Skocz do zawartości

Wyroby dojrzewające oraz mielonki Lorda:)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Korzystając z okazji, chciałbym podzielić się zdjęciami swoich wyrobów. Dodam tylko, że jestem początkujący, niemniej jednak przygotowywanie wędlin, jak też innych przysamków sprawia mi ogromną frajdę.

 

A więc na pierwszy ogień idzie Bastruma:

 

 

Numer dwa to schab a'la wędliny parmeńskie:

 

 

Numer trzy to mielonka, podejście pierwsze:

 

 

Numer cztery, drugie podejście do wędlin parmeńskich:

 

 

Wieczorem wrzucę zdjecia boczku a'la wędliny parmeńskie, wołowiny dojrzewającej w przyprawach, oraz drugiej mielonki, tym razem drobiowej.

 

Oczywiście proszę o opinie:)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko, że jestem początkujący,

Żartowniś.

Bastruma, parmeńskie i początkujący ?

Zmieńcie mu podpis na Weteran :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-175965
Udostępnij na innych stronach

Jak wyżej :grin:

:clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176012
Udostępnij na innych stronach

lordbath, ładne wyroby, gratulacje :clap:, ale kto jest ich autorem

,

Korzystając z okazji, chciałbym podzielić się zdjęciami swoich wyrobów

Pozdrawiam

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176013
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, dziękuje za pozytywne komentarze oraz miłe przyjęcie:) To jest na pewno motywujące.

 

Po drugie, dzisiaj po południu zamieszczę zdjęcia mielonki numer 1 jak też numer 2 w przekroju, plus inne wyroby.

 

Zbig3133, czy masz na myśli, czyje są to przepisy i gdzie je znalazłem?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176043
Udostępnij na innych stronach

Lol, ale pomyłka, musiałem po prostu źle zaznaczyć, co zresztą już poprawiłem:p Facet jak sie patrzy:D

 

A teraz już z innej beczki, czy wyroby dojrzewające przechowujecie w tetrach lub tym podobnych materiałach w lodówkach czy bez?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176073
Udostępnij na innych stronach

A teraz już reszta obiecanych wędlin, w tym mielonki w przekroju.

 

Mielonka numer 1 w przekroju, wieprzowa. Robiłem ją około miesiąc temu i prawdę mówiąc był to mój pierwszy wyrób. Smak bardzo dobry, a co najważniejsze 100% mięsa.

 

 

Kolejne zdjęcia to mielonka z mięsa indyka.

 

 

 

Z tej mielonki wytopiło sie troche tłuszczu z czego jestem bardzo zadowolony. Galaretka była, ale podczas robienia zdjęć nie mogłem się powstrzymać...a reszta to historia.

 

Kolejne zdjęcia to boczek dojrzewający obsypany przyprawami. Musze przyznać, że myślałem, że nie wyjdziea tu taka miła niespodzianka.

 

 

 

Ostatnie zdjęcia to wołowina obtoczona w przyprawach, m. in pieprzu cytrynowym oraz czosnku.

 

W chwili obecnnej produkuje się także schab dojrzewający w obtoczce cygańskiej, wygląda zachęcająco.

 

Swego czasu na tym forum, znalazłem przepis na schab dojrzewający z solą, pieprzem oraz cukrem. Wyszło genialnie ale zgubiłem gdzieś proporcje. Czy ktoś może pamięta ten przepis?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176098
Udostępnij na innych stronach

schab dojrzewający

Przestudiuj jeszcze trochę nasze forum ,żebyś używał prawidłowych nazw. :wink:

Co do mielonek to jeszcze musisz trochę nad nimi popracować.Albo masz tępy nóż ,albo są wiórowate na co stawiam..Niestety mielonka wymaga trochę tłuszczu i ja bym się tak nie cieszył ,że ten tłuszcz się wytopił bo to oznacza ,że przesadziłeś z temperaturą.Pamietaj również ,że to tłuszcz jest nośnikiem smaku.Natomiast wędliny dojrzewające są całkiem ,całkiem i za nie :clap: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176114
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, oto link przedstawiający schab dojrzewający z naszego forum: http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1175&Itemid=4 :) Jako początkujący, korzystam z nazw, które mogę odnaleść na naszym forum, a tam właśnie jest taka nazwa:)

 

Zgadzam się w 100%, że nad prezencją mielonki musze popracować, nie mniej jednak smak jest genialny.

 

Pozdrawiam oraz dzięki za komentarz jak też uwagi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176119
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, oto link przedstawiający schab dojrzewający

No ja tam widzę polędwicę.Nazwa linku jest nieprawidłowa ,ale to już do szefostwa.Nie ja go zamieszczałem.

 

[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2011 22:18 ]

nie mniej jednak smak jest genialny

To proponuję zrób mielonke z tłuszczem i wtedy będziesz miał porównanie ,która lepsza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176125
Udostępnij na innych stronach

właśnie opisując swój wyrób wzorowałem się na niej.

To niestety zły wzór jeśli chodzi o nazewnictwo przyjąłeś. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176129
Udostępnij na innych stronach

w takim razie, na co powinienem zmienić tą nazwę?

Polędwica a'la wędliny dojrzewające.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176131
Udostępnij na innych stronach

Jako fan nowych snaków postanowiłem zrobić coć odmiennego. Minowicie, postanowiłem wykonać kiełbasę tajską. Oto kilka fotek z produkcji:)

 

 

Ta na górze jest z czerwoną pasta curry, ta na dole jest z tajskim sosem czosnkowo-chili. Oczywiście, przypraw jest znacznie więcej:) Mam nadzieję, że dzisiaj dokończę produkcję.

 

Pozdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176176
Udostępnij na innych stronach

A co to takie zielone w tej kiełbasie?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6055-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-oraz-mielonki-lorda/#findComment-176177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.