GuRu Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Października 2011 Zrobione wg tabeli Dziadka, czyli 2,4l solanki na 6kg żeberek (2 litry wody, 20dkg peklosoli, uzupełnione wodą do 2,4l). 14 dni peklowania, 4h osuszania, 1h dosuszania w 45C w wędzarni, potem 3h wędzenia w 45C, na koniec dowędzanie na gorąco 1h w 80C. zyp Przyprawiono w zalewie (na 6kg wsadu) 40 gram kolendry, 20 ziarnami pieprzu czarnego (potłuczonego w moździerzu), 40 ziarnami ziela (potłuczonymi w moździeżu), 8 listkami laurowymi oraz 6 ząbkami czosnku ( przetartymi). Żeberka były natarte czosnkiem i złożone w lodówce na 4h, potem zalane zalewą. Trzymane w zalewie w temperaturze 6C. Efekt poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Października 2011 TeBe, jak dla mnie to nie są żeberka......... to żeberka z boczkiem :D :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-179943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Października 2011 No to są żeberka z kawałkami boczku :-) Taka wędzonka jako wsad do potraw :-)Jutro poobcinam zwisające i zrobię na tym jajecznicę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-179944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2011 Pysznie wyglądają, a jajeczniczka pewnie super była :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-179962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksandder Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2011 TeBe, zazdroszczę Ci, czuję ten smak! :clap: :clap: :clap: Brawo! Cytuj Smacznegoo!Forum o robotyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-179986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Października 2011 A oto dzisiejsze boczki: Dosuszają się w towarzystwie wczorajszych żeberek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Października 2011 I na koniec dnia, zgodnie z obietnicą, dzisiejsze polędwice za schabu, połowa parzona, połowa dowędzana: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Października 2011 No nawet nie ma się czego przyczepić.Nawet sznurek ok.Brawo :clap: :clap: :grin: P.SPeklujesz wg tabeli Dziadka?.Nie za słone? [ Dodano: Nie 16 Paź, 2011 22:06 ]dzisiejsze polędwice za schabuNie ma innych.Wszystkie są ze schabu :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Października 2011 Czy w tej piwnicy/pomieszczeniu, jest jakiś ruch powietrza ?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Października 2011 Jest. Jest kratka wentylacyjna z naturalnym nawiewem powietrza z zewnątrz, dzięki temu w zimie jest tam tempertura ok.12-14 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Października 2011 naturalnym nawiewem powietrza z zewnątrz Oj chyba kierunki przepływu tego powietrza się koledze pomyliły .... Ale poza tym ładne wyroby ... :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Października 2011 Oj chyba kierunki przepływu tego powietrza się koledze pomyliły ... Wlasnie to mialem na mysli.. Ale moze TeBe ma tam wiecej takich kratek wentylacyjnych ? :rolleyes: pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Października 2011 naturalnym nawiewem powietrza z zewnątrz Oj chyba kierunki przepływu tego powietrza się koledze pomyliły .... Ale poza tym ładne wyroby ... :clap: :clap: Nie pomyliły się :-) Taką mam cyrkulację w domu, że tą kratką nawiewa zawsze - to nie jest kratka do komina, tylko do zetki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Października 2011 A możesz pstryknąć drugą kratkę w tym pomieszczeniu bo mi się troszkę teorie nie zgadzają .... i małej wiary jestem .... .... jesli to jedyna kratka to nie ma prawa działać tak jak piszesz ..... bez wymuszenia obiegu .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Października 2011 A możesz pstryknąć drugą kratkę w tym pomieszczeniu bo mi się troszkę teorie nie zgadzają .... i małej wiary jestem .... .... jesli to jedyna kratka to nie ma prawa działać tak jak piszesz ..... bez wymuszenia obiegu .... Nie ma drugiej kratki. Nadmiar przedmuchuje się pod drzwiami do wnętrza domu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Października 2011 TeBe, patrząc z inżynierskiego punktu widzenia :wink: zlituj się trochę, bo nadwaga u mnie będzie za mało. :grin: :grin: :grin: A tak na poważnie, to :clap: :clap: :clap: i dalszych sukcesów Ci życzę w domowych wyrobach. :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6155-nasze-pierwsze-%C5%BCeberka/#findComment-180309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.