seban4 Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam Serdecznie, Na imię mam Sebastian, Miło mi Powitać Wszystkich na forum. Mam pytanie odnośnie szynki długodojrzewającej, moja znajoma ma męża Włocha, kiedyś był i zrobił szynkę. Generalnie wyglądało to tak że wieprzowa szynkę peklował pierw w soli bez dodatku saletry, peklowanie trwało około 7-10 dni w lodówce na sucho oczywiście. Następnie sól z szynki spłukał czerwonym winem a później obtoczył szynkę w ostrej papryce oraz dzikim koprze włoskim. Całość wpakował do osłonki białkowej oraz do siatki. Proces wędzenia polegał tylko na dwu godzinnym okopceniu tej szynki na zimnym dymie z śliwki tak żeby "muchy nie siadały" tak się określił później szynka dojrzewała przez 1-2 miesięcy. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią Idąc za krokiem tez spróbowałem zrobić taka szynkę lecz postanowiłem ją troszkę dłużej podwędzić na zimnym dymie do dyspozycji mam olchę, wiśnię i śliwę. W załączniku zdjęcia. Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam iż interesuje mnie ten temat. Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seban4 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lipca 2011 W temacie widzę cisza:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lipca 2011 W temacie widzę cisza:)Witaj Sebastianie, ale o co chodzi :question: Nie bardzo rozumiem o czym chcesz dyskutować. Podaj może trochę więcej na temat solenia i wędzenia. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seban4 Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lipca 2011 Witaj Damianie! Dzieki za zainteresowanie, dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu wędlinami. Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna. Zapytałem o doświadczenie innych bo sam go nie mam. Po prostu żeby podyskutować o technice oraz doświadczeniach. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2011 dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenieMam trochę doświadczenia z wędlinami dojrzewającymi np https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192132#192132 lub tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182453#182453 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156718#156718 no i kiełbaski końskie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=136908#136908 Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna.Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question: Zrobić komin do suszenia wędlin jest bez sensu z różnych powodów. PS Nazywam się Darek :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2011 ...Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question: ... Koledze pewnie chodzi o tzw. "mikroklimat" w którym miałby się znajdować swoisty "aerosol z solami" taki jak podobno panuje we Włoszech? Coś "ala" klimat w Ciechocinku pod tężniami. :grin: BTW No tam to już niejedna "wędlina" dojrzała! :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Lipca 2011 Ciechocinku pod tężniami.Byłem i używałem w Ciechocinku :grin: Właściwy klimat w sprawie dojrzewających to wilgotność... tak przypuszczam. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seban4 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Lipca 2011 Heh:) Widzę że z humorem:) ale dzięki za linki skorzystam:):)Ps co do Tężni to może patent sprzedać Włochom?:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-168589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2011 A jak uchronić szynkę przed robactwem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-175783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Września 2011 :grin: nie raz zadajecie takie pytania,że brakuje odpowiedzi :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-175833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Września 2011 Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-175903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Września 2011 A jak uchronić szynkę przed robactwem? Zjeść przed nimi :devil: A na serio to w pierwszej kolejności pozbyć się robactwa i problem się rozwiąże. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-175915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Września 2011 Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzeniaO jakie robactwo Ci chodzi :question: Przeciesz to nie ma nic wspólnego z wyrobem wędlin dojrzewających. Jeśli masz problemy z gryzoniami to na to jest sposób, dobra pułapka. Przed muchami, osami można założyć siatkę, Najlepiej zacząć zimą to muchy i osy odpadają. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-175921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Października 2011 ok tak będzie jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-178106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Października 2011 witaj Sebastian przepis na szynkę opisany bardzo fajnie,ciekaw jestem efektu końcowego-pochwal się :wink: p.s.w chwili obecnej zrobiłem dwie kiełbasy sztanglówki dojrzewające :arrow: mięso peklowane na sucho 10dni,krojone,przyprawione tylko całym pieprzem syczuańskim w dużej ilości :arrow: dojrzewanie ok 50dni. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baraniąmoże napiszesz coś więcej na temat tej kiełbasy,jak Włoch ją robi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5847-szynka-d%C5%82ugodojrzewaj%C4%85ca/#findComment-178208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.