Papcio Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1226 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Już było, czyli "riplej" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-25 Robiłem je w "poprzednim" "wydaniu" i chwalę sobie przepis. Są jak dla mnie WYŚMIENITE! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1227 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ja wlasnie sie zabieram za sledzie ,beda z orzechami i rodznkami a drugie w smietanie te pierwsze ustapily tradycji moich w sosie musztardowo koperkowym...potrzeba zrobic cos nowego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1228 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Już było, czyli "riplej" Zrobiony celowo w związku z dużą ilością próśb o linki lub przepis w związku z trudnościami z odnalezieniem przepisu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1229 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Dziczyzna już po parzeniu.Nie mogłem wytrzymać i rozkroiłem jeszcze ciepłe Te bliżej kaloryfera do posuszenia,z przodu parzone.Brak Hendi daje się zauważyć i no rączki od mieszania jeszcze trochę bolą .Jednak Spółdzielnia to dobra rzecz.A za wędzenie dziękuję Tusiaczkowi.W Stężycy to wczoraj łeb by mi urwało Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1230 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-464855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1231 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Tusiaczek ze swoich wojaży za wschodnią granicę przywiózł soloną certę i mnie ją przekazał.Certa,kiedyś bardzo popularna nad morzem dwuśrodowiskowa ryba,obecnie niestety bardzo rzadko spotykana / zatruta w swoim czasie Wisła,zapora we Włocławku /.Nie zapomnę smaku wędzonej, kupowanej u rybaków w Helu.Przez kilka lat do naszej rodzinnej tradycji należała wyprawa na Hel w pierwszą niedzielę września /letnicy już wyjechali - luzik,ale pogoda jeszcze letnia /i wtedy do kanonu należała wędzona certa. Ale ad rem. Czyli sałatka z wyżej ukazaną soloną certą.Po wypatroszeni i wyfiletowaniu tuszka pokrojona w kostkę Zauważcie proszę jaka to tłusta rybka. Składniki sałatki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki1 puszka czerwonej fasoli1 biała cebula1 czerwona cebulakilka kiszonych pędów czosnku /również specjał ze wschodu /1 pęczek szczypioru1 ogórek kiszony1 ogórek konserwowy1 ząbek czosnku1/4 kiszonego jabłka /jak wyżej /2 łyżeczki kaparów2 ugotowane na twardo jajkakawałek drobno posiekanej papryczki chiliłyżka musztardymajonez wymieszany z jogurtem typu greckiegosól,pieprz,szczypta cukru. Wszystkie składniki drobno kroimy.Ziemniaki po obraniu z łupin kroimy w kostkę i jeszcze ciepłe zalewamy łyżką oleju,dodajemy posiekaną cebulkę ,mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Wszystkie składniki łączymy,dodajemy majonez z jogurtem,musztardę .Pozostawiamy do "przegryzienia się " najlepiej do jutra i w lodówce. Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1232 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Choinka ubrana,pstrągi zalane galaretą,można zacząć świętowanie Właśnie dojrzałem model na szafie... Jakby to było na fejsie to bym Ci olajkował Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1233 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Właśnie dojrzałem model na szafie.. Vittorio Veneto drzewiany to jest nie jakiś tam plastik. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1234 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował... I kurtura i sztuka... Wróć... na bibliotece miało być... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1235 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Uuuuu, jak drzewnianny to wiesz Ty jak on by się na mojej komodzie prezentował. 10 lat mojej ciężkiej pracy na Twojej komodzie...wybacz .Ale Barek jak pozostanie wierny swoim zainteresowaniem......możemy przemyśleć Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1236 Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Kurcze,to już wszystko Bartek dziedziczy? Normalnie doła załapałem na ten koniec roku... a taki piękny ten rok był Jak tu żyć? No jak? I na bibliotece miało być... Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Kruszynka literówka Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1237 Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) a taki piękny ten rok byłFakt,ale następny też niezgorzej się zapowiada To jeszcze możesz pooglądać tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6536-kazdy-ma-jakies-hobby-co-zbieramy/page-5?do=findComment&comment=194656 Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1238 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Smak dla mnie nowy,ale trzeba kombinować.Może Sasza poda jakiś sposób na podanie solonych ryb.Do tej pory znałem tylko smak solonej a następnie suszonej ryby.Szła pod piwo i wódeczkę w ramach wieczorów przyjażni w Świnoujściu na ten przykład.Kazimierz, tę rybę osobiście soliłem i suszyłem. Przelane tobą sposoby użytku suszonej ryby w Rosji dotychczas są popularne. Do piwa! A piwo bez wódki - pieniądze na wiatr! Lecz taki delikates jak certa zasługuje lepszego do się stosunku. Toż uważam za doskonałe dopełnienie jego do ugotowanego ziemniaka. No i naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw. Z Nowym rokiem! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1239 Opublikowano 31 Grudnia 2015 naturalnie on łatwo zamieni anchoisów, dla przygotowywania sałat czy innych potraw. Tak też potraktowałem ten rarytasik.Sałatka jak to mówi nasz przyjaciel "zajebista".Również szczęśliwego Nowego Roku i do wstrieczy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1240 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Отправлено с моего SM-G530H через Tapatalk Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1241 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Dzisiejszy noworoczny obiadek spożyty przy dżwiękach Filharmoników Wiedeńskich dedykuję miłośnikom klusek śląskich.Nie takie w wyglądzie jak Hani Kaszubki ale w smaku A wczorjszy wieczór z udziałem wędlinek,w środkowym rzędzie szyneczka z jelenia No i sałatka z certą soloną własnoręcznie przez Saszę w wersji ostatecznej. Pozostał tylko toast za pomyślność Nowego Roku i całej nasze społeczności.Oczywiście nalewką z własnego ogródka . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1242 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Pysznie wygląda, Zdrówka w nowym roku sąsiedzie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1243 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Dla mnie Nowy Rok rozpoczyna się po obejrzeniu koncertu. "jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne!"" Wszystkiego dobrego! Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1244 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zdrówka w nowym roku sąsiedzie Nawzajem jakim palcem robiłeś te dziurki w kluskach? "bo to je ważne! Dziurki Jola robiła,więc chyba mniej istotne Również przede wszystkim zdrówka życzę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-465860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1245 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Mrożno to i bardziej kalorycznie się odżywiamy .Kaszanka - często ją pokazuję ,ale to jest jednak rarytas.Zwłaszcza ta spółdzielcza tworzona zespołowo i radośnie .Do tego kapusta zasmażana i sałatka z zielonych pomidorów w/g przepisu Jadzi Yerbowej zmodyfikowany nieco przez Jolę Kruszynkową A na kolację odgrzebany w czeluściach lodówki słoik szprotek w zalewie octowo-pomidorowej.Przez parę tygodni dojrzały i razem z kręgosłupem można było zjadać Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwek Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1246 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Niski ukłon dla gospodarza tego wątku cudowne dania ,pięknie podane laptop mam cały zaśliniony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1247 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Dzięki za uznanie, ale są inne o wiele smakowitsze wątki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1248 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ja jednak jestem zafascynowana Twoim zaangażowaniem w gotowanie takich różności.Trafiłam na to forum przez przypadek za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę .Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1249 Opublikowano 6 Stycznia 2016 za sobą mam zrobioną pierwszy raz białą kiełbasę . I od przepisu na białą kiełbasę zamieszczonym przez Maxella na "Czarnej Oliwce" wszystko się zaczęło. Chciałabym choć trochę takich cudowności robić jak szanowni koledzy Koleżanki też mają sukcesy i to całkiem niemałe .Czytaj,eksperymentuj a na pewno będziesz miał również wspaniałe osiągnięcia. Dzisiaj,jak zwał,tak zwał,czy paella mixta,czy arroz z dodatkami ale smaczne było. Homarce / langustynki /,ośmiornica,małże,kalmary,węgorz,kurczak,chorizo Do tego roszponka i rukola z kozim serem,ziarnami granatu i grzankami. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-466685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1250 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Pogoda zmusiła mnie do zaniechania wędzenia szyneczki z dzika i jelenia.Peklowały się od przed wigilii.Czekałem na mniejsze mrozy i nie doczekałem się.Jutro mam miłych gości z Warszawy więc decyzja zapadła.Szynki wyjąłem z zalewy,moczyłem przez trzy godziny w wodzie.Osuszone zostały zamarynowane w alkoholu /nalewka/,cebuli,czosnku,pepperoni,jałowcu,liściu laurowym,ziele angielskie też dodałem.Do tego łyżeczka cukru.pieprz młotkowany z kolendrą /nowość Kamisa /,kilka łyżek oleju,łyżeczkę octu balsamicznegoMacerowały się ponad 24 godziny.Dzisiaj do brytfanki włożyłem cebulkę szalotkę,kilka suszonych grzybków,zioła,poszatkowaną marchewkę,duży ząbek czosnku oraz płyn z macerowania. Na ruszcie ułożyłem szyneczki oczyszczone i osuszone z zalewy. Do piekarnika,temp.110 st.do osiągnięcia wewnątrz 78 st. Przekrój i reszta relacji z przygotowania dziczyzny na stół, jutro. A dzisiaj na obiadek pulki ze śledziem w sosie z jogurtu,musztardy,majonezu,szalotki,mlecza i oliwy.Śledzie oczywiście Saszkowe. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/50/#findComment-467155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.