Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Zadymiaczy

 

W końcu po paru miesiącach mam w miarę szybki radiowy internet i mogę ładować fotki własnych wyrobów. A czemu sielskie? Bo, hehe, mieszkam przy ulicy Sielskiej chociaż do sielanki to droga jeszcze daleka.

 

Ale przynajmniej się "pochwalę":

 

Czwarte zdjęcie to specjalność mojej kochanej małżonki. Trunek też lubi!

 

CDN.

 

Zigo

 

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 23:19 ]

Zdjęć ciąg dalszy:

 

Po paru miesiącach prób, odbytym kursie w SDM coś zaczyna wychodzić, a zapał coraz większy. I hehe jakoś coraz częsciej gości mamy. :grin: :devil: :grin:

 

 

 

Pozdrawiam wszystkich Zadymiaczy.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/
Udostępnij na innych stronach

Po paru miesiącach prób, odbytym kursie w SDM coś zaczyna wychodzić

Bardzo fajne "sielskie" wyroby :) :clap: :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176743
Udostępnij na innych stronach

Wędlinki...cacy ! :clap: Ale 'suszi' u Was pięknie... :lol: :wink: :grin: Pozdrawiam !!! :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176745
Udostępnij na innych stronach

Ładnie ładnie. Ślinka ciekanie na sam widok.

 

Ciekawi mnie ile kg kiełbasy jednorazowo pomieści Twoja wędzarnia? Jakie są jej wymiary?

 

Pytam, bo przymiarki robię do nowej, większej.

 

Pozdrawiam.

Primum non nocere.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176749
Udostępnij na innych stronach

zigo, sushi i Tequila? OKO :) każdy wie jak lubi .... ja do Tequilki wolę jakieś mechikano, pikantno :) ... ale wyrobiki.... mniam, mniam :) Ps. widzę nawet jakiś weselny stół zapełniłeś wyrobami, brawo... mnie taki zaszczyt jeszcze nie "kopnął " :cool::cool::cool::cool: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176750
Udostępnij na innych stronach

Ładnie ładnie. Ślinka ciekanie na sam widok.

 

Ciekawi mnie ile kg kiełbasy jednorazowo pomieści Twoja wędzarnia? Jakie są jej wymiary?

 

Pytam, bo przymiarki robię do nowej, większej.

 

Pozdrawiam.

Zaczynałem od "starej dobrej" beczki którą do tej pory mam i używam przy mniejszych ilościach a z czasem postarałem się o trochę większą - taką z gatunku wiejskie wędzarnie,

fotki zamieszczam poniżej, wymiary to 80cmx78cm. Nie wiem ile max kiełbasy na raz wejdzie - najwięcej wędziłem do tej pory około 20 -25 kilo ale raczej krótkie pętka. Było jeszcze miejsce na dwa kije i wydłużając pętka można założyć że na raz ze 40 kilo powinno się zmieścić.

 

Tak wyglądała jako "nówka nie smigana:

 

 

A tak teraz:

 

Na tą chwilę jest to dosyć prowizoryczna konstrukcja i ma swoje wady, palenisko i rura są do dużej poprawy. Trudno jest podnieść i utrzymać temperaturę powyżej 60 stopni także jak chce np. podpiec kiełbaskę to używam beczki.

 

Pozdr.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176768
Udostępnij na innych stronach

Na tą chwilę jest to dosyć prowizoryczna konstrukcja i ma swoje wady, palenisko i rura są do dużej poprawy. Trudno jest podnieść i utrzymać temperaturę powyżej 60 stopni także jak chce

Ja bym zrobił większe palenisko i skrócił trochę tą rurę.A wędzoneczki :thumbsup: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176769
Udostępnij na innych stronach

Moja komora też jest drewniana, ma wymiary 120/120/80 głęb., kanał 120 cm i powiem Ci, że 60 - 70 stopni to żaden problem. Posłuchaj rady arkadiusz'a, ja ją podtrzymuję :)

Ps. ale nierdzewnych wkrętów chyba nie używałeś? :lol:

No i może jakiś wyrób z tej wędzareczki byś pokazał? :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176784
Udostępnij na innych stronach

Moja komora też jest drewniana, ma wymiary 120/120/80 głęb., kanał 120 cm i powiem Ci, że 60 - 70 stopni to żaden problem. Posłuchaj rady arkadiusz'a, ja ją podtrzymuję :)

Ps. ale nierdzewnych wkrętów chyba nie używałeś? :lol:

No i może jakiś wyrób z tej wędzareczki byś pokazał? :)

Myth, na wiosnę pewnie zrobię nowe palenisko i rurę, na razie mam plan aby przez zimę powędzić trochę na zimno. Szczególnie łososia według przepisu AndyAndiego. :thumbsup:

 

Trzecie zdjecie w pierwszym poście pokazuje wyroby w wędzarni, ale poniżej jeszcze jedna fotka, chyba że chcesz w przekroju. To jutro coś wstawię bo dzisiaj wieczorem lub jutro będę wędzonki z dzika zadymiał.

 

 

Baleron i szynki parzone, polędwica nie parzona.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176786
Udostępnij na innych stronach

zigo, Panie SZACUN WIELKI, piękne wyroby :) :thumbsup: :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176789
Udostępnij na innych stronach

Miało być jutro ale jednak już dzisiaj dziczyzna na rozkładzie (i dwa boczki wieprzowe),

będzie mała fotorelacja:

 

mięsko już wyciągnięte z solanki i odmoczone w zimnej wodzie, za chwilę pójdzie na sznury, haki i siatki:

 

Tu już ładnie obsycha na słoneczku i wiaterku:

 

 

W międzyczasie rozpaliłem w palenisku i rozgrzałem wędzarnie, po godzince z hakiem wędzonki już obsychają wędzarce:

 

a ja chyba zasłużyłem na "poczytanie księgi" o tematyce cytrynowo-mandarynkowej :thumbsup: :grin: to na zdrowie koledzy zadymiacze :thumbsup:

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176795
Udostępnij na innych stronach

Sielsko to wygląda i 100% towo apetycznie i te płynne wyroby podostrzają apetyt :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176799
Udostępnij na innych stronach

Sielsko to wygląda i 100% towo apetycznie i te płynne wyroby podostrzają apetyt :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Jeśli chodzi o te płynne wyroby to tu trzeba oddać honor mojej małżonce która się tym zajmuje i czasami da coś popróbować :grin: :grin: :grin:

A jak trzeba to pilnuje nie gorzej niż mityczny Cerber.

Jak również dzielnie mnie wspomaga przy wyrobie kiełbasek - naciąganiu i nabijaniu..... :lol:

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176801
Udostępnij na innych stronach

Przy takich smakołykach to i atmosfera jest na pewno sielska :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Bardzo ciekawy ten napój andaynkowo-cytrynowy - do tych pyszności niezbędny :grin:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176802
Udostępnij na innych stronach

odmoczone w zimnej wodzie

A w jakim celu?.Masz za słone?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176805
Udostępnij na innych stronach

odmoczone w zimnej wodzie

A w jakim celu?.Masz za słone?

 

Arkadiusz, chodziło mi o to że wylałem z gara solankę i wlałem na chwilę zimną wodę aby przepłukac mięsko. Ze słonością nie mam już problemów, robię dosyć łagodnie pod kątem rodziny, osobiście wolę bardziej słono ale wiesz muszę się poddać woli większości :grin: .

 

Przed chwilą byłem na kontroli, dym jest, temperatura około 50 st., widać już ładny kolorek, trzeba wstawiać gar z wodą. Poniżej fotka:

 

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176810
Udostępnij na innych stronach

wlałem na chwilę zimną wodę aby przepłukac mięsko

To ok.Ale na drugi raz musisz być bardziej precyzyjny :tongue: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176818
Udostępnij na innych stronach

szkoda, że jesteś tak daleko

oj, szkoda, :thumbsup:

ale może kiedyś zobaczę te piękne "Dzieła Sztuki" i popróbuje.

Gratulacje :clap: :clap: :clap:

Mirek

Mirkon, dla wszystkich forumowiczów drzwi u mnie otwarte.

Jak będziesz kiedyś w pobliżu to serdecznie zapraszam, czytanek nie zabraknie a i będzie czym przegryzc hehe.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176820
Udostępnij na innych stronach

Mirkon, dla wszystkich forumowiczów drzwi u mnie otwarte.

Jak będziesz kiedyś w pobliżu to serdecznie zapraszam, czytanek nie zabraknie a i będzie czym przegryzc hehe.

Szacunek za takie podejście, o to chodzi Panowie!!!! :clap: :clap: :clap: :clap:

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176831
Udostępnij na innych stronach

Bracie zigo bardzo ładnie,smacznie,zdrowo i na wesoło. I oto chodzi żeby dobrze się bawić a później smacznie zjeść.Moje gratulacje.Pozdrawiam.
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176837
Udostępnij na innych stronach

Bracia zadymiacze, wszystkim dziękuję za miłe słowa.

 

A poniżej efekty dzisiejszej pracy, co tu dużo gadać - jest dobrze!!!

Dla ciekawskich garść informacji:

Poza dwoma boczkami wieprzowymi reszta to wyroby z dzika.

Peklowanie w solance 7 dni. Szynki i elementy z łopatki - parzone.

Polędwica, boczki - podpiekane w wędzarni.

Wędzenie to sucha olcha i mokra śliwa.

 

 

To teraz jeszcze przeczytam ze dwa rozdziały i spać. :grin: :thumbsup:

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6079-sielskie-w%C4%99dlinki-by-zigo/#findComment-176846
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.