Marek_ Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lutego 2007 Wczoraj oglądałem w wiadomościach że w chinach rozpoczoł sie rok świni.A jako główne danie na uroczystej kolacji będzie serwowany świński ryj, z wypowiedzi tamtegoż kuchaża wynikało, że ten tłuszcz niesmakuje jak tłuszcz tylko soczek, mięsko jest delikatne.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lutego 2007 Znam smak świńskiego ryja wcześniej zapeklowanego(jako głowa) i ugotowanego.Pozdrawiam wszystkich smakoszy głowizny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2007 Ja bardzo lubię !!! A najlepsza jest kwaśnica na świńskim ryju po góralsku no i oczywiście ten ryj w środku. Bardzo dobre ! :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lutego 2007 Witam !!!Jeśli możecie to napiszcie coś więcej w temacie "ryja", bo ja za tydzień rozbieram :!: :!: :!: blondynkę :grin: i może bym coś w tym temacie pokombinował.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2007 Przypominam, że w moim powiecie (m. Siedlec) jest pomnik świni i coroczne Święto Świni. Niektórzy zastanawiali się, czy z okazji tego roku nie przenieść stolicy do Siedlca. Zapraszam na stronkę: Świeto Świni Myślę, że przy tej okazji można by się pokazać albo zrobić minizlot. pozdrawiam chrum chrum Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2007 A najlepsza jest kwaśnica na świńskim ryju po góralsku no i oczywiście ten ryj w środku. Bardzo dobre !No to daj przepis, bo zjadłbym sobie taką prawdziwą kwaśnice, mniam, aż mi ślinka cieknie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lutego 2007 Nio... poprostu gotujesz wywar z głowizny ,która zawiera świński ryj... *mniam* następnie dodajesz warzywa... (włoszczyzna) ...posiekaną kapustkę kiszoną....(ja uwielbiam bardzo kwaśną) ... tą kapustkę można poddusić na masełku... gotujesz osobno pokrojone ziemniaczki ,a potem dodajesz do zupki... doprawiasz... następnie lecisz do lodówki po ciemne i zimne piwo... wlewasz zupkę z kawałkiem ryja do talerza i konsumujesz :grin: Oto cała tajemnica "swińskiej kwaśnicy" :tongue: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lutego 2007 No, wygląda mi to na całkiem smakowitą zupkę, jak będe miał kawałek ryja to się ja ugotuje.Powiedz mi tylko czy ją gotujesz aż zacznie odchodzić mięso od kości, cze troche krucej i jak dużo tego ryja wrzucasz do gara (takiego na 6 porcji). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lutego 2007 Tak mięso musi być bardzo miękkie.. wszystko według uznania oczywiście . Ja np też nie lubię kiedy mięso jest zupełnie rozgotwane na miazgę hehe. Musi być takie w sam raz napewno sam się zorientujesz kiedy już będzie czas wyjąć ryj. Ja gotuję taką zupkę w garze ok 6 litrów i dodaję połowę głowy świni (bo tylko takie można kupić w pewnym sklepie gdzie się zaopatruję). Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lutego 2007 Dzięki piękne za przepis :grin: Będzie trzeba go będzie wypróbować, tylko nie wiem czy to sie innym będzie podobać, no ale chyba nie będą mili wyjścia.Aha i niezaprawia się tego żadną śmietaną i zasmażką, przynajmniej tak mi się wydaje, na zdrowy rozum, chyba że wogóle niemam pojęcia o kawśnicy:)Pozdrawiam Marek_! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lutego 2007 Nie..nie ! absolutnie już nie dodawaj zasmażki ,a tym bardziej żadnej śmietany. Zupka będzie i tak wystarczająco treściwa -wiadomo ,kapusta kiszona..ziemniaczki...mięsko... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lutego 2007 hmmm..... ale mnie nakusiłaś na tą zupkę, dawno o takiej myślałem, tylko nie bardzo miałem pojęcie jak ją zrobić. Coś mi się wydaje że jest pyszna :tongue: .Jeszcze raz dzięki za przepis! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lutego 2007 Witam Kwaśnica na wieprzowinie Składniki : Żeberka wieprzowe -0,5kgPodgardle wieprzowe-0,5kgBrzuch wieprzowy-0,5kgKapusta kiszona-1 kgMarchew 2 sztukiPietruszka 2 sztukiCzosnek 5 ząbkówSól ,pieprz, liść laurowy , wedle uznania. Mięso zalewamy 3 litrami wodyGotujemy do miękkości naŚrednim ogniu.Po nie całej godzinieDodajemy obraną marchewkę Pietruszkę i liść laurowy.Gotujemy je, aż staną się miękkieNa końcu dokładamy kapustę i gotujemy wszystko przez 30 min.Doprawiamy do smaku drobno posiekanym czosnkiem pieprzem i solą .Podajemy z ziemniakami ,które gotujemy oddzielnie. Smacznego Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lutego 2007 O widze kolejny fajny przepis :grin: Może ktoś jeszcze się targnie na jakiś.A Andrzeju, co rozumiesz przez brzuch wieprzowy, bo nie wiem co mam przez to rozumieć :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Lutego 2007 Witam To jest chyba stary przepis i myślę że brzuch jest to wąski kawałek mięsa po przecięciu świnki od strony brzucha a nie od grzbietu . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Lutego 2007 Brzuch , podbrzusze stare nazwy regionalne - jest to pachwina lub pachwina z częścią boczku Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Lutego 2007 Tak brzuch to pachwina. A ja zawsze dodaję trochę kminku go tej zupki. Jest wtedy bardziej strawna :grin: :grin: :grin: Jeśli wiecie o czym piszę :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.