Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzisiejsze chleby. Tym rezem w wersji z posypką z siemienia

TeBe, piekne chlebki !!! zakwas robicie 5-cio dniowy, z maki żytniej ? Dawno chleba nie robiłem, lecę zakwas wstawić... :clap: :clap: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Dzisiejsze chleby. Tym rezem w wersji z posypką z siemienia

TeBe, piekne chlebki !!! zakwas robicie 5-cio dniowy, z maki żytniej ? Dawno chleba nie robiłem, lecę zakwas wstawić... :clap: :clap: :clap:

Pokemon, podany kilka maili temu wyżej :-)

 

Przepis na 2 małe keksówki o wymiarach dna 8x22cm

 

Skład:

 

550g zakwasu żytniego o konsystencji gęstej śmietany

400g mąki pszennej pytel 450-550

150g mąki żytniej pytel 720

ok.250ml letniej wody

2 czubate łyżeczki soli

2 czubate łyżeczki cukru

1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5g

2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy

3-4 łyżki siemienia lnianego

3-4 łyżki ziarna słonecznika

 

Produkcja:

 

Do miski wlewamy zakwas, wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Mieszamy, dolewamy połowę wody, mieszamy, dolewamy resztę wody i wyrabiamy całość ręcznie do jednolitej masy.

 

Następnie w trzech turach dosypujemy siemię i słonecznik mieszając za każdym razem. Na

koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy, ciasto powinno byc "konsystencji pierogowej". Przykrywamy miskę ściereczką i dajemy odetchnąć przez pół godziny.

Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz 2-3 minuty, dzielimy ciasto na 2 równe części, wkładamy do keksówek i wyrównujemy ręką górę ciasta. Przykrywamy ściereczką i dajemy wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 3-4 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objetość).

 

Po wyrośnięciu pieczemy:

 

- 10 minut w nagrzanym do 230C piekarniku, na drugiej półce od dołu z włączonym grzaniem góra/dół, bez termoobiegu

- 30 minut w temperaturze 200C j.w.

 

Uwagi:

 

- na dole piekarnika (w rogu) stawiamy małe żaroodporne naczynie z wodą w celu nawilżenia

piekarnika

- oprócz tego w drugiej fazie pieczenia spryskujemy chlebki kilkakrotnie wodą (za pomocą

spryskiwacza), dzięki temu chleb ma lśniącą skórke na wierzchu.

 

Smacznego

faktycznie... ja co prawda robię z samego zakwasu ale skład podobny... fajnie, bo mnie zmobilizowałeś i chleby wypiekę cos koło piątku :) uwielbiam razowce z dodatkami :) takie ciut kwaskowate :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

TeBe, kiełbaska wygląda smaczniaście , życzę Wam udanej zabawy :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

  • 4 tygodnie później...

Wiosna przyszła, czas na rozruch. Na początek polędwiczki wędzone na półsurowo :-)

 

http://farm8.staticflickr.com/7180/6842258766_b395bfcb31_z.jpg

Poledwiczki by TeBeWAW, on Flickr

polędwiczki wędzone na półsurowo

U la la !!! A zdradź jeszcze tajemnicę, jak peklowane ? Wyglądają ładnie :)

Abstrahując, ja zawsze mam dylemat, czy nie za surowe wyjdą....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Brawo dla Małgosi :clap: :clap: :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

A tak się je :-)

 

http://farm8.staticflickr.com/7051/6842314136_d4431f9b2e_z.jpg

Untitled by TeBeWAW, on Flickr

 

A Małgosia wysiewa i pikuje. Sałatę, oberzyny i w ogóle :-)

A tak się je

na klawiaturze ? :devil: wstydź się :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

A dlaczego tak cieniutko wędlinki kolega położył? Żarcik :) :thumbsup:

 

Ja lubię z bagietką czosnkową o tak:

 

http://img210.imageshack.us/img210/284/p2260244.th.jpg :thumbsup:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

TeBe ma polędwiczki, a Myth polędwice..

 

No ale mogę się mylić, za co przepraszam z góry... :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Chłopaki litosci nie macie o tej porze takie smakołyki, będzie trzeba cość wciągnąć i znowu śmietnik urośnie ... Nie ładnie , nie ładnie :wink:

Wiosna przyszła, czas na rozruch. Na początek polędwiczki wędzone na półsurowo

Tebe, wyglądają pięknie jak makrele bez głów :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

A smakują chyba jak polędwiczki :grin: :grin: :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.