg

 

post-39731-0-10890300-1450872081_thumb.jpg

 

post-39731-0-24380200-1450871969_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464711
Udostępnij na innych stronach

Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie :D

 

post-39731-0-70461100-1450937532_thumb.jpg

post-39731-0-30328600-1450937552_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464855
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczek ze swoich wojaży za wschodnią granicę przywiózł soloną certę i mnie ją przekazał.

Certa,kiedyś bardzo popularna nad morzem dwuśrodowiskowa ryba,obecnie niestety bardzo rzadko spotykana / zatruta w swoim czasie Wisła,zapora we Włocławku /.Nie zapomnę  smaku wędzonej, kupowanej u rybaków w Helu.Przez kilka lat do naszej rodzinnej tradycji należała wyprawa na Hel w pierwszą niedzielę września /letnicy już wyjechali - luzik,ale pogoda jeszcze letnia /i wtedy do kanonu należała wędzona certa.

 

Ale ad rem.

 

post-39731-0-00355600-1451485208_thumb.jpg

 

Czyli sałatka z wyżej ukazaną soloną certą.

Po wypatroszeni i wyfiletowaniu tuszka pokrojona w kostkę

 

post-39731-0-11284400-1451485264_thumb.jpg

 

Zauważcie proszę jaka to tłusta rybka.

 

Składniki sałatki :

 

3 ugotowane w mundurkach ziemniaki

1 puszka czerwonej fasoli

1 biała cebula

1 czerwona cebula

kilka kiszonych pędów czosnku /również specjał ze wschodu /

1 pęczek szczypioru

1 ogórek kiszony

1 ogórek konserwowy

1 ząbek czosnku

1/4 kiszonego jabłka /jak wyżej /

2 łyżeczki kaparów

2 ugotowane na twardo jajka

kawałek drobno posiekanej papryczki chili

łyżka musztardy

majonez wymieszany z jogurtem typu greckiego

sól,pieprz,szczypta cukru.

 

Wszystkie składniki drobno kroimy.Ziemniaki po obraniu z łupin kroimy w kostkę i jeszcze ciepłe zalewamy łyżką oleju,dodajemy posiekaną cebulkę ,mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie składniki łączymy,dodajemy majonez z jogurtem,musztardę .Pozostawiamy do "przegryzienia się " najlepiej do jutra i w lodówce.

post-39731-0-68202600-1451486109_thumb.jpg

 

Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.

Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład.

 

 

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465545
Udostępnij na innych stronach

 

 

Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie
Właśnie dojrzałem model na szafie...   :cool: Jakby to było na fejsie to bym Ci olajkował  :rolleyes:  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465566
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie dojrzałem model na szafie..

Vittorio Veneto drzewiany to jest :D nie jakiś tam plastik.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465569
Udostępnij na innych stronach

Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował...  :cool: I kurtura i sztuka... :)


Wróć... na bibliotece miało być...  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465572
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował.

10 lat mojej ciężkiej pracy na Twojej komodzie...wybacz :facepalm: .Ale Barek jak pozostanie wierny swoim zainteresowaniem......możemy przemyśleć :D:angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465575
Udostępnij na innych stronach

Kurcze,to już wszystko Bartek dziedziczy? Normalnie doła załapałem na ten koniec roku... a taki piękny ten rok był :) Jak tu żyć? No jak? :)
I na bibliotece miało być... :)

Edytowane przez Kruszynka
literówka

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465578
Udostępnij na innych stronach

a taki piękny ten rok był

Fakt,ale następny też niezgorzej się zapowiada :thumbsup:

 

To jeszcze możesz pooglądać tu   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6536-kazdy-ma-jakies-hobby-co-zbieramy/page-5?do=findComment&comment=194656

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465579
Udostępnij na innych stronach

 

Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.

Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład.

Kazimierz, tę rybę osobiście soliłem i suszyłem. :rolleyes:
Przelane tobą sposoby użytku suszonej ryby w Rosji dotychczas są popularne. :tongue:  Do piwa! A piwo bez wódki - pieniądze na wiatr!  :facepalm:
 Lecz taki delikates jak certa zasługuje lepszego do się stosunku. Toż uważam za doskonałe dopełnienie jego do ugotowanego ziemniaka. No i naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw.
 
Z Nowym rokiem! :hmm:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465636
Udostępnij na innych stronach

 

 

naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw.

Tak też potraktowałem ten rarytasik.Sałatka jak to mówi nasz przyjaciel "zajebista".

Również szczęśliwego Nowego Roku :D i do wstrieczy :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465658
Udostępnij na innych stronach

:)

 

Отправлено с моего SM-G530H через Tapatalk

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465659
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy noworoczny obiadek spożyty przy dżwiękach Filharmoników Wiedeńskich dedykuję miłośnikom klusek śląskich.Nie takie w wyglądzie jak Hani Kaszubki ale w smaku :thumbsup:

 

post-39731-0-25337700-1451655075_thumb.jpg

 

A wczorjszy wieczór z udziałem wędlinek,w środkowym rzędzie szyneczka z jelenia

 

post-39731-0-16452200-1451655192_thumb.jpg

 

No i sałatka z certą soloną własnoręcznie przez Saszę w wersji ostatecznej.

 

post-39731-0-99803700-1451655260_thumb.jpg

 

Pozostał tylko toast za pomyślność Nowego Roku i całej nasze społeczności.Oczywiście nalewką z własnego ogródka .

 

post-39731-0-34327900-1451655337_thumb.jpg

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465855
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie Nowy Rok rozpoczyna się po obejrzeniu koncertu. :) "jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne!"" :)

Wszystkiego dobrego!

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465859
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdrówka w nowym roku sąsiedzie

Nawzajem :D:thumbsup:


 

 

jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne!

Dziurki Jola robiła,więc chyba mniej istotne :facepalm::D

Również przede wszystkim zdrówka życzę :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465860
Udostępnij na innych stronach

Mrożno to i bardziej kalorycznie się odżywiamy ;) .Kaszanka - często ją pokazuję ,ale to jest jednak rarytas.Zwłaszcza ta spółdzielcza tworzona zespołowo i radośnie :D:thumbsup:.Do tego kapusta zasmażana i sałatka z zielonych pomidorów w/g przepisu Jadzi Yerbowej  :D  zmodyfikowany nieco przez Jolę Kruszynkową  :)

 

post-39731-0-61541000-1451842803_thumb.jpg

 

 


A na kolację odgrzebany w czeluściach lodówki słoik szprotek w zalewie octowo-pomidorowej.Przez parę tygodni dojrzały i razem z kręgosłupem można było zjadać :)

 

post-39731-0-65442000-1451844337_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466120
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uznanie, ale są inne o wiele smakowitsze wątki :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466591
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak jestem zafascynowana Twoim zaangażowaniem w gotowanie takich różności.Trafiłam na to forum przez przypadek za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę .Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466630
Udostępnij na innych stronach

za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę .

 

I od przepisu na białą kiełbasę zamieszczonym przez Maxella na "Czarnej Oliwce" wszystko się zaczęło.

 

Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy

 

Koleżanki też mają sukcesy i to całkiem niemałe :D.Czytaj,eksperymentuj a na pewno będziesz miał również wspaniałe osiągnięcia.

 

 

Dzisiaj,jak zwał,tak zwał,czy paella mixta,czy arroz z dodatkami ale smaczne było.

 

post-39731-0-18157600-1452095900_thumb.jpg

 

Homarce / langustynki /,ośmiornica,małże,kalmary,węgorz,kurczak,chorizo

 

Do tego roszponka i rukola z kozim serem,ziarnami granatu i grzankami.

 

post-39731-0-04222900-1452096160_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466685
Udostępnij na innych stronach

Pogoda zmusiła mnie do zaniechania wędzenia szyneczki z dzika i jelenia.Peklowały się od przed wigilii.Czekałem na mniejsze mrozy i nie doczekałem się.Jutro mam miłych gości z Warszawy więc decyzja zapadła.

Szynki wyjąłem z zalewy,moczyłem przez trzy godziny w wodzie.Osuszone zostały zamarynowane w alkoholu /nalewka/,cebuli,czosnku,pepperoni,jałowcu,liściu laurowym,ziele angielskie też dodałem.Do tego łyżeczka cukru.pieprz młotkowany z kolendrą /nowość Kamisa /,kilka łyżek oleju,łyżeczkę octu balsamicznego

Macerowały się ponad 24 godziny.

Dzisiaj do brytfanki włożyłem cebulkę szalotkę,kilka suszonych grzybków,zioła,poszatkowaną marchewkę,duży ząbek czosnku oraz płyn z macerowania.

 

post-39731-0-67136900-1452260529_thumb.jpg

 

Na ruszcie ułożyłem szyneczki oczyszczone i osuszone z zalewy.

 

post-39731-0-97152800-1452260673_thumb.jpg

 

Do piekarnika,temp.110 st.do osiągnięcia wewnątrz 78 st.

 

post-39731-0-37153100-1452260754_thumb.jpgpost-39731-0-27011900-1452260770_thumb.jpg

 

Przekrój i reszta relacji z przygotowania dziczyzny na stół, jutro. :)

 

A dzisiaj na obiadek pulki ze śledziem w sosie z jogurtu,musztardy,majonezu,szalotki,mlecza i oliwy.Śledzie oczywiście Saszkowe.

 

post-39731-0-46201100-1452261000_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-467155
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.