Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj oglądałem w wiadomościach że w chinach rozpoczoł sie rok świni.

A jako główne danie na uroczystej kolacji będzie serwowany świński ryj, z wypowiedzi tamtegoż kuchaża wynikało, że ten tłuszcz niesmakuje jak tłuszcz tylko soczek, mięsko jest delikatne.

Co o tym myślicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/
Udostępnij na innych stronach

Znam smak świńskiego ryja wcześniej zapeklowanego(jako głowa) i ugotowanego.

Pozdrawiam wszystkich smakoszy głowizny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8704
Udostępnij na innych stronach

Witam !!!

Jeśli możecie to napiszcie coś więcej w temacie "ryja", bo ja za tydzień rozbieram :!: :!: :!:

blondynkę :grin: i może bym coś w tym temacie pokombinował.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8741
Udostępnij na innych stronach

Przypominam, że w moim powiecie (m. Siedlec) jest pomnik świni i coroczne Święto Świni.

 

Niektórzy zastanawiali się, czy z okazji tego roku nie przenieść stolicy do Siedlca.

 

Zapraszam na stronkę: Świeto Świni

 

Myślę, że przy tej okazji można by się pokazać albo zrobić minizlot.

 

 

pozdrawiam

 

chrum chrum

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8747
Udostępnij na innych stronach

A najlepsza jest kwaśnica na świńskim ryju po góralsku no i oczywiście ten ryj w środku. Bardzo dobre !

No to daj przepis, bo zjadłbym sobie taką prawdziwą kwaśnice, mniam, aż mi ślinka cieknie:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8769
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Nio... poprostu gotujesz wywar z głowizny ,która zawiera świński ryj... *mniam* następnie dodajesz warzywa... (włoszczyzna) ...posiekaną kapustkę kiszoną....(ja uwielbiam bardzo kwaśną) ... tą kapustkę można poddusić na masełku... gotujesz osobno pokrojone ziemniaczki ,a potem dodajesz do zupki... doprawiasz... następnie lecisz do lodówki po ciemne i zimne piwo... wlewasz zupkę z kawałkiem ryja do talerza i konsumujesz :grin: Oto cała tajemnica "swińskiej kwaśnicy" :tongue:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8770
Udostępnij na innych stronach

No, wygląda mi to na całkiem smakowitą zupkę, jak będe miał kawałek ryja to się ja ugotuje.

Powiedz mi tylko czy ją gotujesz aż zacznie odchodzić mięso od kości, cze troche krucej i jak dużo tego ryja wrzucasz do gara (takiego na 6 porcji).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8771
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Tak mięso musi być bardzo miękkie.. wszystko według uznania oczywiście . Ja np też nie lubię kiedy mięso jest zupełnie rozgotwane na miazgę hehe. Musi być takie w sam raz napewno sam się zorientujesz kiedy już będzie czas wyjąć ryj. Ja gotuję taką zupkę w garze ok 6 litrów i dodaję połowę głowy świni (bo tylko takie można kupić w pewnym sklepie gdzie się zaopatruję).

 

Smacznego :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8772
Udostępnij na innych stronach

Dzięki piękne za przepis :grin:

Będzie trzeba go będzie wypróbować, tylko nie wiem czy to sie innym będzie podobać, no ale chyba nie będą mili wyjścia.

Aha i niezaprawia się tego żadną śmietaną i zasmażką, przynajmniej tak mi się wydaje, na zdrowy rozum, chyba że wogóle niemam pojęcia o kawśnicy:)

Pozdrawiam Marek_!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8773
Udostępnij na innych stronach

hmmm..... ale mnie nakusiłaś na tą zupkę, dawno o takiej myślałem, tylko nie bardzo miałem pojęcie jak ją zrobić. Coś mi się wydaje że jest pyszna :tongue: .

Jeszcze raz dzięki za przepis!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8775
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kwaśnica na wieprzowinie

 

 

Składniki :

 

Żeberka wieprzowe -0,5kg

Podgardle wieprzowe-0,5kg

Brzuch wieprzowy-0,5kg

Kapusta kiszona-1 kg

Marchew 2 sztuki

Pietruszka 2 sztuki

Czosnek 5 ząbków

Sól ,pieprz, liść laurowy , wedle uznania.

 

Mięso zalewamy 3 litrami wody

Gotujemy do miękkości na

Średnim ogniu.

Po nie całej godzinie

Dodajemy obraną marchewkę

Pietruszkę i liść laurowy.

Gotujemy je, aż staną się miękkie

Na końcu dokładamy kapustę i gotujemy wszystko przez 30 min.

Doprawiamy do smaku drobno posiekanym czosnkiem pieprzem i solą .

Podajemy z ziemniakami ,które gotujemy oddzielnie.

 

Smacznego

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8779
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

To jest chyba stary przepis i myślę że brzuch jest to wąski kawałek mięsa po przecięciu świnki od strony brzucha a nie od grzbietu .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8783
Udostępnij na innych stronach

Brzuch , podbrzusze stare nazwy regionalne - jest to pachwina lub pachwina z częścią boczku Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/604-rok-%C5%9Bwini/#findComment-8786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.