Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Na imię mam Sebastian, Miło mi Powitać Wszystkich na forum.

Mam pytanie odnośnie szynki długodojrzewającej, moja znajoma ma męża Włocha, kiedyś był i zrobił szynkę. Generalnie wyglądało to tak że wieprzowa szynkę peklował pierw w soli bez dodatku saletry, peklowanie trwało około 7-10 dni w lodówce na sucho oczywiście. Następnie sól z szynki spłukał czerwonym winem a później obtoczył szynkę w ostrej papryce oraz dzikim koprze włoskim. Całość wpakował do osłonki białkowej oraz do siatki. Proces wędzenia polegał tylko na dwu godzinnym okopceniu tej szynki na zimnym dymie z śliwki tak żeby "muchy nie siadały" tak się określił:) później szynka dojrzewała przez 1-2 miesięcy. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią Idąc za krokiem tez spróbowałem zrobić taka szynkę lecz postanowiłem ją troszkę dłużej podwędzić na zimnym dymie do dyspozycji mam olchę, wiśnię i śliwę. W załączniku zdjęcia. Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam iż interesuje mnie ten temat.

Pozdrawiam Sebastian

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/
Udostępnij na innych stronach

W temacie widzę cisza:)

Witaj Sebastianie,

ale o co chodzi :question: Nie bardzo rozumiem o czym chcesz dyskutować.

Podaj może trochę więcej na temat solenia i wędzenia.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168442
Udostępnij na innych stronach

Witaj Damianie! Dzieki za zainteresowanie, dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu wędlinami. Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna. Zapytałem o doświadczenie innych bo sam go nie mam. Po prostu żeby podyskutować o technice oraz doświadczeniach. Pozdrawiam Serdecznie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168489
Udostępnij na innych stronach

dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie

Mam trochę doświadczenia z wędlinami dojrzewającymi np

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192132#192132

lub tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182453#182453

i tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156718#156718

no i kiełbaski końskie

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=136908#136908

Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna.

Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:

Zrobić komin do suszenia wędlin jest bez sensu z różnych powodów.

PS

Nazywam się Darek

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168495
Udostępnij na innych stronach

...Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:

...

Koledze pewnie chodzi o tzw. "mikroklimat" w którym miałby się

znajdować swoisty "aerosol z solami" taki jak podobno panuje we Włoszech? :cool:

 

Coś "ala" klimat w Ciechocinku pod tężniami. :grin:

 

BTW

No tam to już niejedna "wędlina" dojrzała! :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168499
Udostępnij na innych stronach

Ciechocinku pod tężniami.

Byłem i używałem w Ciechocinku :grin:

Właściwy klimat w sprawie dojrzewających to wilgotność... tak przypuszczam.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168501
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A jak uchronić szynkę przed robactwem?

Zjeść przed nimi :devil:

 

A na serio to w pierwszej kolejności pozbyć się robactwa i problem się rozwiąże.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-175915
Udostępnij na innych stronach

Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia

O jakie robactwo Ci chodzi :question:

Przeciesz to nie ma nic wspólnego z wyrobem wędlin dojrzewających.

Jeśli masz problemy z gryzoniami to na to jest sposób, dobra pułapka.

Przed muchami, osami można założyć siatkę,

Najlepiej zacząć zimą to muchy i osy odpadają.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-175921
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

witaj Sebastian

przepis na szynkę opisany bardzo fajnie,ciekaw jestem efektu końcowego-pochwal się :wink:

p.s.w chwili obecnej zrobiłem dwie kiełbasy sztanglówki dojrzewające :arrow: mięso peklowane na sucho 10dni,krojone,przyprawione tylko całym pieprzem syczuańskim

w dużej ilości :arrow: dojrzewanie ok 50dni.

Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią

może napiszesz coś więcej na temat tej kiełbasy,jak Włoch ją robi

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-178208
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.