Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Święta Wielkanocne coraz bliżej - postanowiłem przejrzeć przepisy na kiełbasę białą.

Przepisy na naszej ukochanej stronce zawierają wołowinę,która na wsi ( dawniej )była tak

dostępna jak samochód albo pralka !!!!!!!!!

Proponuję następujący skład : ( na 4 kg kiełbasy) :

 

-II wieprzowa klasy A - 3,2 kg

-golonka wp. - 0,8 kg

 

Przyprawy :

-sól - 90 g

-pieprz czarny - 4g

-czosnek 40 g ( przetarty lub wytłoczony)

-majeranek 4 g ze swojego ogródka lub 6 g kupionego

 

II wp rozdrabniamy na "10" a golonkę 3 razy na "2".

Zmieloną golonkę mieszamy z przyprawami i 50% wody.

po wymieszaniu dodajemy do zmielonej dwójki.

Jelita napełniamy średnio.

Parzymy 25 minut w temp. 72 stopni C.

 

Konieczny dobry chrzanik i świeży chlebek.

 

SMACZNEGO !!!!-

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/
Udostępnij na innych stronach

:grin: ..Właśnie !!! Niedługo Wielkanoc! Trzeba już pomyśleć o przepisach ..sprawdzonych :lol:

Bede w tym roku po raz pierwszy robiła kiełbasę..ciekawa jestem efektów ??? :grin: :shock: [/i]

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8652
Udostępnij na innych stronach

Biała wg powyższego przepisu wychodzi dosyć chuda (robię taką ze względu na Małego Zadymiacza --lat 3).Można dodać boczuszku lub słoninki..

 

 

JUŻ TERAZ trzeba rozglądać się za świńką - nieprzekraczalna data uboju to

 

 

24 MARZEC!!!!!!! :shock:

 

Moja kochana Babunia (śp) robiła zawsze na Wielkoanoc szyneczkę gotowaną,którą jedliśmy na zimno z chrzanikiem.NIESTETY NIE ZDĄŻYŁEM wziąć przepisu.

Może ktoś wie jak wyczarować taką kruchość i soczystość ??

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8654
Udostępnij na innych stronach

Witam Rzerzol mnie się wydaje że to proste . Popatrz na moje zimowe wędzenie.

 

Mówiąc szczerze to ja już kupuję Wielkanocną świnkę -połowę w poniedziałek . Wczoraj zamówiłem w ubojni Ja osobiście kupuję tłuściejszą . Jest lepsza i oczywiście trochę tańsza.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8655
Udostępnij na innych stronach

Witaj Rzerzol. Jeszcze nigdy nie robiłem białej. Wiem, wstyd ;). Mam pytanie - co znaczy 50% wody - czy 50% masy golonki?

Pozdrawiam

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8657
Udostępnij na innych stronach

Małgoś,

przepis na białą jest sprawdzony.

Moja rodzina stosuje go od lat.

 

Oczywisci modyfikacje regionalne i smakowe są dopuszczalne i pożądane.

 

 

POZDRO-

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8658
Udostępnij na innych stronach

Rzerzol,Wielkanoc to święta białych wędlin. Po Rezurekcji konieczna jest na świąteczne śniadanie kiełbasa biała z żurkiem a potem talerz białych wędlin nie wswpominając o jajkach.

Ja białą kiełbasę robię tak jak zwyczajną tylko dodaję więcej majeranku,nie wędzę a parzę i jest dobrze.Białą szynkę i biały boczek robię tak jak do wędzenia lecz po upeklowaniu nie wędzę a tylko parzę.Jest super.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8659
Udostępnij na innych stronach

Hei Ryszpak,

 

50% wody to połowa golonki.

Przy tej proporcji kiełbaska wychodzi dość ścisła.

Można ją "rozlużnić" dodając więcej wody ( golonka "weżmie" więcej)lub tłustego mięska.

 

 

Smaczności-

 

Chłopie z Warmii,

 

czy upeklowaną szynkę przd parzeniem sznurujesz jak do wędzenia ??

 

 

 

 

Chłop z Kujaw-

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8660
Udostępnij na innych stronach

Chłopie kujawski,nie sznuruję.zawsze robię dwa małe kawałki,ok.1 kg każdy.Dla mojej rodziny to zupełnie wystarcza.Jeszcze jedena uwaga, po parzeniu koniecznie włożyć na kilka minut do zimnej wody.Zresztą,sam to musisz wypróbować,ale jest dobre.pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8661
Udostępnij na innych stronach

Rzerzol, napisz ten przepis na wzór naszych ze stronki, to wrzuce. Nie mam czasu, gdyz przepisuję rekopisy Ligawy na jaternice.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8663
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej by było. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8667
Udostępnij na innych stronach

Rzerzolku!!!

Ja wiem,że masz sprawdzony przepis.. :grin:

Ja też z Kujaw i Pomorza...ale Twoja antagonistka... :cool:

Nie mam nic do żużla...ale kibicuję Apatorowi...nawet w Szczecinie....hihi

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8673
Udostępnij na innych stronach

Żużel to kaszanka

Pedro !

Błąd :!: Na Kaszankę w "wyższych sferach " mówi się - KAWIOR :devil:

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8709
Udostępnij na innych stronach

Dokładniej - Czarny kawior .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-8721
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mam zamiar robić w tym roku po raz pierwszy białą kiełbaskę.Czytam rozmaite przepisy i mam zagwostkę...jedni jak Rzerzol piszą ,żeby dać golonkę,J.Z.P. robi z podgardlem ...sama nie wiem juz co tam wpakować?

Nie chcę aby była zbyt tłusta.

:sad:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-10098
Udostępnij na innych stronach

Białej kiełbasy nie kroi się w plasterki. Nie musi być tak zwięzła jak wędliny do krojenia. Moim zdaniem dodatek chudej golonki, czy kl III jest zbędny. Tłuszcz to co innego. Jego obecność dobrze wpływa na smak. Typowo daje się 20% tłuszczu, jak masz opory to daj 10% zmielonego przez siatkę 4mm, wtedy rozejdzie się i nie będzie widać białych oczek.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-10112
Udostępnij na innych stronach

Małgos,

ja daje nastepujący skóład mięsa:

łopatka 2kg

karkówka -1kg

boczek -1,5kg

rostbef -0,5kg

czosnek - 4 ząbki

majeranek -6 łyżek stołowych

pieprz -2 łyżki stołowe

sól gruba -ok 100gram

woda -ok0,2 ltr (bardzo zimna z zamrażarki)

 

reszta wg.opisu Maxella na wyrób białej kiełbasy.

zapewniam Cię że zawsze wychodzi mi b.smaczna,spoista ,nie krusząca kiełbaska.

pozdrawiam

 

jurek52 :tongue:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/600-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wiejska-kujawy/#findComment-10116
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.