Misiekk85 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Witam, po kilku testach na samym sobie wracam tutaj i proszę o jakąkolwiek radę dotyczącą boczku.Co dokładnie mogę zrobić z boczkiem aby po zrolowaniu i po późniejszym wędzeniu/parzeniu nie rozklejał się podczas krojenia. Próbowałem nawet żelatyny która miałaby to sklejać ale nie wypaliło. Jest jeszcze taki środek klejący Hamina S - tylko czy warto się bawić w chemię we własnych wyrobach.Pomocy bo mnie kobieta zamorduje za to że znów mi boczek nie wyszedł Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Hallo!!!! Poprzecinaj na mniejsze kawalki i nie roluj. :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-171701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Misiekk85, nie wiem kolego co ci poradzić ja kładę zawsze do siatki od szynek i niczym nie smaruje ani nie posypuje zawsze wychodzi i nigdy się nie rozpada. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-171702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ponacinaj ,weż tłuczek i naparzaj aż puści klej.Posyp żelatyną /opcjonalnie/ i do siatki albo mocno zasznuruj.Powinno pomóc. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-171704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Hallo!!!! Moim zdanie do zwijanego boczku jest lepsza siatka od sznurowania. Po prawej to boczek z warchlaka (Spannferkel ) z poledwiczka w srodku,byl palce lizac i. :thumbsup: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-171720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 uwierzcie mi ze probowalem to co piszecie, oprocz uderzania tluczkiem zobacze za 5 dni jak mieso sie zapekluje i bede je zawijal co mi z tego wyjdzie... ale zamiast sznurowania zastosuje siatke Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-172065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Września 2011 Zrobilem... wszystko zrobilem jak nalezy... nie dosc, ze boczek sie rozpada mimo mocnego wiazania to w dodatku zastosowalem zbyt krotki czas parzenia... 1,20 min w temp 70 stopni... boczek o masie 1,35kg..poddaje sie.. ale nadzieja jest taka ze podczas porzadkow znalazlem szynkowar.. zobacze jaki boczek z tego wyjdzie. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-177004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Września 2011 Mam pewne podejrzenia ,ale pokaż przekrój tego boczku bo aż nie wierzę ,że się rozpada.Ja parzę boczek do momentu ,aż skórka jest miękka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-177021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1981 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2012 czesc ja nacinam boczek przed rolowaniem i jest git :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-194951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Samo nacinanie nie wystarczy. Dopiero przy 5 probie udalo mi sie dojsc do sedna.Aby boczek sie nie rozwinal trzeba:- dokladnie obsuszyc boczek recznikiem papierowym- delikatnie potraktowac miesko tluczkiem ale tak bardo delikatnie- ponacinac miesko w szachownice- scisle zrolowac i przy pomocy drugiej osoby dokladnie zawinac.Czasami stosowalem tez zelatyne ale przy dobrym rolowaniu zelatyna jest zbedna. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Stycznia 2012 - delikatnie potraktowac miesko tluczkiem ale tak bardo delikatnie A czemu delikatnie ??? Nie bój się , mięsko Ci nie odda . Właściwie , to należy porządnie potraktować tłuczkiem , wtedy mięso puszcza tzw. klej Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Stycznia 2012 należy porządnie potraktować tłuczkiem boggi, zwróć uwagę, że mowa jest o boczku Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Hmm ja jak robiłem boczek rolowany , to nie żałowałem sobie tłuczka i bez żadnych żelatyn , czy też emulsji ze skórek osiągnąłem wyrób bardzo dobrze sklejony . Być może był to przypadek a ja na którejś tam lekcji , na naszym forum nie uważałem tak jak należy :tongue: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Być może był to przypadek a ja na którejś tam lekcji , na naszym forum nie uważałem tak jak należy Uważałeś i to bardzo dobrze :tongue: .Żadne żelatyny nie są potrzebne jak masz tłuczek i parę w łapie.Też tak robię i nic się nie rozpada.Ja jeszcze przedtem nacinam a póżniej hulaj dusza i to z parą, żadne lekko. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Stycznia 2012 czyli nie przejmujecie się, jak się rozwarstwi? mocniej sznurkiem i po sprawie?hmmm ... muszę spróbować, tylko nie mogę trafić na tłuściejszy boczek, wszystkie takie chudziny, samo mięso Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Stycznia 2012 czyli nie przejmujecie się, jak się rozwarstwi A czym tu się przejmować. :tongue:.Wal aż puści klej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Maad, ja kiedyś robiłem w prasce , to porozcinałem warstwy i zrobiłem sobie po swojemu :tongue: , to tak w ramach ćwiczeń i było oki To co widać pomiędzy warstwami , to są przyprawy http://i32.tinypic.com/5fn6s0.jpg Wiem , że to temat wędzonek , ale chciałem tylko pokazać , że mięsko może się kleić , bez użycia żelatyn Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Stycznia 2012 boggi, możesz wrzucić przepisik bo ładnie wygląda ten boczuś prasowany?Poproszę Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Prasowanego boczku jeszcze nie robiłem, ale do odważnych nalezy świat Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Stycznia 2012 boggi, możesz wrzucić przepisik bo ładnie wygląda ten boczuś prasowany?Poproszę :blush: nie pamiętam , to było na początku mej przygody i byłem zbyt przejęty rolą "domowego masarza " to jeden z moich pierwszych wyrobów . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Stycznia 2012 boggi, możesz wrzucić przepisik bo ładnie wygląda ten boczuś prasowany?Poproszę Ja robię mniej więcej tak http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/133/1637-boczek-prasowany-peklowany-na-sucho-zgloszony-do-konkursu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=37584&highlight=#37584 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Co dokładnie mogę zrobić z boczkiem aby po zrolowaniu i po późniejszym wędzeniu/parzeniu nie rozklejał się podczas krojeniaCo prawda takie boczki robiłem tylko ze cztery razy, ale zawsze wychodziły fajnie. Ja traktuje boczek tłuczkiem i lekko posypuje żelatyną, mocno roluje, obwiazuje sznurkiem i jest OK Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Stycznia 2012 piekny ten boczek z szynkowarki. chyba podobny temat jest na stronie glownej gdzie Dziadek pokazuje jak to zrobic. Tak jak ktos napisal nie chce po prostu mocno naparzac w boczek bo juz kilka razy mi wyszla katastrofa... teraz metoda prob i bledow wraz ze wskazowkami boczek wychodzi piekny sklejony bez dodatkow zelatyny i przekletej haminy.7 a oto moj boczek z ostatniej produkcji ...czy nie pieknie poklejony? http://img822.imageshack.us/img822/7546/img7346a.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-195958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1981 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Misiekk85, super a to w srodku to pieprz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-196166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Majeranek, troche czosnku i pieprzu. Niektorzy dodawają paprykę i inne przyprawy w zależności od upodobań. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5952-boczek-w%C4%99dzonyparzony-misiekk85/#findComment-196239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.