arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 18 Marca 2012 peklosól - 16 gr pieprz świeżo mielony – 2,5 gr kminek cały – 4 gr cukier – 2 gr czosnek świeży ( wyciśnięty ) – 2 gr gałka muszkatołowa – 1 gr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-208042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 18 Marca 2012 Halinko, to jest kminek który dałem w całości oraz pieprz który zmieliłem drobno i grubo ziarniście ( byłem ciekaw jak będzie smakowała kiełbaska z grubszym kawałkiem pieprzu ). Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-208043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 18 Marca 2012 Halinko, to jest kminek który dałem w całości oraz pieprz który zmieliłem drobno i grubo ziarniście ( byłem ciekaw jak będzie smakowała kiełbaska z grubszym kawałkiem pieprzu ). Tak przypuszczałam , ale przez nie uwagę nie doczytałam wyżej w Twoim poście. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-208045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 28 Marca 2012 Jutro do wędzarni powędruje: - 18 boczków w płatach ze skórą - 16 udek z kurczaka - 6 boczków rolowanych doprawionych na trzy poniższe sposoby: 3 sztuki - majeranek + pieprz ziołowy 2 sztuki - majeranek + pieprz ziołowy + papryka słodka + kminek 1 sztuka - pieprz ziołowy + papryka słodka + pieprz cayenne + czosnek granulowany Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-209977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 28 Marca 2012 świadziu, oj kolego szalejesz przedświątecznie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-209978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 28 Marca 2012 Karolu, jak tam sprawy z terrciem ? Jeśli chodzi o wyroby to się rozkręcam - robię zapasy na moje wyprawy wędkarsko - grzybowe Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-209980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 31 Marca 2012 Efekt czwartkowego wędzenia: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 31 Marca 2012 Świadziu, to ostatnie zdjęcie, ta rolada, to co to jest? Podziel sie przepisem, bo pysznie wyglada... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 31 Marca 2012 Qrcze poszalałeś właśnie napisz co to jest na ostatnim zdjęciu chodzi o przepis :clap: :clap: :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 31 Marca 2012 Efekt czwartkowego wędzenia: Wyśmienite wyroby Grzesiu... :clap: a ta rolada z boczku wygląda smakowicie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 31 Marca 2012 Grzegorz i za to Cie lubię Zresztą wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 31 Marca 2012 ta rolada z boczku wygląda smakowicieŚwiadziu, przyłączam się do opinii poprzedników !!! Czy ten rolowany boczek czymś dodatkowo "sklejałeś" ??? Peklowałeś na mokro z resztą surowca ? Pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 31 Marca 2012 Boczki rolowane zrobiłem tak: SOLANKA: Boczki peklowałem 6 dni w mieszance peklującej 50% soli kamiennej nie jodowanej i 50% peklosoli według poniższej tabeli: http://www.zdjecia.grzegorzswiadek.pl/X-FORA-ZDJECIA-NIE%20KASOWAC%20TEGO%20PLIKU/Moja%20tabela%20peklowania1.jpg W przyszłości ( jak kupię drugą lodówkę z przeznaczeniem na wędliny dzięki czemu będę miał więcej miejsca na pojemniki z zalewą ) zmienię tą tabelę aby wody na 1 kg mięsa było co najmniej 0,6 litra - w powyższych proporcjach wody mięso niestety jest bardzo do siebie dociśnięte i zalewa peklująca nie równomiernie się w nie wchłania. Mięso porządnie nastrzyknąłem powyższą zalewą ( około 50 ml na kawałek mięsa – jak wstrzyknie się za dużo to mięso i tak to odda )) i wstawiłem na 6 dni do lodówki codziennie je obracając. Boczek nie może wystawać z solanki więc na górę dałem kilka woreczków z wodą które go docisnęły. Po sześciu dniach dokładnie go wytarłem papierowym ręcznikiem i zostawiłem na 3 godziny do osuszenia – nie płukam nigdy mięsa po wyjęciu z solanki według tej tabeli. Boczki posypałem delikatnie żelatyną i doprawiłem na trzy poniższe sposoby: 1. trzy sztuki - pieprzem ziołowym i majerankiem 2. dwie sztuki - pieprzem ziołowym, majerankiem, kminkiem oraz papryką słodką 3. jedną sztukę - pieprzem ziołowym, papryką słodką, pieprzem cayenne oraz czosnkiem granulowanym Po obsypaniu płatów boczków żelatyną oraz przyprawami położyłem na nich reklamówkę foliową i mocno potraktowałem tłuczkiem w celu puszczenia soków oraz aby żelatyna lepiej związała podczas zwijania. Boczki zrolowałem a następnie obwiązałem przędzą wędliniarską. Z zewnątrz boczki również natarłem mieszanką przypraw którą wcześniej je posypywałem. Na noc ( od 20 do 7 rano następnego dnia ) boczki powiesiłem w pokoju przy otwartym oknie – temperatura w pokoju około 14 stopni. WĘDZENIE a. Rozpaliłem wędzarnię i ją rozgrzewałem przez okres około 1 godziny w temperaturze około 50 – 60 stopni – ma być sucha. b. Następnie włożyłem boczki i osuszałem je przez okres około 40 minut w temperaturze 45 - 55 stopni – OSUSZANIE ODBYWA SIĘ BEZ DYMU, WĘDZARNIA MA BYĆ OTWARTA – MA BYĆ TYLKO CIEPŁO !! c. Po tym czasie boczki wędziłem w temperaturze 50 - 60 stopni – najlepiej 55 przez okres około 4,5 godziny – do uzyskania odpowiedniego koloru ( już nie patrzę na czas tylko na kolor ). UWĘDZONY BOCZEK MOŻNA: - podpiec w wędzarni w temperaturze około 80 stopni przez okres 1,5 - 2 godziny - sparzyć w temperaturze wody około 77 stopni przez 2 godziny ( do uzyskania wewnątrz boczku temperatury 72 stopnie ). - sparzyć w temperaturze wody około 77 stopni przez 2 godziny ( do uzyskania wewnątrz boczku temperatury 72 stopnie ) a następnie podpiec boczek w piekarniku w temperaturze 130 -140 stopni przy włączonym termo obiegu przez okres 30 minut Boczek rolowany którego zdjęcie umieściłem był parzony przez 2,2 godziny w temperaturze 75 – 80 stopni. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 1. Rozumiem, że boczki są odskórowane? 2. Jakim cudem nie widać w przekroju słoniny? Wycinasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja tylko zapytam niesmiało?.Co jest nośnikiem smaku?.Mięso czy tłuszcz.Może i ta rolada ładnie wygląda, ale czy smakuje równie dobrze.?.Odtłuszczony boczek jakoś mi nie leży. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Tomku, miałem boczki o grubości około 4 - 5 cm a na górze było mięsko, więc się pobawiłem i odciołem płaty grubosci około 1,5 cm bez tłuszczu ( słoniny ) - tłuszcz został na kawałkach ze skórą która podczas wędzenia i parzenia lekko się "wytopiła".Zależało mi na chudej roladzie i taka mi wyszła Nastepnym razem oprócz walenia tłuczkiem na plastrach boczku potraktuję go również po związaniu - zobaczymy co wyjdzie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Wszystko jasne :-) Jutro kupie 2 płaty boczku i pójdę Twoim śladem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Nastepnym razem oprócz walenia tłuczkiem na plastrach boczku potraktuję go również po związaniu - zobaczymy co wyjdzie A w jakim celu? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja tylko zapytam niesmiało?.Co jest nośnikiem smaku?.Mięso czy tłuszcz.Może i ta rolada ładnie wygląda, ale czy smakuje równie dobrze.?.Odtłuszczony boczek jakoś mi nie leży.Arku, wiesz że często Cię męczę telefonami, mailami, itd - ale jeśli chodzi o nośnik smaku to czy polędwica ma swój smak ? Czy chuda szynka również smakuje ? Napisałem jak zrobiłem boczek zwijany – przechodząc wstecz kilka stron w tym wątku widać że już kiedyś taki boczek zrobiłem, więc musi mi smakować że zrobiłem go jeszcze raz Ja jestem laikiem w tych sprawach ale moim skromnym zdaniem dużo zależy od ilości i rodzaju dodanych przypraw – dla tego eksperymentuję i zrobiłem rolady z trzema różnymi przyprawami Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja napisałem ,że mi nie leży.A co do polędwicy to wolę bekon i szynkę z tłuszczykiem, ale o gustach się nie dyskutuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Nawet optycznie chude mięsa mają po kilkanaście % tłuszczu. Drobiowe zaledwie kilka, ale zawsze coś. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Boczki rolowane zrobiłem tak:Ja osobiście robiłem troszkę bardziej tłuste Ale twój jest naprawdę fajny eksperymentujędokładnie brawo !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-211035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Myślę że każdy z nas opiera się na jakimś przepisie a potem wprowadza swoje zmiany - każdy z nas ma inny smak ( czytaj gust ) :)Ja zawsze jeśli znajdę najlepszy przepis na ryby, grzyby, wedliny, itd ( potwierdzony wiloma pozytywnymi opiniami ) to zawsze go modernizuję - oczywiście część robię według oryginału ale resztę ... Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-211334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Efekty wczorajszego wędzenia ( szynki, poledwice, żebarka oraz piersi z kurczaka ): Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-211920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 No nie mam pytań :-) To ostatnie zdjęcie powinno leżeć w Sevres pod Paryżem obok wzorca metra :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-211921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.