Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2007 Święta Wielkanocne coraz bliżej - postanowiłem przejrzeć przepisy na kiełbasę białą.Przepisy na naszej ukochanej stronce zawierają wołowinę,która na wsi ( dawniej )była takdostępna jak samochód albo pralka !!!!!!!!!Proponuję następujący skład : ( na 4 kg kiełbasy) : -II wieprzowa klasy A - 3,2 kg-golonka wp. - 0,8 kg Przyprawy :-sól - 90 g-pieprz czarny - 4g-czosnek 40 g ( przetarty lub wytłoczony)-majeranek 4 g ze swojego ogródka lub 6 g kupionego II wp rozdrabniamy na "10" a golonkę 3 razy na "2".Zmieloną golonkę mieszamy z przyprawami i 50% wody.po wymieszaniu dodajemy do zmielonej dwójki.Jelita napełniamy średnio.Parzymy 25 minut w temp. 72 stopni C. Konieczny dobry chrzanik i świeży chlebek. SMACZNEGO !!!!- Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2007 :grin: ..Właśnie !!! Niedługo Wielkanoc! Trzeba już pomyśleć o przepisach ..sprawdzonych :lol: Bede w tym roku po raz pierwszy robiła kiełbasę..ciekawa jestem efektów ??? :grin: :shock: [/i] Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2007 Biała wg powyższego przepisu wychodzi dosyć chuda (robię taką ze względu na Małego Zadymiacza --lat 3).Można dodać boczuszku lub słoninki.. JUŻ TERAZ trzeba rozglądać się za świńką - nieprzekraczalna data uboju to 24 MARZEC!!!!!!! :shock: Moja kochana Babunia (śp) robiła zawsze na Wielkoanoc szyneczkę gotowaną,którą jedliśmy na zimno z chrzanikiem.NIESTETY NIE ZDĄŻYŁEM wziąć przepisu.Może ktoś wie jak wyczarować taką kruchość i soczystość ?? Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2007 Witam Rzerzol mnie się wydaje że to proste . Popatrz na moje zimowe wędzenie. Mówiąc szczerze to ja już kupuję Wielkanocną świnkę -połowę w poniedziałek . Wczoraj zamówiłem w ubojni Ja osobiście kupuję tłuściejszą . Jest lepsza i oczywiście trochę tańsza. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lutego 2007 ..Babunia nie robiła szynki wędzonej i gotowanej - było to surowe (?) mięsko gotowanea może parzone ?? Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2007 Witaj Rzerzol. Jeszcze nigdy nie robiłem białej. Wiem, wstyd . Mam pytanie - co znaczy 50% wody - czy 50% masy golonki?Pozdrawiam Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2007 Małgoś,przepis na białą jest sprawdzony.Moja rodzina stosuje go od lat. Oczywisci modyfikacje regionalne i smakowe są dopuszczalne i pożądane. POZDRO- Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2007 Rzerzol,Wielkanoc to święta białych wędlin. Po Rezurekcji konieczna jest na świąteczne śniadanie kiełbasa biała z żurkiem a potem talerz białych wędlin nie wswpominając o jajkach. Ja białą kiełbasę robię tak jak zwyczajną tylko dodaję więcej majeranku,nie wędzę a parzę i jest dobrze.Białą szynkę i biały boczek robię tak jak do wędzenia lecz po upeklowaniu nie wędzę a tylko parzę.Jest super.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2007 Hei Ryszpak, 50% wody to połowa golonki.Przy tej proporcji kiełbaska wychodzi dość ścisła.Można ją "rozlużnić" dodając więcej wody ( golonka "weżmie" więcej)lub tłustego mięska. Smaczności- Chłopie z Warmii, czy upeklowaną szynkę przd parzeniem sznurujesz jak do wędzenia ?? Chłop z Kujaw- Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2007 Chłopie kujawski,nie sznuruję.zawsze robię dwa małe kawałki,ok.1 kg każdy.Dla mojej rodziny to zupełnie wystarcza.Jeszcze jedena uwaga, po parzeniu koniecznie włożyć na kilka minut do zimnej wody.Zresztą,sam to musisz wypróbować,ale jest dobre.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2007 Chłopie Z Warmii, TAK UCZYNIĘ.. dzieki- Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lutego 2007 Rzerzol, napisz ten przepis na wzór naszych ze stronki, to wrzuce. Nie mam czasu, gdyz przepisuję rekopisy Ligawy na jaternice. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lutego 2007 WitamJa polecam sznurowanie synek Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lutego 2007 Maxell,napisać w worldzie i przeslać Tobie na e-maila ?? Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lutego 2007 Najlepiej by było. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2007 Rzerzolku!!!Ja wiem,że masz sprawdzony przepis.. :grin: Ja też z Kujaw i Pomorza...ale Twoja antagonistka... Nie mam nic do żużla...ale kibicuję Apatorowi...nawet w Szczecinie....hihi Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lutego 2007 Małgoś,co to żużel ???To jest to gdy motory z facetmi na wierzchu jeżdzą tylko w lewo ??l Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2007 Kochani !!! Żużel to kaszanka ! Tak się mówiło na to danie w wojsku w moich czasach tj. lata 80-te (początek). :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2007 Żużel to kaszankaPedro ! Błąd :!: Na Kaszankę w "wyższych sferach " mówi się - KAWIOR :devil: pzdr. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2007 Dokładniej - Czarny kawior .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sledzik Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Lutego 2007 Do wymienionego przepisu Bialej sprubojcie 2 g selera , efekt jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Marca 2007 Mam zamiar robić w tym roku po raz pierwszy białą kiełbaskę.Czytam rozmaite przepisy i mam zagwostkę...jedni jak Rzerzol piszą ,żeby dać golonkę,J.Z.P. robi z podgardlem ...sama nie wiem juz co tam wpakować?Nie chcę aby była zbyt tłusta. :sad: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-10098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Marca 2007 Białej kiełbasy nie kroi się w plasterki. Nie musi być tak zwięzła jak wędliny do krojenia. Moim zdaniem dodatek chudej golonki, czy kl III jest zbędny. Tłuszcz to co innego. Jego obecność dobrze wpływa na smak. Typowo daje się 20% tłuszczu, jak masz opory to daj 10% zmielonego przez siatkę 4mm, wtedy rozejdzie się i nie będzie widać białych oczek. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-10112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Marca 2007 Małgos,ja daje nastepujący skóład mięsa: łopatka 2kg karkówka -1kg boczek -1,5kg rostbef -0,5kgczosnek - 4 ząbkimajeranek -6 łyżek stołowychpieprz -2 łyżki stołowesól gruba -ok 100gramwoda -ok0,2 ltr (bardzo zimna z zamrażarki) reszta wg.opisu Maxella na wyrób białej kiełbasy.zapewniam Cię że zawsze wychodzi mi b.smaczna,spoista ,nie krusząca kiełbaska.pozdrawiam jurek52 :tongue: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-10116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Marca 2007 Dzieki Maad..dzieki Jurek52! :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-10119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.