Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość Anonymous

Podobają mi się kiełbasy takie bardzo bardzo :thumbsup:

 

(popracuj trochę nad powietrzem w środku) ja napycham maszynką 32, osłonkę mocno do lejka trzymałem, a maszynka pchała.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-191278
Udostępnij na innych stronach

:grin: ładnie to wygląda :wink: ale czy trochę nie za krótkie wędzenie :grin:

Muszę Ci przyznać 100% racji :):)

Wędzenie trwało jedynie 3,5 godzinki gdyż dziś mała imprezka w domu więc nie miałem dużo wolnego czasu by siedzieć na działce.

Boczki kończą się parzyć, potem szybkie chłodzenie na balkonie i mam nadzieję że na 18 będą gotowe do krojenia :grin: :grin:

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-191280
Udostępnij na innych stronach

świadziu, bardzo ładne , a czy myślałeś nad tym żeby zrobić kiedyś takie dojrzewające , też są :thumbsup: , a ogólnie :clap: :clap: :clap:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-191283
Udostępnij na innych stronach

świadziu, to proste , ja się wzorowałem na wyrobach Grzegorza , może widziałeś co mi z tego wyszło , zapewniam Cię że smaki rewelacyjne , jak coś to Grzesiu pomoże , a i ja w miarę możliwości pomogę ,choć daleko mi do autorytetów ..., oooo i przepraszam jak coś to wierzę że i sam Darino też udzieli Ci wielu dobrych rad :grin:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-191288
Udostępnij na innych stronach

Boczek posypałem kminekiem i natarłem czosnkiem - troszkę za dużo tego czosnku :wink:

Ale i tak z trzech boczków po dobie po wędzeniu została tylko jedna połóweczka :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-191504
Udostępnij na innych stronach

Powiem Wam że wczoraj byłem bardzo dumny z tego czym częstowałem gości, gdyż wszystkie wędlinki: kiełbasa krakowska, pasztet, kiełbasa cieńka, karczek, szynka, polędwica, boczek ze skórką, boczek skrecany, baleron, oraz udka wędzone były moje produkcji :). Na pożegnanie każdy z gości dostał po kawałku zamrożonego łososia wędzonego spakowanego próżniowo.

Dodatki w postaci grzybków, papryki, ogórków, sałatki w sosie carry również moje :)

Na stole znajdowały się trzy wyroby kupne w postaci chleba , sera oraz napojów nisko i wysoko procentowych - ja pijam tylko te nisko :grin: :grin: :grin:

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-191509
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio po raz pierwszy zrobiłem rolady boczkowe i jedną z nich upiekłem w piekarniku według zaleceń Rogera. Wyszły tak pysznie że zaczęła się walka w domu o każdy plasterek tego przysmaku :)

Dziś przyszła pora na kolejne rolady oraz po raz pierwszy uwędziłem serki z Lidla. Każdy z serków obsypałem innymi przyprawami ( papryka słodka, pieprz ziołowy oraz zioła prowansalskie ) – jutro rano degustacja :)

 

 

http://img254.imageshack.us/img254/3954/87271669.jpg

 

http://img215.imageshack.us/img215/7177/46533463.jpg

 

http://img38.imageshack.us/img38/2737/25771231.jpg

 

http://img692.imageshack.us/img692/1217/74115101.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/1746/60889022.jpg

 

http://img38.imageshack.us/img38/8168/45821461.jpg

 

http://img607.imageshack.us/img607/4969/37638993.jpg

 

http://img233.imageshack.us/img233/8790/18071061.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192262
Udostępnij na innych stronach

:grin: bardzo ładne wyroby :grin: i asortyment zwiększasz :grin: :thumbsup: :clap:

Następnym razem zrobię "dojrzewające".

Teraz wszystko było na szybko, we wtorek wieczorkiem dowiedziałem się że piątek mam wolny więc peklowanie było 24 godzinne i to w samej soli kamiennej ( warzonce ) bez peklosoli - ciekawe jak wędlinki będą smakować i jakie kolory wyjdą w przekroju :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192265
Udostępnij na innych stronach

więc peklowanie było 24 godzinne i to w samej soli kamiennej ( warzonce ) bez peklosoli

 

świadziu jeżeli nie używałeś peklosoli , to było po prostu solenie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192411
Udostępnij na innych stronach

Dziś przekroiłem wędzone wczoraj wędlinki i:

- w przekroju jak widać :(

- w smaku, mało słone – pierwszy raz soliłem na sucho i do tego z reki :)

 

Powyższe wyroby specjalnie zrobiłem na soli abym mógł je piec i smażyć w wysokich temperaturach, więc smak ich teraz znam i będą extra dodatkiem do jajecznicy, bigosu, żurku, lecza oraz smażone na patelni z masełkiem :tongue: :tongue:

 

http://img831.imageshack.us/img831/6982/11730803.jpg

 

http://img717.imageshack.us/img717/7900/57426437.jpg

 

http://img28.imageshack.us/img28/595/33326862.jpg

 

Jeśli chodzi o serki to naprawdę wyszły rewelacyjnie :thumbsup: :grin:

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192470
Udostępnij na innych stronach

Jedna polędwica od piątku wisi sobie w pokoju przy otwartym oknie - może po jakimś czasie wyjdzie ala dojrzewająca :):)

 

 

http://img267.imageshack.us/img267/7220/img0095xt.jpg

 

http://img707.imageshack.us/img707/2459/img0127qe.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192507
Udostępnij na innych stronach

No tak się Grzesiu nie da tego zrobić bo zupełnie inna technologia już od peklowania ;) ale bardzo ładne i różnorodne wyroby wiec i w dojrzewajace w Twoim wykonaniu wierze ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192522
Udostępnij na innych stronach

Ja bym ją schował do lodówki,żeby nie wyszła tym oknem zanim dojrzeje :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192526
Udostępnij na innych stronach

:grin: Grzegorz :grin: niech wisi,tak zadecydowałeś :grin: jak SAM nie sprawdzisz to skąd będziesz wiedział jak taka polędwica smakuje :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192624
Udostępnij na innych stronach

niech wisi,tak zadecydowałeś

To potem napisz jak Ci smakowała suszona polędwica. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192702
Udostępnij na innych stronach

jak SAM nie sprawdzisz to skąd będziesz wiedział jak taka polędwica smakuje

Zgadzam się z Grzegorzem565,nie spróbuje nie posmakuje :grin: Pozdrawiam :wink:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/5/#findComment-192704
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.