świadziu Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Października 2011 Cztery tygodnie temu ściołem drzewa na działce i niestety były narażone na warunki atmosferyczne ( duże ilości deszczu ) i po tym czasie na kawałkach drewna pojawiła się taka narośl "mchowa" : http://img812.imageshack.us/img812/1910/drewno.jpg Czy powyższe kawałki drewna nadaja się do wedzenia ?? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Października 2011 Możesz te polana okorować i porąbać na szczapki.. Napewno nadadzą sie jako dodatek do suchych wiurków wędzarniczych albo suchego drewna do wędzenia. ? Niewiem co eksperci powiedzą na to ? Przeciesz tez zraszają drewno wodą podczas wedzenia.. Sorki jeżeli sie myle.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: tymi gałęziami,to tylko można rozgrzać wędzarnię,jak chcesz dobrze uwędzić to i drewno musi być porządne :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Października 2011 Cztery tygodnie temu ściołem drzewaNada się nada - za rok bez czterech tygodni , gdy pociapiesz na pół wzdłuż polana i ułożysz w stos , niech schną w przewiewnym miejscu okryte daszkiem . Podczas rąbania nie zbieraj kory która odpadnie . [ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 23:09 ]Niewiem co eksperci powiedzą na to ? Przeciesz tez zraszają drewno wodą podczas wedzenia..Ci co zraszają , to nie są experci , tylko ........cenzura własna :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Października 2011 gdy pociapiesz na pół wzdłuż polana Tylko równo, bo inaczej ........ :grin: "Chore", na 100% tylko rozpałkę i wygrzanie do wędzarni. Reszta wydaje się tak cienka , że pewnie też tylko rozpałka i wygrzewanie. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Października 2011 A ja grubsze konary po prostu bym okorował do wędzenia i tyle, z reszty na wygrzanie i tyle. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2011 Przeciesz tez zraszają drewno wodą podczas wedzenia.. Dobra , ale zroszone podczas wędzenia chyba nie zdąży 'zapleśnieć'... :wink: :grin: A może ja się mylę... :shock: tylko rozpałkę i wygrzanie do wędzarni. Tez tak sądzę Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewunia251 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2011 a jakie najlepsze jest drzewo do wedzenia szynki baraniej? ja zastanawialam sie nad debem? Cytuj ewa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2011 Jeszcze wędzonej szynki baraniej nie kosztowałem. Ale jadałem baraninkę w innych postaciach. Tutaj kilka recept z roku 1935. Może sie przyda. :wink: http://kucharz1935.republika.pl/baranina.html Pozdrawiam :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Października 2011 Jak najlepiej okorować ?Wiem że moge użyć siekiery ale może ktoś zna szybszy sposób ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Października 2011 Jak to rozlupiesz to większość kory powinna odpadc ... Tylko co tu lupac Grzesiu to drewno jest za świeże i drobne Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Października 2011 ale może ktoś zna szybszy sposób ?Nie wiem czy szybszy ale można tak :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Października 2011 ale może ktoś zna szybszy sposób ?Nie wiem czy szybszy ale można tak :grin:Dario, ja wiem że mogę kupić korowarkę a nawet tartak który się tym zajmuje lecz niestety finanse mnie nie puszczają wiec szukam praktycznej porady jak mogę to zrobić z minimalnym nakładem finansowym - pomożesz ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Października 2011 jak mogę to zrobić z minimalnym nakładem finansowym - pomożesz ?Ja nie koruję. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Października 2011 Jak najlepiej okorować ? Wiem że moge użyć siekiery ale może ktoś zna szybszy sposób ? Siekierka wystarczy.... :grin: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-181702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Listopada 2011 ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-182660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewunia251 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Listopada 2011 ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji hahaha mam nadzieje ze ci smakowala twoja szynka po takim wedzeneniu... ale ja niestety nie skorzystam :grin: Cytuj ewa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Listopada 2011 Tak sobie czytam ostatnie Wasze ostatnie odpowiedzi w tym temacie : Gregtom PostWysłany: Dzisiaj 11:31 Temat postu: :lol: :lol: :lol: Maxell PostWysłany: Dzisiaj 9:30 Temat postu: Panie - mówi rolnik do rolnika - kiedyś to był taki obornik, że palce lizać. A teraz, sama chemia. :wink: ewunia251 PostWysłany: Dzisiaj 9:20 Temat postu: myth napisał/a: ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji hahaha mam nadzieje ze ci smakowala twoja szynka po takim wedzeneniu... ale ja niestety nie skorzystam :grin: myth PostWysłany: Wto 01 Lis, 2011 08:24 Temat postu: ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji Henio PostWysłany: Sro 26 Paź, 2011 19:24 Temat postu: Daj mi Boże takie problemy . Wygaszam bo o religii nie piszemy . I musze napisać że dzięki powyższym radom już wiem co zrobić Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Listopada 2011 Tak sobie czytam ostatnie Wasze ostatnie odpowiedzi w tym temacie : Gregtom PostWysłany: Dzisiaj 11:31 Temat postu::lol: :lol: :lol:Maxell PostWysłany: Dzisiaj 9:30 Temat postu:Panie - mówi rolnik do rolnika - kiedyś to był taki obornik, że palce lizać. A teraz, sama chemia. :wink:ewunia251 PostWysłany: Dzisiaj 9:20 Temat postu:myth napisał/a:ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji hahahamam nadzieje ze ci smakowala twoja szynka po takim wedzeneniu... ale ja niestety nie skorzystam :grin:myth PostWysłany: Wto 01 Lis, 2011 08:24 Temat postu:ewunia251, tradycyjnym sposobem u mnie na wysepce jest wędzenie przy użyciu suchego, owczego łajna i słomy, pomieszanych ze sobą. Teraz jest mniej powszechne, aczkolwiek nie zaniechano upowszechniania tej tradycji Henio PostWysłany: Sro 26 Paź, 2011 19:24 Temat postu:Daj mi Boże takie problemy .Wygaszam bo o religii nie piszemy . I musze napisać że dzięki powyższym radom już wiem co zrobić :grin: Oj przesadzasz :rolleyes: Tu nie fabryka :wink: to hobby rozrywka :grin: [ Dodano: Pią 04 Lis, 2011 22:03 ]:grin: tymi gałęziami,to tylko można rozgrzać wędzarnię,jak chcesz dobrze uwędzić to i drewno musi być porządne :grin: Tu masz jeden konkret Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Listopada 2011 I musze napisać że dzięki powyższym radom już wiem co zrobić Napisali: dobrze drewno wysusz- do wędzenia jak znalazł. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas_p Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Listopada 2011 Ja takiego drewna używam do wędzenia. Konary jabłoni o grubości 5-15 cm jak najbardziej nadają się do wędzenia. Na początku używam super suchego do wygrzania a później w trakcie wędzenia na dużą ilość żaru daję niesezonowane lub średnio sezonowane drewno. A co! Nikt z rodziny nie narzeka. I nie bawię się w korowanie. Nawet saletry nie używam a kolorek wędzonek jest piękny. Nie straszcie kolegi niepotrzebnie. Jeśli będzie za wilgotne drewno to po prostu nie będzie się paliło, więc czy może czy nie - i tak nie uwędzi. Czym wyższa temperatura w wędzarni tym wilgotniejsze drewno można podać. Nie mam wypracowanych standardów a po raz 4 w tym roku wędzę i zawsze wychodzi bez problemów. Najważniejsze, aby nie przypalić i aby nie wzburzyć popiołu przy dokładaniu zanim wędzonka nie obeschnie. A swoją drogą, wolałbym jeść szynkę wędzoną na sklejce i oponach niż to, co w tesco na stoisku mięsnym sprzedają. :grin:Aha, co najważniejsze - używam termometru. To urządzenie jest nieocenione, jeden z największych pomocników początkującego zadymiacza. Może i dlatego te moje początki są całkiem niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Listopada 2011 wolałbym jeść szynkę wędzoną na sklejce i oponach niż to, co w tesco na stoisku mięsnym sprzedają. :grin: :shock: Myślę kolego , że jednak trochę przesadziłeś z oponami . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Listopada 2011 wojtas_p, dałbym Tobie do zjedzenia taka szynkę uwędzoną oponami i sklejką wtedy miałbyś inne zdanie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Listopada 2011 :grin: to kolegi trzeci post i dlatego się tak podniecił w ocenach :grin: zapodaj zdjęcia tych wspaniałych wędzonek,może i MY będziemy tak wędzili :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Listopada 2011 wojtas_p, czy Ty od urodzenia jesz wszystko takie naturalne i zdrowe, czy raczej od pewnego czasu :question: ........... w sumie to pewnie od niedawna bo niby skąd miałbyś wiedzieć jak smakuje wędlina z Tesco :tongue: :grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6199-czy-takie-drewno-mog%C4%99-u%C5%BCy%C4%87-do-w%C4%99dzenia/#findComment-183385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.