zigo Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Września 2011 Witam wszystkich Zadymiaczy W końcu po paru miesiącach mam w miarę szybki radiowy internet i mogę ładować fotki własnych wyrobów. A czemu sielskie? Bo, hehe, mieszkam przy ulicy Sielskiej chociaż do sielanki to droga jeszcze daleka. Ale przynajmniej się "pochwalę": Czwarte zdjęcie to specjalność mojej kochanej małżonki. Trunek też lubi! CDN. Zigo [ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 23:19 ]Zdjęć ciąg dalszy: Po paru miesiącach prób, odbytym kursie w SDM coś zaczyna wychodzić, a zapał coraz większy. I hehe jakoś coraz częsciej gości mamy. :grin: :devil: :grin: Pozdrawiam wszystkich Zadymiaczy. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Września 2011 Po paru miesiącach prób, odbytym kursie w SDM coś zaczyna wychodzićBardzo fajne "sielskie" wyroby :clap: :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Września 2011 Wędlinki...cacy ! :clap: Ale 'suszi' u Was pięknie... :lol: :wink: :grin: Pozdrawiam !!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Września 2011 Ładnie ładnie. Ślinka ciekanie na sam widok. Ciekawi mnie ile kg kiełbasy jednorazowo pomieści Twoja wędzarnia? Jakie są jej wymiary? Pytam, bo przymiarki robię do nowej, większej. Pozdrawiam. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2011 zigo, sushi i Tequila? OKO każdy wie jak lubi .... ja do Tequilki wolę jakieś mechikano, pikantno ... ale wyrobiki.... mniam, mniam Ps. widzę nawet jakiś weselny stół zapełniłeś wyrobami, brawo... mnie taki zaszczyt jeszcze nie "kopnął " :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Września 2011 Ładnie ładnie. Ślinka ciekanie na sam widok. Ciekawi mnie ile kg kiełbasy jednorazowo pomieści Twoja wędzarnia? Jakie są jej wymiary? Pytam, bo przymiarki robię do nowej, większej. Pozdrawiam. Zaczynałem od "starej dobrej" beczki którą do tej pory mam i używam przy mniejszych ilościach a z czasem postarałem się o trochę większą - taką z gatunku wiejskie wędzarnie, fotki zamieszczam poniżej, wymiary to 80cmx78cm. Nie wiem ile max kiełbasy na raz wejdzie - najwięcej wędziłem do tej pory około 20 -25 kilo ale raczej krótkie pętka. Było jeszcze miejsce na dwa kije i wydłużając pętka można założyć że na raz ze 40 kilo powinno się zmieścić. Tak wyglądała jako "nówka nie smigana: A tak teraz: Na tą chwilę jest to dosyć prowizoryczna konstrukcja i ma swoje wady, palenisko i rura są do dużej poprawy. Trudno jest podnieść i utrzymać temperaturę powyżej 60 stopni także jak chce np. podpiec kiełbaskę to używam beczki. Pozdr. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Września 2011 Na tą chwilę jest to dosyć prowizoryczna konstrukcja i ma swoje wady, palenisko i rura są do dużej poprawy. Trudno jest podnieść i utrzymać temperaturę powyżej 60 stopni także jak chce Ja bym zrobił większe palenisko i skrócił trochę tą rurę.A wędzoneczki :thumbsup: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Września 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Września 2011 Moja komora też jest drewniana, ma wymiary 120/120/80 głęb., kanał 120 cm i powiem Ci, że 60 - 70 stopni to żaden problem. Posłuchaj rady arkadiusz'a, ja ją podtrzymuję Ps. ale nierdzewnych wkrętów chyba nie używałeś? :lol: No i może jakiś wyrób z tej wędzareczki byś pokazał? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Września 2011 Moja komora też jest drewniana, ma wymiary 120/120/80 głęb., kanał 120 cm i powiem Ci, że 60 - 70 stopni to żaden problem. Posłuchaj rady arkadiusz'a, ja ją podtrzymuję Ps. ale nierdzewnych wkrętów chyba nie używałeś? :lol: No i może jakiś wyrób z tej wędzareczki byś pokazał? Myth, na wiosnę pewnie zrobię nowe palenisko i rurę, na razie mam plan aby przez zimę powędzić trochę na zimno. Szczególnie łososia według przepisu AndyAndiego. :thumbsup: Trzecie zdjecie w pierwszym poście pokazuje wyroby w wędzarni, ale poniżej jeszcze jedna fotka, chyba że chcesz w przekroju. To jutro coś wstawię bo dzisiaj wieczorem lub jutro będę wędzonki z dzika zadymiał. Baleron i szynki parzone, polędwica nie parzona. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Września 2011 Faktycznie sielskie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Września 2011 zigo, Panie SZACUN WIELKI, piękne wyroby :thumbsup: :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Września 2011 Miało być jutro ale jednak już dzisiaj dziczyzna na rozkładzie (i dwa boczki wieprzowe), będzie mała fotorelacja: mięsko już wyciągnięte z solanki i odmoczone w zimnej wodzie, za chwilę pójdzie na sznury, haki i siatki: Tu już ładnie obsycha na słoneczku i wiaterku: W międzyczasie rozpaliłem w palenisku i rozgrzałem wędzarnie, po godzince z hakiem wędzonki już obsychają wędzarce: a ja chyba zasłużyłem na "poczytanie księgi" o tematyce cytrynowo-mandarynkowej :thumbsup: :grin: to na zdrowie koledzy zadymiacze :thumbsup: Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Września 2011 Sielsko to wygląda i 100% towo apetycznie i te płynne wyroby podostrzają apetyt :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Września 2011 szkoda, że jesteś tak dalekooj, szkoda, :thumbsup: ale może kiedyś zobaczę te piękne "Dzieła Sztuki" i popróbuje.Gratulacje :clap: :clap: :clap: Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Września 2011 Sielsko to wygląda i 100% towo apetycznie i te płynne wyroby podostrzają apetyt :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Jeśli chodzi o te płynne wyroby to tu trzeba oddać honor mojej małżonce która się tym zajmuje i czasami da coś popróbować :grin: :grin: :grin: A jak trzeba to pilnuje nie gorzej niż mityczny Cerber. Jak również dzielnie mnie wspomaga przy wyrobie kiełbasek - naciąganiu i nabijaniu..... :lol: Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Września 2011 Przy takich smakołykach to i atmosfera jest na pewno sielska :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Bardzo ciekawy ten napój andaynkowo-cytrynowy - do tych pyszności niezbędny :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Września 2011 odmoczone w zimnej wodzie A w jakim celu?.Masz za słone? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Września 2011 odmoczone w zimnej wodzie A w jakim celu?.Masz za słone? Arkadiusz, chodziło mi o to że wylałem z gara solankę i wlałem na chwilę zimną wodę aby przepłukac mięsko. Ze słonością nie mam już problemów, robię dosyć łagodnie pod kątem rodziny, osobiście wolę bardziej słono ale wiesz muszę się poddać woli większości :grin: . Przed chwilą byłem na kontroli, dym jest, temperatura około 50 st., widać już ładny kolorek, trzeba wstawiać gar z wodą. Poniżej fotka: Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Września 2011 wlałem na chwilę zimną wodę aby przepłukac mięsko To ok.Ale na drugi raz musisz być bardziej precyzyjny :tongue: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Września 2011 szkoda, że jesteś tak daleko oj, szkoda, :thumbsup: ale może kiedyś zobaczę te piękne "Dzieła Sztuki" i popróbuje. Gratulacje :clap: :clap: :clap: Mirek Mirkon, dla wszystkich forumowiczów drzwi u mnie otwarte. Jak będziesz kiedyś w pobliżu to serdecznie zapraszam, czytanek nie zabraknie a i będzie czym przegryzc hehe. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Września 2011 Mirkon, dla wszystkich forumowiczów drzwi u mnie otwarte. Jak będziesz kiedyś w pobliżu to serdecznie zapraszam, czytanek nie zabraknie a i będzie czym przegryzc hehe. Szacunek za takie podejście, o to chodzi Panowie!!!! :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Września 2011 Bracie zigo bardzo ładnie,smacznie,zdrowo i na wesoło. I oto chodzi żeby dobrze się bawić a później smacznie zjeść.Moje gratulacje.Pozdrawiam. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Września 2011 Bracia zadymiacze, wszystkim dziękuję za miłe słowa. A poniżej efekty dzisiejszej pracy, co tu dużo gadać - jest dobrze!!! Dla ciekawskich garść informacji: Poza dwoma boczkami wieprzowymi reszta to wyroby z dzika. Peklowanie w solance 7 dni. Szynki i elementy z łopatki - parzone. Polędwica, boczki - podpiekane w wędzarni. Wędzenie to sucha olcha i mokra śliwa. To teraz jeszcze przeczytam ze dwa rozdziały i spać. :grin: :thumbsup: Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Września 2011 ZIGO Ja z kolei nie mam wcale tak daleko :grin: . Może się kiedyś zgadamy na małe co nieco. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-177032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.