whitewolf18 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Dziekuje wszystkim za mniej lub bardziej obszerne rady. Na początek powiem że wędzarnik powstał jakieś 2 tygodnie temu i powiem że bardziej mi zależy na poeksperymentowaniu z wędzarnikiem niż z tworzeniem kiełbasy. To jest tak jak z samochodem - kupujesz nowy samochód to trzeba nim pojeździć żeby go wyczuć. Nie nastawiam się od razu na walory smakowe wędzenia dlatego pytałem o kiełbasę sklepową, bo jeżeli coś pójdzie nie po mojej myśli to nie będzie wielkiej straty, a jeżeli wędzarnik spełni moje oczekiwania to i powoli będę zagłębiał się w sztukę tworzenia kiełbas, wędzonek, boczusiów i innych dobroci, ale jak na razie jutro walę do mięsnego po białą surową :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Też tak myślę. Tyle czasu jadłeś w pełni przemysłowe wędliny i żyjesz, to jeszcze ten jeden raz i w dodatku półprzemysłówka (zakupiona biała surowa) nie powinna Ci zaszkodzić. Ale pamiętaj - ostatni raz i to tylko w celach naukowych. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Jak na próbę wędzarki to kurczak aromatyczny lub udka będą w sam raz, bez peklowania czekania itp., tylko sparzyć i wędzić Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 jutro walę do mięsnego po białą surową Ale zwróć uwagę że biała występuje w handlu też jako już sparzona. To tak abyś się nie pomylił i nie wcisnęli Ci białą sparzoną. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 frapio, chyba kolega napisał że leci po bialą surową! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Ale pamiętaj - ostatni raz i to tylko w celach naukowych. MAXELLMądre słowa i bardzo pożyteczne :!: :clap: Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Jak na próbę wędzarki to kurczak aromatyczny lub udka będą w sam raz, bez peklowania czekania itp., tylko sparzyć i wędzić Nie wystarczy sparzyć i wędzić ,trzeba 10 - 12 godzin potrzymać w lodówce -nasolonego albo 18-24godzin w solance-na mokro. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Kiedyś przy pierwszych wędzeniach kolega też sobie kupił 4 szt białej surowej i wędził z moją ala kiełbasa polska i ku mojemu zdziwieniu w takim samym czasie kiełbasa biała zrobiła sie o wiele ciemniejsza niż polska. Na moje równie dobrze mógłbyś wyczuwać wędzarnie wędząc kawał klocka. I tak przy swoich wyrobach będziesz musiał ją wyczuwać od nowa. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ja też raz zrobiłem taki eksperyment . Wędzarnia się wygrzewała , to polazłem do sklepu po piwko i spodobała mi się biała , kupiłem kilogram jako popychacz do czytanki bo sąsiad zawsze się znajdzie gdy wędzę . Powiesiłem jako pierwszą i zaczęła puchnąć i jakiś łój się z niej wylał mi do wędzarni . Zapaskudziłem ją tylko sobie i musiałem przerwać wygrzewanie by doczyścić wędzarnie . Nigdy więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Heniu, popieram.Kto chce sprawdzić swoją wędzarnię, tylko czyste mięso, lub własna kiełbasa.Dlatego proponowałem boczek, noc solenia i wędzenie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Dokładnie koledzy... prawda jest taka, że jak spaskudzi to wędzenie, to możliwe jest, że przejdzie mu ochota na dalsze próby, lub w końcu posłucha kolegów i koleżanki z forum i odpali maszynkę do mielenia ... heh.... a moje całe 15 kg kiełbaski i kabanosików właśnie zaczęło się osadzać ... a właśnie, jak długo osadzacie? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 myth, ja tak osadzam 2-3 godziny Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 ja tak osadzam 2-3 godziny i w sumie , to chyba max... :rolleyes: jak osadzałam 9 h ( przez noc ), a do tego jeszcze osuszanie, to ''lipa''... :sad: jelito twarde... :blush: Trzeba się poprawić,na przyszły tydzień kiełbasa i udka do wędzarni :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ja zazwyczaj osadzam ok.4 - 5h i jest ok. Może dzisiaj spróbuję krócej...??? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-170557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.