Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moją pierwszą kiełbasę zrobiłem z karkówki ok. 3 kg i szynki ok.2 kg.Mięso zmieliłem dużym sitkiem.Do przyprawienia urzyłem soli kamiennej,majranku,pieprzu i czosnku.Nie podaję proporcji , bo dodawałem wszystko na oko do smaku.Po przyprawieniu wsadziłem mięso do lodówki na 5 godz.Wędziłem drzewem gruszą i jabłonką oraz trocinami z olszyny brzozy w temp. 40-50 st.c przez 4 godz.Po uwędzeniu sparzyłem kiełbasę w temp. ok. 70 st.c przez 30 min.Myślę że jak na debiut jest smaczna.Częstowałem sąsiadów i byli zachwyceni.Zostawiłem 6 pętek w wędzarni i podpiekłem je w temp.80 st.c przez godzinę.Wyszła bardziej sucha , ale w smaku ok.

 

zdjęcia:

http://imageshack.us/g/824/zdjcie0757.jpg/

człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/
Udostępnij na innych stronach

witaj. od poczatku do końca wyrób jewst mojego pomysłu.żadnego tłuszczyku nie dałem bo nie przepadam.kiełbasa wyprpdukowana w głogowie k\torunia.Powiem szczerze wyszła rewelacyjnie.sziś smakowałem zimną i jest super.podsuszę ją pare dni i opioszę jak smakuje.Następnym razem sprubuję innych gatunków mięs.z przyprawami eksperymętuję tylko czsu wędzenia i parzenia się trzymam.Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę
człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172976
Udostępnij na innych stronach

Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę

To od początku warto by było abyś używał prawidłowych nazw.To co wykonałeś zapewne jest smaczne ,ale na pewno nie można tego nazwać kiełbasą Głogowską.Nie ten skład i nie ten proces technologiczny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172978
Udostępnij na innych stronach

kudłaty,

Cześć ! :thumbsup:

Czy byłbyś tak dobry i podał skład tej kiełbaski "Głogowskiej k/Torunia". :mellow:

 

[ Dodano: Sob 27 Sie, 2011 16:17 ]

kudłaty,

Przepraszam nie doczytałem. :blush: :blush: :blush:

Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172979
Udostępnij na innych stronach

witaj.do wykonania tej kiełbasy użyłem ok 3 kg karkówki i ok 2 kg szynki.Jak jużpisałem przyprawy dodawałem po terochu i smakowałem aż stwierdziłem że jest ok.Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.Przepraszam wszystkich których wprowdziłem w błąd.
człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172980
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.

To jeśli ktoś mieszka w Krakowie to może napisać że zrobił krakowską choć zrobił pasztetową. Tu obowiązują inne zasady i po jaką cholerę zakładać nowy temat i zaśmiecać to forum nowymi tematami
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172981
Udostępnij na innych stronach

No to poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa" i nie będzie problemu. Zrobił na tzw. czuja, smakuje mu i chciał się pochwalić. A że niefortunnie nazwę wybrał, bywa. Początki są zawsze trudne. :wink:

P.S. Na zdjęciach to ona wcale na taką chudą nie wygląda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172982
Udostępnij na innych stronach

poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa"

z Głogowa k. Torunia by nie pomylić np. z Głogowem Małopolskim (nieopodal Rzeszowa).

kudłaty, czy dodawałeś peklosoli? Bo kolorek jak na samą sól to superkowy.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172983
Udostępnij na innych stronach

dałem tylko sól kamienną

DZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE.

Jeżeli chodzi o nazwę to najlepiej będzie jak będze-Kiełbasa Kudłatego i będzie po sprawie

Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.

wyprubuję przepis Alehara

--------------------------------

Człowiek się całe życie uczy i jeszcze głupi umiera.

człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172985
Udostępnij na innych stronach

DZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE.

Tu wszyscy są wyrozumiali i większoś też przez to przeszła co Ciebie jeszcze czeka.Trochę więcej dystansu bo nikt nie robi tego złośliwie tylko w imię nauki. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172987
Udostępnij na innych stronach

Na kiełbase Głogowską ani na Toruńska to wyrób ten za bardzo nie wygląda ale napewno jest b.smaczna i napewno co nie jeden bedzie chciał Twoją kiełbase zrobić i posmakować. Dla dobra Forum oraz powtarzalnosci zrób ją jeszcze raz i odważ proporcję dodatków podczas jej robienia.

 

Serdecznie pozdrawiam :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-172988
Udostępnij na innych stronach

Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.

to ja proponuję , byś poświęcił trochę czasu na lekturę np. 16-ki i 21-ki ( to są zbiory przepisów ) i nie będzie problemu ze określeniem nazwy swojego wyrobu :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5977-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-173345
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.