Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robię tak samo, tylko rurę mam dłuższą. Więcej siatki na nią wchodzi i można za jednym razem włożyć wszystkie wędzonki z rozbioru półtuszy.

Rura PCV #100 m, długa na ok 40 cm.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249680
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Butelka plastikowa- PET- po napojach- 1 sztuka, najlepiej 2l lub większa

1.Zerwać etykietkę

2.Przepłukać wodą- można nawet zimną byle czystą:)

3.Odciąć dno- tak około 5 cm

4.Pozostałą "rurę" przeciąć wzdłuż- w kierunku gwintu- nie docinać do końca- tak około 10cm zostawić nie przecięte.

5.Bierzemy kawałek mięsa- wsuwamy w butelkę, wydedukujcie od której strony- przez gwint małe szanse ale próbować można. Od razu podpowiem, że lepiej od większej dziury :)))

6.Odmierzamy kawałek siatki, odcinamy

7.Siatkę nakładamy od strony "gwintu", przeciągamy "na mięsko"

8.Chwytamy za gwint i wyciągamy nasze akcesorium

9.Mięsko wspaniale pozostaje w sieci :)

10.Teraz możemy spokojnie napić się piwa

Czynność powtarzamy (od punku 5., z naciskiem na 10.) tyle razy ile mamy sztuk mięsek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249712
Udostępnij na innych stronach

Butelka plastikowa- PET- po napojach- 1 sztuka, najlepiej 2l lub większa

1.Zerwać etykietkę

2.Przepłukać wodą- można nawet zimną byle czystą:)

3.Odciąć dno- tak około 5 cm

4.Pozostałą "rurę" przeciąć wzdłuż- w kierunku gwintu- nie docinać do końca- tak około 10cm zostawić nie przecięte.

5.Bierzemy kawałek mięsa- wsuwamy w butelkę, wydedukujcie od której strony- przez gwint małe szanse ale próbować można. Od razu podpowiem, że lepiej od większej dziury :)))

6.Odmierzamy kawałek siatki, odcinamy

7.Siatkę nakładamy od strony "gwintu", przeciągamy "na mięsko"

8.Chwytamy za gwint i wyciągamy nasze akcesorium

9.Mięsko wspaniale pozostaje w sieci :)

10.Teraz możemy spokojnie napić się piwa

Czynność powtarzamy (od punku 5., z naciskiem na 10.) tyle razy ile mamy sztuk mięsek.

 

ziezielony

,

z butelkami właśnie eksperymentowałem i jest kilka minusów:

- butelki po napojach są bardzo miękkie przez co podczas naciągania siatki się zginają do wewnątrz co utrudnia pracę z siatką - osobiście bardzo się wk...m jak ich używałem

- po zerwaniu etykiety z butelki pozostaje klej który bardzoooooociężko schodzi

 

Punkt 10 jak najbardziej stosuję :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249720
Udostępnij na innych stronach

pozostaje klej który bardzoooooociężko schodzi

Spróbuj potraktować ten klej szmatką nasączoną zwykłą benzyną - powinno zejść

 

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249730
Udostępnij na innych stronach

I żeby nie być gołosłownym to mój patent na wkładanie wędzonek do siatki

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249736
Udostępnij na innych stronach

I żeby nie być gołosłownym to mój patent

 

 

 

 

 

 

Arkadiuszu , a ja stosuję do serków ..\ :grin: :grin: :lol:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249760
Udostępnij na innych stronach

świadziu, w kwiaciarni :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249802
Udostępnij na innych stronach

Albo na giełdzie kwiatowej

 

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 06:50 ]

http://www.sklep.elektra-light.pl/category/doniczki-i-wazony-plastikowe-wazony-plastikowe

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249906
Udostępnij na innych stronach

Świadziu,patent kolegi andrzeja k wydaje się być praktyczniejszy;szeroki kielich to stabilna podstawa przy naciąganiu siatki a cylindryczny kształt tuby uniemożliwia[albo ogranicza] niekontrolowany zjazd siatki przy napychaniu mięsa.Osobiście też używam szarej rury setki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-249908
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj klasyfikacja i peklowanie a dziś nabijanie i osadzanie przez przez noc (12 godzin ) w pokoju w temperaturze około 14 stopni:

 

 

 

Jutro będę wędził :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250318
Udostępnij na innych stronach

:grin: bym tyle czasu i w tej temperaturze nie trzymał :wink: może być ,, kwaskowaty posmak,, po uwędzeniu. :grin: to jest tylko moje takie spostrzeżenie. :wink:

 

Tu jeszcze ważna sprawa w jakiej tem.mięso peklowałeś. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250359
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

jak rano mierzyłem temperaturę w pokoju to wynosiła 8 stopni - kiełbaski wyszły w smaku ok :)

 

 

Wczorajszy dzień spędziłem na działce wędząc i podpiekając 5 gatunków kiełbas.

 

Mięso kupiłem w piątek, sklasyfikowałem i zasypałem każdy gatunek mięsa peklosolą w proporcjach 16 gramów na 1 kg.

 

Mięso trzymałem w lodówce przez 24 godziny a następnie je zmieliłem.

 

1. Pierwszy skład mięsa

 

Rodzaj mięsa / Ilość w kg / Wielkość sitka

 

Łopatka klasa I / 1,3 / 10

 

Zrazowe klasa I / 1,4 / 10

 

Karczek klasa II – cały karczek / 1,8 / 8

 

Golonka bez skóry i tłuszczu / 0,85 / 4 a potem 2,7

 

Łączna waga mięsa - 5,35 kg

 

Zmrożony zimny rosół - 590 ml ( 11% wagi mięsa )

 

Peklosól 16 gr / 1 kg - 86 gramów

 

PODSTAWOWE PRZYPRAWY:

 

Czosnek 2 gr / 1 kg - czosnek wyciśnięty - 10,7 gr

 

Pieprz 2 gr / 1 kg - pieprz czarny grubo zmielony - 10,7 gr

 

Kminek 1 gr / 1 kg - kminek świeżo zmielony - 5,3 gr

 

DODATKOWA PRZYPRAWA:

 

Papryka chili zielone jalapeno 1 gr / kg

 

 

A. Zmielone mięso kl I i kl II ( 4,5 kg - klasa I i II ) mieszałem z dodatkiem 500 ml zmrożonego rosołu bez przypraw do puszczenia kleju.

 

B. Golonkę przed zmieleniem włożyłem na 15 minut do zamrażarki aby lekko stwardniała.

 

Do 90 ml zmrożonego rosołu dodałem podstawowe przyprawy z przepisu ( bez papryczki CHILI ) które wymieszałem z rosołem a następnie wlałem do zmielonego mięsa klasy III tj. golonki i dokładnie mieszałem do powstania kleju.

 

C. Do wymieszanej klasy I ( łopatka, zrazowe ) i II ( karczek ) dodałem kl III ( golonkę ) i wszystko dobrze wyrabiałem.

 

Tak wymieszane mięso podzieliłem na 2 równe części, pierwszą nadziałem w jelita a do drugiej dodałem dodatkowo paprykę chili którą dokładnie wymieszałem z mięsem i następnie nabiłem w jelita.

 

 

1 węzeł - kiełbasa z podstawową ilością przypraw

 

2 węzły - kiełbasa z papryką chili

 

 

2. Drugi skład mięsa

 

Rodzaj mięsa / Ilość w kg / Wielkość sitka

 

Łopatka klasa I / 1,3 / 13

 

Zrazowe klasa I / 1,4 / 13

 

Karczek klasa II - cały karczek / 1,8 / 8

 

Golonka bez skóry i tłuszczu / 0,85 / 4 a potem 2,7

 

Łączna waga mięsa - 5,35 kg

 

Zmrożony zimny rosół - 590 ml - 11% wagi mięsa

 

Peklosól 16 gr / 1 kg - Peklosól - 86 gr

 

 

PODSTAWOWE PRZYPRAWY:

 

Czosnek 3 gr / 1 kg - czosnek wyciśnięty - 16 gr

 

Pieprz 3 gr / 1 kg - pieprz czarny grubo zmielony - 16gr

 

Kminek 2 gr / 1 kg - kminek świeżo zmielony - 10,7 gr

 

DODATKOWA PRZYPRAWA:

 

Papryka chili zielone jalapeno 1 gr / kg

 

 

A. Zmielone mięso kl I i kl II ( 4,5 kg – klasa I i II ) mieszałem z dodatkiem 500 ml zmrożonego rosołu bez przypraw do puszczenia kleju.

 

B. Golonkę przed zmieleniem włożyłem na 15 minut do zamrażarki aby lekko stwardniała.

 

Do 90 ml zmrożonego rosołu dodałem podstawowe przyprawy z przepisu ( bez papryczki CHILI ) które wymieszałem z rosołem a następnie wlałem do zmielonego mięsa klasy III tj. golonki i dokładnie mieszałem do powstania kleju.

 

C. Do wymieszanej klasy I ( łopatka, zrazowe ) i II ( karczek ) dodałem kl III ( golonkę ) i wszystko dobrze wyrabiałem.

 

Tak wymieszane mięso podzieliłem na 2 równe części, pierwszą nadziałem w jelita a do drugiej dodałem dodatkowo paprykę chili którą dokładnie wymieszałem z mięsem i następnie nabiłem w jelita.

 

 

3 węzły - kiełbasa z podstawową ilością przypraw

 

4 węzły - kiełbasa z papryką chili

 

 

3. Trzeci skład mięsa według Radka

 

Rodzaj mięsa / Ilość w kg / Wielkość sitka

 

Zrazowe klasa I / 1,4 / 13

 

Boczek klasa II - cały boczek / 3,6 / 8

 

Wołowina / 0,8 / 4 potem 2,7

 

Łączna waga mięsa - 5,8 kg

 

Zmrożony zimny rosół - 640 ml - 11% wagi mięsa

 

Peklosól 16 gr / 1 kg - peklosól – 93 gr

 

 

 

PRZYPRAWY:

 

Czosnek 2 gr / 1 kg - czosnek wyciśnięty - 11,6 gr

 

Pieprz 3,5 gr / 1 kg - pieprz czarny grubo zmielony - 20,3 gr

 

Majeranek 1 gr / kg - majeranek - 5,8 gr

 

 

A. Zmielone mięso kl I i kl II ( 5 kg – klasa I i II ) mieszałem z dodatkiem 550 ml zmrożonego rosołu bez przypraw do puszczenia kleju.

 

B. Wołowe przed zmieleniem włożyłem na 15 minut do zamrażarki aby lekko stwardniało.

 

Do 90 ml zmrożonego rosołu dodałem przyprawy z przepisu które wymieszałem z rosołem a następnie wlałem do zmielonego mięsa wołowego i dokładnie mieszałem do powstania kleju.

 

C. Do wymieszanej klasy I (zrazowe ) i II ( boczek ) dodałem kl III ( wołowe ) i wszystko dobrze wyrabiałem.

 

Tak wymieszane mięso nabiłem w jelita w jelita wieprzowe 26/28 oraz w jelita baranie 23/25.

 

 

5 węzłów - kiełbasa według przepisu RADKA

 

 

Po nabiciu wszystkich kiełbas w jelita powiesiłem je na 12 godzin w pokoju przy otwartym oknie w celu osadzenia - rano temperatura w pokoju wynosiła 8 stopni.

Wędzarnię rozgrzałem przez około 40 minut temperaturą 80 stopni. Następnie do wędzarni włożyłem kiełbasy które osuszałem przy otwartym daszku przez 70 minut w temperaturze 40 -50 stopni.

 

Po tym czasie rozpocząłem wędzenie w temperaturze 50 - 60 stopni które trwało 3 godziny i po tym czasie część kiełbas przeznaczonych do parzenia w domu wyciągnąłem z wędzarni.

 

Na pozostałe kiełbasy skierowałem dym o temperaturze 85 -95 stopni w celu podpiekania a więc uzyskania wewnątrz batonów temperaturę 72.

 

W domu kiełbasy których nie podpiekałem włożyłem do garnka i parzyłem w temperaturze 72 - 76 przez okres około 30 minut do osiągnięcia wewnątrz 72 stopni.

 

Reasumując, dziś na śniadanko miałem do degustacji 10 różnych kiełbas - mięso zmielone na różnych sitkach, z różnymi przyprawami oraz podpiekane i parzone :)

 

Musze jednak popracować nad nabijaniem oraz odkręcaniem kiełbas bo z tym mam problemy :(

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250609
Udostępnij na innych stronach

Reasumując

Reasumując.Nie moje klimaty :sad:

Nie napisałeś jakie wrażenia smakowe :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250619
Udostępnij na innych stronach

:grin: kiełbasy wyglądają BDB :grin: :thumbsup: i na pewno tak smakują :grin:

 

A krople odparowały :question: :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250629
Udostępnij na innych stronach

Arku,

w smaku są ok, tylko to nabijanie :(

Grzesiu,

zrobiłem tak jak powiedziałeś, a więc przez chwilkę jeszcze raz osuszyłem kiełbasy i potem wróciłem do wędzenia - dzięki za pomoc !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250643
Udostępnij na innych stronach

świadziu, :clap: za logistykę :smile:

mnie to by się od razu wszystko pomerdało :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250648
Udostępnij na innych stronach

tylko to nabijanie

Spoko.Trening czyni mistrza :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250661
Udostępnij na innych stronach

jak rano mierzyłem temperaturę w pokoju to wynosiła 8 stopni -

Oszczędnie żyjecie Panie i zdrowo. :cool:

 

 

Reasumując, dziś na śniadanko miałem do degustacji 10 różnych kiełbas - mięso zmielone na różnych sitkach, z różnymi przyprawami oraz podpiekane i parzone :)

 

 

Jestem przerażony, toż to przytyć można smakując dziesięć. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-250663
Udostępnij na innych stronach

Część kiełbasek postanowiłem podsuszyć i przez pierwszą dobę wisiały obok ciepłego kaloryfera ale po Waszych radach szybko przewiesiłem do kuchni :)

Efekt po 7 dniach:

 

 

Mam już swoje rurki do nakładania wędlin do siatki - 2 sztuki 110 oraz jedną 90 :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-251985
Udostępnij na innych stronach

Efekt po 7 dniach:

no, fajne muszą być... następnym razem zrobię palcówkę i myśliwską podsuszaną :) Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-251986
Udostępnij na innych stronach

Mam już swoje rurki do nakładania wędlin do siatki - 2 sztuki 110 oraz jedną 90

Jak rury są w kształcie stożka to lepiej zakłada się samą siatkę.

rumunka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/12/#findComment-251987
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.