Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za mniej lub bardziej obszerne rady. Na początek powiem że wędzarnik powstał jakieś 2 tygodnie temu i powiem że bardziej mi zależy na poeksperymentowaniu z wędzarnikiem niż z tworzeniem kiełbasy. To jest tak jak z samochodem - kupujesz nowy samochód to trzeba nim pojeździć żeby go wyczuć. Nie nastawiam się od razu na walory smakowe wędzenia dlatego pytałem o kiełbasę sklepową, bo jeżeli coś pójdzie nie po mojej myśli to nie będzie wielkiej straty, a jeżeli wędzarnik spełni moje oczekiwania to i powoli będę zagłębiał się w sztukę tworzenia kiełbas, wędzonek, boczusiów i innych dobroci, ale jak na razie jutro walę do mięsnego po białą surową :wink:
Też tak myślę. Tyle czasu jadłeś w pełni przemysłowe wędliny i żyjesz, to jeszcze ten jeden raz i w dodatku półprzemysłówka (zakupiona biała surowa) nie powinna Ci zaszkodzić. Ale pamiętaj - ostatni raz i to tylko w celach naukowych. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jak na próbę wędzarki to kurczak aromatyczny lub udka będą w sam raz, bez peklowania czekania itp., tylko sparzyć i wędzić

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

jutro walę do mięsnego po białą surową

Ale zwróć uwagę że biała występuje w handlu też jako już sparzona. To tak abyś się nie pomylił i nie wcisnęli Ci białą sparzoną.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
frapio, chyba kolega napisał że leci po bialą surową!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Ale pamiętaj - ostatni raz i to tylko w celach naukowych. MAXELL

Mądre słowa i bardzo pożyteczne :!: :clap:

Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!

Jak na próbę wędzarki to kurczak aromatyczny lub udka będą w sam raz, bez peklowania czekania itp., tylko sparzyć i wędzić

Nie wystarczy sparzyć i wędzić ,trzeba 10 - 12 godzin potrzymać w lodówce -nasolonego albo 18-24godzin w solance-na mokro.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Kiedyś przy pierwszych wędzeniach kolega też sobie kupił 4 szt białej surowej i wędził z moją ala kiełbasa polska i ku mojemu zdziwieniu w takim samym czasie kiełbasa biała zrobiła sie o wiele ciemniejsza niż polska. Na moje równie dobrze mógłbyś wyczuwać wędzarnie wędząc kawał klocka. I tak przy swoich wyrobach będziesz musiał ją wyczuwać od nowa.

Zapraszam na mój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

17218319_1419130924810406_74944440254938

Ja też raz zrobiłem taki eksperyment . Wędzarnia się wygrzewała , to polazłem do sklepu po piwko i spodobała mi się biała , kupiłem kilogram jako popychacz do czytanki bo sąsiad zawsze się znajdzie gdy wędzę . Powiesiłem jako pierwszą i zaczęła puchnąć i jakiś łój się z niej wylał mi do wędzarni . Zapaskudziłem ją tylko sobie i musiałem przerwać wygrzewanie by doczyścić wędzarnie . Nigdy więcej .

Heniu, popieram.

Kto chce sprawdzić swoją wędzarnię, tylko czyste mięso, lub własna kiełbasa.

Dlatego proponowałem boczek, noc solenia i wędzenie.

Pozdrawiam

Waldek

Dokładnie koledzy... prawda jest taka, że jak spaskudzi to wędzenie, to możliwe jest, że przejdzie mu ochota na dalsze próby, lub w końcu posłucha kolegów i koleżanki z forum i odpali maszynkę do mielenia ... :) heh.... a moje całe 15 kg kiełbaski i kabanosików właśnie zaczęło się osadzać :) ... a właśnie, jak długo osadzacie?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

ja tak osadzam 2-3 godziny

i w sumie , to chyba max... :rolleyes: jak osadzałam 9 h ( przez noc ), a do tego jeszcze osuszanie, to ''lipa''... :sad: jelito twarde... :blush: Trzeba się poprawić,na przyszły tydzień kiełbasa i udka do wędzarni :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Ja zazwyczaj osadzam ok.4 - 5h i jest ok. Może dzisiaj spróbuję krócej...???

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D