Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

Przepis KOSZA :cool: :clap:

 

Sam się z siebie uśmiałem :grin:

 

 

Tak na szybko przeczytałem - przepis do Kosza . Dziwiłem się dlaczego :D

 

 

Pozdrawiam :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-197176
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie Andrzeju, przepis jak najbardziej godny polecenia :), ale jak już mówiłem troszkę więcej tłuszczyku musi być.... Ale reszta super .... jako, że nie miałem gorczycy w domu to skusiłem się na kolendrę, ale potem jeszcze wizyta w spożywczaku i gorczyce znalazłem, więc dodałem i jej troszkę :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-197180
Udostępnij na innych stronach

przepis do Kosza

:) Troszeczkę niefortunna ksywa :/ ale ma już z 28 lat więc co zrobić :)

 

przepis jak najbardziej godny polecenia

 

Myth bardzo się cieszę, że Ci w miarę spasowały te kiełbaski. Co do tłuszczu to zgodzę się z Tobą. Bywają u mnie takie partie tych frankfuterków, że robię je tylko i wyłącznie z Klasy II mielonej na sitku 4 mm i wtedy też moim zdaniem są ok. Moja teściowa właśnie takie lubi najbardziej :)

 

Co do kijaszków to pamiętasz jak miałem problem z niedowędzeniem? Dobre obsuszanie kiełbas to jedno ale odpowiednio grube kije to drugie. Ja wymieniłem kije na grubsze i problem z niedowędzeniem wewnętrznej części parek przestał istnieć dlatego uważam, że wymiana kijów może troszeczkę zaszkodzić.

 

Na wiosnę spróbuję z nim porywalizowac pieczonką z kociołka

W takim układzie czekam na wiosnę nie po to by rywalizować tylko by czegoś nowego się nauczyć Tomaszu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-197234
Udostępnij na innych stronach

troszkę więcej tłuszczyku musi być

Myth teraz dokładniej przyjrzałem się Twoim frankfuterkom i zdecydowanie więcej tluszczu następnym razem. Tak jak masz teraz jest oczywiście super i na bogato ale kiełbaski są nieco twardawe i mogą być suche. Tłuszcz drobno zmielony na bank te dwie cechy wyeliminuje.

 

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 23:55 ]

30/70 :rolleyes:

30/70 to proporcje do kabanosow i tutaj nic bym nie zmieniał. Do frankfuterków 16-tka i inne receptury podają 50/50.

 

Sama klasa II to mój eksperyment, który tak jak mówiłem powiódł się jak najbardziej. Ja dla siebie klasy I oczywiście dodaję w sumie w zależności od surowaca jaki mam ale tak jak pisałem wcześniej sa ludzie, którzy wolą właśnie takie bardziej miekkie. Nie uważam, że frankfuterki z klasy II (pomieszanej A i B) są jakimś błędem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-197236
Udostępnij na innych stronach

Przesadziłem troszkę z "jedynką" w porównaniu z resztą... może następnym razem dodam tłustego boczku kilogram do tej ilości ?"I"co teraz robiłem ... smaczek naprawdę ok, suche nie są, aczkolwiek zbite, ale nie za twarde... no troszkę podszlifować je muszę.... najbardziej lubię na zimno i tak je pochłaniam... teraz właśnie po schabowym muszę na smaczek wrzucić na ząb :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-197365
Udostępnij na innych stronach

PePe, ciasto robiłem w takich proporcjach:

 

5 części mąki pszennej - w moim przypadku 5 łyżek stołowych;

3 części mąki ziemniaczanej - również 3 łyżki stołowe

szczypta soli, łyżka sosu sojowego, pieprz,

ok szklanka piwa :D

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

Kolorek ciastu nadał sos sojowy

 

Konsystencja ciasta widoczna na zdjęciu, musi 3mać się krewetki. W razie potrzeby dolać wody lub piwka, ewentualnie sypnąć mąki ...:)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-198093
Udostępnij na innych stronach

Dzięki myth za przepis, trzeba będzie spróbować. Widzę że nie nacinasz krewetek i ich nie prostujesz.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-198098
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie nacinam... takie są spoko, ładnie można ułożyć... tutaj akurat nie układałem, bo to przekąska dla mnie i żonki na wieczór :)

Jako ciekawostkę powiem Ci, że w identycznej panierce robię kawałeczki ryby wszelakiej "maści" :) kawałek 5/5 cm, 2 cm grubości i też na głęboki tłuszcz... rewelacja :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-198100
Udostępnij na innych stronach

ok szklanka piwa :D

Powiem Ci, że ja robię tak samo. Najpierw szklanka piwa, a potem wymyślam co będę robił i to robię. Popieram :)

 

Powiadasz krewetki dla Ciebie i żonki na wieczór :) W takim układzie do zobaczenia tutaj w niedzielę :):)

 

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-198107
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu jadłem w Austrii krewetki tak samo zrobione jak Twoje myth, tylko ciasto po upieczeniu było bardziej jasne, złociste.

Krewetki jadło się z sosem w kolorze lekko pomarańczowym.

Do dziś nie wiem jak zrobić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-198109
Udostępnij na innych stronach

myth, No i ślinka pociekła :thumbsup: na pewno skorzystam z przepisu.Pozdrawiam

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-198113
Udostępnij na innych stronach

A w piąteczek zadziałałem zupkę gulaszową....

 

Ok 2,5 kg łopatki, łyżki smalcu... no i cebulka, papryka, por, marchewka, cukinia , pomidory, ziemniaki .... z resztą widać na zdjęciu... ;)

 

Przyprawy to sól, pieprz, papryka słodka przesmażona na smalcu

 

http://img831.imageshack.us/img831/3540/p1200088.th.jpghttp://img860.imageshack.us/img860/777/p1200089.th.jpghttp://img24.imageshack.us/img24/7755/p1200095.th.jpghttp://img190.imageshack.us/img190/4265/p1200096.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-198335
Udostępnij na innych stronach

A u mnie dzisiaj 2 rodzaje gołąbków :

http://img689.imageshack.us/img689/2919/p1280152.th.jpghttp://img688.imageshack.us/img688/7634/p1280153.th.jpg

- gołąbki zawijane w czerwoną kapustę, nadziewane farszem mięsno-gryczanym;

 

http://img846.imageshack.us/img846/136/p1280154.th.jpg

 

- gołąbki zawijane w białą kapustę, nadziewane farszem mięsno-ryżowym;

 

http://img31.imageshack.us/img31/8931/p1280155.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-199430
Udostępnij na innych stronach

Są naprawdę pyszne, szczególnie pasuję właśnie z kaszą gryczaną i mięskiem...

Ja użyłem mięcha z łopatki, było około 2kg farszu z kaszą gryczaną i 1,6 kg z ryżem...

Właśnie się pieką w piekarniku :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-199469
Udostępnij na innych stronach

- gołąbki zawijane w czerwoną kapustę,

 

myth wyprzedziłeś mnie . Też "gołąbki" wręcz uwielbiam i dosłownie parę dni temu myślałem o zrobieniu ich w liściach z kapusty czerwonej - u nas w domu mówiło się kapusta modra :smile: .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-199470
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, ja już od dawna je w taki sposób robię... robię je również w kapuście włoskiej :)

 

Ale tak jak wspominałem do czerwonej(modrej) bardzo pasuje kasza gryczana zamiast ryżu ... do tego jakiś fajny sosik grzybowy... mniam, mniam ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-199480
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

http://img39.imageshack.us/img39/9314/p2070159.th.jpg

 

A oto moje wczorajsze wędzenie .... no i parzenie w tym salcesonu :)

Salceson - następnym razem dodam nieco więcej skórek, aby bardziej zbity był :)

Reszta bez zarzutu :)

Boczek pieczony, ale wedle życzenia żonki sparzony ok40 min. w 77 stopniach. szyneczka również tyle samo ... kiełbaska podpiekana ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-201580
Udostępnij na innych stronach

Salceson - następnym razem dodam nieco więcej skórek

zdecydowanie i tak się wydaje jakby trochę przegotowane mięso, a reszta wygląda smakowicie :thumbsup: :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-201594
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie i tak się wydaje jakby trochę przegotowane mięso, a reszta wygląda smakowicie

Myth pisal juz ze swinki na wyspie sa cieniutkie oraz chude. Zagosci, mamy nadzieje, na jakims zlociku, i zrobi pokazowke.. Polecam Zachelmie :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-201596
Udostępnij na innych stronach

I zdziałałem sobie taką polędwiczkę.... zasypane morską solą, pieprzem grubo mielonym, pieprzem całym,gorczyca, cukier i powędrowało do woreczka strunowego na 7 dni, codziennie masowane, po tygodniu wędzonko .... taki miód, że .... hmmm....

Dodatkowo kawałeczek szyneczki zimnym dymem potraktowany ... palce lizać... już po weekendzie robię kolejną porcję, bo znika w mgnieniu oka :D ....

 

http://img407.imageshack.us/img407/3954/p2100164.th.jpghttp://img690.imageshack.us/img690/3336/p2100165.th.jpghttp://img194.imageshack.us/img194/7214/p2100166.th.jpghttp://img441.imageshack.us/img441/1945/p2100168.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/5/#findComment-201892
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.