Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

peklosól - 16 gr

pieprz świeżo mielony – 2,5 gr

kminek cały – 4 gr

cukier – 2 gr

czosnek świeży ( wyciśnięty ) – 2 gr

gałka muszkatołowa – 1 gr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-208042
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Halinko,

to jest kminek który dałem w całości oraz pieprz który zmieliłem drobno i grubo ziarniście ( byłem ciekaw jak będzie smakowała kiełbaska z grubszym kawałkiem pieprzu ).

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-208043
Udostępnij na innych stronach

Halinko,

to jest kminek który dałem w całości oraz pieprz który zmieliłem drobno i grubo ziarniście ( byłem ciekaw jak będzie smakowała kiełbaska z grubszym kawałkiem pieprzu ).

Tak przypuszczałam , ale przez nie uwagę nie doczytałam wyżej w Twoim poście. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-208045
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jutro do wędzarni powędruje:

 

- 18 boczków w płatach ze skórą

- 16 udek z kurczaka

- 6 boczków rolowanych doprawionych na trzy poniższe sposoby:

3 sztuki - majeranek + pieprz ziołowy

2 sztuki - majeranek + pieprz ziołowy + papryka słodka + kminek

1 sztuka - pieprz ziołowy + papryka słodka + pieprz cayenne + czosnek granulowany

 

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-209977
Udostępnij na innych stronach

Karolu,

jak tam sprawy z terrciem ?

Jeśli chodzi o wyroby to się rozkręcam :) - robię zapasy na moje wyprawy wędkarsko - grzybowe :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-209980
Udostępnij na innych stronach

Qrcze poszalałeś właśnie napisz co to jest na ostatnim zdjęciu chodzi o przepis :clap: :clap: :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210540
Udostępnij na innych stronach

Efekt czwartkowego wędzenia:

Wyśmienite wyroby Grzesiu... :clap: a ta rolada z boczku wygląda smakowicie :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210549
Udostępnij na innych stronach

ta rolada z boczku wygląda smakowicie

Świadziu, przyłączam się do opinii poprzedników !!!

Czy ten rolowany boczek czymś dodatkowo "sklejałeś" ??? Peklowałeś na mokro z resztą surowca ? Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210559
Udostępnij na innych stronach

Boczki rolowane zrobiłem tak:

 

SOLANKA:

 

Boczki peklowałem 6 dni w mieszance peklującej 50% soli kamiennej nie jodowanej i 50% peklosoli według poniższej tabeli:

http://www.zdjecia.grzegorzswiadek.pl/X-FORA-ZDJECIA-NIE%20KASOWAC%20TEGO%20PLIKU/Moja%20tabela%20peklowania1.jpg

 

W przyszłości ( jak kupię drugą lodówkę z przeznaczeniem na wędliny dzięki czemu będę miał więcej miejsca na pojemniki z zalewą ) zmienię tą tabelę aby wody na 1 kg mięsa było co najmniej 0,6 litra - w powyższych proporcjach wody mięso niestety jest bardzo do siebie dociśnięte i zalewa peklująca nie równomiernie się w nie wchłania.

 

Mięso porządnie nastrzyknąłem powyższą zalewą ( około 50 ml na kawałek mięsa – jak wstrzyknie się za dużo to mięso i tak to odda :))) i wstawiłem na 6 dni do lodówki codziennie je obracając. Boczek nie może wystawać z solanki więc na górę dałem kilka woreczków z wodą które go docisnęły.

Po sześciu dniach dokładnie go wytarłem papierowym ręcznikiem i zostawiłem na 3 godziny do osuszenia – nie płukam nigdy mięsa po wyjęciu z solanki według tej tabeli.

Boczki posypałem delikatnie żelatyną i doprawiłem na trzy poniższe sposoby:

1. trzy sztuki - pieprzem ziołowym i majerankiem

2. dwie sztuki - pieprzem ziołowym, majerankiem, kminkiem oraz papryką słodką

3. jedną sztukę - pieprzem ziołowym, papryką słodką, pieprzem cayenne oraz czosnkiem granulowanym

 

Po obsypaniu płatów boczków żelatyną oraz przyprawami położyłem na nich reklamówkę foliową i mocno potraktowałem tłuczkiem w celu puszczenia soków oraz aby żelatyna lepiej związała podczas zwijania. Boczki zrolowałem a następnie obwiązałem przędzą wędliniarską. Z zewnątrz boczki również natarłem mieszanką przypraw którą wcześniej je posypywałem.

Na noc ( od 20 do 7 rano następnego dnia ) boczki powiesiłem w pokoju przy otwartym oknie – temperatura w pokoju około 14 stopni.

 

WĘDZENIE

 

a. Rozpaliłem wędzarnię i ją rozgrzewałem przez okres około 1 godziny w temperaturze około 50 – 60 stopni – ma być sucha.

b. Następnie włożyłem boczki i osuszałem je przez okres około 40 minut w temperaturze 45 - 55 stopni – OSUSZANIE ODBYWA SIĘ BEZ DYMU, WĘDZARNIA MA BYĆ OTWARTA – MA BYĆ TYLKO CIEPŁO !!

c. Po tym czasie boczki wędziłem w temperaturze 50 - 60 stopni – najlepiej 55 przez okres około 4,5 godziny – do uzyskania odpowiedniego koloru ( już nie patrzę na czas tylko na kolor :) ).

 

UWĘDZONY BOCZEK MOŻNA:

 

- podpiec w wędzarni w temperaturze około 80 stopni przez okres 1,5 - 2 godziny

- sparzyć w temperaturze wody około 77 stopni przez 2 godziny ( do uzyskania wewnątrz boczku temperatury 72 stopnie ).

- sparzyć w temperaturze wody około 77 stopni przez 2 godziny ( do uzyskania wewnątrz boczku temperatury 72 stopnie ) a następnie podpiec boczek w piekarniku w temperaturze 130 -140 stopni przy włączonym termo obiegu przez okres 30 minut

 

Boczek rolowany którego zdjęcie umieściłem był parzony przez 2,2 godziny w temperaturze 75 – 80 stopni.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210642
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko zapytam niesmiało?.Co jest nośnikiem smaku?.Mięso czy tłuszcz.Może i ta rolada ładnie wygląda, ale czy smakuje równie dobrze.?.Odtłuszczony boczek jakoś mi nie leży.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210948
Udostępnij na innych stronach

Tomku,

miałem boczki o grubości około 4 - 5 cm a na górze było mięsko, więc się pobawiłem i odciołem płaty grubosci około 1,5 cm bez tłuszczu ( słoniny ) - tłuszcz został na kawałkach ze skórą która podczas wędzenia i parzenia lekko się "wytopiła".

Zależało mi na chudej roladzie i taka mi wyszła :)

Nastepnym razem oprócz walenia tłuczkiem na plastrach boczku potraktuję go również po związaniu - zobaczymy co wyjdzie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210949
Udostępnij na innych stronach

Nastepnym razem oprócz walenia tłuczkiem na plastrach boczku potraktuję go również po związaniu - zobaczymy co wyjdzie

A w jakim celu?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210951
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko zapytam niesmiało?.Co jest nośnikiem smaku?.Mięso czy tłuszcz.Może i ta rolada ładnie wygląda, ale czy smakuje równie dobrze.?.Odtłuszczony boczek jakoś mi nie leży.

Arku,

wiesz że często Cię męczę telefonami, mailami, itd - ale jeśli chodzi o nośnik smaku to czy polędwica ma swój smak ?

Czy chuda szynka również smakuje ?

Napisałem jak zrobiłem boczek zwijany – przechodząc wstecz kilka stron w tym wątku widać że już kiedyś taki boczek zrobiłem, więc musi mi smakować że zrobiłem go jeszcze raz :)

Ja jestem laikiem w tych sprawach ale moim skromnym zdaniem dużo zależy od ilości i rodzaju dodanych przypraw – dla tego eksperymentuję i zrobiłem rolady z trzema różnymi przyprawami :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210953
Udostępnij na innych stronach

Ja napisałem ,że mi nie leży.A co do polędwicy to wolę bekon i szynkę z tłuszczykiem, ale o gustach się nie dyskutuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210954
Udostępnij na innych stronach

Nawet optycznie chude mięsa mają po kilkanaście % tłuszczu. Drobiowe zaledwie kilka, ale zawsze coś.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-210975
Udostępnij na innych stronach

Boczki rolowane zrobiłem tak:

Ja osobiście robiłem troszkę bardziej tłuste :) Ale twój jest naprawdę fajny :)

eksperymentuję

dokładnie :) brawo !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-211035
Udostępnij na innych stronach

Myślę że każdy z nas opiera się na jakimś przepisie a potem wprowadza swoje zmiany - każdy z nas ma inny smak ( czytaj gust ) :):)

Ja zawsze jeśli znajdę najlepszy przepis na ryby, grzyby, wedliny, itd ( potwierdzony wiloma pozytywnymi opiniami ) to zawsze go modernizuję - oczywiście część robię według oryginału ale resztę ... :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/9/#findComment-211334
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.