kudłaty Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Moją pierwszą kiełbasę zrobiłem z karkówki ok. 3 kg i szynki ok.2 kg.Mięso zmieliłem dużym sitkiem.Do przyprawienia urzyłem soli kamiennej,majranku,pieprzu i czosnku.Nie podaję proporcji , bo dodawałem wszystko na oko do smaku.Po przyprawieniu wsadziłem mięso do lodówki na 5 godz.Wędziłem drzewem gruszą i jabłonką oraz trocinami z olszyny brzozy w temp. 40-50 st.c przez 4 godz.Po uwędzeniu sparzyłem kiełbasę w temp. ok. 70 st.c przez 30 min.Myślę że jak na debiut jest smaczna.Częstowałem sąsiadów i byli zachwyceni.Zostawiłem 6 pętek w wędzarni i podpiekłem je w temp.80 st.c przez godzinę.Wyszła bardziej sucha , ale w smaku ok. zdjęcia:http://imageshack.us/g/824/zdjcie0757.jpg/ Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Robiłeś wg. tego przepisu ? Tu masz ok 40 % tłuszczu, u Ciebie "nie widać" Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 witaj. od poczatku do końca wyrób jewst mojego pomysłu.żadnego tłuszczyku nie dałem bo nie przepadam.kiełbasa wyprpdukowana w głogowie k\torunia.Powiem szczerze wyszła rewelacyjnie.sziś smakowałem zimną i jest super.podsuszę ją pare dni i opioszę jak smakuje.Następnym razem sprubuję innych gatunków mięs.z przyprawami eksperymętuję tylko czsu wędzenia i parzenia się trzymam.Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę To od początku warto by było abyś używał prawidłowych nazw.To co wykonałeś zapewne jest smaczne ,ale na pewno nie można tego nazwać kiełbasą Głogowską.Nie ten skład i nie ten proces technologiczny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 kudłaty, Cześć ! :thumbsup: Czy byłbyś tak dobry i podał skład tej kiełbaski "Głogowskiej k/Torunia". :mellow: [ Dodano: Sob 27 Sie, 2011 16:17 ]kudłaty, Przepraszam nie doczytałem. :blush: :blush: :blush: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 witaj.do wykonania tej kiełbasy użyłem ok 3 kg karkówki i ok 2 kg szynki.Jak jużpisałem przyprawy dodawałem po terochu i smakowałem aż stwierdziłem że jest ok.Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.Przepraszam wszystkich których wprowdziłem w błąd. Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam. To jeśli ktoś mieszka w Krakowie to może napisać że zrobił krakowską choć zrobił pasztetową. Tu obowiązują inne zasady i po jaką cholerę zakładać nowy temat i zaśmiecać to forum nowymi tematami Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 No to poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa" i nie będzie problemu. Zrobił na tzw. czuja, smakuje mu i chciał się pochwalić. A że niefortunnie nazwę wybrał, bywa. Początki są zawsze trudne. :wink:P.S. Na zdjęciach to ona wcale na taką chudą nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa" z Głogowa k. Torunia by nie pomylić np. z Głogowem Małopolskim (nieopodal Rzeszowa). kudłaty, czy dodawałeś peklosoli? Bo kolorek jak na samą sól to superkowy. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 dałem tylko sól kamiennąDZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE.Jeżeli chodzi o nazwę to najlepiej będzie jak będze-Kiełbasa Kudłatego i będzie po sprawie Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.wyprubuję przepis Alehara --------------------------------Człowiek się całe życie uczy i jeszcze głupi umiera. Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 DZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE. Tu wszyscy są wyrozumiali i większoś też przez to przeszła co Ciebie jeszcze czeka.Trochę więcej dystansu bo nikt nie robi tego złośliwie tylko w imię nauki. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Na kiełbase Głogowską ani na Toruńska to wyrób ten za bardzo nie wygląda ale napewno jest b.smaczna i napewno co nie jeden bedzie chciał Twoją kiełbase zrobić i posmakować. Dla dobra Forum oraz powtarzalnosci zrób ją jeszcze raz i odważ proporcję dodatków podczas jej robienia. Serdecznie pozdrawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.to ja proponuję , byś poświęcił trochę czasu na lekturę np. 16-ki i 21-ki ( to są zbiory przepisów ) i nie będzie problemu ze określeniem nazwy swojego wyrobu :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-173345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.