Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dzisiaj zabrałem się za obrabianie pęcherzy . Przechowywałem zasolone w lodówce prawie rok . Super pomaga pompka do dmuchania pontonu :smile:

 

 

Jeszcze parę zostało do obrobienia , do małych salcesoników jak znalazł . :grin:

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zabrałem się za obrabianie pęcherzy . :smile:Jeszcze parę zostało do obrobienia

Może jakaś fotorelacją :rolleyes: Mam 10 pęcherzy w lodówce i nie wiem jak się do tego zabrać no i na razie czasu brak :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179646
Udostępnij na innych stronach

Super pomaga pompka do dmuchania pontonu

he he, ja tez zaraz poszukam i zamówię w necie z 5 szt :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179650
Udostępnij na innych stronach

zaraz poszukam i zamówię w necie z 5 sz

Młodszy, ja tu kupowałem http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=199 :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179652
Udostępnij na innych stronach

Może jakaś fotorelacją

Jest to proste ........ chyba :smile: Po namoczeniu w letniej wodzie obieram z tłuszczu i zbędnych błon . Wlewam do środka wody , rozciągam jak idzie kulając po desce . Po wylaniu wody dmucham :lol: zawiązuję sznurkiem i do suszenia .

 

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 20:53 ]

Młodszy, ja tu kupowałem

Ja kupuję w ubojni .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179659
Udostępnij na innych stronach

a jak się pozbyć tego dziwnego zapachu moczyłą całą noc i nie pomogło
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179660
Udostępnij na innych stronach

a jak się pozbyć tego dziwnego zapachu moczyłą całą noc i nie pomogło

 

Moje zapachu nie mają . były prawie rok w soli i w lodówce . Myślę że podobnie musisz robić jak z jelitami . Płukać i moczyć .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179661
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, dzięki za pomoc :D Trzeba zbierać siły do kulania :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179662
Udostępnij na innych stronach

Super pomaga pompka do dmuchania pontonu :smile:

Znalazłem pompkę do dmuchania materacy, jest tylko trochę młodsza ode mnie, ale na chodzie, będzie do pęcherzy :grin: :grin:

 

Czy jak mi zostanie jakiś wysuszony niewykorzystany pęcherz to mogę go jeszcze raz zasolić i do lodówki tak jak to z jelitami, czy już do śmieci :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179908
Udostępnij na innych stronach

Czy jak mi zostanie jakiś wysuszony niewykorzystany pęcherz to mogę go jeszcze raz zasolić i do lodówki tak jak to z jelitami, czy już do śmieci :rolleyes:

 

Zasuszony pęcherz możesz przechowywać długo - jak długo to nie wiem , w ciemnym i suchym miejscu . Uważaj tylko na mole . Mnie w ubiegłym roku się wkradły do pęcherzy i narobiły trochę bałaganu . Dalej przechowywałem w zamrażarce ponad rok i miałem spokój . Przed nadziewaniem salcesonów pęcherze tak moczysz jak jelita . Będą plastyczne jednak już nie pomniejszą swojej objętości .

 

Pozdrawiam

 

P.S. Oczywiście jak wyschną to odcinasz sznurek i wypuszczasz powietrze . Łatwiej przechować . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179946
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Andrzejku, Twoje porady już w kajecie zapisane :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-179948
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam. Kupiłem z ciekawości przy tzw. okazji innych zakupów pęcherze ( te same co w linku Zbója kilka postów wyżej http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=199 ). Z opisu w sklepie wynika aby je traktować tak samo jak jelita (namoczyć i napychać).

W wątku tym przeczytałem jednak :shock: , że Zbójaszek przygotowuje się do walcowania, dymania ich, suszenia i innych czarodziejskich zabiegów na wzór andrzeja k, (myślałem że takie czary to z surowymi tylko).

Pytam więc przyjaciele czy te zabiegi mam na swoich wyczyniać aby zdatne były do użytku, czy może są już gotowe po namoczeniu? :blush: :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-211439
Udostępnij na innych stronach

czy może są już gotowe po namoczeniu? :blush: :question:

To było by za proste :grin: :grin: Rób dokładnie jak Andrzej zapodał :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-211450
Udostępnij na innych stronach

suszenia i innych czarodziejskich zabiegów na wzór andrzeja k,

 

Jak masz kompresor to tylko nadmuchać :grin: i w przewiewne suche miejsce powiesić . Jutro będzie gotowy do nadziewania po uprzednim 15 minutowym namoczeniu . :grin:

 

(myślałem że takie czary to z surowymi tylko).

. Czary to tylko jak nie ma się kompresora . :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-211460
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzisiaj dojechaly do mnie pecherze wp. o kalibrze 15/20.

Te oslonki sa suszone a nie solone i chcialnym spytac czy przy ich obrobce postepowac z nimi jak z pecherzami zasolonymi.?

 

fotka: 

 

post-46553-0-52344400-1411144565_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-371871
Udostępnij na innych stronach

 

 

obrobce postepowac z nimi
Przed napełnieniem ,trzeba je namoczyć w letniej posolonej wodzie aż staną się elastyczne.Jaka jest wielkość tych pęcherzy bo ta kalibracja nic mi nie mówi . 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-371873
Udostępnij na innych stronach

Jacolek.. Trzeba tez juz namoczone pecherze "nadmuchiwac jak w postach powyzej..?

Przeca wiesz co to jest kaliber..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-371876
Udostępnij na innych stronach

Greg bierzesz tyle pęcherzy ile potrzebujesz , namaczasz i napełniasz,reszta czeka wysuszona na dalsze produkcje.Nadmuchujesz pęcherze świeże jeżeli chcesz je wysuszyć do dalszego przechowywania,możesz je też zasolić i tyle :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6150-p%C4%99cherze-wieprzowe/#findComment-371877
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.