arturross15 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Za każdym razem podczas grillowania na marketowym grillu pojawiał się problem otwieracza do piwa. Albo zaginął, albo trzeba było iść po niego do domu. Postanowiłem do niego dorobić jakiś ciężki breloczek by nikomu się nie chciało zanosić otwieracza do domu. A że miałem dość blaszanego badziewia, i nieco cegły z rozbiórki do tego troszkę chęci, padło na murowaną wędzarnię. Z braku miejsca o ile pamiętam, ma ona wymiary tylko 160x160, z braku czasu robiona była tylko w weekendy przez 3 miesiące. A że nie miałem zielonego pojęcia jak się kielnię w ręku trzyma, musiałem się wszystkiego uczyć od podstaw. Jak wędzi to nie mam zielonego pojęcia. Pierwsze próby będą miały miejsce jutro koło południa, mięsko się już pekluje. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Na razie to jak na otwieracz do piwa to grilluje się świetnie. Wszelkie uwagi mile widziane. Zawsze można wyburzyć i zacząć wszystko od nowa :rolleyes: Cytuj bisiklet leszno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 arturross15, Nie widzę piwa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kotarski Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 No No ten otwieracz do piwa to powinien trafić do księgi Guinessa. Super :clap: :clap: Cytuj Sklep masarski Chorzów /Tychy www.sklepmasarski.com.plJelita Przyprawy Osłonki ZAPRASZAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturross15 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Przepraszam, już się poprawiam. Piję tylko Noteckie. Inne piwo dla mnie nie istnieje. Cytuj bisiklet leszno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 arturross15, Piłem i znam. W Lesznie bywam często przejazdem do Lubinia i Jawora. Dodatkowo jeszcze proponuje dostawić Kasztelana. Trunki się się zgadzają, a jak wyroby przedstaw fotki jak będą gotowe. Dobre piwo tylko przy odpowiednich wyrobach ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witaj,bracie mogłeś wędzarke lekko opalić,zobaczyć jaki cug będzie.Gdybym miał czas chętnie bym podskoczył sprawdzić funkcjonalność tego otwieracza :tongue: Powodzenia Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Arturross15.. Ciekawe jakie pijesz w Boszkowie (0bok Fali) pifko :grin: :grin: albo na głównej plaży obok Syreny ? :grin: :grin: Świat jest mały :grin: :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturross15 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 W Boszkowie nie bywam,nie lubię tłoku. :grin: co do otwieracza, to myślę że jako taki cug jest, wczoraj kupiłem zrzyny i testowałem. W wędzarni dymu było sporo, myślę że go wystarczy. Na wiosnę wędziłem pierwszy raz w życiu, do tego w beczce i było ok, to dla czego miało by teraz nie wyjść. Póki co jestem dobrej myśli.Poza :lol: tym piwo się tym otwiera rewelacyjnie, do tego zostało to wszystko wybudowane :lol: :lol: :lol: :grin: Cytuj bisiklet leszno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Poza :lol: tym piwo się tym otwiera rewelacyjnie, do tego zostało to wszystko wybudowaneI to jest najważniejsze... właśnie ten otwieracz wbudowany w wędzarnię :wink: :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Jako ze temat piwny i wedzony to czekamy na wedzonki a co do piwa to......najlepsze swoje a koledzy piwowarzy potwierdza :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 mam kolegę co warzy piwo, przepyszne to fakt, żadne sklepowe nie zrówna się z takim piwem, jak i zresztą, żadna psudowędlina ze sklepu nie zrówna się z naszymi wyrobami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturross15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Proszę powiedzcie mi przyjaciele jedną rzecz, czy można wędzić drzewem (dębina) na którym jest jeszcze kora? Czy ma to wpływ na jakość wędlin? U mnie wędzenie się rozpoczęło. Wpierw musiałem wygrzać całą wędzarnię, dopiero po jakiejś godzinie widziałem że cegła zaczęła obsychać. Temperatura wewnątrz przekracza 70 stopni, ile dokładnie to nie wiem bo mi się termometr skończył :devil: Cytuj bisiklet leszno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 czy można wędzić drzewem (dębina) na którym jest jeszcze kora? Można :smile: Temperatura wewnątrz przekracza 70 stopni, :shock: Dość, dość... jeśli mięsko ''obeschło' pozamykaj szybko drzwiczki !!! Temp. wędzenia pomiędzy 40 a 60 *C.. i gęsty dymek :wink: (inaczej będziesz miał pieczone :roll:) . Miłego zadymiania! Pozdrawiam :smile: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Dodatkowo jeszcze proponuje dostawić Kasztelana. Też się pod tym podpisuję. Proponuję jeszcze skosztować Ciechana (mogą być problemy z dystrybucją) i Łomżę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 arturross15, Powodzenia w wędzeniu, ładny otwieracz, dobudówka do niego to tylko "breloczek". :clap: :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturross15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Breloczek trzyma stałą temperaturę 45-55*C z tym że trzeba stale przy tym stać, no ale cały w tym urok. Mięsko zaczyna nabierać specyficznego kolorku, nie mogłem się powstrzymać i skubnąłem sobie już kawałek kurczaczka. :thumbsup: No i to Noteckie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj bisiklet leszno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturross15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 I po wędzeniu :grin: . Troszkę powisi i szynkę będę próbował przekroić. mam nadzieję że w środku nie jest surowa. Łącznie wędziła się około 7 godzin. Temperatura trzymała się na poziomie 45-50*C Cytuj bisiklet leszno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 arturross15, czy dobrze osuszyłeś przed wędzeniem, takie trochę zakopcone. W smaku mogą być kwaskowe, ale może się mylę. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Według mnie to przyprawy sprawiają wrażenie okopconych wędlin, przy czym boczek ma ładny kolorek:) Nie wiem czym przyprawiane, ale wygląda to na majeranek, te takie większe paprochy ... chyba, że naprawdę jakaś sadza, ale skoro mówisz, że temp. 55 stopni nie przekraczałeś, więc nie powinno być tego typu "akcji" z okopceniem Jakiego drewna używałeś? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Wg. mniewędziła się około 7 godzin.I to jest ta przyczyna.Za długo a i parzenie czeka bo inaczej będą surowe , chociaż ja takie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturross15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Podejrzewam że dobrze faktycznie wyroby nie obeschły. Inna sprawa że boczek był nieco posypany majerankiem. Co do szynki to wyszła zupełnie tak jak chciałem. Parzona raczej nie będzie. W takim stanie pozostanie. I mi i żonie bardzo smakuje. Co do drewna to używałem dębiny i zrzyn do wędzenia, kupując pytałem co to jest lecz pani nie miała zielonego pojęcia. Zaznaczała tylko że na pewno liściaste. Kwaskowate mięsko nie wyszło. Wydaje mi się tylko że za mało słone, ale jak na pierwszy raz to i tak nie jest źle. Pytanie... Ile czasu ta szynka powinna wytrzymać w lodówce? . Cytuj bisiklet leszno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Czy to ta sama szynka w przekroju ?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Hmmm dziwnie trochę wygląda Twoja szyneczka , jak na przekroju na jednej części jest majeranek a na drugiej nie ma .No i jak na tak długie wędzenie , to majeranek jest za bardzo zielony . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Od bezpieczeństwa są normy. W praktyce i przy zachowaniu zdrowego rozsądku nie ma reguły. Mnie nie udało się jeszcze zepsuć szynki w lodówce, a czasem jakiś kawałek wyschnie "na wiór". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Nad tą szynką nie myśl za dużo.. Sparz ją !!! Sory , ale tak bedzie lepiej na początek .. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5946-otwieracz-do-piwa-z-funkcj%C4%85-grilow%C4%99dzarki/#findComment-171689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.