Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cztery tygodnie temu ściołem drzewa na działce i niestety były narażone na warunki atmosferyczne ( duże ilości deszczu ) i po tym czasie na kawałkach drewna pojawiła się taka narośl "mchowa" :

 

http://img812.imageshack.us/img812/1910/drewno.jpg

 

Czy powyższe kawałki drewna nadaja się do wedzenia ??

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Możesz te polana okorować i porąbać na szczapki.. Napewno nadadzą sie jako dodatek do suchych wiurków wędzarniczych albo suchego drewna do wędzenia. ?

 

Niewiem co eksperci powiedzą na to ? Przeciesz tez zraszają drewno wodą podczas wedzenia..

 

Sorki jeżeli sie myle.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181568
Udostępnij na innych stronach

:grin: tymi gałęziami,to tylko można rozgrzać wędzarnię,jak chcesz dobrze uwędzić to i drewno musi być porządne :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181574
Udostępnij na innych stronach

Cztery tygodnie temu ściołem drzewa

Nada się nada - za rok bez czterech tygodni , gdy pociapiesz na pół wzdłuż polana i ułożysz w stos , niech schną w przewiewnym miejscu okryte daszkiem . Podczas rąbania nie zbieraj kory która odpadnie .

 

[ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 23:09 ]

Niewiem co eksperci powiedzą na to ? Przeciesz tez zraszają drewno wodą podczas wedzenia..

Ci co zraszają , to nie są experci , tylko ........cenzura własna :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181597
Udostępnij na innych stronach

gdy pociapiesz na pół wzdłuż polana

Tylko równo, bo inaczej ........ :grin:

 

"Chore", na 100% tylko rozpałkę i wygrzanie do wędzarni.

 

Reszta wydaje się tak cienka , że pewnie też tylko rozpałka i wygrzewanie.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181607
Udostępnij na innych stronach

A ja grubsze konary po prostu bym okorował do wędzenia i tyle, z reszty na wygrzanie i tyle. :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181608
Udostępnij na innych stronach

Przeciesz tez zraszają drewno wodą podczas wedzenia..

 

Dobra , ale zroszone podczas wędzenia chyba nie zdąży 'zapleśnieć'... :wink: :grin: A może ja się mylę... :shock:

tylko rozpałkę i wygrzanie do wędzarni.

Tez tak sądzę :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181623
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze wędzonej szynki baraniej nie kosztowałem. Ale jadałem baraninkę w innych postaciach.

Tutaj kilka recept z roku 1935. Może sie przyda. :wink:

 

http://kucharz1935.republika.pl/baranina.html

 

Pozdrawiam :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181649
Udostępnij na innych stronach

Jak najlepiej okorować ?

Wiem że moge użyć siekiery ale może ktoś zna szybszy sposób ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181676
Udostępnij na innych stronach

Jak to rozlupiesz to większość kory powinna odpadc ... Tylko co tu lupac :(

Grzesiu to drewno jest za świeże i drobne

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181677
Udostępnij na innych stronach

ale może ktoś zna szybszy sposób ?

Nie wiem czy szybszy ale można tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181680
Udostępnij na innych stronach

ale może ktoś zna szybszy sposób ?

Nie wiem czy szybszy ale można tak

:grin:

Dario,

ja wiem że mogę kupić korowarkę a nawet tartak który się tym zajmuje lecz niestety finanse mnie nie puszczają wiec szukam praktycznej porady jak mogę to zrobić z minimalnym nakładem finansowym - pomożesz ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181689
Udostępnij na innych stronach

jak mogę to zrobić z minimalnym nakładem finansowym - pomożesz ?

Ja nie koruję.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181690
Udostępnij na innych stronach

Jak najlepiej okorować ?

Wiem że moge użyć siekiery ale może ktoś zna szybszy sposób ?

Siekierka wystarczy.... :grin:

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181702
Udostępnij na innych stronach

ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-182660
Udostępnij na innych stronach

ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji :D

 

hahaha

 

 

mam nadzieje ze ci smakowala twoja szynka po takim wedzeneniu... ale ja niestety nie skorzystam :grin:

ewa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183166
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie czytam ostatnie Wasze ostatnie odpowiedzi w tym temacie :

 

Gregtom

PostWysłany: Dzisiaj 11:31 Temat postu:

:lol: :lol: :lol:

Maxell

PostWysłany: Dzisiaj 9:30 Temat postu:

Panie - mówi rolnik do rolnika - kiedyś to był taki obornik, że palce lizać. A teraz, sama chemia. :wink:

ewunia251

PostWysłany: Dzisiaj 9:20 Temat postu:

myth napisał/a:

ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji :D

hahaha

mam nadzieje ze ci smakowala twoja szynka po takim wedzeneniu... ale ja niestety nie skorzystam :grin:

myth

PostWysłany: Wto 01 Lis, 2011 08:24 Temat postu:

ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji :D

Henio

PostWysłany: Sro 26 Paź, 2011 19:24 Temat postu:

Daj mi Boże takie problemy .

Wygaszam bo o religii nie piszemy .

 

I musze napisać że dzięki powyższym radom już wiem co zrobić :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183279
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie czytam ostatnie Wasze ostatnie odpowiedzi w tym temacie :

 

Gregtom

PostWysłany: Dzisiaj 11:31 Temat postu:

:lol: :lol: :lol:

Maxell

PostWysłany: Dzisiaj 9:30 Temat postu:

Panie - mówi rolnik do rolnika - kiedyś to był taki obornik, że palce lizać. A teraz, sama chemia. :wink:

ewunia251

PostWysłany: Dzisiaj 9:20 Temat postu:

myth napisał/a:

ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji :D

hahaha

mam nadzieje ze ci smakowala twoja szynka po takim wedzeneniu... ale ja niestety nie skorzystam :grin:

myth

PostWysłany: Wto 01 Lis, 2011 08:24 Temat postu:

ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji :D

Henio

PostWysłany: Sro 26 Paź, 2011 19:24 Temat postu:

Daj mi Boże takie problemy .

Wygaszam bo o religii nie piszemy .

 

I musze napisać że dzięki powyższym radom już wiem co zrobić :)

 

 

 

:grin: Oj przesadzasz :rolleyes: Tu nie fabryka :wink: to hobby rozrywka :grin:

 

[ Dodano: Pią 04 Lis, 2011 22:03 ]

:grin: tymi gałęziami,to tylko można rozgrzać wędzarnię,jak chcesz dobrze uwędzić to i drewno musi być porządne :grin:

Tu masz jeden konkret

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183280
Udostępnij na innych stronach

I musze napisać że dzięki powyższym radom już wiem co zrobić :)

Napisali: dobrze drewno wysusz- do wędzenia jak znalazł. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183284
Udostępnij na innych stronach

Ja takiego drewna używam do wędzenia. Konary jabłoni o grubości 5-15 cm jak najbardziej nadają się do wędzenia. Na początku używam super suchego do wygrzania a później w trakcie wędzenia na dużą ilość żaru daję niesezonowane lub średnio sezonowane drewno. A co! Nikt z rodziny nie narzeka. I nie bawię się w korowanie. Nawet saletry nie używam a kolorek wędzonek jest piękny. Nie straszcie kolegi niepotrzebnie. Jeśli będzie za wilgotne drewno to po prostu nie będzie się paliło, więc czy może czy nie - i tak nie uwędzi. Czym wyższa temperatura w wędzarni tym wilgotniejsze drewno można podać. Nie mam wypracowanych standardów a po raz 4 w tym roku wędzę i zawsze wychodzi bez problemów. Najważniejsze, aby nie przypalić i aby nie wzburzyć popiołu przy dokładaniu zanim wędzonka nie obeschnie. A swoją drogą, wolałbym jeść szynkę wędzoną na sklejce i oponach niż to, co w tesco na stoisku mięsnym sprzedają. :grin:

Aha, co najważniejsze - używam termometru. To urządzenie jest nieocenione, jeden z największych pomocników początkującego zadymiacza. Może i dlatego te moje początki są całkiem niezłe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183374
Udostępnij na innych stronach

wolałbym jeść szynkę wędzoną na sklejce i oponach niż to, co w tesco na stoisku mięsnym sprzedają. :grin:

 

:shock: Myślę kolego , że jednak trochę przesadziłeś z oponami .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183377
Udostępnij na innych stronach

wojtas_p, dałbym Tobie do zjedzenia taka szynkę uwędzoną oponami i sklejką wtedy miałbyś inne zdanie.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183379
Udostępnij na innych stronach

:grin: to kolegi trzeci post i dlatego się tak podniecił w ocenach :grin: zapodaj zdjęcia tych wspaniałych wędzonek,może i MY będziemy tak wędzili :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183383
Udostępnij na innych stronach

wojtas_p, czy Ty od urodzenia jesz wszystko takie naturalne i zdrowe, czy raczej od pewnego czasu :question: ........... w sumie to pewnie od niedawna bo niby skąd miałbyś wiedzieć jak smakuje wędlina z Tesco :tongue: :grin: :grin: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183385
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.