Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po kilku testach na samym sobie wracam tutaj i proszę o jakąkolwiek radę dotyczącą boczku.

Co dokładnie mogę zrobić z boczkiem aby po zrolowaniu i po późniejszym wędzeniu/parzeniu nie rozklejał się podczas krojenia. Próbowałem nawet żelatyny która miałaby to sklejać ale nie wypaliło. Jest jeszcze taki środek klejący Hamina S - tylko czy warto się bawić w chemię we własnych wyrobach.

Pomocy :) bo mnie kobieta zamorduje za to że znów mi boczek nie wyszedł :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, nie wiem kolego co ci poradzić ja kładę zawsze do siatki od szynek i niczym nie smaruje ani nie posypuje zawsze wychodzi i nigdy się nie rozpada.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-171702
Udostępnij na innych stronach

Ponacinaj ,weż tłuczek i naparzaj aż puści klej.Posyp żelatyną /opcjonalnie/ i do siatki albo mocno zasznuruj.Powinno pomóc.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-171704
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Moim zdanie do zwijanego boczku jest lepsza siatka od sznurowania.

 

Po prawej to boczek z warchlaka (Spannferkel ) z poledwiczka w srodku,byl palce lizac i. :thumbsup:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-171720
Udostępnij na innych stronach

uwierzcie mi ze probowalem to co piszecie, oprocz uderzania tluczkiem :) zobacze za 5 dni jak mieso sie zapekluje i bede je zawijal co mi z tego wyjdzie... ale zamiast sznurowania zastosuje siatke

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-172065
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobilem... wszystko zrobilem jak nalezy... nie dosc, ze boczek sie rozpada mimo mocnego wiazania to w dodatku zastosowalem zbyt krotki czas parzenia... 1,20 min w temp 70 stopni... boczek o masie 1,35kg..

poddaje sie..

ale nadzieja jest taka ze podczas porzadkow znalazlem szynkowar.. zobacze jaki boczek z tego wyjdzie.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-177004
Udostępnij na innych stronach

Mam pewne podejrzenia ,ale pokaż przekrój tego boczku bo aż nie wierzę ,że się rozpada.Ja parzę boczek do momentu ,aż skórka jest miękka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-177021
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Samo nacinanie nie wystarczy. Dopiero przy 5 probie udalo mi sie dojsc do sedna.

Aby boczek sie nie rozwinal trzeba:

- dokladnie obsuszyc boczek recznikiem papierowym

- delikatnie potraktowac miesko tluczkiem ale tak bardo delikatnie

- ponacinac miesko w szachownice

- scisle zrolowac i przy pomocy drugiej osoby dokladnie zawinac.

Czasami stosowalem tez zelatyne ale przy dobrym rolowaniu zelatyna jest zbedna.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195731
Udostępnij na innych stronach

- delikatnie potraktowac miesko tluczkiem ale tak bardo delikatnie

A czemu delikatnie ???

Nie bój się , mięsko Ci nie odda . Właściwie , to należy porządnie potraktować tłuczkiem , wtedy mięso puszcza tzw. klej :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195810
Udostępnij na innych stronach

należy porządnie potraktować tłuczkiem

boggi, zwróć uwagę, że mowa jest o boczku

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195812
Udostępnij na innych stronach

Hmm ja jak robiłem boczek rolowany , to nie żałowałem sobie tłuczka i bez żadnych żelatyn , czy też emulsji ze skórek osiągnąłem wyrób bardzo dobrze sklejony .

 

Być może był to przypadek a ja na którejś tam lekcji , na naszym forum nie uważałem tak jak należy :tongue:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195813
Udostępnij na innych stronach

Być może był to przypadek a ja na którejś tam lekcji , na naszym forum nie uważałem tak jak należy

Uważałeś i to bardzo dobrze :tongue: .Żadne żelatyny nie są potrzebne jak masz tłuczek i parę w łapie.Też tak robię i nic się nie rozpada.Ja jeszcze przedtem nacinam a póżniej hulaj dusza i to z parą, żadne lekko. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195816
Udostępnij na innych stronach

czyli nie przejmujecie się, jak się rozwarstwi? mocniej sznurkiem i po sprawie?

hmmm ... muszę spróbować, tylko nie mogę trafić na tłuściejszy boczek, wszystkie takie chudziny, samo mięso :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195821
Udostępnij na innych stronach

czyli nie przejmujecie się, jak się rozwarstwi

A czym tu się przejmować. :tongue:.Wal aż puści klej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195823
Udostępnij na innych stronach

Maad, ja kiedyś robiłem w prasce , to porozcinałem warstwy i zrobiłem sobie po swojemu :tongue: , to tak w ramach ćwiczeń :) i było oki

 

To co widać pomiędzy warstwami , to są przyprawy :)

 

http://i32.tinypic.com/5fn6s0.jpg

 

 

Wiem , że to temat wędzonek , ale chciałem tylko pokazać , że mięsko może się kleić , bez użycia żelatyn :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195824
Udostępnij na innych stronach

boggi, możesz wrzucić przepisik bo ładnie wygląda ten boczuś prasowany?Poproszę
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195896
Udostępnij na innych stronach

boggi, możesz wrzucić przepisik bo ładnie wygląda ten boczuś prasowany?Poproszę

 

 

:blush: nie pamiętam , to było na początku mej przygody i byłem zbyt przejęty rolą "domowego masarza " to jeden z moich pierwszych wyrobów .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195900
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195937
Udostępnij na innych stronach

Co dokładnie mogę zrobić z boczkiem aby po zrolowaniu i po późniejszym wędzeniu/parzeniu nie rozklejał się podczas krojenia

Co prawda takie boczki robiłem tylko ze cztery razy, ale zawsze wychodziły fajnie. Ja traktuje boczek tłuczkiem i lekko posypuje żelatyną, mocno roluje, obwiazuje sznurkiem i jest OK

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195940
Udostępnij na innych stronach

piekny ten boczek z szynkowarki. chyba podobny temat jest na stronie glownej gdzie Dziadek pokazuje jak to zrobic.

Tak jak ktos napisal nie chce po prostu mocno naparzac w boczek bo juz kilka razy mi wyszla katastrofa... teraz metoda prob i bledow wraz ze wskazowkami boczek wychodzi piekny sklejony bez dodatkow zelatyny i przekletej haminy.7

 

a oto moj boczek z ostatniej produkcji ...czy nie pieknie poklejony?

 

http://img822.imageshack.us/img822/7546/img7346a.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195958
Udostępnij na innych stronach

Majeranek, troche czosnku i pieprzu. Niektorzy dodawają paprykę i inne przyprawy w zależności od upodobań.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-196239
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.