Skocz do zawartości

pytanie dotyczy kiełbasy dziadka


Rekomendowane odpowiedzi

w przepisie jest że mięso kl I i mięso z indyka klI mielić na siatce 16 a ja nie mam 16 mam tylko sitka do 10 czy może być na szarpaku???

i jeszcze jedno czy nie dawać wołowiny,czy można dać jeśli tak to ile na 10 kg

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/620-pytanie-dotyczy-kie%C5%82basy-dziadka/
Udostępnij na innych stronach

Możesz sobie to mięsko pokroić, albo zmielić na sitku nr10 to zależy od Ciebie, im drobniej zmielisz tym mniej będzie wyczuwalne.

A ja jak robiłem to dałem zamiast indyka, wolowine i wyszło super. Ale nie wiem jaki da efekt wymieszania 3 rodzai mięs.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/620-pytanie-dotyczy-kie%C5%82basy-dziadka/#findComment-9172
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem kiełbasę Dziadka już 5 razy. Za pierwszym razem ściśle trzymałem się przepisu. Następne to już były moje "wariacje" w temacie kiełbasy Dziadka. Wydaje mi się, że nie można całego mięsa z indyka zastąpić wołowiną. Na 10 kg wyrobu wystarczy 1 kg wołowiny zmielonej dwukrotnie na najmniejszym sitku. Wołowina posłuży jako klej i zwiąże całość. Ostatnia moja kiełbasa składała się z:

wieprzowe I - 30 %

wieprzowe II - 30 %

drobiowe (ścinki z piersi kurczaka) - 20%

podgardle - 10 %

wołowe II - 10 %

Z przyprawami ogólnie trzymałem się przepisu z Akademii Dziadka, może trochę więcej pieprzu, innym razem czosnku. Generalnie kiełbasa wychodzi prima sort :tongue: .

Dobrze podwędzona w chłodnym garażu na hakach wytrzymywała do zjedzenia tj. ok. trzech tygodni. Po tym czasie może byłaby jeszcze wytrzymała, ale już jej nie było. Pod koniec była nieźle przesuszona, ale taka też jest bardzo dobra.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/620-pytanie-dotyczy-kie%C5%82basy-dziadka/#findComment-9173
Udostępnij na innych stronach

To chodzi o kiełbasę wieprzowo - indyczą. Przepis ułożyła potrzeba by zagospodarować mięsa z tego tucznika. Mięso z udźca indyka najbardziej do tego się nadawało ponieważ potrzeba mi było chudego mięsa bo tłustego było dużo. Polecam zastępować część mięsa indyczego mięsem drobnym z kurczaków z udek. Kiełbasa jest wtedy delikatniejsza Kilka zdjęć jak to mięso przygotować
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/620-pytanie-dotyczy-kie%C5%82basy-dziadka/#findComment-9179
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.