Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

Biała wyszła cudowna.

W przekroju ładna,powiedz tylko dlaczego przewiązujesz wszystko sznurkiem,a nie odkręcasz tym bardziej że używasz jelit naturalnych.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-276745
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dlaczego przewiązujesz wszystko sznurkiem

Kostek ja tez tak robiez kaszanka i tylko parki sa. Latwiej sie je kontroluje w parzeniu i nie mam zadnych strat( nic nie peka).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-276748
Udostępnij na innych stronach

Kostek ja tez tak robiez kaszanka i tylko parki sa. Latwiej sie je kontroluje w parzeniu i nie mam zadnych strat( nic nie peka).

Są bardziej proste sposoby.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-276753
Udostępnij na innych stronach

kostek61, kiełbasy odkręcam... kaszankę też... ona była jedynie cała, "do kupy" związana szpagatem, aby łatwiej się ją po sparzeniu wyciągało... ten sznurek to pozostałości jakby po "uchwycie"... w rzeczywistości, odkręcił bym i tyle, ale z kaszanką jak wiadomo, 3eba ostrożnie.... szkoda, że nie zrobiłem foto, przed rozcięciem... normalnie wygląda to tak, że kaszankę odkręcam, ale szpagatem robię węzeł na każdym odkręceniu. Jak już każde zwiążę, wtedy końcówki wiążę ze sobą... bardzo to ułatwia sprawę wyciągania po parzeniu :)

 

I doczekałem się przekroju :) Następnym razem wątróbkę pokroję grubiej :) Kaszana pyszna jak nie wiem... :D :D :D

 

http://img546.imageshack.us/img546/8981/p3230231.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-276757
Udostępnij na innych stronach

kostek61, kiełbasy odkręcam... kaszankę też... ona była jedynie cała, "do kupy" związana szpagatem, aby łatwiej się ją po sparzeniu wyciągało... ten sznurek to pozostałości jakby po "uchwycie

O to mi chodziło,na zdjęciach nie było tego widać :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-276758
Udostępnij na innych stronach

kostek61, kiełbasy odkręcam... kaszankę też... ona była jedynie cała, "do kupy" związana szpagatem, aby łatwiej się ją po sparzeniu wyciągało... ten sznurek to pozostałości jakby po "uchwycie

O to mi chodziło,na zdjęciach nie było tego widać :grin:
Kostek, zawsze tak robię... po kilku sytuacjach typu pęknięte jelito, dbam o to, aby było ok, nie daję szansy przypadkowi :) Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-276760
Udostępnij na innych stronach

I "Pisowska" kaszana w wersji w kiszce :)

 

http://img824.imageshack.us/img824/5268/p3240233.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-277073
Udostępnij na innych stronach

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-278058
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po 7 dniach peklowania w zalewie, przyszła pora wędzenia na szynki, biodrówkę, boczki, baleron, polędwiczkę i polędwice ...

 

http://img818.imageshack.us/img818/1076/p3290308.th.jpg

 

Opłukane...

 

http://img42.imageshack.us/img42/1452/p3290309.th.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/5309/p3290310.th.jpghttp://img607.imageshack.us/img607/4570/p3290313.th.jpghttp://img16.imageshack.us/img16/9043/p3290314.th.jpg

 

Ociekanie z osuszaniem

http://img855.imageshack.us/img855/9135/p3290315.th.jpg

 

Osuszanie w wędzarni ... ok 1,5 h, uchylona wędzarnia, temp ok 60-67 stopni ...

 

http://img841.imageshack.us/img841/2765/p3290330.th.jpg http://img824.imageshack.us/img824/1788/p3290331.th.jpg

 

Za jakieś 15 minut odpalam generator... foto gotowych wyrobów wrzucę jutro :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-278276
Udostępnij na innych stronach

Finalnie, nocnie tak się prezentuje urobek ..

 

Sejmówka po prawie 4 dniach pobytu w wędzarni, podeschła pięknie :)

http://img820.imageshack.us/img820/2218/p3300336.th.jpg

 

 

Wędlinki :)

http://img404.imageshack.us/img404/3098/p3300345.th.jpghttp://img191.imageshack.us/img191/6164/p3300357.th.jpg

 

http://img9.imageshack.us/img9/9291/p3300349.th.jpghttp://img6.imageshack.us/img6/65/p3300351w.th.jpg

 

W moim nocnym wędzeniu przez kilka godzin towarzyszyła mi zorza... piękna, mieniąca się... to zdjęcie moim "zwyklakiem"....

http://www.imageshack.us/thumbnail.png

 

Prawdziwe zdjęcia można obejrzeć tutaj... to świeżynki ... :D :D :D

 

Normalnie wygląda to tak :) albo i ładniej :)

 

http://img577.imageshack.us/img577/6355/icelandreykjaviknorther.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-278457
Udostępnij na innych stronach

Myth, :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

cuda, cuda! przepięknie to wszystko wygląda :) niebo lepiej od moich..

a ten boczulek jaki dostojny :grin: daj fotkę przekroju po wędzeniu i (parzeniu?)

wędzić z zorzą nad głową :P to jest dopiero frajda :D jeszcze raz :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-278458
Udostępnij na innych stronach

Foto dodam później, jak przekroję... wędliny wszystkie dopiekane w wędzarni, dlatego też kolor bardzo wyraźny ;) no Zorza była kapitalna, łądniejsza niż na zdjęciu ściągniętym z neta... nie posiadam apoaratu, który robi takowe... więc zapożyczyłem z gugluf :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-278459
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Panie Boczku, oto przekrój boczku ... ten po wędzeniu z 29 marca wisiał sobie w wędzarni :) dzisiaj go "odpieczętowałem" ... :)

 

http://img441.imageshack.us/img441/4931/p4100483.th.jpg

 

;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279902
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Karolu. W mojej wędzarni warunki mam idealne, aby wędlinki sobie wysiały ... boczuś dopiekany w wędzarni... część zamrożona, a część do bieżącej konsumpcji odkrawane "prosto z wędzarni" :) już tylko te późniejsze, odmrożone 3mam najzwyczajniej w lodówce ... ;) i tutaj właśnie widać, że swojskie, to swojskie ... ciekaw jestem która kupna wędlina tak by sobie dyndała.... ? podejrzewam, że nie minęły by 2 tygodnie, a a'la wędlina wyszła by z wędzarni sama... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279904
Udostępnij na innych stronach

myth, cudo, tak sobie go wyobrażałem :grin: nic tylko pokroić w cienkie paseczki i owinąć w okół czegoś, albo foremkę na pasztet wyłożyć hehe :D

:clap: muszę ogarnąć temat dopiekania w wędzarni (beczce) ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279912
Udostępnij na innych stronach

Aby go wyłożyć na pasztetos, to troszkę za chudy ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279934
Udostępnij na innych stronach

zbyszek02, i skromnie mówiąc - taki jest :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279943
Udostępnij na innych stronach

Myth krajalnicę trzeba podostrzyć ,żeby nie zostawiała takich (trocin na plastrach)

boczek to jakiś superaśny - normalnie szynka :thumbsup:

pozdro)

 

ps. robiłem pasztet pieczony w foremce 26 marca i dzisiaj dopiero pokazały się kwiatki na górnej powierzchni (w sumie z 4 foremek po 0,9 kg zostało jakieś 20 dag) także trwałość jak na pasztet to git , pewnie by wytrzymał więcej tylko leżał w reklamówce w lodówce....

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279970
Udostępnij na innych stronach

Kurcze myślałem że tylko ja tyle tego boczku natrzepałem :lol: .Swój ostatni kawałek też dzisiaj z wędzarni przyniosłem.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279973
Udostępnij na innych stronach

spec202, to nie krajalnica, tylko nóż ... 1wszy z brzegu :) fotka nie miała być art.... no może nie aż tak :) ja ostatnio otworzyłem ostatni słoik drobiowego smarownego z przepisu BonAira ... w lodówce w piwnicy stał... myślałem, że już jakiś kwach będzie, albo inne, jak to mówisz "kwiatki", ale ku mojemu zdziwieniu był OK :) a robiłem ten pasztet 11 września... obróbka termiczna to 2 razy po chyba ponad 2 h w około 85 stopniach... ale już teraz nie pamiętam... tak robię z reguły ... ;)

PS. boczek, jak szynka... takie tu mamy "blondyny" :) ostatnio ledwo nazbierałem skórek do kaszanki z całej połówki ... cienka skórka, mało tłuszczu ... ech... człowiekowi nigdy nie dogodzi :D Pozdrawiam :D

 

[ Dodano: Sro 10 Kwi, 2013 23:17 ]

Kurcze myślałem że tylko ja tyle tego boczku natrzepałem .Swój ostatni kawałek też dzisiaj z wędzarni przyniosłem.

Daro699,no i to jest własnie piękne w tym "sporcie" :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279985
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, do Ciebie mi jeszcze dużo brakuje, przynajmniej w tym sposobie podnoszenia ciśnienia... w innych jestem bardziej skuteczny, ale owych unikam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279990
Udostępnij na innych stronach

miał około.... wędzarnia na balkonie... ;) a dziś ok -2 ... odczuwalna -12 ... witr z północy wieje... arktyczne zimno :) ... ale za to słonecznie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/12/#findComment-279993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.