Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Elu, sqiud i kalamary to ejst takie troche dziwne do robienia. Robiszje albo bardzo szybko, albo dlugo. Jesli chodzi o szybko, to wysoka temp. okolo 2 minut,( taj jak Dziadek MAciek robi) jesli bedzie dluzej to musi byc powyzej pol godziny.wtedy jakby ponownie miekkly. Dotyczy to np. faszerowanego squid.

Sa to znane pomocze wiadomosci,nawet chyba na necie to znajdziesz.

Seafood podlega zwykle szybkiej obrobce temeratury, a wczseniej czesto zaczyna sie jego jakby gotowanie stosujac sok z cytryny. Pozdejrzewam, ze wiecej na ten temat bedzie mial dopowiedzenoa Myth , on jak wiem u siebie ma wszytko z morza i jest zainteresowany robieniem tego.

Ale jak chcesz probowac,pociete krazki kalamara to nie dluzej niz 2 minuty i oczywiscie musi byc swieze( czasem w sklepach jest prozone, rozmrazane i znowu mrozone),to tez daje efekt gumy do zucia po usmazeniu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-250794
Udostępnij na innych stronach

DZIADK'U MAĆKU, a gdzie kupujesz te kalmary .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-250795
Udostępnij na innych stronach

chudziak - to jest problem :wink:

Generalnie kalmary mam z: sklep w Międzylesiu - ale to sklep, są więc różne, jednak najczęściej godne polecenia.

Druga moja możliwość - to wspomniana Dalmacja, jeden z regionów mojej ukochanej Chorwacji :grin:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-250796
Udostępnij na innych stronach

Generalnie kalmary mam z: sklep w Międzylesiu - ale to sklep,

Dzięki za info. Dzisiaj byłam co prawda w Miedzylesiu :lol: ale na co dzień to zbyt daleko a do Dalmacji też się na razie nie wybieram - może z Makro spróbuję.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-250799
Udostępnij na innych stronach

Z Makro nie korzystam, ale znam osoby chwalące to źródło

 

Dalmacja faktycznie nie po drodze :cry: ale czego to nie robi się z miłości do ...

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-250805
Udostępnij na innych stronach

Po pracach świątobliwych żona na kolację podała smażony filet okonia i "kotlety" z kawioru(okonia), chleb z kminkiem i zakąska z jarzyn . :thumbsup:

100ml bimbru, doprowadzonego na suszonych śliwkach, nalał sam :cool:

 

http://s017.radikal.ru/i400/1211/98/4db41b5e36d9.jpg

 

http://i023.radikal.ru/1211/9c/8b0248878882.jpg

 

Całe swoje. Szczęście jest... :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-251626
Udostępnij na innych stronach

Sasza , taka prawdziwa kolacja . Coś dla ciała i coś dla ducha . :grin:

 

 

Gorąco Was pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-251631
Udostępnij na innych stronach

Feederman, ten chlebek to litewski Bocziu bo tak samo wygląda.A wiem że bocziu jest pyszny?
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-251634
Udostępnij na innych stronach

karolszymczak, to Vakaras, oni są bardzo podobne. Ty znawca. :cool:

 

andrzej k, ty absolutnie praw. Od razu pojawiły się siły drukować :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-251640
Udostępnij na innych stronach

Przygotowuje się ona jak kawior z kabaczków(przepis przyprowadzał), tylko żona które że zmieniła i dodała. Tu bakłażany, papryka i :blush: (jutro uściślię), a krajała więcej.

Wygląda ozdobnie, smacznie i podchodzi do wszystkiego. :thumbsup:

Przywoziłem na zlot, wszystkim spodobała się, prosiły przepis, a potem już i tak było wszystko dobrze, bez jej. :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-251649
Udostępnij na innych stronach

a może zdradzisz jak ją robisz?

MIRKONIE tutaj Sasza podał przepis podstawowy na ten "kawior z kabaczków"

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=275837#275837

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-251651
Udostępnij na innych stronach

"kawior z kabaczków"

 

Miałam okazje skosztować tych pyszności przygotowanych przez Walę :clap: :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-251653
Udostępnij na innych stronach

Dziś flaczki z boczniaków:

 

 

Skład:

 

- boczniaki

- marchewka

- pietruszka

- seler

- por

- cebula

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-252292
Udostępnij na innych stronach

Smalec z dzika z czosnkiem, majerankiem i smażoną cebulką. :grin:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-253123
Udostępnij na innych stronach

Mielone z dzika i ogórek kiszony

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-253339
Udostępnij na innych stronach

"Kurka wodna" :wink: chyba nigdy nie jadłem dzika :cry:

 

U mnie dzisiaj oliwa domowa chorwacka z czosnkiem (na zaś, na ból gardła) i natką, oraz kilka zapiekanych bułeczek z serem wędzonym.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-253354
Udostępnij na innych stronach

Dzis muszle i krewetki duszone w Woku w sosie warzywnym

:thumbsup:

Ale muszli chyba nie jadłeś :question:

Miesmuscheln to po polsku omułki jadalne, a muscheln to małże.

:cool:

U mnie na kolacje

Barszcz z krokietem

:thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-254224
Udostępnij na innych stronach

Miesmuscheln to po polsku omułki jadalne, a muscheln to małże.

Omulek jadalnch nie jadl bym dla samej nazwy :wink: . Krewetki to takze nie Garnele, ktore wczoraj jadlem.

Jak sie okazuje tylko Riesling nie stwarza problemow w tlumaczeniu.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-254235
Udostępnij na innych stronach

Jak sie okazuje tylko Riesling nie stwarza problemow w tlumaczeniu.

Nie, Riesling to riesling. :grin:

Gdy piszesz np. jadłem muszle to znaczy że jadłeś te zewnęczne skielety wapienne, a chyba nie o to Tobie chodziło.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-254238
Udostępnij na innych stronach

Bylem przekonany,ze nazwy wlasne nalezy pisac wielka litera. Tak mnie uczono prawie przed czterdziestu laty. Jesli sie myle, to zwroce swiadectwo szkole podstawowej.

Nie, Riesling to riesling

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/21/#findComment-254240
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.